Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, το νέο αστέρι της Σίτι. Αμείβεται με 21.8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως AP

PREMIER LEAGUE: ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ

Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκεί συγκεντρώνονται σιγά-σιγά οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές και προπονητές της Ευρώπης. Κι εκεί τα δισεκατομμύρια χορεύουν σε ένα δούναι και λαβείν που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ο μέσος άνθρωπος...

Κάτι περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια λίρες (2.2 δις ευρώ) ήταν η συνολική δαπάνη των ομάδων της Premier League στις φετινές μεταγραφές του πιο λαμπερού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Το δυσθεώρητο αντικατοπτρίζει την σύγχρονη πραγματικότητα του λαοφιλέστερου των σπορ, με τα χρήματα να ζαλίζουν και να ξοδεύονται αφειδώς, σε ένα εντυπωσιακό δούναι και λαβείν που πολλές φορές αδυνατεί κανείς να συνειδητοποιήσει επακριβώς.

Ο πίνακας που δημοσίευσε το αμερικάνικο Sportingnews, με στοιχεία που δανείστηκε από το Transfermakt πρωταθλήτρια των φετινών μεταγραφών την Τσέλσι. Οι Λονδρέζοι με τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Τοντ Μπέλι να αγοράζει την ομάδα από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς (έναντι 5 δισεκατομμυρίων λιρών) τον περασμένο Μάιο ξόδεψαν 253 εκατομμύρια λίρες στο φετινό παζάρι. Αν υπολογιστούν τα 49.3 εκ, που έβαλαν στο ταμείο τους, το καθαρό ποσό, που βγήκε από την τσέπη της νέας ιδιοκτησίας, έφτασε στα 204,47 εκατομμύρια.

Τρεις από τις ακριβότερες φετινές μεταγραφές στην Αγγλία έγιναν από την Τσέλσι, με “αγορές” εντός του νησιού. Ο Γουέσλι Φοφανά (από τη Λέστερ) στοίχισε 72.36 εκατομμύρια λίρες, ο Μαρκ Κουκουρέγια της Μπράιτον 58.77 εκ και ο Ραχίμ Στέρλινγκ έφυγε από την Μάνστεστερ Σίτι έναντι 50.58εκ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά την οργή των οπαδών της για την οικογένεια Γκλέιζερ, ήταν η δεύτερη σε μεταγραφικές δαπάνες καθώς ξόδεψε 214.22 εκατομμύρια (καθαρό ποσό, 203.87 εκ, αφού από τις πωλήσεις παικτών είχε έσοδα μόλις 10.35 εκ) η Γουεστ Χαμ ήταν τρίτη (163.8 εκ) και η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη τέταρτη, με σύνολο 145.76 εκατομμυρίων λιρών (καθαρά έξοδα μεταγραφών, 139.46 εκ).

Η Φόρεστ πήρε 22 ποδοσφαιριστές, για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς κέρδισε την άνοδό της μέσω των μπαράζ της προηγούμενης Τσαμπιονσιπ, όταν επικράτησε των μονομαχιών με την Χάντερσφιλντ του Κάρλος Κορμπεράν. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, αν δούμε ότι στις εφτά πρώτες αγωνιστικές η Νότιγχαμ μετράει 4β (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 5 ήττες) και ισοβαθμεί στην προτελευταία θέση με την Γουέστ Χαμ.

Η πεντάδα με τις ομάδες που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο του αγγλικού πρωταθλήματος κλείνει με την τελευταία των νεόπλουτων, τη Νιουκαστλ Γιουνάιτεντ που από πέρσι ανήκει στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Μόλις… 145. 786 εκατομμύρια λίρες ήταν το κομπόδεμα για τις “καρακάξες” αυτό το καλοκαίρι. Τα μισά περίπου (70 εκ) πήγαν για την απόκτηση του Αλεξάντερ Ισάκ, του Σουηδού σέντερ-φορ της Ρεάλ Σοσιεδάδ…

Ο παράδεισος των ποδοσφαιριστών

Στην Πρέμιερ Λιγκ παίζουν οι πέντε από τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές της εποχής μας. Και σε συνολικό επίπεδο το αγγλικό πρωτάθλημα, προσφέρει στους παίκτες τον υψηλότερο μέσο όρο σε αποδοχές. Ναι μεν στις τρεις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα βρίσκονται οι “μίδες” της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Κιλιάν Εμπαπέ (60 εκατ. ευρώ, χάρη στο μυθικό συμβόλαιο που υπέγραψε φέτος), ο Λιονέλ Μέσι (59 εκατ) και ο Νεϊμάρ (36εκ) οι επόμενοι πέντε όμως παίζουν μπάλα στο νησί.

  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι αν εγέρασε, παίρνει σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δυο άσοι της Σίτι ακολουθούν, ο Κέβιντ Ντε Μπρόινε (23εκ) και ο νεοφερμένος Έλρινγκ Χάαλαντ (21.8 εκ) που έχει την ίδια αμοιβή με τον τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ με το νέο συμβόλαιο που υπόγραψε στη Λίβερπουλ έχει ετήσιες αποδοχές 20.3 εκατομμυρίων ευρώ. Φτωχαδάκι ο Αιγύπτιος, όπως όλοι τους, εδώ που τα λέμε…

Η Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο, δεν φροντίζει μόνο τους σουπερ-σταρ. Ο μέσος όρος ετήσιος μισθός στο αγγλικό πρωτάθλημα αγγίζει τα 3.9 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα 2.7εκ που είναι το αντίστοιχο νούμερο στην ισπανική La Liga ή τα 2.2 εκ της Serie A στην Ιταλία.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ. Εδώ επιτίθεται εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ AP

Στην πλειοψηφία τους, πλέον, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της Ευρώπης θέλουν να παίξουν στην Αγγλία. Παραδείγματα σαν του Σαντιό Μανέ, που άφησε την Λίβερπουλ για χάρη της Μπάγερν σπανίζουν. Στο νησί, εν τω μεταξύ, συνωστίζονται και οι κορυφαίοι προπονητές της Ηπείρου, επίσης … εκατομμυριούχοι. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα της Σίτι έχει ετήσιες αποδοχές 19 εκ λίρες (21.2 εκ ευρώ), ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ αμείβεται λίγο λιγότερο (16εκ λίρες, 17.9 εκ ευρώ)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τον υψηλότερο μέσο όρο συμβολαίων στην Πρέμιερ Λιγκ, κάπου 7.5 εκ λίρες (8.4 εκ ευρώ). Πιο πολλά και από την υποτίθεται νεόπλουτη Σίτι, που ακολουθεί με μ.ο 6.79 εκ λίρες ανά ποδοσφαιριστή. Πιο ταπεινές απ’ όλες τις ομάδες είναι η Μπρέντφορντ και η Λιντς που έχουν μέσο όρο συμβολαίων μόλις 640.000 λίρες (716.000 ευρώ).

Πού τα βρίσκουν τέλος πάντων;

Από που έρχονται, όμως, όλα αυτά τα λεφτά; Είναι μόνο οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες των ομάδων της Πρέμιερ, που ξοδεύουν αφειδώς τα εκατομμύρια τους; Όχι ακριβώς. Το αγγλικό πρωτάθλημα μετά την μετεξέλιξη του στο σούπερ-σόου που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια έγινε ένα πραγματικό χρυσωρυχείο για μικρούς και μεγάλους.

Μόνο 10 δις λίρες (11.2 δις ευρώ) είναι τα έσοδα της Πρέμιερ από τα τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την τριετία 2022-25, με τα μισά και λίγο περισσότερα, μάλιστα, να προέρχονται από το εξωτερικό (κυρίως από το αμερικάνικο NBC) κάτι που αποδεικνύει τη δυναμική του πρωταθλήματος στην παγκόσμια αγορά. Τρία δις λίρες, δηλαδή, είναι η ετήσια είσπραξη των ομάδων, μόνο και μόνο από τις μεταδόσεις του αγγλικού πρωταθλήματος.

Προσθέστε και τα εισιτήρια, με τα περισσότερα γήπεδα να είναι σολντ-άουτ σε κάθε αγωνιστική για να πάρετε μια ιδέα, πως κινείται το χρήμα στην Αγγλία με επίκεντρο την μπάλα του ποδοσφαίρου.

Η υπεροχή και ο ανταγωνισμός

Κι ενώ τα μεγάλα κλαμπ ψάχνουν πάντα τους τρόπους να βγάλουν ακόμη περισσότερα χρήματα (δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι αγγλικοί σύλλογοι συντάχθηκαν στο μέτωπο της περίφημης Σούπερ Λιγκ που εξυφάνθηκε στην Ισπανία, έμοιαζε αρραγές αλλά έσπασε από την υποχώρηση της Τσέλσι, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των οπαδών της ομάδας) η Πρέμιερ Λιγκ που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής, καθιερώνεται ως το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι θα απομυζά ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην Ευρώπη σε ποδοσφαιριστές και προπονητές, αποδυναμώνοντας σταδιακά την ισχύ των υπόλοιπων εθνικών διοργανώσεων. Τα τελευταία πέντε χρόνια στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν εμφανιστεί έξι ομάδες της Πρέμιερ και μόνο το 2020 στην χρονιά της “φούσκας” λόγω πανδημίας δεν συμμετείχε έστω και μία (έπαιξαν Μπάγερν-Παρί Σ.Ζ με νικητές τους Γερμανούς).

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ σκοράρει, οι οπαδοί της Λίβερπουλ σε έκσταση AP

Σε δυο σεζόν είχαμε καθαρό αγγλικό τελικό (Λίβερπουλ-Τότεναμ το 2019, Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι το 2021) και όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται στο άμεσο μέλλον. Βέβαια το Τσαμπιονς Λιγκ είναι διοργάνωση που παίζουν οι καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες και στο τέλος κερδίζει η … Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αυτή την κουβέντα θα την κάνουμε μια άλλη φορά.

Αξίζουν όμως τόσα χρήματα;

Το γνωστό ερώτημα, ωστόσο, επανέρχεται ειδικά σε περιόδους κρίσης, με τον χειμώνα που έρχεται να τρομάζει την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Αξίζει ένας ποδοσφαιριστής να αμείβεται τόσο πολύ; Ο μέσος ετήσιος μισθός των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν 29.000 ευρώ. Σε σύγκριση με τα σχεδόν 4 εκ που παίρνει ένας ποδοσφαιριστής η απόσταση μοιάζει χαώδης.

Εντάξει, το ξέρουμε, τα βγάζουν τα λεφτά τους. Επίσης, ένας ποδοσφαιριστής δεν παίζει 40 χρόνια, έχει μπροστά του μια βραχυχρόνια καριέρα, που πολλές φορές διακόπτεται λόγω τραυματισμών. Άσε που μπορεί να κάνει, με ένα γκολ 50 και 60.000 φιλάθλους ευτυχισμένους, που για δυο ώρες θα ξεχάσουν ότι στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσουν τους ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άρτος και θεάματα δεν έλεγαν οι Ρωμαίοι; Ε, εδώ προσφέρουμε μόνο θέαμα και με το … αζημίωτο, γιατί έχουμε και έξοδα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα