Μύκονος. Εικόνα αρχείου EUROKINISSI

ΜΑΦΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ: ΑΚΡΙΒΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ – ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίζει η ΕΛ.ΑΣ. και το πλέγμα παλαιότερων αιματηρών χτυπημάτων που συνδέονται με το κοσμοπολίτικο νησί.

Την περασμένη Τετάρτη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε μια έρευνα-ομπρέλα για τη λεγόμενη «Μαφία της Μυκόνου». Η έρευνα ανατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό που εποπτεύει τις υπηρεσίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, από τον οποίο ζητείται να ξετυλίξει το κουβάρι μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών που συνδέονται με την κατασκευαστική δραστηριότητα στο κοσμοπολίτικο νησί -ανθρωποκτονίες, «προστασία» επιχειρήσεων διασκέδασης και ξέπλυμα χρήματος.

Η παραγγελία ζητήθηκε με αφορμή όσα αποκαλύπτονται μετά τη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, στις αρχές του μήνα στο Ψυχικό. Το θύμα είχε έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στη Μύκονο, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε επενδυτικά σχέδια και είχε επίσης αγοράσει ακίνητα στο νησί.

«Είτε απέκτησε κάτι που ήθελε πολύ κάποιος άλλος στη Μύκονο είτε χαλούσε τις δουλειές ανθρώπων που μπορούσαν να παραγγείλουν την εκτέλεσή του», λένε σε αυτό το στάδιο των ερευνών οι αναλυτές της Ασφάλειας.

Για τη δολοφονία του Στάθη έχει συλληφθεί ένας 44χρονος, παλιός γνώριμος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του. Ο δικηγόρος του, Νίκος Αλετράς, μάλιστα ανέφερε ότι η σύνδεσή με τη Μύκονο προκαλεί και σε εκείνον απορία.

ΔΥΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Στα διωκτικά έγγραφα σημειώνεται ότι ο τοπογράφος Παναγιώτης Στάθης μετέβαινε κάθε εβδομάδα στο νησί. «Πέραν της επαγγελματικής του ενασχόλησης, είχε αναπτύξει και επιχειρηματική-επενδυτική δραστηριότητα στη Μύκονο, αγοράζοντας κάποια ακίνητα», όπως σημειώνεται. Σε κάποιες από τις επενδύσεις υπάρχουν σημαντικά ξένα κεφάλαια.

Στον φάκελο που υποβλήθηκε στις δικαστικές αρχές έχουν περιληφθεί τουλάχιστον οκτώ ένορκες καταθέσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος του θύματος, αλλά και παραγόντων της Μυκόνου, από τις οποίες προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι ο τοπογράφος βρισκόταν σε σύγκρουση με γνωστό επιχειρηματία ακινήτων στο νησί.

Φιλικό πρόσωπο του θύματος κατέθεσε ότι ο Στάθης θεωρούσε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία υπεύθυνο για την επίθεση που είχε δεχτεί παλαιότερα έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι. Μάλιστα, μετά την επίθεση ο τοπογράφος είχε αναγκαστεί να μετακομίσει με την οικογένειά του στο Ψυχικό.

Από τις ίδιες καταθέσεις προκύπτει ότι ο 44χρονος που συνελήφθη ως δράστης του «συμβολαίου» κατά του τοπογράφου, είχε επισκεφτεί δύο φορές την περασμένη άνοιξη τη Μύκονο με τη σύντροφό του. Η τελευταία κατέθεσε ότι ο 44χρονος είχε συναντήσει στο νησί, μεταξύ άλλων προσώπων, και τον επιχειρηματία που αναφέρεται παραπάνω και είχαν μιλήσει για δουλειές.

Η υπόθεση γίνεται περισσότερο σύνθετη, με δεδομένο ότι ο ίδιος επιχειρηματίας είχε καταγγείλει στο παρελθόν τη δράση κυκλώματος εργολάβων, δικηγόρων και υπαλλήλων της πολεοδομίας στο νησί, ενώ είχε πέσει και εκείνος θύμα ξυλοδαρμού και απειλών.

ΔΥΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες συλλήψεις για τη μαφία που λυμαίνεται τη Μυκόνου και άλλα νησιά, όπως η Ζάκυνθος.

«Υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δυο δικογραφίες και να είστε βέβαιοι ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για εντοπισμό ποινικών πράξεων, συλλήψεις και ποινικές διώξεις», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Η πρώτη δικογραφία αφορά τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό και τη χειρίζεται το Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Η δεύτερη δικογραφία στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, αφορά ένα πλέγμα προσώπων στην Αθήνα και τη Μύκονο – εργολάβους, μεσίτες, δικηγόρους και τοπικούς παράγοντες – κι έχει ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ασφαλής πηγή ενημέρωσης είπε στο NEWS24/7 ότι οι αρμόδιες υπηρεσίας ασφαλείας δέχτηκαν μία επιστολή από πληροφοριοδότη, που αξιολογείται ως σοβαρή. Από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι η Μύκονος είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μικρό «κράτος» με δικό του ΑΕΠ, απουσία του επίσημου κράτους και των υπηρεσιών του.

Εκτός από το real estate στη Μύκονο, στην παρούσα φάση της έρευνας αναφέρεται ότι ο ίδιος πυρήνας προσώπων εμπλέκεται σε εκβιασμούς και μια σειρά επιθέσεων στην Αθήνα.

«ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ»

Η παρουσία κοινών συμμοριών σε Αθήνα και Μύκονο δεν είναι κάτι καινούργιο. Στο πρόσφατο παρελθόν υπάρχουν τουλάχιστον δύο δολοφονίες που έχουν αποδοθεί στον πόλεμο της λεγόμενης Greek Mafia και στις οποίες υπάρχει σύνδεση με τη Μύκονο.

Η πρώτη χρονικά σημειώθηκε τον Μάιο του 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Νεκρός από τα πυρά δύο αγνώστων είχε πέσει τότε πρώην αστυνομικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος διατηρούσε επαφές με ποινικούς κι επίσης με πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, ακόμη και με την Εκκλησία.

Το ίδιο πρόσωπο συνδεόταν με ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι στη Μύκονο. Ένα από τα σενάρια που είχαν αρχικά εξετάσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ήταν ο φόνος του να συνδεόταν με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στη Μύκονο και τη μάχη για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς στο νησί – μίας μεγάλης πίτας πολλών εκατομμυρίων. Η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη.

Τον Δεκέμβριο του 2020 δολοφονήθηκε στα Βριλήσσια ο Δ.Κ., παλιός γνώριμος των αρχών ασφαλείας. Το όνομά του υπάρχει στο περίφημο πόρισμα της ΕΥΠ για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Ο ίδιος φέρεται να σχεδίαζε απόβαση στη Μύκονο και οι αναφορές στο πληροφοριακό δελτίο που προέκυψαν από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του είναι αποκαλυπτικές.

Περιγράφεται ότι ο Δ.Κ. επιδίωκε με άλλα άτομα να ξεπλύνει στη Μύκονο έως και 150.000-200.000 ευρώ ημερησίως. Αυτό θα γινόταν μέσω ηλεκτρονικών κρατήσεων και ηλεκτρονικών πληρωμών σε beach bar στο κοσμοπολίτικο νησί. Τα χρήματα θα μεταφέρονταν αρχικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο, πριν καταλήξουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το ίδιο πρόσωπο διατηρούσε δύο λογαριασμούς στη Βουλγαρία και μία από τις εταιρείες τις οποίες εμφανιζόταν να ελέγχει, είχε έδρα στο Λουξεμβούργο. «Οι λογαριασμοί στο εξωτερικό του προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια, προκειμένου να αποφύγει πιθανή δέσμευση των χρημάτων του από οφειλές στην Εφορία», σημειώνεται στο πόρισμα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο ίδιοι ποινικοί που ακούγονται να μιλούν για την επιχείρηση-απόβαση στη Μύκονο, λένε ότι πρέπει να φτιάξουν μία ιστοσελίδα, η οποία θα παραπέμπει την πληρωμή σε καναδική εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, με τη σαφή οδηγία να μη χρησιμοποιηθεί σε κανένα στάδιο η εταιρεία συναλλαγών PayPal. «Η χρέωση των καρτών θα γίνεται με τα μηχανήματα POS, τα οποία στο εξωτερικό θα είναι off-line», σημειώνεται.

Πριν από αυτό, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τα ίδια πρόσωπα συζητούν για τη μετάθεση ενός αστυνομικού από την Αθήνα στο νησί των ανέμων. Ο αστυνομικός στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χαρακτηρίζεται ως «αφεντικό στη Μύκονο» και το πρόσωπο που θα μεσολαβήσει ώστε ο ποινικός Δ.Κ. «να έχει ό,τι θέλει» στο νησί. Η δολοφονία του τελευταίου παραμένει επίσης ανεξιχνίαστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα