ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΑΡ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συνεχίσει τον πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, όπως λέει στο NEWS 24/7 ο Αθανάσιος Δρούγος, διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής. Tι τον ανησυχεί.
Μέσα σε λίγους μήνες, το Iσραήλ ξεκλήρισε τους επικεφαλής του εκτελεστικού τομέα της Χαμάς, υπεύθυνους για το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου του 2023.
Το τελευταίο κομμάτι του συγκεκριμένου παζλ ήταν ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος εξουδετερώθηκε στη Γάζα, από όπου αρνείτο να φύγει. Drone έκανε τον εντοπισμό και την αναγνώριση, πριν εκτοξευθεί από τους Ισραηλινούς επιπλέον βλήμα στα συντρίμμια κτηρίου όπου είχε διαφύγει ο γνωστός ως «αρουραίος των τούνελ της Γάζας».
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Αθανάσιο Δρούγο, διεθνολόγο και στρατιωτικό αναλυτή, με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής για να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα. Όπως το αν με το τέλος του Σινουάρ τελειώνει και ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.
Ή η Χαμάς.
Η απάντηση ήταν κοινή: «Όχι βέβαια. Και ο Οσάμα μπιν Λάντεν από το 2001 έως το 2011 που τον εντόπισαν οι αμερικανικές δυνάμεις -με τη βοήθεια των Πακιστανών στο Αμποταμπάντ δίπλα στο Ισλαμαμπάντ και τον σκότωσαν-, είχε επιβιώσει 10 χρόνια. Έτσι, υπάρχει “Μπινλαντινισμός” μέχρι σήμερα στον πλανήτη».
Αντίθετα, στις ερωτήσεις αν το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις και στα πέντε μέτωπα που έχει ανοίξει και αν θα γίνει το χτύπημα που εκκρεμεί (κατά δηλώσεις των αρμοδίων) στο Ιράν, η σύντομη απάντηση ήταν «ναι».
Πάμε και στα επί μέρους δεδομένα.
Η εκτέλεση του Σινουάρ ήταν -και- θέμα τύχης
Ο ειδικός εξηγεί πως στην εκτέλεση του Σινουάρ «οι Ισραηλινοί είχαν την τύχη με το μέρος τους, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να τον εξουδετερώσουν. Ο Σινουάρ είχε πάντα μια έμμονη ιδέα να πολεμά από τη Γάζα για την απελευθέρωση του εδάφους και τον αποκαλούσαν «αρουραίο των τούνελ», γιατί τα ήξερε πάρα πολύ καλά.
Το χτύπημα έγινε στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Γάζα που πάντα είχε ένα ‘άνοιγμα’, ώστε αν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο να περνούσε μέσω Βεδουίνων στο Σινά και από εκεί στην Αίγυπτο και μετά στο Κατάρ.
H εξουδετέρωσή του δεν ήταν τακτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ. Αν συνέχιζε να κινείται στα τούνελ της Γάζας, θα συνέχιζαν να τον ψάχνουν.
Βγήκε για να επιχειρήσει με άλλους 3, έπεσαν πάνω σε ισραηλινή περίπολο που σκότωσε τους 3 και ο Σινουάρ προσπάθησε να κρυφτεί σε χαλάσματα, όπου έγινε εύκολος στόχος για drone ή για ελεύθερο σκοπευτή».
Οι ηγέτες της Χαμάς «βρίσκονται κυρίως στην Τουρκία και το Κατάρ»
«Ο Σινουάρ ήταν ο “αρχιερέας” του επιχειρησιακού δικτύου της Χαμάς και επί χρόνια από τους βασικούς στόχους του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά το 2013 όταν απελευθερώθηκε από τις φυλακές του Ισραήλ στην ανταλλαγή που έγινε τότε μεταξύ 41 Παλαιστίνιων συλληφθέντων (μεταξύ τους ήταν 10 ισχυροί) και του Τζιλάτ Σαλίντ, ενός δεκανέα του ισραηλινού στρατού που κρατείτο από το 2006 στη Γάζα» θυμίζει ο κύριος Δρούγος.
«Το γεγονός ότι ετέθη εκτός ο συγκεκριμένος, δεν σημαίνει πως ετέθη εκτός η ηγεσία της Χαμάς. Αυτό που τέθηκε εκτός είναι ένα μεγάλο μέρος του επιχειρησιακού βραχίονα, οι πρωταρχικοί πρωτεργάτες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου του 2023 που ήταν στη Γάζα (Μοχάμεντ Ντέιβ, Μανουάρ Ισά, Σινουάρ), σε έναν κλειστό θύλακα όπου κάποια στιγμή θα τον έβρισκαν. Δεν μιλάμε για την απέραντη ρωσική επικράτεια -από τη Βαλτική έως την Άπω Ανατολή- όπου μπορεί να κρυφτεί κάποιος.
Η Γάζα είναι είναι λίγο μεγαλύτερη της Άνδρου και μικρότερη της Νάξου.
Αυτήν την στιγμή, η ηγεσία της Χαμάς που προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί από το Ισραήλ είναι 3-4 άτομα που βρίσκονται κυρίως ή στην Τουρκία ή το Κατάρ».
«Ένας είναι ο Καλίντ Μεσαάλ (Khaled Meshal), ο λεγόμενος «Κουβετιανός», ο οποίος προέρχεται από πολύ καλή οικογένεια της Παλαιστίνης. Μια ζωή βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ. Ο Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να τον σκοτώσει το 1997 με δηλητήριο, αλλά τελικά υποχώρησε γιατί ζήτησαν να μην το κάνει οι μεγάλες δυνάμεις και η Ιορδανία.
Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του Χαλίλ Αλ-Χάγια (Khalil al-Hayya), ο οποίος έχει μεγάλες διασυνδέσεις και μέσα στη Γάζα, όπου γεννήθηκε, αλλά και παντού αλλού και δη στην Τουρκία. Είναι τακτικός επισκέπτης αυτής της χώρας και φιλοξενούμενος του Ερντογάν. Έχει επιρροή, όχι την στρατιωτική του Σινουάρ, αλλά έχεις τις διασυνδέσεις.
Έναν άλλο που βάζω στην εξίσωση είναι ο Μουσά Μαρζούκ (Mousa Abu Marzook), o οποίος έχει γεννηθεί στη Ράφα και έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές -πολιτικού μηχανικού- στις ΗΠΑ. Για αυτό και τον αποκαλούν «μηχανικό». Αυτός έχει διασυνδέσεις με τους Αμερικανούς και είναι στο Κατάρ».
«Ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα θα συνεχιστεί»
Με την εξουδετέρωση του Σινουάρ, υπάρχει περίπτωση ο Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο στη Γάζα ή κάποιον άλλον από τα πέντε μέτωπα που έχει ‘ανοιχτά’;
«Αυτό που θέλει να κάνει ο Νετανιάχου είναι να συνεχίσει τους πολέμους σε όλα τα μέτωπα, απέναντι στους Χούθι, αν και με αυτούς έχουν μεγαλύτερο λόγο οι Αμερικάνοι και με τις επιθέσεις που έκαναν προχθές, για να τιθασεύσει τα πράγματα στη Δυτική Όχθη -άλλο μέτωπο- και να αντιμετωπίσει τις πολιτοφυλακές της Συρίας και του Ιράκ στη Μεσοποταμία που βάλουν με πυραύλους και drones την περιοχή του Γκολάν -τα 2/3 κατέχονται από το Ισραήλ και το ανατολικό τμήμα ανήκει στη Συρία.
Έχει και το θέμα της Χεζμπολάχ -είδα πως στις 7 το πρωί έκανε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ-, όπως και δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει χτύπημα στο Ιράν.
Εκτιμώ έως τις αμερικανικές εκλογές, λογικά κάποια χτυπήματα στο Ιράν θα έχουν γίνει. Δεν θα είναι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, γιατί το έχουν ζητήσει οι Αμερικανοί. Όσο και αν ο Νετανιάχου δεν υπακούει στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, το Ιράν έχει πει πως θα κάνει ανταποδοτικές ενέργειες που θα κλιμακώσουν την κατάσταση.
Δύσκολο είναι και να χτυπηθούν διυλιστήρια, γιατί έχουν ενεργειακές επιπτώσεις. Θα χτυπηθούν στρατιωτικές βάσεις, βάσεις με drones και πυραυλικών βαλλιστικών συστημάτων ή πυρηνικό εργαστήριο που δεν σχετίζεται με τον σχηματισμό του ουρανίου ή το πλουτώνιο 238 -και άρα σημαίνει πως είναι κομμάτι του πυρηνικού προγράμματος για όπλα του Ιράν».
Ο Μπάιντεν ζήτησε να ξαναρχίσει ο διάλογος
Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο πριν προσγειωθεί είχε ήδη επικοινωνήσει με Αιγύπτιους, Σαουδάραβες και εκπροσώπους του Κατάρ -τρεις σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ- και τους επισήμανε την ανάγκη να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος, μήπως και αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Τι με ανησυχεί; Να μην αρχίσει η Χαμάς να σκοτώνει εκδικητικά ομήρους -όσους είναι εν ζωή ένα 377 ημέρες μετά την επίθεση στο Ισραήλ. Αν αρχίσουν να εκτελούν, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες».