Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Η ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ

Μια προσωπική καμπάνια απέναντι σε ένα πολιτικό αφήγημα. Πώς εξελίσσεται η μάχη για τη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών.

Με τη πρώτη θέση, λίγο έως πολύ, «καπαρωμένη» από την Νέα Δημοκρατία, το ποιος θα βρεθεί στην δεύτερη στις 10 Ιουνίου μοιάζει να είναι το διακύβευμα για τα κόμματα που ομνύουν στην λεγόμενη «κεντροαριστερά»: Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. (Με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα υπάρξει κάποια «μεγάλη έκπληξη» από κάποιο κόμμα που δεν λογίζεται σε αυτή την κατηγορία).

Η δεύτερη θέση είναι ίσως περισσότερο «συμβολικό» παρά ποσοτικό ζήτημα, αφού τα δημοκοπικά ευρήματα δεν δίνουν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά  των δύο κομμάτων. Πόσο μάλλον όταν ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων αποφασίζει το τι θα ψηφίσει κυριολεκτικά «πάνω από την κάλπη» ενώ υφίσταται και ένας κρίσιμος όγκος αναποφάσιστων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουν πλήρως τις προεκλογικές τακτικές του. Έστω κι αν τα βασικά στοιχεία τους έχουν ήδη διαφανεί.

«Τα πάντα – όλα» ο Κασσελάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτικές θέσεις (οι περισσότερες εξ αυτών βασισμένες στις προγραμματικές επεξεργασίες της «περιόδου Τσίπρα») που επικαιροποιήθηκαν στο τελευταίο συνέδριό του. Διαθέτει επίσης μια δραστήρια Κοινοβουλευτική Ομάδα που παίρνει πρωτοβουλίες. Όπως και στελέχη με σημαντική ατομική συμβολή και παρεμβάσεις στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Κανένα από αυτά τα στοιχεία όμως δεν είναι «πρωταγωνιστής» στην προεκλογική περίοδο. Αυτό που κυριαρχεί είναι η προσωπική καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη. Ιδίως όταν αυτή ξεφεύγει από το πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας νευρικότητα στην Κουμουνδούρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέρχεται στις ευρωεκλογές με τον πρόεδρό της να λειτουργεί σχεδόν «εν λευκώ» προβάλλοντας έντονα τη προσωπικότητά του. Με πολλούς να αποδίδουν την συνθήκη αυτή στο «μορατόριουμ» που διαμορφώθηκε στο τελευταίο συνέδριο με τους (κάθε άλλο παρά λίγους) διαφωνούντες στο εσωτερικό.

Άλλωστε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 30 Απριλίου στην εκπομπή «Σούπερ Κατερίνα» στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία αυτής της τακτικής. Δηλώνοντας μάλιστα πως

Όπως άλλωστε είπε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης «επικοινωνιολόγο, προσωπικά, δεν νομίζω να έχω ανάγκη» επισημαίνοντας πως επιθυμεί να είναι ο εαυτός του με και ο κόσμος «έχει βαρεθεί» τις άλλες μορφές της πολιτικής επικοινωνίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως ο ίδιος χαράζει την επικοινωνιακή στρατηγική του «απλά χρειάζεται και μια υποδομή το κόμμα και οι υποψήφιοι, που είναι πολύ μεγαλύτερή των προσωπικών μου δυνατοτήτων».

Έτσι λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης …κάνει παιχνίδι: Ενίοτε με την εκδοχή του «περιοδεύοντος προέδρου» σε πόλεις της χώρας («Σε 48 ώρες έχω πάει σε 4 νομούς» ανέφερε σε ανάρτησή του την περασμένη Πέμπτη) . Συχνά  με παρουσία στα λεγόμενα «πρωϊνάδικά», ακόμη αλλά και με εμφανίσεις στην κατοικία των 1,8 εκατομμυρίων στο Κολωνάκι όπως και με πλάνα από στο σκάφος με το οποίο πήγε στο Αιγαίο. Διατηρεί βέβαια σταθερή την πληθωρική λειτουργία του στα social media με έμφαση στο tik-tok.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συχνά αναφέρει πως στόχος του είναι να απευθυνθεί στο κοινό που έχει απομακρυνθεί από την πολιτική. Με τους δημοσκόπους να διαβλέπουν πως εστιάζει κατά κύριο λόγο στον λεγόμενο «απολιτίκ» ψηφοφόρο και σε νέες ηλικίες. Πράγμα που μοιάζει λογικό μια και δύσκολα η «περσόνα» που προωθεί θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για «αριστερούς» ψηφοφόρους.

Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιχειρεί μια διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολιτικούς που βρίσκονται αρκετά «δεξιά» στο πολιτικό φάσμα. Μια στόχευση που φαίνεται πως εξυπηρετούν οι έντονες αναφορές του στην θρησκεία (ακόμη και με αναφορές σε «κολυμβήθρες» και «θαύματα») όπως η προσπάθεια του να ενστερνιστεί το τρίπτυχο «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια».

Όσον αφορά τον στόχο των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναφερθεί σε …όλες τις εκδοχές. Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι έχει βλέψεις για τηνπρώτη θέση παρότι μια τέτοια προοπτική μοιάζει εξαιρετικά απίθανη, μιλά ενίοτε για «ανατροπή» του πολιτικού σκηνικού, σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του όμως «βλέπει» και ως στόχο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές (17,8%). Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθαρίζει πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της προεδρίας του.

Το «ούτε μια ψήφος χαμένη» του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ πάλι κατέρχεται στην «αρένα» των ευρωεκλογών με διακηρυγμένο στόχο επίσης την δεύτερη θέση. Βλέποντας με διάθεση διάψευσης τις δημοσκοπήσεις που το θέλουν να υπολείπεται 2 με 3 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε θυμίζουν πως συχνά το ΠΑΣΟΚ αποτιμάται κάτω από τις εκλογικές επιδόσεις που τελικά έχει.

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ξεκαθαρίσει πως για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές (όπως και οι αυτοδιοικητικές εκλογές που πέρασαν) αποτελούν ένα ακόμη σταθμό ώστε το κόμμα του να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο βασικός και μακροπρόθεσμος στόχος.

Παράλληλα στην Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να καταστήσουν σαφές πως το ΠΑΣΟΚ είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προβάλλοντας την αντίθεση του κόμματος στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην ουσία της ασκούμενης πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ επισης εγκαλεί την Ν.Δ πως επικαλείται τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις στα λόγια όμως κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν φαίνεται στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Για τον λόγο αυτό η κριτική που ασκεί εμπεριέχει εκτός από την αντίθεση και συγκεκριμένες προτάσεις. Δηλαδή «καταφάσεις» που το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να προβάλλει ισόποσα με τις «αρνήσεις» του. Επίσης προβάλλει πολιτικά ζητήματα που θεωρούνται «ταυτοτικά» για την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ όπως τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή τα όσα αφορούν την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

Αυτά την ίδια στιγμή που «κυνηγά» και τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες «στριμώγματος» της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, που οδήγησε έμμεσα στην παραίτηση των δύο υπουργών Επικρατείας και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα προαναφερόμενα πολιτικά στοιχεία που θεωρεί πως διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, αποτιμά πως έχουν ουσιαστικά προκαλέσει την «οργή» της Νέας Δημοκρατίας που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «πολύ πιο βολικό πολιτικό αντίπαλο» όπως συχνά λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε προσωπικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές πως τόσο σε αυτή την προεκλογική περίοδο όσο και συνολικά δεν πρόκειται να γίνει «διασκεδαστής» αφού προτιμά να είναι «χρήσιμος». Αφήνοντας αιχμές για την τακτική όχι μόνον του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και άλλων πολιτικών αρχηγών που υιοθετούν μεθόδους που απομακρύνονται από την πολιτική.

Όσον αφορά τον τρόπο που η Χαριλάου Τρικούπη έχε επιλέξει για να επιτύχει τους εκλογικούς της στόχους, αυτός φαίνεται να περνά από την ατάκα «ούτε μία ψήφος χαμένη». Αν και απευθύνεται συνεχώς σε νέους ψηφοφόρους για το ΠΑΣΟΚ είναι κομβικό να προσέλθουν αρχικά στην κάλπη των ευρω-εκλογών όσοι το επέλεξαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Στοιχείο που αντικειμενικά θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών του μια και η ευρω-κάλπη αναμένεται να έχει αρκετά μεγαλύτερη αποχή.

Το καλοκαίρι

Αναμενόμενο είναι πως τις επόμενες εβδομάδες οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα είναι υψηλοί ανάμεσα στα δύο κόμματα. Με το ερώτημα που «καραδοκεί» να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση τους στην μετεκλογική περίοδο.

Ιδίως από την στιγμή που τίποτε δεν δείχνει πως η εικόνα κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας – ακόμη και αν έχει σημαντικές απώλειες το κυβερνητικό κόμμα- θα πληγεί καθοριστικά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα