ΙΣΡΑΗΛ – ΙΡΑΝ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οι 184 βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν, οι αμερικανικές αντιτορπιλικές φρεγάτες που προστάτεψαν το Ισραήλ των 5 μετώπων, τα βορειοκορεάτικα τούνελ και ο λίαν υπαρκτός κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Η ανάγκη να καταλάβουμε αν είμαστε προ ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά τους 184 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ, εκ των οποίων πολλοί καταστράφηκαν από αμερικανικές δυνάμεις, με το 1/5 να φτάνει στο στόχο που προγραμματισμένα δεν ήταν αστικό περιβάλλον, μας οδήγησε στον Αθανάσιο Δρούγο.
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον διεθνολόγο και στρατιωτικό αναλυτή για να εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε να κάνει το Ιράν, τι αναμένεται να κάνει το Ισραήλ και πού τελικά, οδηγείται αυτή η ιστορία με τον παράγοντα “ΗΠΑ“ να δείχνει πως δεν ασχολείται ιδιαίτερα;
Ο κύριος Δρούγoς ήταν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στην παράδοση παραλαβή της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ από τον Γενς Στόλτενμπεργκ στον Μαρκ Ρούτε.
«Οπότε είχα μια καλύτερη ενημέρωση -για παράδειγμα εκείνη που είχαν οι Αμερικανοί από τους Ισραηλινούς» που αρνούνται να βάλουν άνω τελεία -ή τελεία και παύλα- στην επιχείρηση «Νέα Τάξη», όπως είναι η κωδική ονομασία όσων κάνουν σε πέντε πια, ενεργά μέτωπα.
Στο Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ, στο Ιράκ οι Πολιτοφυλακές, στην Υεμένη είναι οι Χούθι, στη Γάζα η Χαμάς και τώρα προστέθηκε στην εικόνα και το Ιράν «που είναι υπολογίσιμη δύναμη» όπως λέει ο κύριος Δρούγος.
Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο πλανήτη;
ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Η πρώτη ερώτηση προς τον ειδικό ήταν αν αναμενόταν η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
«Από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στις 31 Ιουλίου, η λογική έδειχνε πως το Ιράν θα ενεργούσε, χωρίς να ξέρει κανείς το πότε ακριβώς θα γινόταν αυτό.
Μετά προστέθηκαν και πολλά άλλα χτυπήματα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου αυτού της περασμένης Παρασκευής με τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα» σε καταφύγιο 20 μέτρα κάτω από τη γη.
«Μαζί με τον Νασράλα ήταν και ο σύνδεσμος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν με την Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σκοτώθηκε και αυτός.
Τα 18 από τα 29 ηγετικά στελέχη της στρατιωτικής διοίκησης της Χεζμπολάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από στοχευμένες δολοφονίες που έγιναν τις τουλάχιστον 4-5 τελευταίες εβδομάδες από τους Ισραηλινούς.
Μην ξεχνάμε λοιπόν, ότι είχε μαζευτεί πολλή σκόνη και κυρίως φαινόταν ότι το Ιράν θα έκανε κάτι διότι δεν μπορούσε να μείνει άπραγο. Υπάρχουν υπολογίσιμοι παράγοντες μέσα στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και στην επαναστατική Φρουρά, αλλά ακόμα και στις κανονικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας που έλεγαν ότι πρέπει να ενεργήσουμε, γιατί το Ιράν έχανε την αξία του απέναντι στους πληρεξούσιους αντιπροσώπους του, στη Μέση Ανατολή.
Άρα ναι, προφανώς αναμενόταν η αντίδραση του Ιράν.
Τις τελευταίες 48 με 60 ώρες οι Ισραηλινοί έχουν ανοίξει κι επικίνδυνο μέτωπο με το νότιο Λίβανο, με την εισβολή τους που είναι σε εξέλιξη, αν και πάει αργά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι Αμερικανοί από το Κατάρ, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν είχαν εντοπίσει πυραυλικές κινήσεις στις πιο σημαντικές βάσεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων -θα έλεγα της Επαναστατικής Φρουράς- ότι κάτι ετοιμάζεται.
Είχαν στείλει έτσι, ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς πως επίκειται χτύπημα».
«Οι Ιρανοί ήθελαν να στείλουν μήνυμα στους Ισραηλινούς»
Οι Ιρανοί είχαν κάνει μια επιχείρηση και τον Απρίλιο, με ‘καμικάζι’ drones κατά βάση που δεν είχαν τεράστια επιτυχία. Τα νίκησε το Iron Dome.
«Η διαφορά της τελευταίας επίθεσης με εκείνη της 13ης Απριλίου είναι πως τότε οι Ιρανοί είχαν επιχειρήσει με πολλά drones και με πυραύλους που δεν είχαν επιτυχία, με εξαίρεση το χτύπημα που έγινε στη νότια βάση του Νεβατίμ (της πολεμικής αεροπορίας). Για την ακρίβεια, είχε πληγεί ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης -η ζημιά δεν ήταν μεγάλη.
Χθες ήταν πολλά τα πυραυλικά χτυπήματα. Συνολικά ήταν τουλάχιστον 184 βαλλιστικοί πύραυλοι και όταν λέμε βαλλιστικός πύραυλος εννοούμε πως χρειάζεται 12 με 14 λεπτά να φτάσει στο Ισραήλ από τον Περσικό Κόλπο -ας πούμε από τη βάση στο Μπουσέι -στο νότιο άκρο της χώρας.
Τα drones του Απριλίου έκαναν δυόμιση ώρες να φτάσουν στον προορισμό τους.
Το 1/5 των χθεσινών πυραύλων έπεσε στο Ισραήλ, είτε στη Νεκρά Θάλασσα, είτε σε άλλα σημεία που δεν ήταν σε αστικό περιβάλλον.
Οι Ιρανοί δεν ήθελαν να πέσουν οι πύραυλοι στο Τελ Αβίβ ή το Πανεπιστήμιο της Χάιφα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί και θα άλλαζε άρδην το αφήγημα. Έστειλαν όμως, το μήνυμα πως μπορούν να περάσουν την αντιπυραυλική προστασία του Ισραήλ και να το χτυπήσουν, όπως δήλωσε ο υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπαγκερί -αρχηγός του κανονικού στρατού».
Μετά προέκυψε η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως οι Ιρανοί έκαναν ένα μεγάλο λάθος και «η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Τεχεράνης τόνισε ότι αν υπάρξει απάντηση, θα δοθεί συνέχεια και από εκείνους».
Πώς όμως, πέρασαν το Iron Dome οι πύραυλοι;
ΠΩΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
«Μιλώντας με Ισραηλινούς τις τελευταίες ώρες μου είπαν πως είχαν χτυπήματα στο κεντρικό Ισραήλ, το βόρειο και το νότιο. Δηλαδή, οι πύραυλοι πέρασαν μέσα από το Iron Dome» λέει o κύριος Δρούγoς, πριν διευκρινίσει ότι αυτό που φαντάζει ως δίχτυ στον ουρανό του Ισραήλ και προφυλάσσει τη χώρα από τις εναέριες επιθέσεις έχει τρία επίπεδα.
«Το Iron Dome είναι αποτελεσματικό απέναντι σε πυραύλους που φεύγουν τύπου κατιούσας, μικρής εμβέλειας –βραχέος βεληνεκούς– Πιο απλά, απέναντι ας πούμε στη Χαμάς, στη Γάζα και της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο που χτυπά στο βόρειο Ισραήλ.
Μετά υπάρχει η προστασία για τους ενδιάμεσου βεληνεκούς πυραύλους. Λέγεται Barak 8. Είναι για χτυπήματα από 200 έως 1000 χιλιόμετρα ακτίνα δράσης.
Χθες δεν ήταν τέτοια. Ήταν χτυπήματα αρκετά μεγάλης ακτίνας δράσης. Έφυγαν πύραυλοι από 9 εκ των 17 βάσεων που έχει το Ιράν και έπεσαν στο Ισραήλ.
«Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αν δεν έμπαιναν οι Αμερικανοί στη μέση με τα αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν επί των πλοίων που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και Κύπρου και Λιβάνου -πέραν της μεγάλης δύναμης πεζοναυτών-, θα είχε γίνει μεγάλος κορεσμός στο Ισραήλ».
Οι Αμερικανοί έχουν τρεις αντιτορπιλικές φρεγάτες με πολύ εξελιγμένη αντιπυραυλική άμυνα. Οπότε αντιμετώπιζαν πυραύλους που εμφανίζονταν πάνω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ ή από το Λίβανο ή από τη Συρία ή από το Ιράκ».
Γιατί οι ΗΠΑ βοηθούν το Ισραήλ που αγνοεί τους συμμάχους
Αμερικανοί αναλυτές εξηγούσαν λίγες ώρες πριν το χτύπημα του Ιράν πως το Ισραήλ περιφρονεί τις ΗΠΑ. Υπάρχουν φορές που δεν ενημερώνει για όσα θα κάνει (πχ τη δολοφονία του Νασράλα) και πολλές που δεν συντάσσεται με τις εκκλήσεις.
Ένας από τους λόγους που το κάνει είναι ότι οι ΗΠΑ είναι στην τελική ευθεία για τις εκλογές τους. Ένας άλλος ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξέρει πως δεν θα τον εγκαταλείψουν γιατί θα είναι «σαν να εγκατέλειπαν σύμμαχο που πολεμάει την τρομοκρατία».
Ο κύριος Δρούγoς εξηγεί πως «σίγουρα το Ισραήλ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι προ των εκλογών. Στο τελευταίο ντιμπέιτ αμφότεροι οι υποψήφιοι κάλυψαν ποικιλοτρόπως το συγκεκριμένο θέμα. Ξέρω δεδομένα πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν δεν είχε ενημερωθεί από τους Ισραηλινούς για το χτύπημα στον Νασράλα.
Από ανθρώπους του γνωρίζω πως κάθε βράδυ επικοινωνεί με τους ομολόγους του σε Ισραήλ και Ουκρανία -χώρες κρίσιμες για τους Αμερικανούς.
Για τον Νασράλα έμαθε όταν τα αεροπλάνα ήταν πάνω από τη Βηρυτό. Εξέφρασε την οργή του, ωστόσο η βοήθεια συνεχίστηκε -όπως είδαμε και χθες.
Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει το Ισραήλ με 6.7 από τα 14 δισεκατομμύρια είναι να πάρουν μέσα στο 2024 ως στρατιωτική ή άλλη βοήθεια. Πρόκειται για ελεγχόμενη βοήθεια, που σημαίνει πως ό,τι αγοράζουν το ελέγχουν οι Αμερικανοί, όπως γίνεται παντού».
Και στην Ελλάδα.
Έως πότε θα στηρίζουν οι ΗΠΑ την ασυδοσία του Ισραήλ;
ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ
«Λογικά, επειδή για τους Ισραηλινούς είναι νόμος το οφθαλμός αντί οφθαλμού και το οδόντα αντί οδόντος, θα απαντήσουν. Δεν ξέρω αν θα γίνει απόψε ή αύριο, αλλά θα γίνει σίγουρα. Εκτιμώ πως πιθανότατα θα χτυπήσουν μεγάλες πυραυλικές εγκαταστάσεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτές που είναι στις ακτές του Περσικού Κόλπου -από όπου έφυγαν οι περισσότεροι πύραυλοι χθες- και είναι πολλές.
Εκτιμώ, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω ότι μπορεί να βάλουν ως στόχο μια από τις 4 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εκ των 3 που είναι στο επίπεδο της γης.
Μια είναι βαθιά μέσα σε βουνά και μπορεί να εξολοθρεύσει μόνο η GBU 35, αμερικανική βόμβα που δεν παραχωρήθηκε στο Ισραήλ μετά την αντίδραση και του Μπαράκ Ομπάμα, και του Τζο Μπάιντεν. Φτάνει έως τα 10 μέτρα βάθος.
Αυτή που σκότωσε τον Νασράλα ήταν ή η GBU 28 ή η MARK 84 που φτάνει βαθιά, όχι όμως όσο η GBU 35».
Όπως λέει ο κύριος Δρούγoς «τον Απρίλιο οι Ισραηλινοί είχαν χτυπήσει 10 χιλιόμετρα από τη βάση στο Ισφαχάν και έτσι έδειξαν πως μπορούν να κάνουν διατρύπηση μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο και να χτυπήσουν»
«Δεν είναι αμελητέες δυνάμεις οι αντίπαλοι του Ισραήλ»
Το Ιράν διευκρίνισε πως αν απαντήσει στα χθεσινά το Ισραήλ, δεν θα καθίσει άπραγο. Αντιθέτως, θα γίνουν νέες επιθέσεις από όλα τα μέτωπα.
«Ως εκ τούτου, οι Ισραηλινοί θα χτυπήσουν είτε μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε πυραυλικά πεδία. Εκτός και αν αποφασίσουν να το χοντρύνουν. Έχουν επιχειρήσει και χτυπήματα σε αστικό περιβάλλον, όπως έκαναν στη Γάζα».
Και τότε μάλλον δεν γλιτώνουμε το γενικευμένο πόλεμο.
«Οι δυνάμεις των χωρών στις οποίες έχει ανοίξει μέτωπα το Ισραήλ δεν είναι αμελητέες. Τουναντίον. Αν υστερεί κάπου το Ιράν, επικεφαλής των πληρεξούσιων αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, είναι στην αεράμυνα -κάτι που εκμεταλλεύεται το Ισραήλ- και δεν έχει υπολογίσιμη αεροπορική δύναμη.
Από εκεί και πέρα, μόνο η Χεζμπολάχ έχει 11 κατηγορίες διαφορετικές πυραύλων. Είναι 150.000 πύραυλοι, δηλαδή πυκνό πυραυλικό πεδίο. Αν υποθέσουμε πως οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει 20.000 έχουν μείνει 130.
Εν τω μεταξύ, τα τούνελ της Χεζμπολάχ είναι πολύ καλύτερα αυτών της Χαμάς. Στο νότιο Λίβανο τα έφτιαξαν Βορειοκορεάτες που λόγω Νοτίου Κορέας και Αμερικανών θέλουν βαριά συστήματα στα τούνελ τους.
Οι Ισραηλινοί μπαίνοντας στο Λίβανο είπαν πως θα καταστρέψουν τα τούνελ, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το τόσο εύκολο. Εδώ μετά τις επιχειρήσεις που έκαναν στη Χαμάς, που είναι μια σταλιά τόπος, έχει επιβιώσει το 60% των τούνελ».
Ο ειδικός δεν αφήνει περιθώριο να μη γίνουν χτυπήματα ένθεν κι ένθεν. «Αν δεχθούμε και τις δηλώσεις των κορυφαίων πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών του Ιράν πως αν προχωρήσει το Ισραήλ, θα γίνουν άλλα δικά τους χτυπήματα διαφαίνεται μια σκυταλοδρομία ενδεχόμενων πληγμάτων με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Άρα μετά τα τελευταία γεγονότα ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου είναι λίαν υπαρκτός, από την στιγμή που και οι ΗΠΑ είναι σε δύσκολη περίοδο, 35 ημέρες προ των εκλογών και δεν επεμβαίνουν».
«ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ»
«Αυτά που κάνει το Ισραήλ με τα χτυπήματα που δεν αποκαλύπτει στις ΗΠΑ και τη γενικότερη συμπεριφορά περιφρόνησης είναι εκβιαστικό. Εκβιάζει ποικιλοτρόπως και το στρατιωτικό και το βιομηχανικό και το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, με τις τελευταίες να υποχωρούν πάντα -όπως κάνουν και με την Ουκρανία.
Είναι βέβαιο πως με τόσα μέτωπα το Ισραήλ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο, παρά το γεγονός ότι από το 2008 είχε αρχίσει να σκέφτεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πολυαξονικούς εχθρούς. Τώρα βέβαια, αυτό έγινε πιο δυνατό γιατί μπήκε το Ιράν που είναι υπολογίσιμη δύναμη.
Αν δεν γίνουν κάποια πράγματα που δεν τα βλέπουμε, δεν είναι ορατά αυτήν την στιγμή, θα χειροτερέψει η κατάσταση».