EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ 2025

Το NEWS 24/7 συγκέντρωσε τις δεκά υποθέσεις που αναμένεται να απασχολήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη, στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας.

Μία χρονιά με σημαντικό ποινικό ενδιαφέρον προβλέπεται να είναι το 2025, αφού υποθέσεις με βαρύνουσα κοινωνική ή πολιτική σημασία, αναμένεται να φτάσουν στα ακροατήρια. Δικογραφίες που έχουν προκαλέσει την κατακραυγή, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και γυναικοκτονίες που πήραν πρωτόγνωρες διαστάσεις λόγω και του χειρισμού των κρατικών υπηρεσιών είναι μερικές μόνο που θα απασχολήσουν τις δικαστικές αίθουσες.

Η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη και ο εντοπισμός των υπεύθυνων αυτής ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα “στοιχήματα” που πρέπει να κερδίσει η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού εντός του 2025 η ανάκριση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, δεν είναι και το μόνο.

Η υπόθεση των υποκλοπών μέσω του συστήματος Predator, ο θάνατος του Αντώνη Καργιώτη στην προσπαθειά του να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής με τελικό προορισμό την Κρήτη, η δολοφονία του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, αλλά και εκείνη της Κυριακής Γρίβα που αφέθηκε μόνη της να αντιμετωπίσει το θύτη της, φαίνεται πως θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Και μαζί με αυτές, υποθέσεις που έχουν ήδη δεχθεί τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης, όπως εκείνη για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Ανατολική Αττική αλλά και εκείνες με κατηγορούμενο τον Πέτρο Φιλιππιδη και τον Δημήτρη Λιγνάδη.

1. Οι ευθύνες για τα Τέμπη

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το δυστύχημα των Τεμπών, εξαιτίας του οποίου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι και παιδιά, είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες δικογραφίες που ερευνώνται στο στάδιο της ανάκρισης αυτό το χρονικό διάστημα. Η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με μία εμπορική, έδειξε την έλλειψη ασφαλείας στα ταξίδια μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, λόγω της μη περάτωσης των απαραίτητων έργων, παρά το ότι τα τελευταία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια.

Έτσι, άρχισαν παράλληλα να διενεργούνται δύο έρευνες. Από τη μία η βασική έρευνα την οποία μέχρι σήμερα χειρίζεται εφέτης – ειδικός ανακριτής Λάρισας και κατηγορούμενους τους υπεύθυνους βάρδιας το μοιραίο βράδυ και άλλα πρόσωπα. Παρά τις έρευνες μηνών, ο δικαστικός λειτουργός ακόμη δεν έχει “σκοντάψει” σε πολιτικές ευθύνες. Αντίστοιχα, παρά τις διαβεβαιώσεις το καλοκαίρι που πέρασε ότι η Δικαιοσύνη θα κινηθεί με ταχύτητα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η δικογραφία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του εφέτη ανακριτή, αν και όπως όλα δείχνει μέσα στο 2025 θα λάβει χώρα και η περάτωση της ανάκρισης.

Παράλληλα, υπάρχει και δεύτερη έρευνα, η οποία αφορά στη σύμβαση 717 και στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου. Περισσότερα από 20 πρόσωπα, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και της Αναδόχου Κοινοπραξίας, έχουν περάσει το κατώφλι της Ευρωπαίας ανακρίτριας, ενώ τους έχουν επιβληθεί βαρύτατες εγγυήσεις, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Και αυτή η δικογραφία δεν αποκλείεται να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες με το νέο έτος.

2. Το πλημμέλημα των υποκλοπών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ζήτημα που θα απασχολήσει το Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αποτελεί η υπόθεση των υποκλοπών μέσω του συστήματος Predator, αφού η ελληνική Δικαιοσύνη -και μάλιστα στην ανώτατη βαθμίδα της- κατέληξε πως επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση πλημμεληματικής ποινικής δίωξης εντοπίστηκαν μόνο σε βάρος των εκπροσώπων και ιδιοκτητών των εταιριών, μέσω των οποίων έλαβε χώρα η παρακολούθηση.

Επί της ουσίας, ο Άρειος Πάγος, που ανέλαβε την εισαγγελική έρευνα λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, κατέληξε πως οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν καμία απολύτως εμπλοκή στην υπόθεση, παρά τις αποκαλύψεις στοιχείων που κατατείνουν στο ότι ΕΥΠ και Predator συνδέονται.

“Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού” ήταν η φράση με την οποία η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έβγαζε από το κάδρο των ευθυνών τους κρατικούς και πολιτικού φορείς.

Έτσι, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη με κατηγορούμενους μόνο τους νόμιμους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων εταιριών, οι οποίοι θα καθίσουν με απευθείας κλήσεις στο εδώλιο μόνο για πλημμεληματικές πράξεις, όπως αυτή της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με τον επιεικέστερο νόμο του 2019. Να σημειωθεί ότι ήδη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει και δεύτερη έρευνα ύστερα από μήνυση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νικ. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

3. Στο Κακουργοδικείο ο πατέρας Αντώνιος

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στις 26 Μαρτίου του 2025 έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη σε βάρος του ιδρυτή της “Κιβωτού του Κόσμου”, πατέρα Αντώνιου, κατά κόσμον Αντώνιο Παπανικολάου, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατα κακουργήματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση τροφίμων του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού.

Έχοντας ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για σωματικές βλάβες και τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων σε δομές σε Αθήνα και Βόλο, πλέον ο κληρικός θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος.

Οι καταγγελίες που τον οδήγησαν κατηγορούμενο για κακουργηματικές πράξεις, προήλθαν από τροφίμους οι οποίοι δεν δίστασαν να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές ότι σε ηλικία 15 και 19 ετών αντίστοιχα ο πατέρας Αντώνιος ασέλγησε σε βάρος τους. Οι μαρτυρικές τους καταθέσεις που αφορούν τη διετία 2020–2022, κρίθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας ως επαρκείς ενδείξεις, έτσι ώστε, ο κληρικός να παραπεμφθεί σε δίκη, παρά το ότι η υπεράσπιση είχε καταθέσει έγγραφα ισχυριζόμενη ότι ένας εκ των καταγγελόντων έχει αναιρέσει τις καταθέσεις του.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη νομική μάχη που αναμένεται να δοθεί στα δικαστικά έδρανα από την υπεράσπιση προκειμένου να αποφευχθεί η καταδίκη και ο ενδεχόμενος εγκλεισμός του ιδρυτή της “Κιβωτού του Κόσμου”.

4. Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη

Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Τον πρώτο μήνα του έτους και συγκεκριμένα την 20η Ιανουαρίου του 2025, η οικογένεια του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, θα δώσει τη δική της μάχη για να βρει δικαίωση. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα βρεθούν δύο ψαράδες, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η παραπομπή τους σε δίκη ήταν αποτέλεσμα σημαντικού αγώνα της υποστήριξης της κατηγορίας, αφού αρχικά είχε εντοπιστεί ακυβέρνητο το σκάφος του υπουργού και αργότερα βρέθηκε και η σορός του στη θάλασσα, χωρίς να έχουν εξακριβωθεί οι συνθήκες του θανάτου του. Φαίνεται όμως, ότι τελικά υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος είδε τον Σήφη Βαλυράκη να διαπληκτίζεται με τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες παρεμπόδισαν την πορεία του φουσκωτού του πρώην υπουργού με το αλιευτικό τους, προχωρώντας σε επικίνδυνους ελιγμούς. Εν συνεχεία, χτύπησαν το θύμα με ένα ξύλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πέσει στη θάλασσα όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

5. Ο πνιγμός του Αντώνη Καργιώτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικό δικαστήριο, καθώς τοπική αρμοδιότητα έχει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, έχει προσδιοριστεί η δίκη για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι καλούνται να κρίνουν τις ενέργειες των τεσσάρων κατηγορουμένων που οδήγησαν τον 36χρονο άνδρα να χαθεί κάτω από την μπουκαπόρτα του πλοίου και να πνιγεί.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο πλοίαρχος, o υποπλοίαρχος, ο ύπαρχος κι ένας ναύκληρος του επιβατηγού οχηματαγωγού, οι οποίοι κατά περίσταση αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της συνδρομής στο ίδιο αδίκημα, της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής και στεγανότητας του πλοίου και της υπόθαλψης κατά συρροή.

Ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αλλά και τα βίντεο που είχε ληφθεί από αυτόπτες μάρτυρες και έχουν ενταχθεί στη δικογραφία, πνίγηκε στην προσπάθεια του να επιβιβαστεί, λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά και αφού η ράμπα επιβίβασης οχημάτων είχε σχεδόν απομακρυνθεί από την προβλήτα. Το θύμα, το οποίο είχε εισιτήριο για να ταξιδέψει, είχε βγει από το καράβι για λίγο και επιχείρησε τελευταία στιγμή να μπει πηδώντας στη ράμπα.

Όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, ναύκληρος και ύπαρχος άρχισαν να τον τραβούν προς την προβλήτα εμποδίζοντας τον να ανέβει στο πλοίο, με το θύμα να επιμένει. Μάλιστα, περιγράφεται πως σπρώχθηκε και τραβήχθηκε, μέχρι που κατά την τρίτη προσπάθεια του 36χρονου «εξαιτίας της ασκηθείσας σε βάρος του σωματικής βίας, έπεσε στο κενό, το οποίο δημιουργήθηκε από την κίνηση του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμα ανελκυσθεί και ασφαλισθεί και βρέθηκε στη θάλασσα στο σημείο όπου αναδεύονταν τα ύδατα μπροστά από τις μηχανές του πλοίου».

6. Η αβοήθητη Κυριακή Γρίβα

Διαμαρτυρία για τη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δυστυχώς δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναικοκτονία του 2024. Όμως, η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ίσως η πιο ωμή απόδειξη του τρόπου, με τον οποίο ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η Κυριακή Γρίβα δεν φοβήθηκε να εναντιωθεί στο θύτη της, που δεν ήταν άλλος από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της. Αντίθετα, στράφηκε προς τις αρμόδιες αρχές για να μπορέσει να προστατευθεί. Κι εκεί, βρήκε ένα τείχος. Ένα τείχος που της στοίχισε την ίδια της τη ζωή.

Εντός του 2025 αναμένεται να ακουστούν και δημόσια οι ειδεχθείς λεπτομέρειες του φονικού που σηματοδοτήθηκε από τον τρόπο που αστυνομικοί το ΑΤ Αγίων Αναργύρων δεν προστάτευσαν την 28χρονη κοπέλα, αλλά και από τη φράση του τηλεφωνητή της Άμεσου Δράσης “το περιπολικό δεν είναι ταξί” δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονία.

Η δικογραφία βρίσκεται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα με βούλευμα του την παραπομπή ή μη του 39χρονου κατηγορούμενου σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αν και ο δράστης έχει υποστηρίξει πως έχει ψυχιατρικά προβλήματα, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν την αρμόδια εισαγγελέα, που πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο να καθίσει στο εδώλιο. Η εισαγγελική λειτουργός, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για “νηφάλια εκτέλεση της επίθεσης” η οποία επήλθε μετά από συστηματική παρακολούθηση του θύματος.

7. Η ενδοοικογενειακή βία ενός ποινικολόγου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI

Απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, ιδίως εξαιτίας του πρωταγωνιστή της. Ο λόγος για τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα, οι οποίος εν μία νυκτί έγινε από “υπερασπιστής των αδικημένων γυναικών”, όπως της Ιω. Παλιοσπύρου και της μητέρας της 12χρονης από τον Κολωνό, σε θύτη ενδοοικογενειακής βίας.

Ο ξυλοδαρμός της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, μετά από βραδινή έξοδο, οδήγησε τον δικηγόρο αρχικά στο ανακριτικό γραφείο αντιμέτωπο με το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, από όπου αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Όμως, η παραβίαση ενός εξ αυτών -σε συνδυασμό με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον έλεγχο της απόφασης της ανακρίτριας περί μη προφυλάκισης- είχε ως αποτέλεσμα ο Απόστολος Λύτρας να οδηγηθεί στη φυλακή, όπoυ και παρέμεινε για περίπου 3 μήνες.

Τελικά ο ποινικολόγος αποφυλακίστηκε, όταν το δικαστικό συμβούλιο κατέληξε ότι η πράξη για την οποία θα δικαστεί στις 4 Απριλίου του 2025 είναι η πλημμεληματική ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη και όχι το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως αρχικά είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη. Συγχρόνως, το αρμόδιο συμβούλιο απαγόρευσε στον Απόστολο Λύτρα να προσεγγίζει τη Σοφία Πολυζωγοπούλου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, αλλά και να επικοινωνεί μαζί της ο ίδιος ή μέσω τεχνικών μέσων ή με τη βοήθεια τρίτων προσώπων.

8. Το Εφετείο του Πέτρου Φιλιππίδη

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Λίγες εβδομάδες πριν μπει το νέο έτος, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο συγκροτήθηκε σε σώμα και ξεκίνησε να ερευνά σε δεύτερο βαθμό τις δύο από τις τρεις καταγγελίες που είχαν γίνει το 2021 σε βάρος του τότε δημοφιλούς ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη για σεξουαλική κακοποίηση. Πρόκειται για τις δύο περιπτώσεις για τις οποίες πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς ελαφρυντικό. Εκτός του κάδρου των ερευνών είναι η καταγγελία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση για την οποία κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ήδη η πρώτη καταγγέλλουσα έχει ανέβει στο βήμα περιγράφοντας εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια κάτω από ποιες συνθήκες ο Π. Φιλιππίδης αποπειράθηκε το 2010 να τη βιάσει στο καμαρίνι του, με τον κατηγορούμενο να εμμένει ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της γυναίκας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η κατάθεση της δεύτερης καταγγέλλουσας που επίσης αφορά σε απόπειρα βιασμού -αυτή τη φορά στο αυτοκίνητο του – και η οποία θα ληφθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Σε κάθε περίπτωση, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να σταματά να ασκεί καθήκοντα στο Εφετείο της Αθήνας το καλοκαίρι, η πρόθεση είναι η δίκη να έχει ολοκληρωθεί εντός της άνοιξης, δίχως να υπάρχουν καθυστερήσεις και κωλύματα.

9. Ξανά στο εδώλιο ο Δημήτρης Λιγνάδης

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Αντιμέτωπος με τρεις από τους τέσσερις καταγγέλλοντες θα έρθει για δεύτερη φορά ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημ. Λιγνάδης, αφού το εφετείο έχει αναβληθεί για την 21η Μαρτίου του 2025.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου θα δικαστεί για τρεις πράξεις βιασμού σε βάρος αγοριών, καθώς η έφεση που ασκήθηκε, αφορά στην απαλλαγή του Δημ. Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά του 16χρονου καταγγέλλοντα, αλλά και στο ύψος της ποινής που του επιβλήθηκε για τους δύο βιασμούς για τους οποίους κρίθηκε ένοχος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, η ποινή κάθειρξης για κάθε βιασμό θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερες, -όπως αναφέρεται- λόγω της απαξίας όσο και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, όσο και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς του. Όσο για τον τέταρτο καταγγέλλοντα, πρωτοδίκως ο Δημ. Λιγνάδης αθωώθηκε, αφού ο μηνυτής δεν προσήλθε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο άλλοτε σημαντικός άνθρωπος του θεάτρου έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, αφού του χορηγήθηκε ανασταλτικό έως την έφεση, ενώ ορίστηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης 3 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της καταβολής εγγύησης ύψους 30 χιλιάδων ευρώ.

10. Οι Σπαρτιάτες στο εδώλιο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μια δίκη με πολιτική χροιά απασχολεί εδώ και καιρό το Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Οι εσωκομματικές αναταράξεις στο κόμμα των “Σπαρτιατών” έχουν πάρει ποινική κατεύθυνση, αφού οι δηλώσεις-καταγγελίες του επικεφαλής του Βασίλη Στίγκα περί Greek mafia στους κόλπους του κόμματος, οδήγησαν στην αυτεπαγγελτη προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και στη συνέχεια στην παραπομπή στο εδώλιο 13 προσώπων.

Πρόκειται για 11 πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών, στους οποίους αποδόθηκε το πλημμέλημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, τον Ηλία Κασιδιάρη που κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη και έναν δικηγόρο που θεωρήθηκε συνεργός των ανωτέρω.

Η ολοκλήρωση της δίκης πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε σχεδόν αδύνατη, αφού είτε ο Β. Στίγκας αν και μοναδικός μάρτυρας στην υπόθεση, δεν παρέστη σε δικάσιμο που όριζε το δικαστήριο, επικαλούμενος το φόρτο εργασίας του στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας, είτε υπερασπιστές δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια από το Δικηγορικό τους Συλλογο.

Πριν από μερικές ημέρες, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε την υπόθεση για την 7η Μαρτίου 2025, αποφασίζοντας παράλληλα τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να αποφανθεί αν θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του Β. Στίγκα για απείθεια, καθώς δεν ήρθε ότι κλήθηκε προκειμένου να καταθέσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα