ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ… ΝΔ ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
“Έρχονται καλύτερες ημέρες”, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Μητσοτάκης, υποσχόμενος ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα επιστραφεί το μέρισμα της ανάπτυξης στους πολίτες, με έμφαση στη “μεσαία τάξη”.
Το πακέτο με τα νέα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο σχεδιάζουν ήδη στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.
Η ΔΕΘ του 2025 άλλωστε θεωρείται κομβικός σταθμός στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί τόσο σε παραδοσιακά εκλογικά κοινά της ΝΔ όσο και στη λεγόμενη “μεσαία τάξη”, η στάση της οποίας θεωρείται ότι είχε καθορίσει τις εκλογές του 2019 και του 2023.
Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση ξορκίζει την παροχολογία. Για την ακρίβεια το Μαξίμου δεν θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως το “κίνημα” γαλάζιων βουλευτών και υπουργών, που μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζητούσαν αντίστοιχη μέριμνα και για τους υπόλοιπους ένστολους. Παρά τον εκνευρισμό που το αντάρτικο αυτό προκάλεσε στο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την άμυνα στη Βουλή στις 2 Απριλίου
Ωστόσο τόσο το δημοσκοπικό άγχος των βουλευτών, όσο και το αφήγημα περί υπεραπόδοσης της οικονομίας που η ίδια η κυβέρνηση προβάλλει, έχουν δημιουργήσει κλίμα μεγάλων προσδοκιών. Στη ΝΔ μάλιστα ακούγονται και φωνές υπέρ της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, αν και στο οικονομικό επιτελείο είναι κάθετοι, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Σημειωτέον ότι το ΣτΕ θα αποφασίσει σχετικά στις 6 Ιουνίου.
Ενώ τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιπλέκει η αβεβαιότητα με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς αν και για την ΕΕ έχουν παγώσει για 90 ημέρες, μένει να φανεί εάν ΗΠΑ- Ευρώπη θα καταλήξουν τελικά σε μία win win συμφωνία. Αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς σε Κίνα. Ενώ δεδομένου ότι η ΕΕ σχεδιάζει προσφορά για αγορά περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι έτσι ο Τραμπ θα κάνει πίσω για τους δασμούς, το ενεργειακό κόστος ενδέχεται να αυξηθεί εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς, η κυβέρνηση προβάλλει τις ανακοινώσεις που ήδη έχουν γίνει και ορισμένες εκ των οποίων ήδη εφαρμόζονται. Όπως ο νέος κατώτατος μισθός και οι αυξήσεις που επιφέρει και στο δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση επιδόματος σε κωφούς και βαρήκοους 18 έως 65 ετών. Από την 1η Ιουνίου θα λάβουν το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας ύψους 100 ευρώ συνολικά 156.000 ένστολοι σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και στεγαστικό επίδομα για νέους
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, έχουν ήδη δώσει το στίγμα της έμφασης στη μείωση φόρων, ιδίως για τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”. Το πιθανότερο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι να ανακοινωθούν μειώσεις στα μεσαία φορολογικά κλιμάκια, δηλαδή για τα εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ.
Εξετάζονται επίσης παρεμβάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών έπαιξε άλλωστε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2024.
Δεν αρκεί όμως η αύξηση του εισοδήματος τη στιγμή που για παράδειγμα το κόστος της στέγασης είναι πλέον εξωφρενικό, ιδίως για τους νέους. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, για νέους κάτω των 35 ετών με χαμηλά εισοδήματα, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Πιερρακάκης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Το επίδομα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κυρίως από το ΕΣΠΑ 2012-2017, ενώ αναζητούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Μέτρα και για τους συνταξιούχους
Στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθούν και μέτρα για τους συνταξιούχους, ένα κοινό που θεωρείται προνομιακό για τη ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι δυο σενάρια ειδικότερα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Το πρώτο αφορά στην πλήρη κατάργηση της από το 2026 τους υπόλοιπους 670.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους τα τελευταία τρία χρόνια.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε “κούρεμα” της προσωπικής διαφοράς κατά 300 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ (που υπολογίζονται σε 100.000) αυτή θα μηδενιστεί, ενώ εάν για παράδειγμα είναι 500 ευρώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 200 ευρώ.
Υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης με τη μορφή χριστουγεννιάτικου επιδόματος σε 2,5 εκ συνταξιούχους. Το επίδομα αυτό εξετάζεται να είναι κλιμακωτό από 500 έως 800 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου. Ωστόσο αυτή η συζήτηση είναι κάπως… επικίνδυνη, καθώς επαναφέρει το αίτημα για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων. Κάτι όμως με υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο συνολικά αγγίζει τα οκτώ δισ. ευρώ.