Σεξ και σχέσεις istockphoto

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 50ΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Έξι άνθρωποι που βρίσκονται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, μιλούν στο NEWS 24/7 για το σεξ και τον έρωτα στη ζωή τους.

Το σεξ μετά τα 50 αποτελεί ένα θέμα που συχνά μένει στο περιθώριο των συζητήσεων, παρόλο που αφορά μεγάλο αριθμό ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι επιθυμίες και οι ανάγκες αλλάζουν, μιας και επηρεάζονται από τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες. Και μέσα σε αυτό το πολύπλοκο πλαίσιο, το σεξ παραμένει μια σημαντική πτυχή της ζωής αρκετών ανθρώπων.

Έξι άνθρωποι που έχουν περάσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους μιλούν στο NEWS 24/7 για το πώς η ηλικία, οι σχέσεις και οι προσωπικές συνθήκες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν την ερωτική ζωή.

Από τις μαρτυρίες τους προκύπτει ότι το σεξ, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να παραμείνει γεμάτο πάθος και συναισθηματική σύνδεση, αποδεικνύοντας ότι ο ερωτισμός δεν έχει ηλικία.

Η πέμπτη δεκαετία μπορεί να φέρει μαζί της νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Το σεξ μετά τα 50 δεν είναι απλώς δυνατό, αλλά μπορεί να είναι και βαθιά ικανοποιητικό, προσφέροντας μια νέα διάσταση στις σχέσεις.

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 50ΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

“Οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα καταστρέφουν τη διάθεση για σεξ”

Μάριον, 52 ετών.

Είμαι παντρεμένη με τον άντρα μου εδώ και 25 χρόνια και η ερωτική μας ζωή έχει περάσει από πολλές φάσεις, όπως είναι φυσιολογικό μετά και από τόσα χρόνια γάμου. Στα 50+ (ο άνδρας μου είναι 55) τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά στη μεταξύ μας σχέση. Στο πέρασμα των χρόνων, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών έχει μειωθεί, έχει αυξηθεί ξανά και αυτό συμβαίνει ανάλογα με την περίοδο. Όμως, αυτό που έχει αλλάξει προς το καλό είναι η ποιότητα της σχέσης και της επικοινωνίας, που βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Παρά τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και την τριβή, προσπαθούμε να μην χάνουμε την έλξη ο ένας για τον άλλον. Ωστόσο, οι συνθήκες ζωής και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συχνά καταστρέφουν τη διάθεση για σεξ. Οι οικονομικές πιέσεις, η ανασφάλεια για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, συχνά μας κάνουν να πέφτουμε σε μια μιζέρια που δεν τη θέλω καθόλου, αλλά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όταν μιλάς συνεχώς για προβλήματα, μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο που μόνο μαυρίλα φέρνει σε ένα σπίτι. Κι αυτό επηρεάζει και την ερωτική ζωή.

Παρά τις δυσκολίες, η συντροφικότητα και η καλή επικοινωνία μας βοηθούν να διατηρούμε ενεργή τη σεξουαλική μας ζωή. Βγαίνουμε μια με δύο φορές τον μήνα, οπότε κάθε έξοδος για ποτό ή για φαγητό είναι πολύτιμη. Αγάπη και αλληλοκατανόηση, τα βασικά συστατικά της σχέσης μας.

“Η ερωτική ζωή μετά τον χωρισμό”

Κώστας, 54 ετών.

Χώρισα πριν από δύο χρόνια μετά από έναν γάμο που διήρκησε 12 χρόνια. Στην αρχή της νέας αυτής πραγματικότητας, η ιδέα του να ξαναμπώ στη διαδικασία του ραντεβού και του φλερτ ήταν κάπως τρομακτική. Η ψυχολογία μου δεν ήταν η καλύτερη. Βίωσα μια κατάσταση πένθους, μια περίοδο που ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά. Ωστόσο, με τον καιρό, βρήκα τη διάθεση να γνωρίσω νέους ανθρώπους. Άρχισα να βγαίνω πιο συχνά, να έχω μια πιο ενεργή κοινωνική ζωή, άρχισα να γίνομαι πιο χαρούμενος και δραστήριος, όπως ήμουν παλιά.

Δύο χρόνια τώρα δεν έχει τύχει να βρω κάτι σταθερό, μια σταθερή κατάσταση που να με κάνει να θέλω να μπω σε σχέση. Από πλευράς μου, υπάρχει όρεξη για σεξ, αλλά και για συναισθηματική σύνδεση. Καλώς ή κακώς, πλέον είμαι πιο επιλεκτικός και αναζητώ έναν άνθρωπο που θα κατανοεί τις ανάγκες, τα όρια και τις επιθυμίες μου. Έχω γνωρίσει αρκετές γυναίκες που είναι στην ίδια φάση της ζωής τους και οι εμπειρίες μας είναι παρόμοιες.

Μέσα στην νέα αυτή φάση της ζωής μου, το ενδιαφέρον είναι πως έχω μάθει να εκτιμώ την αυτονομία μου, τον προσωπικό χρόνο, ενώ έχω έρθει και πιο κοντά με τους φόβους και τις ανασφάλειές μου. Πιστεύω πως ο έρωτας δεν έχει ηλικία, και είναι αρκετά ευχάριστο να ανακαλύπτεις νέες πτυχές του εαυτού σου, να αγκαλιάζεις την ηλικία σου, τα καλά και τα κακά αυτής της περιόδου. Αν μέσα σε αυτό το ταξίδι, καταφέρεις να βρεις και έναν άνθρωπο που να σε κάνει να χαίρεσαι, ακόμη καλύτερα!

“Ποτέ δεν θα βρεις τον τέλειο άνθρωπο”

Σταματία, 51 ετών.

Στα 50, η ερωτική μου ζωή είναι ακόμα ζωντανή. Υπάρχει διάθεση για σεξ και φλερτ, αλλά θέλω να νιώθω άνετα και ασφαλής με έναν σύντροφο. Να νιώθω ο εαυτός μου. Είμαι single, βγαίνω συχνά με φίλους και γνωρίζω νέους ανθρώπους. Η όρεξη για φλερτ είναι εκεί, αλλά έχω μάθει να εκτιμώ και την προσωπική μου ανεξαρτησία. Οι σχέσεις μου είναι πιο ουσιαστικές τώρα, καθώς δεν έχω την πίεση του γάμου ή της δημιουργίας οικογένειας.

Πιο παλιά, αναζητούσα κάποιον που θα με κάνει να νιώθω πάντα τέλεια, έψαχνα έναν άνθρωπο που θα μου κάνει κλικ σε όλα δια μαγείας. Μετά από χρόνια κατάλαβα, ότι αν δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, πάντα κάτι θα σε χαλάει. Και επίσης, κατάλαβα ότι ποτέ δεν θα βρεις τον τέλειο άνθρωπο. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό.

“Δεν κάνουμε σεξ κάθε μέρα, αλλά είμαστε ευτυχισμένοι”

Δημήτρης, 57 ετών.

Είμαι μαζί με τον σύντροφό μου εδώ και 15 χρόνια. Η ερωτική μας ζωή είναι αρκετά ικανοποιητική, αν και οι ρυθμοί έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Υπάρχει διάθεση για σεξ, αλλά και για συντροφικότητα. Βγαίνουμε συχνά, ταξιδεύουμε στο εξωτερικό (η μεγάλη μας αγάπη) και απολαμβάνουμε τη ζωή μαζί.

Το φλερτ υπάρχει ακόμα, αλλά είναι πιο ήπιο και πιο συναισθηματικό. Δεν υπάρχει αυτή η τρέλα της νιότης. Και ευτυχώς δεν υπάρχουν και οι εμμονές, η κτητικότατα και οι ανόητες ζήλιες και τα δράματα. Η ερωτική ζωή είναι μια πτυχή της σχέσης, αλλά όχι η μοναδική. Μπορεί να μην κάνουνε πια κάθε μέρα σεξ, αλλά είμαστε ευτυχισμένοι μαζί και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανοιχτή επικοινωνία και ο αμοιβαίος σεβασμός. Ειδικά στο πλαίσιο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η συναισθηματική σύνδεση και η υποστήριξη είναι πολύ σημαντικά κομμάτια, σε έναν κόσμο γεμάτο διακρίσεις και αρνητικά σχόλια.

“Να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο”

Ανθή, 53 ετών.

Είμαι παντρεμένη εδώ και 17 χρόνια με τον σύζυγό μου και έχουμε ένα παιδί 11 ετών. Η σχέση με τον άνδρα μου βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στην ανάγκη να περνάμε καλά μαζί. Βγαίνουμε συχνά και απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής και η ερωτική μας παραμένει ζωντανή σε μεγάλο βαθμό.

Στα 50+, είναι σημαντικό να διατηρούμε τη φλόγα αναμμένη και να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Και κυρίως να μην θεωρούμε ο ένας τον άλλον δεδομένο. Μιλάμε ανοιχτά για τα πάντα. Για τα καλά και τα κακά, με συνέπεια και ειλικρίνεια. Σίγουρα, το παιδί μας ενώνει, αλλά είναι και η μεταξύ μας σύνδεση που μας κάνει να είμαστε αγαπημένοι και ήρεμοι. Πολύ βασικό το τελευταίο. Να μην ζεις σε ένα σπίτι με εντάσεις, τσακωμούς και αρνητικά συναισθήματα. Και ευτυχώς σε αυτό έχουμε σταθεί τυχεροί.

“Η κατάθλιψη επηρέασε τη λίμπιντό μου”

Στέφανος, 55 ετών.

Είμαι παντρεμένος με τη γυναίκα μου εδώ και 30 χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή. Η ερωτική μας ζωή έχει αλλάξει με τα χρόνια, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ενεργή και δυνατή. Υπήρξε μια περίοδος βαριάς κατάθλιψης πριν από μερικά χρόνια, η οποία επηρέασε τη λίμπιντό μου και έκανε το σεξ να αγνοείται… Ωστόσο, με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή και της στήριξης της γυναίκας μου, καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη φάση και τώρα είμαι και είμαστε πολύ καλά. Δεν ήταν εύκολο όλο αυτό, αλλά το περάσαμε μαζί.

Η γυναίκα μου ήταν εκεί στις μαύρες μου στιγμές. Κι αυτό είναι κάτι που μας έφερε πιο κοντά, που μας έκανε να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα ο ένας τον άλλον. Σήμερα, υπάρχει διάθεση για σεξ, κυρίως, όμως, θα έλεγα πως η στοργή είναι το κέντρο της σχέσης μας. Έχουμε όρεξη για μικρές εκπλήξεις, για ταξίδια και για πολλές αγκαλιές. Η όρεξη για φλερτ δεν έχει φύγει, αλλά έχει γίνει πιο ώριμη και ουσιαστική.

Η υποστήριξη και η αγάπη έχουν ενισχύσει την ερωτική μας ζωή, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε. Την αγαπώ, την στηρίζω σε όλα και είμαι πάντα στο πλάι της, όπως κι εκείνη για μένα. Τι άλλο να ζητήσω; Πώς να μην είμαι ερωτευμένος με ένα πλάσμα που μετά από τόσα χρόνια ξυπνάμε μαζί, λέμε σ’ αγαπώ και το εννοούμε;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα