Δικαιοσύνη ISTOCK

ΟΙ 10+1 ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Η τραγωδία των Τεμπών, οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, οι τηλεφωνικές υποκλοπές, το κόμμα των “Σπαρτιατών”, αλλά και υποθέσεις κακοποίησης, όπως του Λιγνάδη, του Φιλιππίδη και της “Κιβωτού του Κόσμου”, αναμένεται να απασχολήσουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Δικογραφίες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, εγκλήματα οικονομικού, πολιτικού ή κοινωνικού ενδιαφέροντος, τραγωδίες που συντάραξαν το πανελλήνιο… το νέο δικαστικό έτος, που ξεκινά στις 15 Σεπτέμβριου του 2024, θα βρει τις δικαστικές αίθουσες έτοιμες να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Η τραγωδία των Τεμπών, οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, οι υποκλοπές μέσω του συστήματος Predator, το κόμμα των «Σπαρτιατών», αλλά και υποθέσεις κακοποίησης, όπως του Δημήτρη Λιγνάδη, του Πέτρου Φιλιππίδη και της Κιβωτού του Κόσμου, αναμένεται να απασχολήσουν το ενδιαφέρον.

Το NEWS 24/7 συγκέντρωσε τις 10 + 1 υποθέσεις που θα απασχολήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη, στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας, από το Σεπτέμβριο και έπειτα.

1. Ώρα «μηδέν» για τα Τέμπη

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, που άφησε πίσω της 57 νεκρούς, αναμένεται να μπουν στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας.

Ήδη η ανάκριση που αφορά στη σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. με ποσοστό 85%, και στην αδυναμία ολοκλήρωσής της, έχει περατωθεί και πλέον αναμένεται ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της δίκης. Στους κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 23, έχουν αποδοθεί πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν σε συνεχείς παρατάσεις της σύμβασης. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της αναδόχου κοινοπραξίας. Κατά περίσταση, κατηγορούνται για απάτη σχετικά με τις επιχορηγήσεις, απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτή και ψευδή βεβαίωση. Σύμφωνα με την κατηγορία, εάν η σύμβαση είχε ολοκληρωθεί -όπως προβλεπόταν- το 2018, η τραγωδία των Τεμπών θα είχε αποφευχθεί λόγω των συστημάτων ασφαλείας.

Παράλληλα, μέσα στο νέο δικαστικό έτος, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και η δίκη γύρω από τα αίτια της τραγωδίας, καθώς πλέον ο εφέτης ανακριτής Λάρισας αναμένει τα αποτελέσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης και πορισμάτων προκειμένου να περατωθεί η ανάκριση. Ήδη η υπόθεση μετρά περισσότερους από 40 κατηγορούμενους, στους οποίους έχουν αποδοθεί κατά περίσταση το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών και πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βαριά σωματική βλάβη και άλλα.

2. Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Ανατολική Αττική

Στις 23 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την ημέρα όπου 104 πολίτες χάθηκαν εξαιτίας του πύρινου μετώπου που κατέκαψε την Πεντέλη, το Νέο Βουτζά, το Μάτι και τις γύρω περιοχές. Οι μνήμες εξακολουθούν να είναι νωπές και τόσο οι συγγενείς των θυμάτων όσο και οι εγκαυματίες εξακολουθούν να μάχονται για να δικαιωθούν.

Αυτό τουλάχιστον προσδοκούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, στο εδώλιο του οποίου κάθονται μετά από σχετικές εφέσεις και οι 21 κατηγορούμενοι. Η ακροαματική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, ελάχιστους μήνες από την πρωτόδικη απόφαση, λόγω του ενδεχόμενου παραγραφής των αδικημάτων. Το δικαστήριο προχώρησε σε καθημερινές συνεδριάσεις, ενώ διέκοψε μόνο για τον μήνα Αύγουστο, και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου στις 26 Αυγούστου, συνεχίζοντας την εξέταση συγγενών των θυμάτων της πυρκαγιάς και εγκαυματιών.

Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με το οποίο αθωώθηκαν 15 κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και ο τότε δήμαρχος Ραφήνας, Μπουρνούς, είχε προκαλέσει το μένος με την εκφώνηση της. Από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους για πλημμεληματικές πράξεις, έξι κηρύχθηκαν ένοχοι. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ο Νικ. Παναγιώτοπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ο Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή σε βάρος 102 ανθρώπων και για σωματική βλάβη τελεσθείσας από υπόχρεο κατά συρροή σε βάρος 32 ανθρώπων. Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα, και σε βάρος 93 ανθρώπων, αλλά και για σωματική βλάβη σε βάρος 32 ανθρώπων. Ο Κων. Αγγελόπουλος, ο κάτοικος που φέρεται να ξεκίνησε τη φωτιά, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν – από 3 έτη έως 11 έτη- μετατράπηκαν σε χρηματικές, εξαγοράσιμες κατά 10 ευρώ την ημέρα.

3. Οι Σπαρτιάτες, ο Κασιδιάρης και η έρευνα για εξαπάτηση

Μία αναβολή «μετρά» η δίκη σχετικά με το κόμμα των Σπαρτιατών και το πλημμέλημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο τον Ιούλιο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρων υπεράσπισης, και μάλιστα αορίστως, δίχως δηλαδή να δοθεί νέα ημερομηνία.

Κι αυτό γιατί εξαιτίας του νέου Δικαστικού Χάρτη, πλέον η συγκεκριμένη δικογραφία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και όχι της τριμελής σύνθεσης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Έτσι, πλέον αναμένεται ο εκ νέου προσδιορισμός της δίκης, η οποία θα διεξαχθεί στο Εφετείο λόγω ειδικής δωσιδικίας, αφού ένας από τους 13 κατηγορούμενους έχει την ιδιότητα του δικηγόρου. Συγκεκριμένα, έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν 13 άτομα, ανάμεσά τους ο Ηλίας Κασιδιάρης ως ηθικός αυτουργός σε εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, 11 πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών και ένας δικηγόρος, ο οποίος κατηγορείται για συνεργεία στο πιο πάνω αδίκημα.

Αφορμή για την έρευνα που διεξήγαγε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στάθηκαν οι καταγγελίες του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκα, ο οποίος αναφερθεί σε παρασκηνιακές και παράνομες για την ανατροπή της αρχηγίας στο κόμμα, εμπλέκοντας και τον Ηλ. Κασιδιάρη. Κατά πληροφορίες, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης, με το σκεπτικό ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης, κατά την έκτιση της ποινής του μετά την καταδίκη του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπήρξε ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών και καθοδηγητής των υποψηφίων βουλευτών με τους οποίους είχε συχνές επαφές. Οι κατηγορούμενοι βουλευτές είναι οι Αθ. Χαλκιάς, Χαρ. Κατσιβαρδας, Γ. Μανούσος, Αλ. Ζερβέας, Ιω. Δημητροκάλλης, Διον. Βαλτογιάννης, Γ. Ασπιώτης, Μιχ. Γαυγιωτάκης, Ιω. Κοντής, Π. Δημητριάδης και Κων. Φλώρος (νυν ανεξάρτητος βουλευτής).

4. Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη

Τέσσερα χρόνια μετά την ανεύρεση της σορού του υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο Πεζονήσι Ερέτριας, στις 24 Ιανουαρίου του 2021, το Μικτού Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα, η δίκη έχει οριστεί για την 20η Ιανουαρίου του 2025 ύστερα από αναβολή λόγω αποχής των δικηγόρων κατά την προηγούμενη δικάσιμο. Αντιμέτωποι με το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι δύο ψαράδες, με τους οποίους ο Σήφης Βαλυράκης διαπληκτίστηκε.

Κατά την κατηγορία, οι άνδρες επέβαιναν σε αλιευτικό στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας και παρεμπόδισαν την πορεία του φουσκωτού του πρώην υπουργού ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Στη συνέχεια, φέρονται να τον χτύπησαν με ένα ξύλινο κοντάρι, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στη θάλασσα και να βρει τραγικό θάνατο. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο θάνατος του είχε θεωρηθεί δυστύχημα, καθώς το σκάφος του είχε βρεθεί ακυβέρνητο, ωστόσο αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε την επίθεση που δέχθηκε ο Σήφης Βαλυράκης, εκκινώντας εκ νέου τις έρευνες.

5. Κιβωτός του Κόσμου: Μία δικογραφία, δύο δίκες

Στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος και η οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου», μετά τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος φιλοξενούμενων ανηλίκων. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αρχικά έχει εδώ και καιρό διαχωριστεί, με τα πλημμελήματα να εξετάζονται ήδη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ενώ πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου αναφορικά με τα κακουργήματα.

Ειδικότερα, ως προς τις πλημμεληματικές πράξεις, στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται ο πατέρας Αντώνιος, και επτά εργαζόμενοι σε δομές τις οργάνωσης, στους οποίους έχουν αποδοθεί αδικήματα που σχετίζονται με σωματικές τιμωρίες, κακοποιητικές συμπεριφορές και απειλές σε φιλοξενούμενα παιδιά. Η ακροαματική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο και με το νέο δικαστικό έτος αναμένεται να μπει στο στάδιο των απολογιών.

Ως προς το σκέλος που αφορά στα κακουργήματα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας παρέπεμψε σε δίκη τον πατέρα Αντώνιο για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Η εξέλιξη αυτή ήλθε μετά τις καταγγελίες δύο φιλοξενουμένων της οργάνωσης, οι οποίοι σε ηλικίας 15 και 19 ετών αντίστοιχα κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον ιδρυτή της Κιβωτού.

Το δικαστικό συμβούλιο ουσιαστικά υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, που του είχε υποβληθεί, ενώ παράλληλα έκρινε πως ο πατέρας Αντώνιος θα πρέπει να δικαστεί και για το αδίκημα της πλαστογραφίας. Η κατηγορία αφορά στο ιδιόχειρο σημείωμα που κατέθεσε η πλευρά του κατηγορούμενου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, την πρώτη φορά που η δικογραφία έφτασε ενώπιον του (οπότε και επεστράφη στην ανάκριση για περαιτέρω ενέργειες). Το σημείωμα φέρεται να υπογράφει η μητέρα του 15χρονου καταγγέλλοντος αποδεχόμενη ότι οι καταγγελίες του γιου του είναι ψευδείς και κατασκευασμένες.

6. Γιάννος Παπαντωνίου: Ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών και η ζημία του Δημοσίου

Ένα βήμα πριν από τους «τίτλους τέλους» βρίσκεται η πολύκροτη υπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, το 2003, που οδήγησαν στο εδώλιο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, και τον στενό τους φίλο, Ανδρ. Μπάρδη.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορείται -όπως και οι συγκατηγορούμενοι του- για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ήδη ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει ζητήσει την καταδίκη και των τριών κατηγορουμένων, ενώ στα μέσα Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις της υποστήριξης της κατηγορίας και των συνηγόρων υπεράσπισης, και θα ακολουθήσει η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη θητεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, δωροδοκήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.» και στη συνέχεια, με τη συνδρομή των συγκατηγορούμενων του, Σταυρούλας Κουρακου και Ανδρ. Μπάρδη, και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο, επιχείρησε να νομιμοποιήσει το ποσό των 2.437.962 ευρώ.

«Το συνολικό ποσό που παρέδωσε ο Παπαντωνίου στο Μπάρδη ήταν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά έπρεπε να αποκτήσουν μια νομιμοφάνεια, για αυτό έγινε επένδυση σε ένα ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι, σε πρώτο επίπεδο παρέδωσε τα αναφερόμενα ποσά στον κύριο Μπάρδη που τα μετέφερε διαδοχικά μέσω τράπεζας στην τράπεζα και στη συνέχεια το ποσό αυτό επενδύθηκε σε ένα ομόλογο, που είχε το ρόλο του ξεπλύματος. Με τη ρευστοποίηση του ομολόγου θα αιτιολογούσε το χρήμα» υποστήριξε στην εισήγησή του ο εισαγγελικός λειτουργός, αναφέροντας ότι «το δημόσιο ζημιώθηκε με 381 εκατομμύρια Η δουλειά μπορούσε να γίνει η δουλειά τζάμπα, από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού στις εγκαταστάσεις του. Όφειλε ο κατηγορούμενος όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον».

7. Πέτρος Φιλιππίδης: Οι δύο απόπειρες βιασμού

Στις 11 Νοεμβρίου του 2024 αναμένεται να περάσει την πύλη του Εφετείου της Αθήνας ο Πέτρος Φιλιππίδης, για να δικαστεί ξανά για τις καταγγελίες δύο γυναικών σε βάρος του.

Η υπόθεση έχει αναβληθεί ήδη μια φορά στις αρχές Ιουνίου, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο των συνηγόρων υπεράσπισης του ηθοποιού. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείου της Αθήνας καλείται να επανεξετάσει τις κατηγορίες για τις οποίες έχει κριθεί ένοχος και αφορά σε δύο απόπειρες βιασμού. Και σε αυτή τη διαδικασία, αναμένεται να προσέλθουν άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, για να σταθούν στο πλευρό των μηνυτριών, όπως έπραξαν πρωτόδικα η Πηνελόπη Αναστόπουλου, η Λένα Δροσάκη, η Ανδρομάχη Δαυλού, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Ζέτα Δούκα.

Το Φεβρουάριο του 2023, ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για δύο απόπειρες βιασμού, ενώ κηρύχθηκε αθώος για το κακούργημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, λόγω αμφιβολιών. Μάλιστα, δεν του χορηγήθηκε κανένα ελαφρυντικό.

Ωστόσο, ο Πέτρος Φιλιππίδης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση, ενώ του ορίστηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

8. Δημήτρης Λιγνάδης: Ξανά στο εδώλιο

Το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, να κάθεται στο εδώλιο -αυτή τη φορά του Μικτού Ορκωτού Εφετείου- προκειμένου να δικαστεί για τρεις πράξεις βιασμού σε βάρος αγοριών.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει ήδη αναβληθεί μία φορά -στις 17 Νοεμβρίου του 2023- και πλέον έχει προσδιοριστεί για να ξεκινήσει την 9η Σεπτεμβρίου του 2024. Οι τακτικοί δικαστές και οι ένορκοι που θα κληρωθούν, θα κληθούν να αποφασίσουν αν ορθά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά.

Η έφεση αφορά ως προς την αθώωση του Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά του 16χρονου καταγγέλλοντα και ως προς το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα για τους δύο βιασμούς για τους οποίους κρίθηκε ένοχος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, η ποινή κάθειρξης για κάθε βιασμό θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερες, -όπως αναφέρεται- λόγω της απαξίας όσο και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, όσο και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς του.

Το πρωτοδικο δικαστήριο κήρυξε ένοχο το Δημ. Λιγνάδη για την πράξη του βιασμού κατά δύο 17χρονων αγοριών κατά πλειοψηφία (4-3) και κατά πλειοψηφία (5-2) αντίστοιχα. Συγχρόνως, απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία (5-2) από την ίδια πράξη σε βάρος ενός 16χρονου λόγω αμφιβολιών, ενώ αθωώθηκε και πάλι κατά πλειοψηφία (4-3) για την πράξη του βιασμού κατά ενός ενήλικα το 2018, αφού ο μηνυτής δεν προσήλθε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο καταδικασθείς ηθοποιός και σκηνοθέτης, μετά την εκφώνηση της πρωτόδικης απόφασης, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς και σε εκείνον -όπως και στον Πέτρο Φιλιππίδη αντίστοιχα- χορηγήθηκε ανασταλτικό έως την έφεση, με περιοριστικού όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση 3 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και καταβολή εγγύησης ύψους 30 χιλιάδων ευρώ).

9. Απόστολος Λύτρας: Από υπερασπιστής …κατηγορούμενος

Ο Απόστολος Λύτρας από γνωστός ποινικολόγος και προσκεκλημένος τηλεοπτικών εκπομπών μετατράπηκε εν μία νύκτί σε κατηγορούμενο κακουργηματικών πράξεων και προσωρινό κάτοικο των φυλακών Κορυδαλλού.

Από την 20η Ιουνίου, οπότε και εκτελέστηκε το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, ο δικηγόρος βρίσκεται στη φυλακή αντιμέτωπος με την κατηγορία της σκοπούμενης σωματικής βλάβης, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου. Καθώς, το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης είναι οι 18 μήνες, η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα της αλλά και την ακροαματική διαδικασία σε πρώτο βαθμό, προκειμένου να έχει αποφανθεί επί της ενοχής ή μη του Απ. Λύτρα, προτού υποχρεωθεί να τον αφήσει ελεύθερο λόγω έκτισης της προφυλάκισής του.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει την πράξη του, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν είχε πρόθεση να τη βλάψει. «Όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο αρχίσαμε να λογομαχούμε και καθόσον οδηγούσα με το δεξί μου χέρι τη χτύπησα προφανώς στο πρόσωπο χωρίς να γνωρίζω το σημείο και χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να της προκαλέσω την οποιαδήποτε βλάβη» ανέφερε στην απολογία του, προσθέτοντας: «Λίγα μέτρα πιο κάτω είχε ένα άνοιγμα ο δρόμος όπου σταμάτησα να συζητήσουμε. Πίσω ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο και έτσι συνέχισα να οδηγώ ενώ συνεχιζόταν ο λεκτικός διαπληκτισμός. Την χτύπησα με το δεξί μου χέρι από τη θέση του οδηγού κι αυτή στη θέση του συνοδηγού, χωρίς να έχω πρόθεση να της προκαλέσω την οποιαδήποτε βλάβη. Και ίδια γνωρίζει ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση. Πήγαμε προς το σπίτι και είπαμε και οι δυο να πάμε σε νοσοκομείο προληπτικά».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ποινικολόγος υποχρεώθηκε να μεταφέρει τη σύζυγό του σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου παρά την αρχική δήλωση ότι «έπεσε από τις σκάλες», ο θεράπων ιατρός εξετάζοντας τα τραύματά της στο πρόσωπο, κάλεσε τις αρχές γνωστοποιώντας το συμβάν και κινητοποιώντας την ποινική διαδικασία.

10. Πισπιρίγκου: Οι θάνατοι της Ίριδας και της Μαλένας

Οι καταθέσεις των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας Δασκαλάκη, αναμένεται να απασχολήσουν το Μικτοί Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στο εδώλιο της οποίας κάθεται η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η δίκη ξεκίνησε τυπικά το Νοέμβριο του 2023, ωστόσο η εξέταση των μαρτύρων άρχισε μετά την Πρωτοχρονιά του 2024, αφού είχε εκφωνηθεί η απόφαση για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας. Το δικαστήριο έχει πλέον μπει σε μάρτυρες ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς είναι οι επιστήμονες που μπορούν να ρίξουν φως στα αίτια των θανάτων των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της 6 μηνών Ίριδας και της 3,5 ετών Μαλένας. Ήδη έχουν εξεταστεί οι συγγενείς της κατηγορούμενης και του πρώην συζύγου της, Μάνου Δασκαλάκη, καθώς και γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά, ιδίως τη μικρή Μαλένα, η οποία νοσηλεύθηκε λόγω λευχαιμίας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατ’ εξακολούθηση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που -κατά την πρωτόδικη απόφαση – διέπραξε σε βάρος της μεγαλύτερη κόρης της. Αν και το δικαστήριο δεν εκφώνησε το σκεπτικό της ετυμηγορίας τους, η εισαγγελέας της έδρας, Ευαγγελία Σπυρίδωνος, κατά την αγόρευση της, που διήρκησε πάνω από 10 ώρες, είχε υποστηρίξει πως «το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στη μικρή Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο παρά το χέρι της μητέρα της».

10 + 1. Το πλημμέλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών

Σε τέσσερα πρόσωπα, όλοι τους εκπρόσωποι εμπλεκόμενων εταιριών, κατέληξε η ελληνική Δικαιοσύνη αναφορικά με τη μεγάλη έρευνα γύρω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές μέσω του συστήματος Predator, στέλνοντας την υπόθεση στο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Εντός του νέου δικαστικού έτους λοιπόν, αναμένεται να προσδιοριστεί η δίκη, η οποία ωστόσο περιορίζεται στο πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Όπως έκανε γνωστό ο Άρειος Πάγος σε ανακοίνωση του, εκτός του «κάδρου» των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νικ. Ανδρουλάκης, και ο Θανάσης Κουκάκης βγήκε η ΕΥΠ και άλλες κρατικές υπηρεσίες. «Από το πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίμνωση.

Έτσι, ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος των προσώπων που είχαν κληθεί ως ύποπτοι, καθώς – σύμφωνα με την Άρειο Πάγο – «προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα