Φλερτ istockphoto

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Έξι 30άρηδες μιλούν στο NEWS 24/7 για τη σεξουαλική τους ζωή και τις προκλήσεις των σχέσεων στην Ελλάδα του 2024.

Η δεκαετία των 30 είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών και προκλήσεων για τους περισσότερους ανθρώπους. Επαγγελματικές φιλοδοξίες, περισσότερες υποχρεώσεις και προσωπικοί στόχοι συνδυάζονται και επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων και του σεξ.

Είναι αλήθεια ότι οι 30άρηδες βρίσκονται σε μια αρκετά κρίσιμη φάση της ζωής τους, όπου το ημερολόγιο μοιάζει πιο γεμάτο από ποτέ. Αλλά τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες;

sex
sex istockphoto

Πόσο συχνά κάνουν σεξ; Έχουν χρόνο για φλερτ; Μπορούν οι σχέσεις τους να αντέξουν με τόσες απαιτήσεις και με την πίεση της καθημερινότητας;

Έξι άτομα μιλούν στο NEWS 24/7 για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην ερωτική τους ζωή. Άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις, ελεύθεροι, μεταξύ αυτών και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αποκαλύπτουν πώς η ηλικία και οι συνθήκες επηρεάζουν την ερωτική διάθεση και την ποιότητα των σχέσεών.

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

“Σίγουρα δεν είμαστε όπως πριν πέντε χρόνια”

Νίκος, 34 ετών.

Για να είμαι ειλικρινής, στη ζωή μου το σεξ δεν είναι τόσο συχνό όσο θα το ήθελα. Δουλεύω αρκτά και οι ώρες είναι πολλές και απαιτητικές. Όταν γυρνάω σπίτι, πολλές φορές νιώθω εξαντλημένος και δεν έχω διάθεση και… δυνάμεις για σεξ. Με την κοπέλα μου είμαστε μαζί πέντε χρόνια. Η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις μάς έχουν κάνει πολλές φορές μέσα σε αυτά τα χρόνια να χάσουμε τον ερωτισμό μας. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει επιθυμία, αλλά συχνά δεν βρίσκουμε τον χρόνο ή την ενέργεια.

Προσπαθούμε να αφιερώνουμε κάποια Σαββατοκύριακα για εμάς, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας –πολλοί φίλοι μου αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα. Ειδικά όταν βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση, το σεξ μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Κι αυτό είναι αρκετά στενάχωρο.

Ξέρω ζευγάρια που κάνουν συμβουλευτική για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή, κάτι που και εμείς σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε, παρόλο που πιστεύω ότι δεν έχω τόσο μεγάλο θέμα. Δεν είναι ότι δεν κάνουμε σεξ, το πρόβλημα είναι μάλλον ότι πιεζόμαστε αρκετά και σίγουρα δεν είμαστε όπως πριν πέντε χρόνια. Ίσως μεγαλώνουμε, ίσως υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές απαιτήσεις, ίσως μετά από πέντε χρόνια να έχει υποχωρήσει το τρελό πάθος και να έχει μείνει η αγάπη, κάτι που αναπόφευκτα “σβήνει” σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυτό που λέμε αβίαστη καύλα.

“Eίμαστε ανοιχτοί σε ερωτικά games, έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε τρίο”

Μαρία, 36 ετών.

Πιστεύω ότι η σεξουαλική μας ζωή είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων. Εγώ και ο σύντροφός μου φροντίζουμε να κρατάμε ζωντανή τη φλόγα στη σχέση μας. Κάνουμε συχνά ταξίδια και προσπαθούμε να βρίσκουμε νέους τρόπους για να ανανεώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή. Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που η κούραση από τη δουλειά μας καταβάλει, αλλά γενικά προσπαθούμε να μην αφήνουμε την καθημερινότητα να μας απορροφά.

Είμαστε τρία χρόνια μαζί και νομίζω πως δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, σε σχέση με το ξεκίνημα της σχέσης. Υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα, υπάρχει αγάπη, αλληλεγγύη, τρυφερότητα. Υπάρχει όμως και πάθος, ερωτισμός και κάμποση τρέλα…

Το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι της σχέσης μας και κάνουμε προσπάθεια να το διατηρήσουμε. Έχουμε διάθεση να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, είμαστε ανοιχτοί σε ερωτικά games, έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε σεξ με άλλα άτομα (τρίο) κάποιες φορές, νομίζω τέσσερις. Επίσης, κάποιες φορές κανονίζουμε ραντεβού στο μέρος που πρωτογνωριστήκαμε και προσποιούμαστε πως γνωριζόμαστε ξανά. Αυτά τα “παιχνίδια” βοηθούν πολύ στο να διατηρούμε “ζωντανή” την ερωτική μας διάθεση. Και μέχρι στιγμής νομίζω πως λειτουργεί…

“Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να κρατήσουμε το σεξ ‘ψηλά'”

Δημήτρης, 35 ετών.

Αν μου έλεγες στα 20 μου ότι θα έπρεπε να βάζω υπενθύμιση στο κινητό για να κάνω σεξ, θα γελούσα. Αλλά να ‘μαι τώρα, στα 36, με ένα γεμάτο ημερολόγιο και μια σχέση τεσσάρων χρόνων που πρέπει να “συντηρήσω”. Η σεξουαλική μου ζωή έχει αλλάξει πολύ από τότε που ήμουν νεότερος. Πριν από 10 χρόνια, για παράδειγμα, οι ευκαιρίες για σεξ ήταν πολλές και το φλερτ ήταν αυθόρμητο, σχεδόν καθημερινό…

Τώρα πια, με τις απαιτήσεις της δουλειάς και την καθημερινή ρουτίνα, η διάθεση δεν είναι πάντα εκεί, αλλά κάτι γίνεται… Ευτυχώς, έχω μια πολύ όμορφη σχέση με έναν άνθρωπο τα τελευταία τρία χρόνια. Αγαπιόμαστε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά όπως και σε πολλές μακροχρόνιες σχέσεις, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να κρατήσουμε το σεξ “ψηλά”.

Είναι σημαντικό για μένα να έχω στη ζωή μου έναν άνθρωπο που με στηρίζει σε ό,τι κάνω. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό να παίρνω αγάπη και υποστήριξη από τον κοινωνικό κύκλο και την οικογένειά μου. Ευτυχώς, οι φίλοι και η οικογένειά μου είναι πολύ υποστηρικτικοί, κάτι που βοηθά πολύ στην ψυχική μου υγεία και κατ’ επέκταση και στη σχέση μου. Πιστεύω ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για να διατηρήσεις μια υγιή και ευτυχισμένη ερωτική/σεξουαλική ζωή, και αυτό είναι κάτι που δουλεύουμε συνεχώς με τον σύντροφό μου.

“Στα 30, μάλλον το σεξ γίνεται λίγο πιο σπάνιο και όχι και τόσο αυθόρμητο”

Γεωργία, 32 ετών.

Στα 30κάτι μου, το σεξ είναι λιγότερο συχνό απ’ ό,τι στα 20 μου. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Είμαι ελεύθερη τα τελευταία δύο χρόνια και, ειλικρινά, δεν έχω πολύ χρόνο για να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους. Η δουλειά μου είναι εξαιρετικά απαιτητική και οι ώρες πολλές. Βέβαια, υπάρχουν οι εφαρμογές γνωριμιών που βοηθούν, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να γνωρίζεις κάποιον από κοντά. Όταν καταφέρνω να βγω ραντεβού, πολλές φορές δεν υπάρχει χημεία ή δεν είναι κάτι που θα κρατήσει.

Στα 30, μάλλον το σεξ γίνεται λίγο πιο σπάνιο και όχι και τόσο αυθόρμητο. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πίεση από την οικογένεια. Να βρεις κάποιον, να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά. Φυσικά και αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, το να είσαι γυναίκα, σημαίνει πως στα 30 σου αρχίζεις να… σκαρφαλώνεις στο ράφι. Έτσι το βλέπουν κάποιοι. Κι αυτό είναι πολύ θλιβερό.

Μερικές φορές αισθάνομαι ότι η κοινωνική πίεση να είμαι επιτυχημένη επαγγελματικά με κρατά μακριά από μια χαρούμενη ερωτική ζωή. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να βρεις μια ισορροπία, αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις

 

“Οι 30άρηδες και οι 40άρηδες ‘παίζουν’ πολύ με Tinder”

Κώστας, 38 ετών.

Είμαι ελεύθερος και η σεξουαλική μου ζωή είναι αρκετά ενεργή, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελα. Γνωρίζω αρκετά άτομα μέσω εφαρμογών γνωριμιών, αλλά πολλές φορές τα πράγματα δεν προχωρούν με τον πιο ιδανικό τρόπο. Γενικά, και οι 30ρηδες και οι 40ρηδες “παίζουν” πολύ με Tinder και άλλες τέτοιες εφαρμογές.

Αν και έχω πολλές επαγγελματικές ευθύνες και συχνά νιώθω κουρασμένος παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, προσπαθώ να βρω χρόνο για να βγω και να γνωρίσω νέους ανθρώπους. Το σεξ για τη δική μου ζωή είναι πολύ σημαντικό και δεν θέλω να το παραμελώ. Πιστεύω ότι στην ηλικία των 30-40 είναι πιο δύσκολο να έχεις μια σταθερή σεξουαλική ζωή, αλλά είναι και θέμα προτεραιοτήτων.

Προσπαθώ να είμαι ανοιχτός και ειλικρινής με τους ανθρώπους που γνωρίζω, ώστε να υπάρχει μια καλή χημεία. Για μένα το σεξ δεν είναι απλά σωματική απόλαυση. Είναι ένωση, συναίσθημα, στοργή. Όλα αυτά αποζητώ από αυτό. Όχι απλά έναν οργασμό. Δύσκολο; Ναι. Ακατόρθωτο; Νομίζω πως όχι.

“Στην αρχή της σχέσης μας, το σεξ ήταν πιο συχνό και πιο παθιασμένο”

Ελένη, 37 ετών.

Η σεξουαλική μου ζωή έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, από τότε που μπήκα σε σταθερή, μονογαμική σχέση. Είμαι λεσβία και συγκατοικώ με τη σύντροφό μου τα τελευταία τρία χρόνια. Στην αρχή της σχέσης μας, το σεξ ήταν πιο συχνό και πιο παθιασμένο. Όμως, όπως και σε πολλές σχέσεις, η καθημερινότητα και οι τριβή αρχίζουν να επηρεάζουν την ερωτική ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε ανοιχτά τις ανάγκες μας, να μιλάμε για όσα μας ενοχλούν, για όσα μας προβληματίζουν και μας χαλούν τη διάθεση. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν είναι και λίγα μετά από τρία χρόνια σχέσης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε το σεξ να μετατρέπεται σε ρουτίνα και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα.

Είναι εντυπωσιακό πάντως να βλέπεις πώς αλλάζει το σεξ με την πάροδο των χρόνων. Πώς αλλάζει το σώμα σου, οι ανάγκες και τα “θέλω” σου. Σε λίγο έρχονται για μένα τα 40. Κάποιοι λένε ότι σε αυτή την ηλικία το σεξ είναι καλύτερο. Πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό και πιο απολαυστικό. Πολύ σύντομο θα διαπιστώσω αν ισχύουν όσα ακούω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα