EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

5 +1 ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΟ 2024

Ανθρωποκτονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων, οικονομικά εγκλήματα αλλά και πολιτικά σκάνδαλα, ξαναζωντάνεψαν μέσα στα δικαστικά έδρανα, με την ετυμηγορία των δικαστικών αρχών άλλοτε να προκαλεί ικανοποίηση και άλλοτε αντιδράσεις και εντάσεις.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρέθηκε για ακόμα μια χρονιά η ποινική Δικαιοσύνη η οποία επιχείρησε και το 2024 -άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι- να διασφαλίσει το κράτος δικαίου, ικανοποιώντας τόσο το τεκμήριο αθωότητας όσο και -ως ένα βαθμό- το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ανθρωποκτονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων, οικονομικά εγκλήματα αλλά και πολιτικά σκάνδαλα, ξαναζωντάνεψαν μέσα στα δικαστικά έδρανα, με την ετυμηγορία των δικαστικών αρχών άλλοτε να προκαλεί ικανοποίηση και άλλοτε αντιδράσεις και εντάσεις. Η υπόθεση των κακοποιήσεων τροφίμων στην «Κιβωτό του Κόσμου», ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση της 14χρονης από τον Κολωνό, η κατάρρευση του ελληνικού κολοσσού Follie Folli είναι μερικές μόνο από τις δικογραφίες για την οποίες εντός του 2024 εκφωνήθηκε ποινική απόφαση είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό.

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει τα έξι ποινικά δικαστήρια που έμελλε να συζητηθούν περισσότερο την χρονιά που πέρασε:

1. Τα πλημμελήματα της «Κιβωτού του Κόσμου»

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Υπήρξε ένας από τους πιο προσφιλείς ιερείς των τελευταίων ετών. Συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τη δημοφιλία, λόγω των βραβείων και των επαίνων που δέχθηκε σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, αλλά και τη συμπάθεια λόγω του έργου του γύρω από την προστασία μητέρων και ανηλίκων.

Οι καταγγελίες σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και άλλων στελεχών του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που ακολούθησαν, έβαλαν τέλος στην πρωτοκαθεδρία του, το οποίο επισφραγίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όταν ήρθε και η πρωτόδικη κρίση της Δικαιοσύνης. Ο κληρικός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για κακοποιητική συμπεριφορά του ιδίου και στελεχών του σε βάρος φιλοξενούμενων, ποινή μετατρέψιμη κατά 10 ευρώ ημερησίως. Κηρύχθηκε ένοχος για πέντε επιμέρους πλημμεληματικές πράξεις, ενώ αθωώθηκε για άλλες 14.

Σε ακόμη τέσσερις εργαζόμενους της «Κιβωτού του Κόσμου» επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες, ενώ δύο αθωώθηκαν από κάθε κατηγορία. Όλοι οι καταδικασθέντες, οι οποίοι εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι ελεύθεροι, καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή έως της έφεση, κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα που αφορούν σε τιμωρητικές συμπεριφορές, σε σωματικές βλάβες κατά τροφίμων. Ειδικότερα, κατά την πρωτόδικη απόφαση, υποχρέωναν φιλοξενούμενους σε καθημερινή οκτάωρη εργασία -ακόμη και όταν δεν ήταν σε θέση να την κάνουν- και άλλους τους έβαζαν σε απομόνωση για μήνες ως τιμωρία εξαιτίας συμπεριφορών των ανηλίκων.

Πλέον αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό ενώ τους επόμενους μήνες έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει και η δεύτερη δίκη κατά του πατέρα Αντώνιου, αφού του έχουν αποδοθεί κακουργηματικές πράξεις για κατάχρηση δύο ανηλίκων σε ασέλγεια.

2. Η «μάχη» για την ανθρωποκτονία του Ζακ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο πλακόστρωτο της οδού Γλάδστωνος ένα μεσημέρι το Σεπτέμβριο του 2018. Το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου μπροστά στα μάτια περιαστικών και κατοίκων της περιοχής, προκάλεσε την οργή της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και κυρίως της οικογένειας του, η οποία πολέμησε μέχρι τελευταία στιγμή προκειμένου να χαρακτηριστεί νομικά η πράξη ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Παρά τη σκληρή ποινική μάχη που δόθηκε, στις 10 Ιουλίου το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας δεν άλλαξε κρίση σε σχέση με το πρωτόδικο, κηρύσσοντας ένοχο τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη για το κακούργημα της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Ειδικότερα, ο μεσίτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Ο υπερήλικος κοσμηματοπώλης έλαβε ποινή κάθειρξης 5 ετών, την οποία συνέχισε να εκτίει κατ’οίκον.

Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει πάντως η αποστροφή του λόγου του μεσίτη κατά την απολογία του, ο οποίος υποστήριξε πως … ενήργησε «με ένστικτο αλτρουισμού προς το Ζακ». Λειτούργησε -όπως είπε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο- «για το καλό του θύματος», ώστε να τον προστατεύσει και να μην κοπεί στο λαιμό από τα τζάμια, όταν ο Ζακ προσπαθούσε να εξέλθει του κοσμηματοπωλείου από τη βιτρίνα. Αρνήθηκα μάλιστα, ότι τον κλώτσησε παρά μόνο μία φορά και αυτή χωρίς πρόθεση. Η απολογία του δεν έπεισε πάντως, το δικαστήριο, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τόσο το οπτικοακουστικό υλικό που είχαν τραβήξει πολίτες όσο και την ιατροδικαστική έκθεση, απέδωσε ποινικές ευθύνες στους δύο κατηγορούμενους.

3. Η φρίκη στον Κολωνό

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κανείς, ούτε για μια στιγμή, δεν αμφισβήτησε την αβάσταχτη και σκληρή καθημερινότητα που διαβιούσε η τότε 12χρονη από τον Κολωνό στα χέρια ενήλικων ανδρών. Τόσο η υποστήριξη της κατηγορίας όσο και η υπεράσπιση αναφέρθηκαν με μελανά χρώματα στα όσα το κορίτσι υποχρεώθηκε να κάνει, χάνοντας για πάντα την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Σε μία δίκη που τελέστηκε αποκλειστικά κεκλεισμένων των θυρών (πλην την εκφώνηση της ετυμηγορίας), προκειμένου να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα και η ψυχική υγεία του παιδιού, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας υπήρξε καταπέλτης σε βάρος των δύο βασικών κατηγορούμενων οι οποίοι θεωρήθηκαν και οι μαστροποί του. Στον Ηλία Μίχο επιβλήθηκαν ισόβια δεσμά και επιπλέον κάθειρξη 41 έτη, ενώ ο άνδρας επονομαζόμενος ως “Μιχάλης” καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για κάθε πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος (διακεκριμένη μαστροπεία και παιδική πορνογραφία).

Από την άλλη, η μητέρα του κοριτσιού που βρέθηκε προσωρινά κρατούμενη ως εμπλεκόμενη σε αυτή την υπόθεση μαστροπείας, αθωώθηκε για όλες τις πράξεις, εκτός από το πλημμέλημα της εκβίασης για το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών. Η γυναίκα αμέσως μετά αποφυλακίστηκε, ωστόσο θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, καθώς κατά της απαλλακτικής απόφασης ως προς το αδίκημα της διακεκριμένη μαστροπείας ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα.

Όσο για τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους, οι οποίοι -κατα την κατηγορία είχαν την ιδιότητα του “πελάτη”- επιβλήθηκαν ποινές από 13 μήνες έως επτά έτη. Να σημειωθεί ότι λίγους μήνες αργότερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με νέα σύνθεση, καταδίκασε ακόμη 11 πρόσωπα, που φέρονται να έχουν την ίδια ιδιότητα. Σε αυτούς επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έως 12 έτη, ενώ τέσσερις οδηγήθηκαν στη φυλακή.

4. Folli – Follie: Η κατάρρευση ενός ελληνικού κολοσσού

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ήταν ένας από τους πλέον διαδεδομένους ελληνικούς ομίλους διαχείρισης κοσμημάτων, με παγκόσμια φήμη. Ωστόσο, εν μία νυκτί έφτασε στο ναδίρ λόγω της εμπλοκής του σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που έφτανε μέχρι την αγορά της Ασίας. Παρά τους ισχυρισμούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου ότι έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη του κοσμήματος διατηρώντας έναν υγιή και ισχυρό όμιλο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε διαφορετική άποψη. Η θέση του επικεφαλής του ομίλου ότι απλά υπήρξε μια «ωραιοποίηση της εικόνας της εταιρίας», χωρίς όμως να διαπραχθεί κάποια παράνομη πράξη, δεν έπεισε.

Ο υπερήλικος ιδρυτής της Folli – Follie, Δημ. Κουτσολιούτσος, αν και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 17 ετών, δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά λόγω ηλικίας εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ίδια ήταν η ποινική μεταχείριση της συζύγου του, Καίτης Κουτσολιούτσου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 11 έτη. Εκείνος που κατέληξε στη φυλακή ήταν ο γιος τους, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών, ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του.

Εκτός αυτών, ακόμη δύο πρόσωπα -συνεργάτες της οικογένειας- καταδικάστηκαν. Η πρώτη σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, για την οποία χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, ενώ ο δεύτερος δεν θα εκτίσει προς το παρόν την ποινή 15 ετών, καθώς φυγοδικεί.

5. Η παιδοκτόνος της Πάτρας

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μέχρι σήμερα, που είναι σε εξέλιξη η δίκη για τις ανθρωποκτονίας των δύο νεότερων παιδιών της, η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν εκείνη που έκοψε το νήμα στη ζωή των τριών κοριτσιών της.

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική Δικαιοσύνη υπήρξε κάθετη ως προς το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη: η Ρούλα Πισπιρίγκου αρχικά αποπειράθηκε και στη συνέχεια κατόρθωσε να σκοτώσει το κατάκοιτο παιδί, χορηγώντας της μια φονική δόση κεταμίνης. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στις 29 Μαρτίου του 2024 εκφώνησε την ποινή των ισόβιων δεσμών, απορρίπτοντας κάθε αίτημα για χορήγηση ελαφρυντικού ή αναστολή της ποινής.

“Το δικαστήριο έκρινε ενοχή ομόφωνα την κατηγορούμενη για την κατ’ εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όπως κατηγορείται και δη για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 11/4/21 και την τετελεσμένη ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 29/1/22 τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αναλυτική και εκτενή θέση θα προκύψει με την καθαρογραφή της απόφασης” ήταν τα λόγια της προέδρου της έδρας, ύστερα από 14 μήνες ακροαματικής διαδικασίας.

Οι ποινικές υποθέσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου πάντως, δεν έχουν τελειώσει. Ήδη εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη η δίκη με κατηγορούμενη την ίδια σχετικά με τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας, τα δύο μικρότερα παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μανό Δασκαλάκη. Εκτός απρόοπτου, μάλιστα, τους επόμενους μήνες θα εκφωνηθεί η απόφαση και για αυτή τη δικογραφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

+1. Η οργή για το Μάτι

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Οι κραυγές που ξέσπασαν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, έφταναν μέχρι τον προαύλιο χώρο. Οι εγκαυματίες και οι συγγενείς των ανθρώπων που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή, παρασυρμένοι από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018, δεν άντεξαν στο άκουσμα της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2024, οι δικαστές έκριναν ένοχους μόλις 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, οι πέντε εκ των οποίων ήταν αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ενεργούσε στο σημείο, ενώ ο εκτός ήταν ο Κων. Αγγελόπουλος, ο άνθρωπος ο οποίος θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε την πυρκαγιά καίγοντας κλαδιά στην αυλή του.

Η οργή των ανθρώπων δεν μπορούσε να είναι βουβή. Τους μήνες που είχαν προηγηθεί είχε λεπτομερώς αναφερθεί πως οι δικοί τους άνθρωποι βασανίστηκαν αβοήθητοι, κάηκαν, πνίγηκαν ή εγκλωβίστηκαν μέσα στους καπνούς, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι η φωτιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης είχε πάρει το δρόμο για τα σπίτια στο Νέο Βουτζά και στη συνέχεια για το Μάτι. Γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, εγκαυματίες που είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να γίνονται στάχτη όταν τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους, περιέγραψαν εικόνες της πύρινης κόλασης αλλά και πόσο αβοήθητοι παρέμειναν για ώρες.

Της απόφασης των δικαστών επί της ενοχής ακολούθησαν φωνές και χαρακτηρισμοί προς την έδρα και προς τους αθωωθέντες κατηγορούμενους. Η απόφαση επί των ποινών (σ.σ. τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως) ώθησε τους παρευρισκόμενους σε ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου. Μάλιστα, οι καταδικασθέντες και οι δικαστές χρειάστηκε να απομακρυνθούν εκτάκτως από την αίθουσα, όταν συγγενής θύματος πέταξε καρέκλα προς το μέρος τους.

Λόγω κινδύνου παραγραφής πάντως, ήδη από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιά ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών και εντός του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα