Σεξ και σχέσεις istockphoto

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 40ΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Έξι 40άρηδες μιλούν στο NEWS 24/7 για την ερωτική τους ζωή. Απολαμβάνουν πλέον περισσότερο το σεξ;

Η είσοδος στην τέταρτη δεκαετία του βίου φέρνει μαζί της αλλαγές και προκλήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σεξ και γενικότερα την ερωτική ζωή.

Θέλοντας να διαπιστώσουμε πώς οι άνθρωποι βιώνουν αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, ζητήσαμε από έξι άτομα να μιλήσουν για τη σεξουαλική ζωή και τις ερωτικές τους σχέσεις.

Σε αυτό το κείμενο, έξι 40άρηδες, συγκεκριμένα τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, δύο εκ των οποίων είναι queer, μοιράζονται τις εμπειρίες τους γύρω από το σεξ στα δεύτερα -άντα.

Από τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες σχέσεις και η αποδοχή της ταυτότητάς τους, μέχρι τη αναθεώρηση που κάνουν τις προτεραιότητες στην ερωτική ζωή, αυτές οι μαρτυρίες προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το πώς μπορεί να αλλάξει το σεξ μετά τα 40.

Λέξης-κλειδιά: Μεταμόρφωση, απελευθέρωση, αυτοπεποίθηση. Δηλαδή, όλα όσα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια πιο ειλικρινή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 40ΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

“22 χρόνια γάμου, 2 παιδιά, δουλειές. Δεν υπάρχει πάντα όρεξη για σεξ”

Μαρίσσα, 45 ετών.

Παλαιότερα, πίστευα ότι η σεξουαλική ζωή μετά τα 40 μάλλον θα έχει… πτωτική τάση, αλλά τελικά έκανα λάθος. Πλέον, αισθάνομαι πιο άνετη με το σώμα μου και γνωρίζω καλύτερα τι με ικανοποιεί. Ο σύζυγός μου κι εγώ συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλη χημεία στο σεξ και η σχέση μας είναι πιο ισορροπημένη από ποτέ.

Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και αφιερώνουμε περισσότερη ενέργεια ο ένας στον άλλον. Η επικοινωνία μας είναι πια πιο ανοιχτή και ειλικρινής, και αυτό έχει βοηθήσει και τη σεξουαλική μας ζωή. Νιώθω ότι οι προκαταλήψεις και οι αναστολές που είχα στα 25 και τα 30 γύρω από το σεξ έχουν εξαφανιστεί και αυτό με έχει απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό.

Η σεξουαλική απόλαυση δεν εξαρτάται μόνο από τη σωματική επαφή, αλλά και από τη συναισθηματική σύνδεση, η οποία με τα χρόνια έχει γίνει πιο ισχυρή ανάμεσά μας. 22 χρόνια γάμου, 2 παιδιά, δουλειές, υποχρεώσεις, κούραση. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς πάντα το πάθος και την ίδια όρεξη για σεξ. Ωστόσο, νομίζω πως καλά τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Σίγουρα υπάρχει έλξη, υπάρχει δέσιμο, αγάπη. Δεν είναι δεδομένα όλα αυτά μετά από τόσα χρόνια γάμου…

“Δεν διστάζουμε να πειραματιστούμε στο κρεβάτι, στο μπαλκόνι ή και στο πάρκο…”

Γιώργης, 42 ετών.

Μετά τα 40, αισθάνομαι πιο ώριμος και ικανός να κατανοήσω τις ανάγκες της συντρόφου μου. Η σεξουαλική μας ζωή έχει γίνει περισσότερο ποιοτική, παρά ποσοτική, και αυτό μας φέρνει πιο κοντά συναισθηματικά. Δεν κάνουμε σεξ κάθε μέρα όπως κάναμε στα 30 μας, αλλά πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τα σώματά μας.

Στο παρελθόν, πριν 10 χρόνια ας πούμε, μπορεί να ανησυχούσα για την απόδοσή μου ή για το πόσο συχνά κάναμε σεξ. Τώρα, προτεραιότητά μου είναι να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή που περνάμε μαζί, είτε είμαστε ντυμένοι, είτε γυμνοί… Η ωριμότητα και η εμπειρία μας επιτρέπουν να εξερευνούμε νέα πράγματα, χωρίς ντροπή και ανασφάλειες.

Η σχέση μας έχει γίνει πιο βαθιά και αυθεντική, και αυτό αντανακλάται και στη σεξουαλική μας ζωή. Το σεξ έχει αποκτήσει μια νέα διάσταση. Πιο αυθεντική και πραγματική. Δεν διστάζουμε να εκφράσουμε τις πιο παθιασμένες μας επιθυμίες και να πειραματιστούμε στο κρεβάτι, στο μπαλκόνι ή και στο πάρκο…

“Αυτό που κάνει χαρούμενη είναι το περιστασιακό σεξ”

Άννα, 42 ετών.

Είμαι single τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου χώρισα από μια μονογαμική σχέση που διήρκεσε 4 χρόνια. Μετά τον χωρισμό μου, ανακαλύπτω νέες πτυχές του εαυτού μου με νέους συντρόφους, τους οποίους γνωρίζω κυρίως μέσω εφαρμογών γνωριμιών.

Έχοντας περάσει τα 40, νιώθω πιο ελεύθερη να εξερευνήσω τη σεξουαλικότητά μου χωρίς την πίεση που αισθανόμουν στα νεότερα χρόνια μου. Η κοινωνική πίεση να παντρευτώ και να κάνω παιδιά ήταν πάντα πολύ κουραστική, αλλά τώρα δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Μετά από τόσα χρόνια που με ένοιαζε ό,τι έλεγε ο καθένας για τη ζωή μου, για τις επιλογές και το θέλω μου, πλέον αδιαφορώ για όλα αυτά. Για τα σχόλια αν με έχουν πάρει τα χρόνια, για “το τρένο που περνάει” και θα το χάσω… Σήμερα, οι σχέσεις μου είναι πιο ανοιχτές και αυτό με βοηθάει να απολαμβάνω περισσότερο το σεξ.

Η αυτοπεποίθησή μου έχει αυξηθεί από τότε που χώρισα και πλέον ξέρω τι θέλω και τι δεν θέλω. Νιώθω πιο δυναμική και ζωντανή από ποτέ, και αυτό νομίζω πως μπορώ να το δω να “βγαίνει” και στη σεξουαλική μου ζωή. Έχω ανάγκη αυτή τη στιγμή μια μόνιμη σχέση; Όχι! Με κάνει χαρούμενη να κάνω περιστασιακό σεξ; Ναι!

“Μετά την επανασύνδεση, κάθε άγγιγμα και κάθε φιλί έχουν αποκτήσει άλλο νόημα”

Νίκος, 47 ετών.

Με την σύζυγό μου είμαστε παντρεμένοι κοντά στα 15 χρόνια. Έχοντας δύο παιδιά και απαιτητικές δουλειές, είναι δύσκολο να βρίσκουμε χρόνο για σεξ, αλλά προσπαθούμε να μην το παραμελούμε. Αυτό που είναι σημαντικό να πω είναι πως με τη γυναίκα μου χωρίσαμε πριν από τρία χρόνια, αλλά ευτυχώς μετά από μεγάλη προσπάθεια και των δύο, τα ξαναβρήκαμε. Από τότε που είμαστε και πάλι μαζί, η σχέση μας είναι πιο ειλικρινής και βαθιά. Μάθαμε να εκφράζουμε περισσότερο τις ανάγκες μας και να τις επικοινωνούμε χωρίς φόβο.

Το σεξ πλέον δεν είναι απλά μια πράξη, αλλά ένας τρόπος να ανανεώνουμε και να ενισχύουμε τη σύνδεση που έχουμε. Κι αυτή η σύνδεση πλέον είναι μαγική. Μέσα από αυτή την εμπειρία, μάθαμε να εκφράζουμε περισσότερο τις ανάγκες μας και να επικοινωνούμε πιο ανοιχτά. Η αλληλοκατανόηση και η ενσυναίσθηση έχουν γίνει θεμέλια της σχέσης μας.

Η σεξουαλική μας ζωή δεν είναι πλέον απλά μια ρουτίνα που πρέπει να γίνει, αλλά ένας τρόπος να ανανεώνουμε τη σύνδεση που έχουμε. Μετά την επανασύνδεση, κάθε στιγμή που αφιερώνουμε ο ένας στον άλλον, κάθε άγγιγμα και κάθε φιλί, έχουν αποκτήσει άλλο νόημα. Ίσως γιατί ξέρουμε πώς είναι να μην έχουμε ο ένας τον άλλον. Ίσως μας δίνει χαρά που έχουμε ο ένας τον άλλον.

“Δεν φοβόμαστε να δείχνουμε αγάπη η μία στην άλλη”

Λένα, 43 ετών.

Βρίσκομαι σε σχέση με μια γυναίκα τα τελευταία τρία χρόνια και η σεξουαλική μας ζωή είναι πολύ υγιής. Τα 40 για μένα είναι μια περίοδος που ανακαλύπτω τη σεξουαλικότητά μου. Αισθάνομαι ότι ζω την πιο όμορφη στιγμή της ζωής μου και αυτή η διαδικασία μου έχει δώσει θάρρος να είμαι πιο ανοιχτή και ειλικρινής γενικότερα στη ζωή μου. Με όλους τους ανθρώπους που έχω γύρω μου.

Η σχέση μας βασίζεται στην κατανόηση, στην υποστήριξη και στον σεβασμό. Πειραματιζόμαστε και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να ευχαριστούμε η μία την άλλη, τόσο στο ρομαντικό όσο και στο σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης.

Η επικοινωνία μας είναι πάρα πολύ καλή, δεν φοβόμαστε να δείχνουμε αγάπη η μία στην άλλη, μιλάμε για τα πάντα και αυτό μας έχει φέρει πολύ κοντά. Όσο για το σεξ, θα το χαρακτήριζα παθιασμένο, βαθύ, ειλικρινές. Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να βάλω στην άκρη το γεγονός ότι θα ήθελα να έρθω κοντά ερωτικά με μια γυναίκα. Σήμερα, σκέφτομαι πόσο λάθος έκανα που αρνούμουν να “αγκαλιάσω” τα πραγματικά μου θέλω.

“Πλέον, δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για τη ζωή και τη σεξουαλικότητά μου”

Αλέξανδρος, 44 ετών.

Είμαι σε σχέση με τον σύντροφό μου εδώ και επτά χρόνια και η σεξουαλική μας ζωή θα έλεγα πως είναι πολύ ενεργή και πολύ ευχάριστη. Αυτά τα χρόνια της κοινής πορείας που έχουμε, μας έχουν επιτρέψει να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να αναπτύξουμε μεγάλη κατανόηση και σεβασμό. Στα 44 μου, αισθάνομαι πιο άνετος με τη σεξουαλικότητά μου, και αυτή η αυτοπεποίθηση επηρεάζει θετικά και το κομμάτι του σεξ.

Πλέον, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το “αν έχεις τον έρωτα, έχεις τον κόσμο όλο” ισχύει, ακόμα κι αν αυτός ο κόσμος περιλαμβάνει και κάποιες φορές σφουγγάρισμα και μπουγάδα… Παλαιότερα ανησυχούσα για το τι θα πουν οι συγγενείς ή πώς θα μας κοιτάξουν στον δρόμο. Αυτές οι ανησυχίες με κρατούσαν πίσω και δημιουργούσαν ένα εντελώς αχρείαστο άγχος. Πλέον, δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για τη ζωή και τη σεξουαλικότητά μου. Νιώθω πιο ελεύθερος να τη ζήσω όπως εγώ θέλω, χωρίς να επηρεάζομαι από τις γνώμες των άλλων. Όπως λέει και ο σύντροφός μου: “Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να ανησυχείς για το τι θα πει η θεία Μαρία!” Κι έχει πολύ δίκιο!

Με τον σύντροφό μου εξερευνούμε μαζί τις επιθυμίες μας και αυτό ενισχύει τη σχέση και την επικοινωνία μας. Σε αυτή την ηλικία, κατανοούμε και σεβόμαστε περισσότερο ο ένας τις ανάγκες του άλλου και οι εντάσεις είναι σαφώς λιγότερες. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να παραμένουμε συνδεδεμένοι και χαρούμενοι. Κάθε στιγμή που περνάμε μαζί, είτε πρόκειται για μια τρυφερή αγκαλιά, είτε για έναν οργασμό, είναι πολύτιμη και σημαντική για τη σχέση μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα