Οι σφαγείς στη Φάρμα Χαλάστρας εν ώρα εργασίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΠΑΣΧΑ: ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Πως είναι η δουλειά μέσα σε ένα σφαγείο την περίοδο του Πάσχα και γιατί τα αρνιά κυκλοφορούν με διαβατήριο πριν τη σφαγή;

Η σφαγή των αμνών στην Χαλάστρα έχει γίνει επιστήμη. Ο Σάββας Τσοποζίδης επιλέγει τα αμνοερείφια που θα σφάξει περίπου δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα. Αγοράζει τα κοπάδια από τον Έβρο ως την Πέλλα και μετά τη σφαγή παράγει βιοενέργεια από τα υπολείμματά τους. Φέτος όμως, η διαλογή ήταν πιο σύνθετη. 

Οι απαγορεύσεις μετακίνησης στα αμνοερείφια δημιούργησαν αθέμιτο ανταγωνισμό στα σφαγεία, ενώ στην Καβάλα φαίνεται πως αρκετά ζώα δε θα περάσουν από το σφαγείο αυτό το Πάσχα, λόγω του φόρτου εργασίας, που δημιούργησε ο αποκλεισμός του νομού. 

Ο Σάββας Τσοποζίδης, ιδιοκτήτης της Φάρμας Χαλάστρας, άνοιξε τις πόρτες του στο NEWS 24/7, για να εξετάσουμε τη δουλειά ενός σφαγείου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

Μια ανθρώπινη γραμμή παραγωγής, φροντίζει χέρι-χέρι να καταλήξει το αρνί στο σπίτι μας. Είναι μια βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Μέσα στο σφαγείο ακούς τα τσιγκέλια και τον ήχο του πιεστικού. Τα αμνοερίφια εισέρχονται στη μονάδα και γδύνονται. Οι σφαγείς ανοίγουν και καθαρίζουν τα ζώα, για να περάσουν από τον έλεγχο.

Ο κτηνίατρος είναι κάτι σαν τον εφοριακό και τον ιατροδικαστή των σφαγείων μαζί. Δεν επιβάλλει πρόστιμα, αλλά φροντίζει, ώστε η αγορά να παραλάβει ένα υγιές κρέας. Πριν βάλει την σφαγίδα, ο γιατρός εξετάζει τα όργανα του ζώου. 

Ο κτηνίατρος, που είχε υπηρεσία στο σφαγείο της Χαλάστρας, εξήγησε στο NEWS 24/7 τη διαδικασία. «Ένα άρρωστο ζώο φαίνεται κυρίως από το συκώτι», σχολιάζει ο κρεοσκόπος. «Τα πνευμόνια του πρέπει να είναι ροδαλά και να μοιάζουν με σφουγγάρι. Από εκεί και πέρα αν έχει ασθένειες μπορεί να παρουσιάζει και άλλα στοιχεία».  

Πριν τη σφαγή, υπάρχει μια διαδικασία για τη μεταφορά. Η κτηνιατρική υπηρεσία της εκάστοτε περιοχής εκδίδει άδεια διακίνησης για το κοπάδι που έχει αγοραστεί. Όταν φτάσει στο σφαγείο, ο κτηνίατρος παραλαμβάνει το διαβατήριο του και πιστοποιεί από ποια περιοχή ήρθε, εξετάζοντας τα νομιμοποιητικά του έγγραφα. Η προέλευση του αρνιού έχει σημασία, σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων ευλογιάς, που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό νομών και περιοχών. 

Ο Σάββας Τσοποζίδης δε μένει μόνο στη σφαγή των αμνών, αλλά παράγει στη μονάδα του βιοενέργεια και λίπασμα από τα υπολείμματά τους ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Όλοι οι κτηνοτρόφοι περιμένουν το Πάσχα, για να σφάξουν και να κινηθούν. Φέτος όμως, δεν λειτουργούν όλα όπως πέρυσι. «Άλλοι θα σφάξουν με 12€ και άλλοι παρακαλάνε να σφάξουν και με 7€» λέει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 ο Σάββας Τσοποζίδης

Η αγορά των κτηνοτρόφων αντιμετώπισε το πρόβλημα της ευλογιάς. Ένα κρούσμα αρκεί για να θέσει τον δήμο σε αποκλεισμό. Η Θράκη αυτό το Πάσχα είναι αποκλεισμένη και τα ζώα της σφάζονται μόνο μέσα στο νομό. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή στη Θράκη να έχει πέσει κατά 2 ευρώ/κιλό. 

Ο νομός Σερρών είναι καθαρός, ενώ στο νομό Δράμας εμφανίστηκε κρούσμα μόνο στο Δοξάτο. Το μεγάλο μπλόκο όμως ανέκυψε στο νομό Καβάλας. Το κρούσμα εντοπίστηκε σε μονάδα στην Χρυσούπολη. Εκεί οι υπηρεσίες δεν κινήθηκαν έξυπνα, όπως σχολιάζει ο Σάββας Τσοποζίδης στο NEWS 24/7. 

«Έκλεισαν όλο το νομό, ενώ το κρούσμα ήταν στο δήμο Νέστου. Απέκλεισαν έτσι τον δήμο Παγγαίου, που ήταν καθαρός και τροφοδοτεί τα σφαγεία με χιλιάδες αμνοερείφια. Όλα τα ζώα του νομού κατευθύνονται αυτήν την εβδομάδα σε δυο σφαγεία, μέσα στο νομό Καβάλας, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο», αναφέρει ο Τσοποζίδης. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κτηνοτρόφοι να μην προλάβουν να σφάξουν τα ζώα τους πριν το Πάσχα και να παραμείνουν αδιάθετα.

Σφράγισμα των αμνών, μετά τον έλεγχο τους από τον κτηνίατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Το κόστος στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία είναι πιο φθηνό γιατί υπάρχουν μεγάλοι παραγωγοί» σχολιάζει ο Σάββας Τσοποζίδης. «Σε εμάς εδώ οι παραγωγοί είναι πιο παραδοσιακοί, με πιο μικρές εγκαταστάσεις που έχουν μεγαλύτερο κόστος. Το σούπερ μάρκετ πουλάει χιλιάδες είδη, οπότε θεωρεί ότι το αρνί είναι πόλος έλξης, για να αγοράσεις και τα υπόλοιπα. Ο κρεοπώλης θα περιποιηθεί καλύτερα τον κόσμο, γιατί θα διαλέξει το κομμάτι, και ίσως πάρει και καλύτερη ποιότητα».

ΑΡΝΙ ΑΠΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑ 

Ο περιορισμός στην μετακίνηση, δημιούργησε ζήτηση στην ελληνική αγορά. Έτσι, οι έμποροι που εισάγουν συνήθως αμνοερίφια από Ρουμανία στράφηκαν στην εισαγωγή ζώντων ζώων από Ουγγαρία και Σλοβακία.

Ο κίνδυνος όμως είναι υπαρκτός και εκεί, καθώς οι χώρες αυτές έχουν ενεργά κρούσματα αφθώδους πυρετού. Πηγή κοντά στο θέμα ανέφερε στο NEWS 24/7 ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέτρεψε την ελεύθερη μεταφορά τεσσάρων φορτίων, με αυξημένους ελέγχους. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα