ΠΟΣΟ ZERO WASTE ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ;

Λίγα λόγια για την κουλτούρα του κινήματος Zero Waste στη χώρα μας και ένα πρόγραμμα το οποίο σταθερά προσφέρει στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Με τους όρους της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της πράσινης οικονομίας και παλαιότερα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχουμε ένα μικρό θέμα στη χώρα. Για την ακρίβεια σε εταιρικό επίπεδο λειτουργούμε σε τρεις ταχύτητες. Η πρώτη αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι δραστήριες, επενδύουν και αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και ολοένα στρέφονται προς τον άνθρωπο σε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα εποχή μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Η δεύτερη αφορά εκείνες τις εταιρείες οι οποίες ευαγγελίζονται την αλλαγή και υιοθετούν προγράμματα και πρωτοβουλίες μόνο στα λόγια ή μόνο για τις φωτογραφίες. Και η τρίτη αφορά τις εταιρείες που πλέουν αντίθετα στο ρεύμα και αδιαφορούν για τα ζητήματα του πλανήτη και της κοινωνίας.

Σε μία νέα σειρά βίντεο και κειμένων, την οποία ονομάζουμε “The Real Magic Series” και την οποία μπορείτε να βρείτε σε αυτό το link, σε ένα διάστημα 6 μηνών, επιλέγουμε να δείξουμε διαφορετικές στιγμές και μορφές της βιωσιμότητας, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις της Coca-Cola. Και επιλέγουμε να απευθυνθούμε σε όλες τις εταιρείες και σε όλους τους ανθρώπους, σε όποια από τις τρεις ταχύτητες και αν κινούνται, γιατί το συμφέρον από αυτές τις δράσεις, είναι συλλογικό.

Γιατί να συζητήσουμε τώρα για αυτά τα ζητήματα; Μα φυσικά γιατί είναι η στιγμή που κάθε επιχείρηση οφείλει να στραφεί αρχικά στον εαυτό της και τις λειτουργίες της και να αναζητήσει τους τρόπους, τις επενδύσεις και τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, οι οποίες θα της δώσουν ένα πράσινο πρόσημο. Όχι απλά για να το φέρει ως μετάλλιο στην εταιρική της επικοινωνία αλλά γιατί ο πλανήτης έχει χτυπήσει το τρίτο κουδούνι προ πολλού και το να βάλει μία επιχείρηση ορατούς στόχους για τη βιωσιμότητα είναι σχεδόν μονόδρομος.

Γιατί επιλέξαμε την Coca-Cola; Μα φυσικά γιατί έχει μία μακρά ιστορία σε ζητήματα βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας, έχοντας κερδίσει πανηγυρικά την εμπιστοσύνη όχι μόνο του καταναλωτικού κοινού αλλά και των επιχειρήσεων που βλέπουν στα βήματά της ένα road map για το πώς και εκείνες θα ακολουθήσουν τέτοιες πρακτικές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NEWS 24/7 (@news247gr)

Στο πρώτο βίντεο της σειράς, ασχολούμαστε με ένα ζήτημα στο οποίο το brand όχι απλά δείχνει το δρόμο αλλά βοηθά ουσιαστικά τις επιχειρήσεις. Το Δίκτυο Zero Waste HoReCa είναι κομμάτι της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future που δημιούργησε η εταιρεία, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) το 2018. Έκτοτε έχει ταξιδέψει σε 25 προορισμούς στην Ελλάδα με αποτύπωμα συλλογής 2.200 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών και εκπαίδευσης 1.300.000 πολιτών.

Από τον Νοέμβριο του 2022 είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης Zero Waste HoReCa Hub και ήδη μετρά περισσότερες από 800 επιχειρήσεις – μέλη, μόλις λίγους μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της ψηφιοποίησης. Η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης προσφέρει δωρεάν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον κλάδο καφεστίασης και φιλοξενίας όλα όσα χρειάζονται για να υιοθετήσουν στην πράξη μία Zero Waste λογική.

Το Zero Waste HoReCa Hub απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις HoReCa, και αποσκοπεί να φέρει τον κλάδο ένα βήμα πιο κοντά σε μία zero waste λειτουργία. Βασικός στόχος του Zero Waste HoReCa Hub είναι να συνδράμει στην αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συλλέγεται από τον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα από την εκπαίδευση των ιδίων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους πάνω στις βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Κάθε επιχείρηση εστίασης μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα μέσα από μερικά βασικά πρώτα στάδια.

  • Εγγραφή της ενδιαφερόμενης επιχείρησης στην πλατφόρμα
  • Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα
  • Παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων
  • Καταγραφή των απορριμμάτων της επιχείρησης για τουλάχιστον 1 μήνα
  • Απόκτηση zero – waste αναγνώρισης

Και αφού εγγραφεί, θα απολαύσει τα πολλαπλά οφέλη για την ίδια την επιχείρηση:

Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

  • Μείωση λειτουργικών εξόδων μέσω καλύτερης διαχείρισης πόρων
  • Δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις νέες νομοθεσίες για πιο ομαλή μετάβαση
  • Μείωση φορολογίας
  • Μείωση γραφειοκρατίας
  • Δωρεάν πρόσβαση σε εργαλεία και καθοδήγηση από ειδικούς
  • Βελτίωση φήμης και αύξηση πελατών

Το όφελος για τη χώρα είναι η συνδρομή στην αύξηση της ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο.

Στην συνέχεια του project “The Real Magic Series” θα μιλήσουμε και για άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα. Την ανακύκλωση και τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, τη λειψυδρία αλλά και άλλα κομμάτια της πράσινης οικονομίας και της βιωσιμότητας, τα οποία θα ήταν καλό όλες οι επιχειρήσεις να εντάξουν στην ατζέντα τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα