ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ/ 24 MEDIA

Ο ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ “ARMANI” ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Καλάσνικοφ και αρπαγές στην πυραμίδα 35, το λιγότερο γνωστό πέρασμα των μεταναστών.

Οι αστυνομικοί περπάτησαν για αρκετή ώρα ανάμεσα σε χωράφια με τριφύλλι και καρυδιές κι έφτασαν ως τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Αλβανίας, έξω από το χωριό Ιεροπηγή στην Καστοριά.

Στα σύνορα με την Αλβανία δεν υπάρχει φράχτης και η επικράτεια ορίζεται με μικρές τσιμεντένιες πυραμίδες, τοποθετημένες σε σταθερή απόσταση κατά μήκος της οριογραμμής. Στο ύψος της πυραμίδας 35 είχαν περάσει τη νύχτα σε αντίσκηνα μία μεγάλη ομάδα μεταναστών, οι περισσότεροι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας.

Σε μία σκηνή βρέθηκε ένα Καλάσνικοφ με γεμιστήρες και σφαίρες, κι επίσης μαχαίρια και ένα drone με τηλεχειριστήριο. Η αστυνομία λέει ότι οι επτά εξ αυτών ήταν διακινητές, που είχαν πληρωθεί για να περάσουν το γκρουπ των υπολοίπων στην Αλβανία, με την ελπίδα οι τελευταίοι να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω συμβαίνουν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η δίκη των επτά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Εφετείο της Κοζάνης και από τον φάκελο της υπόθεσης αποκαλύπτονται αρκετά μυστικά για το λιγότερο γνωστό πέρασμα προς την Αλβανία.

Ο βασικός μάρτυρας αστυνομικός είχε καταθέσει προανακριτικά ότι υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες για μία ομάδα διακινητών, οι οποίοι φέρουν βαρύ οπλισμό ώστε να απειλούν τους μετανάστες και τυχόν ανταγωνιστές που θα τολμούσαν να εμφανιστούν στην περιοχή.

Η έρευνα εξελισσόταν μάλλον αργά, μέχρι τις 10 το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου. Αλβανοί αστυνομικοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι ένοπλοι διακινητές κοντά στο χωριό Ιεροπηγή, κρατούσαν ομήρους μετανάστες και ζητούσαν χρήματα από τους συγγενείς τους για να μην τους σκοτώσουν.

Η αλβανική πλευρά, άγνωστο με ποιον τρόπο, πάντως ανεπίσημα, έστειλε το ίδιο βράδυ στους Έλληνες αστυνομικούς δύο βίντεο. Στο πρώτο ένας άντρας, που έχει καλύψει τα χαρακτηριστικά του με μαντήλα, φαίνεται να κρατά ένα μαχαίρι και να απειλεί μετανάστες που είναι καθισμένοι μπροστά του.

Στο δεύτερο βίντεο, αυτός που τραβάει με το κινητό κρατάει στο δεύτερο χέρι ένα Καλάσνικοφ και πιο πίσω διακρίνονται επίσης μετανάστες.

 

Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του είπε κάτι ενδιαφέρον – ότι τα δύο βίντεο έμοιαζαν σκηνοθετημένα. «Εικάζεται σφόδρα πως τα εν λόγω βίντεο τραβήχτηκαν από τους διακινητές για να αποσταλούν σε οικείους των διακινούμενων, με σκοπό τον εξαναγκασμό αποστολής χρημάτων», ανέφερε. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο ίδιος, αποφασίστηκε να γίνει αστυνομική επιχείρηση στα σύνορα πριν την αυγή. 

Στα κινητά τηλέφωνα μεταναστών υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο, στα οποία κάποιοι εξ αυτών φαίνεται να περπατούν σε ένα δασικό μονοπάτι, κρατώντας ίδιου τύπου Καλάσνικοφ με αυτό στο βίντεο και επίσης να τρώνε με άλλους σε δασική περιοχή στο ίδιο συνοριακό πέρασμα.

Οι αστυνομικοί επιβεβαιώνουν ότι κατά την προανάκριση μετέφεραν σε διαφορετικό χώρο καθέναν από τους 18 κι έπειτα, ζήτησαν από έναν Ιρακινό αιτούντα άσυλο σε δομή φιλοξενίας στην Κοζάνη, να κάνει τον μεταφραστή δια τηλεφώνου, δηλαδή με ανορθόδοξο τρόπο.

Τρεις από τους μετανάστες είπαν ότι είχαν καταβάλει στο δίκτυο έως και 3.000 ευρώ ο καθένας. «Συνάντησα το άτομο στη φωτογραφία 2 στο λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη στην Καστοριά. Με συνόδευσε από το σημείο που αποβιβαστήκαμε με τα πόδια ως το σημείο που μας συνέλαβε η αστυνομία. Εκεί υπήρχαν και άλλοι συνεργοί του με όπλα, μαχαίρια κι ένα τυφέκιο. Μας έδωσαν σκηνές να μένουμε και φαγητό» […]

«Το άτομο στη φωτογραφία 3 ήταν αυτός που έκανε κουμάντο και μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο με τον αρχηγό της ομάδας των διακινητών και επίσης είχε στην κατοχή του ένα πολεμικό τυφέκιο, με το οποίο μας απειλούσε».

Την ίδια στιγμή, πάντως, οκτώ από τους έντεκα που περιγράφονται ως απλοί μετανάστες, δεν αναγνώρισαν κανέναν διακινητή. Υποστήριξαν ότι είχαν φτάσει μόνοι τους στην Καστοριά και από εκεί στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, ακολουθώντας οδηγίες στο GPS του κινητού.

«Φιλοξενηθήκαμε σε σκηνές από αγνώστους. Μας πρόσφεραν φαγητό, δεν δώσαμε χρήματα σε κανέναν και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να περάσουμε στην Αλβανία», υποστήριξαν. Η αστυνομία λέει ότι οι ίδιοι δεν κατονόμασαν τους διακινητές, γιατί φοβήθηκαν τα μέλη του δικτύου.

Οι κατηγορούμενοι ως διακινητές υποστήριξαν ότι είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες και μετανάστες. Είπαν ότι το Καλάσνικοφ και τα μαχαίρια ανήκουν σε έναν πραγματικό διακινητή, κάποιον “Armani”, ο οποίος όμως είχε περάσει στην Αλβανία το βράδυ πριν από την αστυνομική επιχείρηση. Κατά μία εκδοχή, ο “Armani” είναι ο κουκουλοφόρος που κραδαίνει το μαχαίρι πάνω από τα κεφάλια των μεταναστών.

«Στα βίντεο οι διακινητές μιλούν αραβικά. Εγώ είμαι κουρδικής καταγωγής και δεν γνωρίζω αραβικά» είπε κεντρικός κατηγορούμενος. «Κατέθεσαν εναντίον μου άτομα, που είχαν αρχικά εξεταστεί ως κατηγορούμενοι […] Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνομαι να τρώω με τους υπόλοιπους μετανάστες, κάτι δεν θα ήταν λογικό, αν ήμουν μέλος του δικτύου».

Οι κατηγορούμενοι ως διακινητές υποστήριξαν ότι είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες και μετανάστες. Είπαν ότι το Καλάσνικοφ και τα μαχαίρια ανήκουν σε έναν πραγματικό διακινητή, κάποιον “Armani”, ο οποίος όμως είχε περάσει στην Αλβανία το βράδυ πριν από την αστυνομική επιχείρηση στα σύνορα.

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα είναι και τα ερασιτεχνικά βίντεο, τα οποία στάλθηκαν στην ελληνική πλευρά από τους Αλβανούς αστυνομικούς, διότι δεν προκύπτει ούτε προσδιορίζεται η αρχική πηγή.

Αυτός που τα μοιράστηκε είτε είναι πρόσωπο που επιδίωκε συνεργασία με τις αρχές για να εξασφαλίσει επιεική μεταχείριση σε ανοιχτή υπόθεση είτε είναι κάποιος, τα συμφέροντα του οποίου πλήττονταν -πιθανόν ανταγωνιστής αυτών στους οποίους είχαν καταβάλει χρήματα οι μετανάστες για το πέρασμα στην Αλβανία.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των επτά κατηγορούμενων. Επέβαλε στον καθένα ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 100 χρόνια (η ποινή για το αδίκημα της αρπαγής προσμετράται επί του αριθμού των φερόμενων θυμάτων), από τις οποίες εκτιτέα είναι τα 20 χρόνια για κάθε κατηγορούμενο. Οι επτά θα ασκήσουν έφεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα