Ακίνητα, σπίτια στην Αθήνα istockphoto

Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΠΙΤΙ – ΤΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πώς η συνεχιζόμενη αύξηση ενοικίων έχει επηρεάσει τις ζωές των νέων; Μαρτυρίες στο NEWS 24/7.

Η απόκτηση σπιτιού, άλλοτε μια φυσιολογική προσδοκία για πολλούς, έχει μετατραπεί πλέον σε κάτι το ανέφικτο για μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, ειδικά στην Αθήνα που τα ενοίκια έχουν ξεφύγει για τα καλά…

Οι αυξήσεις των ενοικίων, οι δυσανάλογα χαμηλοί μισθοί και η συνεχής άνοδος του κόστους ζωής έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό, όπου η ιδιοκτησία κατοικίας φαντάζει μακρινό όνειρο. Η “γενιά του ενοικίου”, όπως συχνά αποκαλείται, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην οικονομική πίεση, ζώντας σε μικρά ή ακατάλληλα σπίτια, πληρώνοντας υπερβολικά υψηλά ποσά σε σχέση με την ποιότητα και την έκταση του ακινήτου.

Η άνοδος των τιμών στα ενοίκια δεν αφορά μόνο τις περιοχές του κέντρου, που παραδοσιακά αποτελούν σημεία αναφοράς για τη ζήτηση, αλλά επεκτείνεται και στις άλλοτε πιο προσιτές γειτονιές, καθιστώντας την εύρεση οικονομικού σπιτιού μια τεράστια πρόκληση.

Παράλληλα, η έλλειψη νέων κατασκευών, οι πιέσεις από τον υπερτουρισμό και της ανάπτυξης καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων και η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, εντείνουν το πρόβλημα της στέγασης για τους νέους αυτής της χώρας.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα όπου το ενοίκιο “τραβάει” μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, αφήνοντας ελάχιστα χρήματα για άλλες βασικές ανάγκες. Η αγορά ενός σπιτιού, η οποία για τους γονείς τους ήταν εφικτή, πλέον μοιάζει ουτοπική. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια γενιά που μετακομίζει διαρκώς, ψάχνοντας την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε κόστος και ποιότητα ζωής, πολλές φορές χωρίς να καταφέρνει να βρει σταθερή κατοικία.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Β’ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των ενοικίων στην Αττική διαμορφώθηκαν ως εξής: Αρχικά, την μεγαλύτερη άνοδο τη συναντάμε στον Πειραιά και στα προάστια του. Συγκεκριμένα, τα ενοίκια στον Πειραιά ανέβηκαν κατά 14,30%, ενώ στα προάστια κατά 14,60%. Με τη μέση τιμή ενοικίου στον Πειραιά, να αγγίζει τα 10 ευρώ ανά τ.μ., από 8,75 ευρώ που κόστιζε το 2023, ενώ στα Προάστια του η μέση τιμή να βρίσκεται στα 8,18 ευρώ ανά τ.μ., από 7,14 ευρώ που στοίχιζε πέρσι.

Στην συνέχεια ακολουθούν τα Ανατολικά Προάστια, όπου η μέση τιμή ενοικίου έφτασε τα 9 ευρώ ανά τ.μ., από 8 ευρώ που κόστιζε το αντίστοιχό περσινό διάστημα. Σημειώθηκε δηλαδή, η αύξηση της τάξεως των 12,50%. Στα Νότια Προάστια και στο Κέντρο, οι αυξήσεις κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ειδικότερα, στο κέντρο της πρωτεύουσας τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 11,10%, ενώ στα Νότια κατά 10,60%. Η μέση τιμή ενοικίου στο Κέντρο της Αθήνας κοστίζει πλέον 10,58 ευρώ ανά τ.μ., από 9,52 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Ενώ στα Νότια, η μέση τιμή βρίσκεται στα 12,50 ευρώ ανά τ.μ., από 11,30 που ίσχυε το 2023. Ταυτόχρονα, στα Δυτικά Προάστια, η αξία των ενοικίων ανέβηκε κατά 9,20%, με την μέση τιμή να φτάνει τα 8,33 ευρώ ανά τ.μ., από 7,63 ευρώ που κόστιζε πέρσι.

Τέλος, τη μικρότερη άνοδο την συναντάμε στα Βόρεια Προάστια, καθώς το κόστος ανέβηκε, μόνο κατά 5,90%, σε έναν χρόνο. Με τη μέση τιμή ενοικίου να βρίσκεται στα 11,30 ευρώ ανά τ.μ., από 10,67 ευρώ που κόστιζε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

Μέσα από μαρτυρίες έξι νέων ανθρώπων που ζουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, θα δούμε πώς η σύγχρονη κρίση ενοικίων έχει επηρεάσει τη ζωή τους. Μαρτυρίες που αποκαλύπτουν την προσπάθεια των νέων να βρουν μια οικονομικά προσιτή στέγη, την απογοήτευσή τους για τις οικονομικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα, αλλά και την αβεβαιότητα που νιώθουν για τη ζωή στην Ελλάδα..

Σοφία, 25 ετών: «Με αυτά τα λεφτά είναι το καλύτερο που μπορώ να βρω»

  • Περιοχή: Νίκαια
  • Ενοίκιο: 340 ευρώ
  • Τετραγωνικά: 36
  • Όροφος: 2ος
  • Κατάσταση σπιτιού: Παλιό, χρειάζεται επισκευές

«Νοικιάζω μόνη στη Νίκαια εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Το διαμέρισμα είναι 36 τετραγωνικά, και πληρώνω 340 ευρώ τον μήνα. Το διαμέρισμα είναι μικρό για τις ανάγκες μου και αρκετά παλιό, με πολλά σημεία που χρειάζονται επισκευές, όπως τα υδραυλικά, οι τοίχοι και το μπάνιο. Ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται να κάνει βελτιώσεις, αλλά δεδομένης της τιμής δεν μπορώ να παραπονεθώ. Οι τιμές στα γύρω διαμερίσματα είναι υψηλότερες, και πραγματικά, το ποσό αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να βρω για την περιοχή. Σκέφτομαι να μετακομίσω, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες, και τα περισσότερα διαμερίσματα είναι είτε πολύ ακριβά είτε σε χειρότερη κατάσταση από το δικό μου. Παρόλο που είναι δύσκολο να ζεις σε ένα παλιό σπίτι, δεν μπορώ να αντέξω κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή, παρόλο που εργάζομαι.»

Δημήτρης, 26 ετών: «Για 360 ευρώ στο Αιγάλεω, καλά να λέμε»

  • Περιοχή: Αιγάλεω
  • Ενοίκιο: 360 ευρώ
  • Τετραγωνικά: 40
  • Όροφος: Ισόγειο
  • Κατάσταση σπιτιού: Μέτρια, χωρίς ανακαινίσεις

«Μένω στο Αιγάλεω εδώ και έναν χρόνο σε ένα μικρό διαμέρισμα 40 τετραγωνικών. Το ενοίκιο είναι 360 ευρώ, και όπως βλέπω είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις κάτι σε αυτή την τιμή στην Αθήνα, οπότε δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο “καλά να λέμε, υπάρχουν και χειρότερα”. Η περιοχή είναι βολική για τις μετακινήσεις, και τουλάχιστον δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα με τη γειτονιά. Το διαμέρισμα είναι σχετικά παλιό, δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τουλάχιστον δεν έχει σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν μικρά ζητήματα, όπως μικρές φθορές και παλιά παράθυρα, αλλά τα αντιμετωπίζω όσο μπορώ. Θα ήθελα φυσικά να ζω σε ένα καινούργιο σπίτι, αλλά με τον μισθό που παίρνω και τα ενοίκια που παίζουν, αυτό δεν είναι εφικτό.»

Κωνσταντίνα, 28 ετών: «Αν μπορούσα να πληρώνω λιγότερο, θα έφευγα»

  • Περιοχή: Βύρωνας
  • Ενοίκιο: 460 ευρώ
  • Τετραγωνικά: 38
  • Όροφος: 3ος
  • Κατάσταση σπιτιού: Χρειάζεται επισκευές

«Μένω στον Βύρωνα σε ένα διαμέρισμα 38 τετραγωνικών που στοιχίζει 460 ευρώ το μήνα. Τα χρήματα που δίνω για νοίκι είναι πάρα πολλά, αλλά δεν νομίζω πως μπορώ να βρω κάτι καλύτερο οικονομικά στην περιοχή, έχω ψάξει και συνήθως βρίσκω κάτι ακριβότερο ή διαμερίσματα σε πολύ κακή κατάσταση. Το σπίτι είναι αρκετά παλιό και χρειάζεται επισκευές. Έχω πρόβλημα με την υγρασία, τα παράθυρα δεν κλείνουν καλά, κάτι που δυσκολεύει την καθημερινότητά μου. Αν μπορούσα να βρω ένα σπίτι με λιγότερο ενοίκιο ή σε καλύτερη κατάσταση, θα έφευγα άμεσα, αλλά το κόστος των ενοικίων στην Αθήνα είναι πραγματικά εκτός ελέγχου. Δυστυχώς, με λιγότερα χρήματα, δύσκολα βρίσκεις κάτι που να είναι σε καλή κατάσταση και κοντά στο κέντρο.»

Μιχάλης, 30 ετών: «Το σπίτι είναι καλό, αλλά το ενοίκιο τσουχτερό»

  • Περιοχή: Νέος Κόσμος
  • Ενοίκιο: 440 ευρώ
  • Τετραγωνικά: 43
  • Όροφος: 4ος
  • Κατάσταση σπιτιού: Καλή, αλλά χωρίς μεγάλες ανέσεις

«Νοικιάζω εδώ και 2 χρόνια στον Νέο Κόσμο σε ένα διαμέρισμα 43 τετραγωνικών με ενοίκιο 440 ευρώ. Είναι ένα διαμέρισμα σε καλή κατάσταση, αλλά χωρίς πολλές ανέσεις. Δεν είναι ανακαινισμένο πρόσφατα, αλλά είναι λειτουργικό και αρκετά ευρύχωρο για ένα άτομο. Είναι πολύ κοντά στη δουλειά μου και πάω με τα πόδια, οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το ενοίκιο, βέβαια, είναι τσουχτερό για αυτά τα τετραγωνικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται και δεν υπάρχει κάτι πιο προσιτό για να αλλάξεις σπίτι. Ειδικά, για κάποιον που θέλει να μείνει κοντά στο κέντρο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, οι τιμές έχουν πάει αλλού…»

Έφη, 27 ετών: «Το σπίτι είναι μικρό και το ενοίκιο υψηλό»

  • Περιοχή: Πετρούπολη
  • Ενοίκιο: 420 ευρώ
  • Τετραγωνικά: 47
  • Όροφος: 2ος
  • Κατάσταση σπιτιού: Μέτρια, χωρίς ανακαινίσεις

«Μένω μόνη μου στην Πετρούπολη σε ένα διαμέρισμα 47 τετραγωνικών και πληρώνω 420 ευρώ τον μήνα. Το σπίτι είναι σε μέτρια κατάσταση, χωρίς πρόσφατες ανακαινίσεις, αλλά δεν έχει σοβαρά προβλήματα. Το θεωρώ αρκετά λογικό για την τιμή του, δεδομένου ότι τα περισσότερα διαμερίσματα στην περιοχή είναι πολύ πιο ακριβά. Είναι μικρό για μένα και σίγουρα δεν έχει τον χώρο που θα ήθελα, αλλά για ένα άτομο είναι επαρκές. Αν και η κατάσταση του σπιτιού δεν είναι τέλεια, νιώθω ότι το ενοίκιο είναι σε επίπεδα που μπορώ να διαχειριστώ προς το παρόν, λόγω του γεγονότος ότι δουλεύω και παίρνω έναν καλό μισθό. Αυτό που με φοβίζει είναι το πού θα πάει η κατάσταση… Ποιος μου λέει ότι όταν λήξει το συμβόλαιο δεν θα μου ζητήσει ο ιδιοκτήτης 600 ευρώ; Τα βλέπουμε καθημερινά αυτά να γίνονται, δεν είναι κάτι φανταστικό ή υποθετικό!»

Γιάννης, 32 ετών: «Το σπίτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά το ενοίκιο είναι απάλευτο»

  • Περιοχή: Άγιος Δημήτριος
  • Ενοίκιο: 530 ευρώ
  • Τετραγωνικά: 66
  • Όροφος: 3ος
  • Κατάσταση σπιτιού: Καλή, σχετικά καινούργιο

«Νοικιάζω στον Άγιο Δημήτριο εδώ και λίγους μήνες. Το σπίτι είναι ένα διαμέρισμα 66 τετραγωνικών με ενοίκιο 530 ευρώ. Προς το παρόν, το διαμέρισμα φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, είναι σχετικά καινούργιο. Δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, προσφέρει όλες τις βασικές ανέσεις. Παρά την καλή κατάστασή του, το ενοίκιο είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα μου και για τον μισθό που παίρνω. Βασικά, είναι απάλευτο να δουλεύω για να πληρώνω τα έξοδά μου, τους λογαριασμούς και το ενοίκιο και να μην μένει σχεδόν τίποτα στην άκρη στο τέλος κάθε μήνα. Φυσικά και με δυσκολεύει οικονομικά αυτή η κατάσταση. Ψάχνομαι μήπως βρω κάτι πιο οικονομικό, αλλά η αγορά της Αθήνας δεν προσφέρει επιλογές σε αυτή την τιμή και την ποιότητα. Στην πραγματικότητα το μόνο που προσφέρει είναι πολύ ακριβά σπίτια, ειδικά στην περιοχή του κέντρου.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα