Περίστροφα και σφαίρες ISTOCK

Η GREEK MAFIA ΚΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων με αφετηρία το λιμάνι Μπαρ και οι παλιοί «παίκτες» στα Βαλκάνια.

Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου αστυνομικοί στο Μαυροβούνιο σταμάτησαν για έλεγχο ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρεις άντρες. Ο πρώτος εξ αυτών επέδειξε ένα ελληνικό διαβατήριο με τα στοιχεία «Βασίλης Παππάς» και οι άλλοι δύο αρμενικά διαβατήρια που φαίνονταν να ήταν γνήσια.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι θα έκαναν περαιτέρω έλεγχο στο εσωτερικό του οχήματος και τότε οι τρεις άντρες πετάχτηκαν έξω και άρχισαν να τρέχουν. Επί τόπου συνελήφθη ένας από τους Αρμένιους που καθόταν στη θέση του οδηγού, ενώ οι άλλοι δύο διέφυγαν. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν ένα αυτόματο Scorpion και δύο πιστόλια Glock.

Δύο μέρες αργότερα, ο «Βασίλης Παππάς» συνελήφθη στο συνοριακό πέρασμα Σουκόβιν, αυτήν τη φορά με λιθουανικό πλαστό διαβατήριο, προσπαθώντας να βγει από τη χώρα. Από την έρευνα προέκυψε πως ήταν Αλβανός, 25 χρονών, χωρίς βαρύ ποινικό παρελθόν. Ο ίδιος παραμένει κρατούμενος στο Μαυροβούνιο για την υπόθεση του οπλισμού κι επιπλέον σήμερα βρίσκεται μεταξύ των κατηγορούμενων στην υπόθεση της αποκαλούμενης Greek Mafia.

Πιο ειδικά, τηλεφωνικές συνδέσεις και ευρήματα σε αυτοκίνητα φέρεται να τον συνδέουν με τον πυρήνα των ομογενών εκτελεστών, οι οποίοι διώκονται για τις δολοφονίες των Σκαφτούρο, Ρουμπέτη και Μουζακίτη. Ενδεικτικά, τηλεφωνικός αριθμός που χρεώνεται στον 25χρονο Αλβανό φέρεται να ενεργοποιήθηκε σε χρόνο και τόπο που ταυτίζεται με την πυρπόληση οχήματος στον Σκαραμαγκά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη διπλή δολοφονία των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη στον Κορυδαλλό.

Το NEWS 24/7 καταλαβαίνει ότι οι Μαυροβούνιοι είχαν θεωρήσει σοβαρή την υπόθεση με τον οπλισμό στο αυτοκίνητο και ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές. Μετά από επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής, έστειλαν στην Αθήνα όλα τα στοιχεία της έρευνας που είχαν ξεκινήσει. Από τα εργαστηριακά ευρήματα προέκυψε ότι στο ίδιο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν αποτυπώματα ενός άντρα, κατοίκου Ασπροπύργου, με καταγωγή από το Καζακστάν. Στο σπίτι του είχε τοποθετηθεί βόμβα το περσινό καλοκαίρι. Ο ίδιος, μαζί με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της Greek Mafia, είχαν κατηγορηθεί το 2018 για συμμετοχή σε δίκτυο που μετέφερε μετανάστες από το Κατάκολο στην Ιταλία.

Στη δικογραφία για την Greek Mafia δεν αναφέρεται ρητά, όμως οι αναλυτές στην Ασφάλεια πιστεύουν πως η ομάδα των τριών που βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαυροβούνιο, σχεδίαζε την εκτέλεση ενός νέου συμβολαίου, πιθανότατα στην πόλη Μπούντβα. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος ήταν ο στόχος τού εκτός έδρας χτυπήματος.

ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Οι δολοφονίες μεταξύ μελών της λεγόμενης Greek Mafia αποδίδονται στον πόλεμο για το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το ακριβές είναι ότι υπήρχαν δύο αντίπαλες ομάδες -μία με βάση την Ουκρανία -που ανταγωνίζονταν για ένα κομμάτι στη μεγάλη πίτα των υπηρεσιών «προστασίας» σε λαθρεμπόρους τσιγάρων. Η ισορροπία διαταράχθηκε όταν κάποια στιγμή νέοι παίκτες προσπάθησαν να ενεργοποιηθούν στην Ελλάδα. Παραμένει αδιευκρίνιστο σε τι βαθμό οι μπράβοι είχαν προσπαθήσει να πάρουν τη θέση των λαθρεμπόρων.

Εκτός από τις δολοφονίες, στη Greek Mafia αποδίδονται δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Η πρώτη σημειώθηκε λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία Ρουμπέτη τον Ιούνιο του 2023 και είχε ως στόχο τα φορτηγά της εταιρείας Σκαφτούρου, τα οποία βρίσκονταν σε ιδιωτικό πάρκινγκ-βενζινάδικο. Στην καρότσα ενός από τα φορτηγά υπήρχε ένα πλήρες σετ μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.

Πανομοιότυπη επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα αργότερα, σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Τη μίσθωνε επιχειρηματίας που φέρεται να συνδέεται με τον Σκαφτούρο. Και σε αυτήν την περίπτωση, από την επίθεση καταστράφηκαν μηχανήματα γραμμής παραγωγής τσιγάρων.

«Η εταιρεία Philip Morris γνωστοποίησε ότι ο εν λόγω εξοπλισμός αποτελεί πλήρες σετ μηχανημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή και τη συσκευασία τσιγάρων, ο οποίος όταν συνδεθεί δύναται να αποτελέσει βασική γραμμή παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων», σημειώνεται στα δικαστικά έγγραφα.

Η ΜΕΚΚΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Η παρουσία στο Μαυροβούνιο ενός εκ των κατηγορούμενων για την υπόθεση της Greek Mafia θεωρείται κομβική για την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα. Αυτό, διότι η μικρή βαλκανική χώρα που βρέχεται από την Αδριατική θεωρείται ήδη από τη δεκαετία του ‘90 η «Μέκκα» για τους λαθρεμπόρους τσιγάρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, πρόσωπα πάνω στα οποία έπεσε η Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της έρευνας για την Greek Mafia, χωρίς να κατηγορηθούν, είχαν στο πρόσφατο παρελθόν αμφιλεγόμενη επαγγελματική δραστηριότητα στο Μαυροβούνιο και υψηλές διασυνδέσεις που έφθαναν ακόμη και στον ίδιο τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο θεωρείται πύλη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Εκεί εδρεύουν οφσόρ και εταιρείες-κελύφη που αγοράζουν τσιγάρα, πολλά από τα οποία παράγονται και στην Ελλάδα. Στο Μπαρ τα τσιγάρα φορτώνονται σε σαπιοκάραβα και εξάγονται εικονικά κυρίως προς τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Τα ίδια φορτία κυκλοφορούν αδασμολόγητα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως θεωρούνται πολύτιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, τα τσιγαράδικα αλλάζουν ρότα στα ανοιχτά και ξεφορτώνουν σε ερημικές παραλίες της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Στη συνέχεια το παράνομο εμπόρευμα, απαλλαγμένο από τους φόρους, διοχετεύεται από συνεργάτες του δικτύου σε χώρες με υψηλούς δασμούς, όπως είναι, για παράδειγμα ,το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. Το δίκτυο θησαυρίζει.

Στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού καταπολέμησης της απάτης (OLAF) που τέθηκαν υπόψη του NEWS 24/7 δείχνουν ότι μόνο την περίοδο 2014-2019 τουλάχιστον 20 τσιγαράδικα που είχαν αποπλεύσει από το Μαυροβούνιο φέρεται να εμπλέκονταν σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Επτά από αυτά είχαν κατασχεθεί -τα περισσότερα στην Ελλάδα- άλλα τρία χαρακτηρίστηκαν ως red-flag από τον ίδιο οργανισμό και τουλάχιστον ακόμη δέκα τσιγαράδικα είχαν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που ελέγχονταν από τις διωκτικές αρχές -δρομολόγιο, φορτίο, εικονικές εταιρείες σε Μαυροβούνιο και Λιβύη/Αίγυπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα