ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΟΛΟΝ” ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Νέα σενάρια για ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας με “υπερκομματικά χαρακτηριστικά”, τον οποίο να αναγκαστούν να ψηφίσουν και βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο οποίος θα εξυπηρετεί την τακτική της “παγίδας συναίνεσης” που στήνει στο ΠΑΣΟΚ ο Μητσοτάκης.
Το Μαξίμου προσπαθεί συνεχώς να βάλει φρένο στην προεδρολογία, αλλά το ερώτημα ποιον θα προτείνει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας εξακολουθεί να απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία.
Διψήφιος αριθμός βουλευτών της ΝΔ έχει βάλει “βέτο” σε μία νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Και ουκ ολίγοι γαλάζιοι ζητούν έναν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν να δουν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είτε τον Κώστα Καραμανλή είτε τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά εφόσον δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, θα ψήφιζαν ένα πολιτικό πρόσωπο όπως τον Κώστα Τασούλα, το Νίκο Δένδια ή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως στην τελευταία συνέντευξη του στο Mega πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά”, δημιούργησε την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να φανεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις των βουλευτών του, ιδίως της δεξιάς πτέρυγας. Καθώς όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 30 βουλευτές της ΝΔ φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν ξανά την κ.Σακελλαροπούλου, το Μαξίμου αναζητεί άλλη λύση.
Ιδανικός για τον κ.Μητσοτάκη υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα ήταν ειδικότερα ένα πρόσωπο, το οποίο να εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο στόχους:
Πρώτον να αναγκαστούν να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ, έστω και εάν δεν θα τους… ενθουσιάζει. Δεύτερον, το πρόσωπο αυτό να “ταιριάζει” στη στρατηγική Μητσοτάκη για προσέλκυση αντιΣΥΡΙΖΑ πασοκογενών ψηφοφόρων, αλλά και στην τακτική της “παγίδας συναίνεσης” που συστηματικά στήνει στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
ΔΥΟ ΣΥΝ ΕΝΑΣ “ΦΙΛΟΙ” ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Το Μαξίμου φέρεται ότι αναζητά έναν ιδανικό -για το διπλό αυτό στόχο- υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, στο μνημονιακό κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ και συγκεκριμένα στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήταν ένας ενδεχόμενος υποψήφιος, στον οποίο δεν θα μπορούσαν να πουν εύκολα “όχι” οι βουλευτές της ΝΔ και ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς, παρότι στη γαλάζια ΚΟ δεν θα τον ήθελε κανείς. Και αυτό ακριβώς διότι έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.
Ενώ φυσικά και το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαζόταν να τον ψηφίσει, ως ένα στέλεχος προερχόμενο από τα σπλάχνα του και δη το εκσυγχρονιστικό- σημιτικό κέντρο, για το οποίο διαγκωνίζονται Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης.
Ο κ. Βενιζέλος μπορεί επίσης να υποστηριχθεί ότι διαθέτει υπερκομματικά χαρακτηριστικά και λόγω του παρελθόντος της συγκυβέρνησης, αλλά και γιατί έχει απομακρυνθεί από την ενεργό πολιτική και κομματική δράση από το 2019, οπότε και τον είχε διαγράψει η αείμνηστη τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννήματα.
Υπάρχει όμως και μία ακόμη ιδέα, που ενδεχομένως βολεύει ακόμη περισσότερο τον κ.Μητσοτάκη: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, Γιάννης Στουρνάρας.
Αντίστοιχα, οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ και ειδικά ο κ. Σαμαράς θα δυσκολευτούν να αιτιολογήσουν τυχόν αρνητική τους στάση απέναντι στον κ.Στουρνάρα, παρότι αποτελεί “μισητό” πρόσωπο για τη λαϊκή και καραμανλική δεξιά. Ενώ το σημιτικό του παρελθόν επίσης θα ανάγκαζε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει.
Μία υποψηφιότητα Στουρνάρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είχε και ένα ακόμη πλεονέκτημα για τον κ.Μητσοτάκη: Θα έμενε κενή η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία ο πρωθυπουργός θα μπορούσε επομένως να τοποθετήσει ένα πρόσωπο της απόλυτου αρεσκείας και εμπιστοσύνης του. Σημειωτέον ότι κανονικά η θητεία του κ.Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας λήγει το Μάιο του 2026.
Εν τω μεταξύ μετά και την απόφαση της Δικαιοσύνης για άρση του καθεστώτος προστασίας στους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, επανέρχεται και το σενάριο υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς άλλωστε η κυβέρνηση πανηγυρίζει και αδράζει την ευκαιρία για σκληρή αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.