AP Photo/Petros Giannakouris

ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα μοιράζονται τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους στον απόηχο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα.

H συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που υπεγράφη στις 15 Ιανουαρίου και τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Κυριακής 19/1, 471 ημέρες μετά την έναρξη μιας από τις πιο αιματηρές και καταστροφικές συγκρούσεις στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, επανέφερε τα χαμόγελα στα πρόσωπα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στον παλαιστινιακό λαό, που τους τελευταίους 15 μήνες υπέμεινε έναν φαύλο κύκλο βίας, θανάτου και καταστροφής.

Οι πανηγυρισμοί στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας από το βράδυ που ανακοινώθηκε η εκεχειρία, είναι ενδεικτικοί της ελπίδας και της ανακούφισης που προσφέρει η εν λόγω συμφωνία τόσο στους κατοίκους της Παλαιστίνης, που κατάφεραν να επιβιώσουν της γενοκτονικής πολιτικής του Ισραήλ όσο και σε εκείνους που ζουν στη διασπορά και παρακολουθούν ανελλιπώς και με αγωνία τις εξελίξεις στην πατρίδα τους.

Οι τελευταίοι 15 μήνες ήταν αναμφισβήτητα μια δοκιμασία επιβίωσης, που αφήνει πίσω της ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα και έναν βαθύ, ανεπανόρθωτο πόνο σε όσους κλήθηκαν να την υποστούν.

Ωστόσο, όπως μάς περιγράφουν Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες που ζουν στην Ελλάδα, με τους οποίους συνομιλήσαμε λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, “η εκεχειρία δεν σημαίνει και το τέλος του πολέμου”.

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

“Ποιος άνθρωπος δεν θα ήταν χαρούμενος, γνωρίζοντας ότι επιτέλους δεν θα κινδυνεύει να πεθάνει από μια οβίδα ή από μία σφαίρα ανά πάσα στιγμή;” αναφέρει αρχικά ο Αχμάντ Χασάν, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα.

“Σίγουρα η συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα, γιατί, έστω και προσωρινά, θα σταματήσει το λουτρό αίματος στη Γάζα.

Η δυνατότητα επιστροφής των ανθρώπων στα σπίτια τους, ακόμη κι αν αυτά έχουν γκρεμιστεί, η επανένωση εκατοντάδων οικογενειών, που χωρίστηκαν στην έναρξη του πολέμου και έχουν να συναντηθούν ενάμιση χρόνο, γιατί άλλοι έμειναν εγκλωβισμένοι στη Ράφα και άλλοι στη Γάζα καθώς και η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατούμενων, κυρίως γυναικών και παιδιών, από τις ισραηλινές φυλακές αποτελούν μία θετική εξέλιξη”, προσθέτει.

Όμως, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς η προσπάθεια για να ξαναχτίσει ο παλαιστινιακός λαός τη ζωή του σε μια σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη χώρα τώρα ξεκινά. Και, όπως φαίνεται, η συμφωνία δεν άπτεται αυτής της πρόκλησης.

“Πάνω από 100.000 άνθρωποι είτε έχουν σκοτωθεί είτε είναι θαμμένοι στα συντρίμμια είτε είναι αγνοούμενοι και τραυματίες. Τα περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί. Εκατομμύρια σπίτια είναι γκρεμισμένα. Χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά. Υπάρχει δυστυχία και τα ψυχικά τραύματα των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλα. Ποιος θα φροντίσει για όλα αυτά;” συμπληρώνει ο κ. Αχμάντ Χασάν.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 1,1 εκατομμύριο παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και σχετική παρακολούθηση από ειδικούς. Τα περισσότερα από αυτά υποφέρουν από εφιάλτες, άγχος και παραλυτικούς φόβους, που έχουν να κάνουν με τις αεροπορικές επιδρομές και τις απώλειες μελών των οικογενειών τους.

Όλα αυτά έχουν συνέπεια τα παιδιά αυτά είτε να γίνονται επιθετικά είτε να εμφανίζουν σημάδια “παραίτησης”, όπως η διακοπή της ομιλία τους. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα παιδιά, ακόμη και αν λάβουν φροντίδα, θα κουβαλούν για πολλά χρόνια μέσα τους τις ψυχικές συνέπειες του πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλότητα του βίου τους.

Υπολογίζεται ότι από την αρχή του πολέμου περίπου 19.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά.

 

Δυστυχώς, αυτή η συμφωνία αμαυρώνεται από τα τεράστια προβλήματα που μένουν άλυτα”, εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε, Παλαιστίνιος που ζει στην Ελλάδα.

Πάνω από 40.000 σοβαρά τραυματίες χρειάζονται άμεση φροντίδα και νοσηλεία. Τα νοσοκομεία της Γάζας δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Πρέπει να πάνε στο εξωτερικό. Τι θα γίνει με αυτούς; Και αν πάνε, φοβόμαστε ότι οι Ισραηλινοί δεν θα τους επιτρέψουν να γυρίσουν, όπως έχει γίνει και άλλες φορές. Η συμφωνία δεν προβλέπει τίποτα, προς το παρόν, για τους τραυματίες.

Επίσης, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη. Πού θα μείνουν; Πάλι σε σκηνές; Για πόσο καιρό; Το 80% των υποδομών της Γάζας έχει καταστραφεί. Ποιος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί”, αναφέρει.

Η Γάζα μετά από 15 μήνες πολέμου:

  • Πάνω από 46.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι.
  • Περίπου 110.000 τραυματίες, εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο έχουν υποστεί σοβαρούς και μόνιμους τραυματισμούς, όπως ακρωτηριασμούς, εγκαύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
  • 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δηλαδή περίπου το 90% του πληθυσμού της Γάζας
  • Πολλοί ζουν σε καταυλισμούς με σκηνές και υπερπλήρη καταφύγια, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγειονομικές συνθήκες
  • Το 90% των κατοικιών έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, καθιστώντας πολλές περιοχές μη κατοικήσιμες
  • Σχολεία, νοσοκομεία, τεμένη, καταστήματα και γραφεία έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα
  • Καταγράφηκαν 654 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις και σχεδόν όλα τα σχολικά κτήρια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί
  • Από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας, μόνο τα 18 (50%) λειτουργούσαν εν μέρει έως το τέλος του 2024. Η συνολική δυναμικότητά τους έχει περιοριστεί σε μόλις 1.800 κλίνες
  • Η γεωργική παραγωγή έχει καταστραφεί, οδηγώντας σε ευρεία πείνα και υποσιτισμό
  • 68% του οδικού δικτύου (1.190 χλμ.) έχει καταστραφεί, ενώ άλλα 415 χλμ. έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
  • Οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας μειώθηκαν δραστικά, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για επικείμενο λιμό στη βόρεια Γάζα
  • Ο αεροπορικός βομβαρδισμός έχει ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές, μετατρέποντας περιοχές όπως το στρατόπεδο προσφύγων Jabaliya σε σωρούς ερειπίων. Δορυφορικές εικόνες και ντοκουμέντα από πόλεις όπως η Ράφα και η Χαν Γιουνίς δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές, που αφήνουν τις γειτονιές μη αναγνωρίσιμες

 

Ανησυχούμε βαθιά ότι το Ισραήλ μπορεί να βρει αφορμή να ακυρώσει τη συμφωνία. Η κυβέρνησή του φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της εξόντωσης των Παλαιστινίων, με στόχο να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας. Ο φόβος μας είναι ότι ακόμα και με την εκεχειρία, η βοήθεια που χρειάζεται ο λαός μας για να ξανασταθεί στα πόδια του δεν θα φτάσει ποτέ”, επισημαίνει από την πλευρά της η Σάλμα Σάουα, Παλαιστίνια που ζει στην Ελλάδα.

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Εκτός, όμως, από τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα στη ζωή των Παλαιστινίων, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για το συνολικό μέλλον της περιοχής.

Η Γάζα τα τελευταία 17 χρόνια βρίσκεται αποκλεισμένη και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Ισραήλ. Τώρα ποιο είναι το μέλλον της; Πάλι θα είναι αποκλεισμένη και οι Ισραηλινοί θα ελέγχουν κάθε τι που μπαίνει και βγαίνει στην περιοχή; Επίσης τι προβλέπεται να γίνει με τους εποίκους στη Δυτική Όχθη και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ; Η συμφωνία δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για ποια θα είναι η κατάσταση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Πάλι θα είναι υπό την καταπίεση και τον έλεγχο των ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων; Και τρίτον, η συμφωνία δεν λέει τίποτα για το μέλλον της Γάζας. Ποιος θα διοικήσει τη Γάζα; Ποιος θα κληθεί να λύσει τα προβλήματα όλων αυτών των κατοίκων;” επισημαίνει ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε.

Γιατί η Γάζα χαρακτηρίστηκε ως η “μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου”:

  • Μικρή γεωγραφική έκταση και υψηλή πυκνότητα πληθυσμού: 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή μόλις 365 τ.χλμ., καθιστώντας τη μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
  • Το Ισραήλ ελέγχει τα χερσαία σύνορα, τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Γάζας
  • Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται ειδικές άδειες για να φύγουν από τη Γάζα, με τις διελεύσεις να είναι περιορισμένες και χρονοβόρες
  • Τα περάσματα Ερέζ και Ράφα στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο συχνά παραμένουν κλειστά, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.
  • Η Γάζα εξαρτάται από την εισαγωγή τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, την οποία ελέγχει το Ισραήλ

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας

“Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συμφωνία εκεχειρίας δεν σημαίνει ούτε το τέλος του πολέμου ούτε το τέλος της παλαιστινιακής υπόθεσης. Σκοπός των Παλαιστινίων είναι να απελευθερωθούν και να δικαιωθούν. Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι απελευθερώθηκε η Παλαιστίνη. Έχουμε αγώνα να δώσουμε ακόμα και για μένα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα” σημειώνει ο Αχμάντ Χασάν.

“Αυτό που μας δίνει δύναμη είναι η υποστήριξη του κόσμου στην Ελλάδα και διεθνώς. Είδαμε εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, να διαδηλώνουν, να μας στηρίζουν. Ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ο λαός μας έχει περάσει πολλές καταστροφές, αλλά πάντα βρίσκει τη δύναμη να σταθεί ξανά στα πόδια του. Ελπίζουμε ότι, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας από την αρχή”, καταλήγει από την πλευρά της η Σάλμα Σάουα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα