AP Photo/Themba Hadebe

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΣΟΥ

ΧΑΠ, άσθμα, θρομβώσεις: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Είναι πολλές οι άσχημες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες κάποιου, πέρα από απλώς ένα κρύωμα, και γι’ αυτό πρέπει να τους ελέγχουμε συχνά, να βλέπουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται και φυσικά, να τους προσέχουμε.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 260 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άσθμα ενώ και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σκοτώνει έναν Αμερικανό κάθε τέσσερα λεπτά, σύμφωνα με τον ιστότοπο CNET. Και γι’ αυτό είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι παθήσεις της υγείας των πνευμόνων είναι και συχνές αλλά και σοβαρές.

Ευτυχώς, η έγκαιρη λήψη θεραπείας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Όταν αναγνωρίζει κανείς τα σημάδια ενός πιθανού προβλήματος, τότε μπορεί να παρακολουθήσει την υγεία των πνευμόνων του και φυσικά να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειαστεί. Και γι’ αυτό καλό είναι κάποια σημάδια να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε ακόμα και οι πιο αδαείς από εμάς.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Γράφει πολύ έξυπνα το CNET:

“Πάρτε τώρα μια βαθιά ανάσα. Αισθάνεστε ότι παίρνετε αρκετό οξυγόνο από την εισπνοή σας; Αυτός είναι ένας πολύ απλός και γρήγορος μικρός έλεγχος. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε περισσότερες εργασίες στο σπίτι για να καταλάβετε την κατάσταση της υγείας των πνευμόνων σας. Συγκεκριμένα, προσέξτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια ενός υποκείμενου αναπνευστικού προβλήματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία”:

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Και συνεχίζει: “Φανταστείτε να αναπνέετε μέσα από ένα ρολό χαρτοπετσέτας. Κανένα πρόβλημα, σωστά; Τώρα φανταστείτε να αναπνέετε μέσα από ένα καλαμάκι. Αυτό είναι λίγο πιο αγχωτικό. Στη συνέχεια, ανταλλάξτε αυτό το καλαμάκι με ένα ακόμα πιο στενό καλαμάκι. Πανικοβληθήκατε ή ακόμα;”.

Ακούγεται τρομακτικό, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στο σώμα κάποιου καθώς οι αεραγωγοί του στενεύουν. Τελικά, αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμπτωμα του COVID. “Η δυσκολία να πάρετε μια γεμάτη αναπνοή -ειδικά αν δεν προκαλείται από εξωγενή άσκηση- μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα όπως:

  • Άσθμα
  • Χρόνια πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένου της ΧΑΠ
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Θρόμβος αίματος στους πνεύμονες

Τούτου λεχθέντος, η δύσπνοια μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είστε εκτός φόρμας. Κινηθείτε τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν η δύσπνοια σας υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. Όταν είστε γενικά σωματικά δραστήριοι, δεν θα πρέπει να έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Αν έχετε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά”.

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΒΗΧΑΣ

Το σώμα σας χρησιμοποιεί τον βήχα για να απαλλαγεί από πράγματα που δεν θέλει, όπως είναι για παράδειγμα οι βλέννες. Ένας περιστασιακός βήχας πιθανώς σημαίνει απλώς ότι εισπνεύσατε αρκετή σκόνη ή ένα μικρόβιο που ο οργανισμός σας ήθελε να διώξει γρήγορα.

Ένας βήχας που επιμένει, όμως, χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή. Παρότι θα μπορούσε να είναι αλλεργία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), θα μπορούσε επίσης να προκαλείται από:

  • Μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βρογχίτιδα, πνευμονία)
  • ΧΑΠ
  • Έναν θρόμβο αίματος στους πνεύμονές
  • Κατάρρευση πνευμόνων (αυτό συνήθως συνοδεύεται επίσης από πόνο στο στήθος και δύσπνοια)
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

Εάν ο βήχας σας διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, ακόμη και αν είναι ξηρός, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΒΗΧΑΣ

“Εάν ο βήχας σας είναι παραγωγικός -δηλαδή βήχετε βλέννα, φλέγματα ή αίμα- είναι μια πιθανή αιτία ανησυχίας”, γράφει το CNET. Και συνεχίζει: “την πρώτη φορά που θα δείτε αίμα από τον βήχα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό. Εάν βήχετε βλέννα ή φλέγμα, παρακολουθείτε τον εαυτό σας. Εάν είναι παχύρρευστο και πρασινοκίτρινο το υγρό που βγάζετε, δικαιολογεί μια βόλτα στο γιατρό. Αυτό ισχύει διπλά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό ή πρήξιμο στον αστράγαλο”.

AP Photo/Karin Schermbrucker, File

ΣΥΡΙΓΜΟΣ (ΣΥΡΡΙΤΟΥΣΑ ΑΝΑΠΝΟΗ)

Είναι αυτός ο ήχος που μοιάζει με σφύριγμα, ο οποίος ίσως να υποδηλώνει ότι οι αεραγωγοί σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Με άλλα λόγια, ο συριγμός πιθανότατα υποδεικνύει ένα πρόβλημα υγείας των πνευμόνων.

Ενώ ορισμένες εύκολα αντιμετωπίσιμες αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλούν συριγμό, ωστόσο και το άσθμα και η ΧΑΠ προκαλούν συχνά αυτό το σύμπτωμα. “Εάν ο συριγμός σας συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή ή γαλαζωπό δέρμα, αναζητήστε αμέσως επείγουσα φροντίδα”, γράφει το CNET.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Ο πόνος στο στήθος -τον οποίο οι γιατροί αποκαλούν στηθάγχη- συνήθως προέρχεται από καρδιακό πρόβλημα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβαίνει και κάτι με τους πνεύμονες. Η στηθάγχη συχνά προέρχεται από το γεγονός ότι η καρδιά δεν έχει αρκετή παροχή οξυγόνου. Καρδιακές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος ή η στεφανιαία μικροαγγειακή νόσος μπορεί να το προκαλέσουν αυτό, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με προβλήματα υγείας των πνευμόνων όπως ένας θρόμβος αίματος ή μια λοίμωξη.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ

Προφανώς, αν αναγνωρίζετε κάποιο απ’ αυτά τα σημάδια των προβλημάτων υγείας των πνευμόνων που μόλις περιγράψαμε, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Στο ιατρείο του, μπορεί να χρησιμοποιήσει διαγνωστικά εργαλεία όπως τεστ καταπόνησης, ακτινογραφίες και εργαστηριακές εξετάσεις για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με τους πνεύμονές σας. Και από εκεί και πέρα, μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως περισσότερη άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής για τους πνεύμονες, μπορεί να είναι αρκετές, ειδικά όταν συνδυάζονται με συνεχή παρακολούθηση.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Τόσο το άσθμα όσο και η ΧΑΠ ανταποκρίνονται γενικά καλά στις εισπνοές.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Σπούδασε στην νέα σύγχρονη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 MediaLab και του SPORT24. Οι εγγραφές άρχισαν!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα