ΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Ιστορικώς έχουν καταγραφεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις της ζωής στον πλανήτη. Προκλήθηκαν από φυσικά -ακραία- φαινόμενα. Η διαδικασία της έκτης έχει ξεκινήσει και οφείλεται 100% στον άνθρωπο. Όχι στον ήλιο όπως λέει ο Elon Musk.
Tην Κυριακή 16/1 ο Elon Musk ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους 71.800.000 followers που έχει στο Twitter και τους 340.300 που έχει ο εκ των επιστημόνων που μελέτησαν αν έχει ξεκινήσει η έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη γη, πως η διαστολή του ήλιου μπορεί να έχει ως συνέπεια στην εξαφάνιση όλων των ειδών που ζουν στον πλανήτη. Για αυτό η διαπλανητική ζωή είναι αναγκαιότητα.
Όπως βλέπεις, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου απάντησε σε δημοσίευση μελέτης στο Biological Reviews που είχε τίτλο “The Sixth Mass Extinction: fact, fiction or speculation?”.
Έχει αρχίσει η έκτη μαζική εξαφάνιση ζωής στον πλανήτη ή είναι ένα ψέμα; Μια υπόθεση;
Ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο Robert Cowie δήλωσε ότι “έχουν σημειωθεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις στον πλανήτη μέχρι στιγμής και η έκτη έχει ήδη ξεκινήσει”. Διευκρίνισε ότι οι πέντε προηγούμενες προκλήθηκαν από φυσικά -ακραία καιρικά- φαινόμενα. Για την έκτη ευθύνεται ο άνθρωπος. Δηλαδή, την προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι από το 1500 περί τα 260.000 είδη έχουν ‘χαθεί’. Μεταξύ τους είναι ασπόνδυλα ζώα, όπως σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες. Ξεκαθαρίστηκε πως οι τρόποι που υπάρχουν για να σωθούμε, είναι περιορισμένοι μεν, εν τούτοις πρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί τους.
Ο Cowie και οι συνεργάτες του είπαν και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι αρνούνται πως έχει ξεκινήσει μαζική εξαφάνιση. Υπάρχουν και άλλοι που αποδέχονται το δεδομένο, αλλά ως μια φυσική εξέλιξη στην οποία οι άνθρωποι παίζουν το φυσικό τους ρόλο. “Παρ’ όλα αυτά, η αποδοχή της εξαφάνισης, χωρίς να υπάρχει αντίδραση συστήνει κατάργηση της ευθύνης της ανθρωπότητας”, τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης.
Ο Musk έκρινε πως πρέπει να τοποθετηθεί, ώστε να ενημερώνει ότι πέραν του ανθρώπινου παράγοντα, προς την εξαφάνιση όλων των ειδών συντελεί και η διαστολή του ήλιου. Που όπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα στη ζωή, κάποια στιγμή θα ‘τελειώσει’. Το άστρο αυτό που εκτιμάται πως γεννήθηκε πριν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο, στο κέντρο του.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, το υδρογόνο στο κέντρο θα αρχίσει να μειώνεται, αυτό θα αλλάξει τον όγκο του Ήλιου, που θα μεγαλώσει, οι ωκεανοί στη γη θα αρχίσουν να βράζουν και θα γεμίσουν τον ουρανό με βαριά ζεστά σύννεφα υδρατμών. Αυτά θα γίνονται βροχές που δεν θα επαρκούν για να ξαναγεμίσουν τους ωκεανούς και έτσι σιγά σιγά θα εξαφανιστεί κάθε είδος ζωής. Κάποια στιγμή οι βροχές θα σταματήσουν και τότε θα αρχίσουν να λιώνουν -από τη ζέστη- οι βράχοι, τα αλλοιωθούν τα βουνά και τελικά, θα βυθιστούν στη λάβα.
Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα διαβάσεις στην ιστοσελίδα του Cornell University. Αυτό που είχε να τονίσει ο Musk ήταν πως πλέον υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, να ερευνηθεί η δυνατότητα διαπλανητικού ανθρώπινου πολιτισμού.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η φούρια μας να απομακρύνουμε την ανθρωπότητα από τη γη, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία εξαφάνισης των ειδών. Πρόσθεσαν και πως αυτό που είπε ο Musk δεν είναι ψέμα, εν τούτοις αντί να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, θα ήταν πιο χρήσιμο να εστιάσουμε στο πώς θα σταματήσουμε την εξαφάνιση των ειδών που συμβαίνει ήδη. Ο μοριακός βιολόγος και επιστημονικός συντάκτης του Nature, Ameya Paleja έγραψε αυτό που ακολουθεί.
Το πλάνο απόδρασης του Musk μπορεί να είναι το plan B. Αυτό όμως, που χρειάζεται ο πλανήτης είναι το plan A.
Ας δούμε όμως, και τι είχε να καταθέσει και ένας παλαιοντολόγος και εξελικτικός βιολόγος, επί της εξαφάνισης των ανθρώπων. Όπως έγραψε ο Henry Gee στο Scientific American. “είναι αναπόφευκτη. Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η χαμηλή γενετική ποικιλότητα και η μείωση της γονιμότητας προετοιμάζουν τον Homo Sapiens για κατάρρευση.
Πώς διαλύσαμε τον πλανήτη και ό,τι υπάρχει πάνω του
“Ως παλαιοντολόγος, έχω επί μακρόν άποψη. Τα είδη θηλαστικών τείνουν να εμφανίζονται στη γη, να ακμάζουν και να εξαφανίζονται αρκετά γρήγορα -σε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Τα δεδομένα απολιθωμάτων που υπάρχουν δείχνουν πως ο Homo Sapiens υπάρχει στη γη εδώ και περίπου 315.000 χρόνια. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου, ήταν είδος σπάνιο -που έφτασε κοντά στην εξαφάνιση, περισσότερες από μια φορές.
Οι σπόροι της καταστροφής έχουν μπει ήδη: ο σημερινός πληθυσμός αυξήθηκε πολύ γρήγορα, από κάτι πολύ μικρό. Το αποτέλεσμα είναι πως ως είδος ο Homo Sapiens είναι εξαιρετικά ίδιο. Υπάρχει μεγαλύτερη γενετική ποικιλία, σε μερικές ομάδες άγριων χιμπατζήδων από ό,τι σε ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό.
Η έλλειψη γενετικής διαφοροποίησης δεν είναι ποτέ καλή για την επιβίωση των ειδών.
Επιπροσθέτως, τις τελευταίες δεκαετίες η ποιότητα του ανθρώπινου σπέρματος έχει μειωθεί, μαζικά. Γεγονός που πιθανότατα οδήγησε σε χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, για λόγους που ουδείς μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Η ρύπανση -υποπροϊόν της ανθρώπινης υποβάθμισης του περιβάλλοντος-, είναι ένας πιθανός παράγοντες.
Ένας άλλος μπορεί να είναι το άγχος, που κατά τη γνώμη μου προκαλείται αν ζείτε σε κοντινή απόσταση με άλλους ανθρώπους, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για το μεγαλύτερος μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης, οι άνθρωποι κινήθηκαν ελαφρά πάνω στη ξηρά, ζώντας σε διάσπαρτες ζώνες. Η συνήθεια της ζωής σε πόλεις -ο ένας πάνω στον άλλον, κάτι που συμβαίνει κυριολεκτικά στις πολυκατοικίες- είναι μια πολύ πρόσφατη συνήθεια.
Η κάμψη στην αύξηση του πληθυσμού οφείλεται και σε οικονομικούς λόγους.
Οι πολιτικοί αγωνίζονται για την αμείλικτη οικονομική ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο καθώς οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Ο Homo Sapiens έχει ήδη δεσμεύσει μεταξύ του 25 και του 40 τοις εκατό της καθαρής πρωτογενούς παραγωγικότητας. Είναι η οργανική ύλη που δημιουργούν τα φυτά από τον αέρα, το νερό και η ηλιοφάνεια. Αυτού του επιπέδου η δέσμευση αποτελεί κακά μαντάτα και για εκατομμύρια άλλα είδη του πλανήτη, ενώ έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές του ανθρώπου.
Οι σύγχρονοι άνθρωποι εργάζονται σκληρότερα από ποτέ, ώστε να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο που που απολάμβαναν οι γονείς τους, ακόμα και όταν δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτό. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομική παραγωγικότητα έχει σταματήσει ή ακόμη και μειώθηκε παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια. Ένα αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών για τόσο μεγάλο διάστημα, που αρχίζει να μειώνεται η γονιμότητα τους.
Υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας για το συρρικνούμενο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού: η οικονομική, αναπαραγωγική και πολιτική χειραφέτηση των γυναικών.
Ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον έναν αιώνα και πλέον αυξήθηκε στο 100% το εργατικό δυναμικό, όπως βελτιώθηκε το μορφωτικό επίπεδο, η μακροζωία και οι οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων γενικά. Με βελτιωμένη την αντισύλληψη τους και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να κάνουν τόσα πολλά παιδιά, ώστε να είναι σίγουρες πως κάποια θα επιβιώσουν των κινδύνων της πρώιμης βρεφικής ηλικίας. Το να έχεις όμως, λιγότερα παιδιά ή να τα αποκτάς αργότερα στη ζωή σου, πιθανόν οδηγεί στη συρρίκνωση του πληθυσμού”.
Η πιο ύπουλη απειλή
“Αυτό που έχει ονομαστεί ως ‘χρέος εξαφάνισης’ είναι η πιο ύπουλη απειλή. Κατά την πρόοδο του όποιου είδους, έρχεται μια στιγμή στην οποία η εξαφάνιση είναι αναπόφευκτη -ανεξάρτητα από το τι μπορεί να κάνουν για να την αποτρέψουν. Η αιτία είναι συνήθως μια καθυστερημένη αντίδραση στην απώλεια οικοτόπων.
Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που κυριαρχούν σε συγκεκριμένα σημεία οικοτόπων, εις βάρος άλλων, που τείνουν να μεταναστεύσουν και επομένως εξαπλώνονται. Οι άνθρωποι καταλαμβάνουν λίγο-πολύ ολόκληρο τον πλανήτη. Με την δέσμευση ενός μεγάλου τμήματος της παραγωγικότητας αυτού του πλανητικού τμήματος οικοτόπου, είμαστε κυρίαρχοι σε αυτόν. Ο Homo Sapiens μπορεί επομένως να είναι ήδη ένα ζωντανό νεκρό είδος”.
Ο Dr. Gee καταλήγει στο ότι “τα σημάδια είναι εκεί, για όποιον θέλει να τα δει. Όταν ο βιότοπος υποβαθμίζεται και αυτό οδηγεί στο να υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι πόροι, όταν η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται, όταν το ποσοστό γεννήσεων ‘πέφτει’ κάτω από το ποσοστό θνησιμότητας και όταν οι γενετικοί πόροι είναι περιορισμένοι, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση από εκείνη προς τα κάτω. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πόσο γρήγορα θα βρεθούμε στο ναδίρ”.