eurokinissi

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΑΪΒΑΖ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ: Η GREEK MAFIA ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μιλά στο NEWS24/7 ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ κι επίσης η δικηγόρος της μητέρας και της αδερφής του.

Δύο προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι, ο πόλεμος της Greek Mafia, οι ηθικοί αυτουργοί που παραμένουν ασύλληπτοι και η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη (26/6) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον διεθνών ενώσεων δημοσιογράφων και ακτιβιστών για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου.

Ο Καραϊβάζ δέχτηκε περισσότερες από δέκα σφαίρες έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, τον Απρίλιο του 2021. Η δολοφονία του προκάλεσε μεγάλο κύμα αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ιερότητα της ελευθερίας του Τύπου -η κυβέρνηση δέχτηκε μεγάλη πίεση για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Δύο χρόνια αργότερα, συνελήφθησαν δύο Έλληνες, αδέρφια, ηλικίας 41 και 49 ετών, οι οποίοι είναι προσωρινά κρατούμενοι και πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο. Παραμένει άγνωστο το επίπεδο της έρευνας για την ταυτοποίηση αυτών που έδωσαν την εντολή για τη μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου, μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του.

«Η μητέρα και η αδερφή του Γιώργου Καραϊβάζ περιμένουν μια δικαίωση για να απαλύνει κάπως τον πόνο τους», είπε στο NEWS24/7 η δικηγόρος Ρόη Παυλέα, που εκπροσωπεί τις δύο γυναίκες.

«Η μητέρα του έλαβε προ ημερών την κλήση για να παραστεί στο δικαστήριο. Ήταν πολύ οδυνηρό, γιατί είναι σαν να ξαναζεί τη δολοφονία του παιδιού της. Είμαι αισιόδοξη ότι και η έρευνα για τους ηθικούς αυτουργούς θα αποδώσει καρπούς», σημείωσε η κα. Παυλέα. «Πέρα από το δράμα των συγγενών, η υπόθεση Καραϊβάζ είναι συμβολική για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων».

GREEK POLICE MAFIA

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν γνωστός αστυνομικός συντάκτης με πολυετή παρουσία σε εφημερίδες και τηλεόραση. Αρθρογραφούσε τακτικά για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στην Αστυνομία και είχε κάνει γνωστό ότι δεχόταν απειλές. Υπάρχει μια δεξαμενή πληροφοριακού υλικού, στο οποίο ενδεχομένως κρύβονται ορισμένες πειστικές απαντήσεις.

Την περίοδο 2015-17 η ΕΥΠ συνέταξε ένα πόρισμα για την περίφημη υπόθεση της Greek Mafia – ανώτεροι αστυνομικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, κατηγορήθηκαν ότι εισέπραταν χρήματα από την «προστασία» οίκων ανοχής και παράνομων καζίνο στην Αθήνα. 

Ο Καραϊβάζ διατηρούσε επικοινωνία με τρία πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα της ΕΥΠ. Όλοι τους έχουν σήμερα δολοφονηθεί. Ο ίδιος είχε καταθέσει σε υπόμνημα ότι η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να μιλά με όλους κι επίσης ότι εξαιτίας της φύσης των θεμάτων για τα οποία έγραφε, δεν θα μπορούσε η Αστυνομία να ήταν η μοναδική πηγή πληροφόρησης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στην Αθήνα τουλάχιστον 20 μαφιόζικες εκτελέσεις. Αποδίδονται στον λεγόμενο «πόλεμο της νύχτας», χωρίς πάντως να γίνονται για το ίδιο κομμάτι της πίτας των εσόδων από εγκληματική δράση (τσιγάρα, καύσιμα, προστασία κ.α.).

Τον Ιανουάριο του 2018 δολοφονήθηκε στο Χαϊδάρι ο Βασίλης Στεφανάκος. Ωστόσο, περισσότερο κομβικό θεωρείται ένα χτύπημα που ακολούθησε τέσσερις μήνες αργότερα. Τον Μάιο του 2018 δολοφονήθηκε έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη ο Σ.Π. πρώην αστυνομικός της ΕΚΑΜ. Διατηρούσε στενές επαφές με ποινικούς και επίσης με πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, ακόμη και με την Εκκλησία.

Την επομένη της δολοφονίας του απόστρατου αστυνομικού, ο Καραϊβάζ είχε γράψει στην ιστοσελίδα Bloko: «Αν μέχρι χθες η μαφιόζικη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου θεωρούνταν από τις πλέον πολύκροτες, η δολοφονία του [Σ.Π.] και ο απόηχος που προκαλεί είναι τόσο εκκωφαντική, που μπροστά της αυτή του Στεφανάκου μοιάζει πλέον με πυγολαμπίδα».

Ο Καραϊβάζ επιβεβαιώθηκε, καθώς έκτοτε ο κύκλος της βίας έλαβε τρομακτικές διαστάσεις. Ο ίδιος δολοφονήθηκε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021.

Eurokinissi

ΑΛΙΜΟΣ

Ο Καραϊβάζ αποχώρησε με το αυτοκίνητό του από το τηλεοπτικό κανάλι που εργαζόταν στο Πικέρμι στις 13.47 κι έφτασε στο σπίτι του περίπου μισή ώρα αργότερα. Στάθμευσε το αυτοκίνητο και μετά από λίγα βήματα, τον πλησίασε ένα άντρας με καλυμμένα χαρακτηριστικά που άρχισε να πυροβολεί.

Ο εκτελεστής επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ, την οποία οδηγούσε συνεργός του, και διέφυγαν. Από το σημείο της δολοφονίας περισυνελέγησαν 13 κάλυκες από σφαίρες 9mm Parabellum, που ρίχτηκαν από το ίδιο όπλο, το οποίο ήταν «καθαρό». 

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Καραϊβάζ κατέθεσαν ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν. «Η απουσία διαπίστωσης άλλου κινήτρου, αλλά και οι σχέσεις που είχε αποκτήσει το θύμα για άντληση πληροφοριών, συνάδουν με το ενδεχόμενο το κίνητρο της ανθρωποκτονίας να είναι η οριζόμενη στη βιβλιογραφία “κατά παραγγελία” δολοφονία», σημειώνεται στα διωκτικά έγγραφα.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, συνέδεσε τη δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα και τα συμβόλαια θανάτου, χωρίς πάντως να το εξηγήσει περισσότερο.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εξέτασαν τα βίντεο στη διαδρομή του Καραϊβάζ από το τηλεοπτικό στούντιο ως τον Άλιμο, την ημέρα της δολοφονίας του και την προηγούμενη. Εκτός από το σκούτερ των δραστών, η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα λευκό βαν, το οποίο είχε επιγραφή με το λογότυπο εταιρείας υπηρεσιών καθαρισμού και κοινοχρήστων στη Νίκαια.

Και τις δύο παραπάνω ημέρες, τόσο το σκούτερ όσο το βαν καταγράφονται την ίδια ώρα κοντά στο σπίτι του θύματος, ενώ μετά από ένα «κενό θέασης», όπως σημειώνεται, απομακρύνονται ταυτόχρονα προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος. 

Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων είναι σύντροφος της γυναίκας στην οποία τυπικά ανήκει η εταιρεία καθαρισμού και το λευκό βαν. Η αστυνομία λέει ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του αυτοκινήτου στον Άλιμο – η εταιρεία δεν έχει πελάτες στην περιοχή. Ο αδερφός του σε μια συνομιλία με τη μητέρα του, την οποία υπέκλεψε η Αστυνομία μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, ακούγεται να λέει ότι πηγαίνουν μαζί στον Άλιμο για να μοιράσουν διαφημιστικά φυλλάδια της εταιρείας.

Το τηλέφωνο ενός εκ των κατηγορούμενων παρουσιάζει «παύση ενεργητικής δραστηριότητας» το μεσημέρι της 8ης και της 9ης Απριλίου, σε ώρες που συμπίπτουν με τον χρόνο καταγραφής του βαν στον Άλιμο. Από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών οι ερευνητές της Ασφάλειας εντόπισαν δύο «πακιστανικούς» τηλεφωνικούς αριθμούς, που επικοινωνούν την ημέρα της δολοφονίας και την προηγούμενη μόνο μεταξύ τους, χωρίς να κάνουν άλλες κλήσεις. Τα κινητά με τα οποία ενεργοποιήθηκαν οι κάρτες είχαν αγοραστεί από κατάστημα στην Πανόρμου.

Στο μεταξύ, τα ονόματα των δύο αδερφών δεν ήταν άγνωστα στους ερευνητές της Ασφάλειας. Εκτός άλλων επιθέσεων, ο νεώτερος σε ηλικία διώκεται για μεταγενέστερο «συμβόλαιο» εναντίον τον πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη ή Dirty Harry, τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι.

Στα ίδια έγγραφα γίνεται αναφορά και σε ακόμη ένα πρόσωπο – το κινητό του φέρεται να «νεκρώνει» την ώρα της δολοφονίας Καραϊβάζ κι έπειτα να ενεργοποιείται από την ίδια κεραία με τα κινητά των δύο συλληφθέντων. Το παραπάνω εύρημα κρίθηκε ότι δεν έχει ποινικό ενδιαφέρον. Τέλος, πουθενά στον φάκελο δεν προσδιορίζεται το κίνητρο των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Είναι αθώοι, δεν υπάρχουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις», είπε στο NEWS24/7 ο δικηγόρος Ευτύχης Αλιγιζάκης, ο οποίος εκπροσωπεί τους δύο κατηγορούμενους αδερφούς στην υπόθεση Καραϊβάζ. «Πρόκειται για συρραφή ευρημάτων. Η υπόθεση λίμναζε για δύο χρόνια, δεν υπήρχε ούτε διαβιβαστικό, και εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης. Θα αναδείξουμε τα κενά και τις ανακολουθίες με μάρτυρες και τεχνικά ευρήματα, που δεν ελήφθησαν υπόψη στην ανάκριση».

Ο κ. Αλιγιζάκης αναφέρεται στην τεχνική έκθεση που ανέθεσε η υπεράσπιση σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα για τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν οι δύο κατηγορούμενοι. Στην τεχνική έκθεση σημειώνεται ότι η «παύση της ενεργητικής δραστηριότητας» των κινητών αφορά μόνο τις κλήσεις μέσω του συμβατικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι αυτές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα της συσκευής (Viber, WhatsApp κλπ).

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, το κινητό του μικρότερου αδερφού δεν κλείνει την ώρα πριν και μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, αντίθετα κάνει κλήσεις μέσω διαδικτύου ενεργοποιώντας κεραία στο Κερατσίνι.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Σε ανακοίνωση ενόψει της δίκης, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σημειώνει ότι υπόθεση παραμένει ύψιστης σημασίας για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να καταδικαστούν οι δράστες.

«Εκφράζουμε τη σταθερή πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της και ζητούμε από τις ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό και την καταδίκη των εγκεφάλων πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα