Ακτιβιστές σε πορεία για την Αμινί, στη Νέα Υόρκη AP Photo Julia Nikhinson

ΤΑ “ΑΣΕΒΗ” ΤΑΤΟΥΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΙΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια υπόθεση στην Υπηρεσία Ασύλου αποκαλύπτει την καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, που δεν μειώθηκε ούτε μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, η οποία βρέθηκε νεκρή γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Στα μέσα του περσινού καλοκαιριού, μία νεαρή γυναίκα πέρασε τα σύνορα του Έβρου, μαζί με μία οικογένεια που της είχε υποδείξει ο διακινητής. Ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη κι έπειτα έφτασε μόνη της στην Αθήνα. Πέρασε απαρατήρητη, γιατί η εμφάνισή της ήταν αρκετά δυτική – είχε πολλά τατουάζ και φορούσε μοντέρνα ρούχα.

Η γυναίκα παρουσιάστηκε προ ημερών στην Υπηρεσία Ασύλου του Πειραιά. Αποκάλυψε ότι είναι Ιρανή και ότι εγκατέλειψε τη χώρα της, γιατί φοβόταν για τη ζωή της. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όπως είπε, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών, το 2022, η οποία είχε αρχικά συλληφθεί γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. ««Συμμετείχα στις διαδηλώσεις κι έκανα τατουάζ σε άντρες και γυναίκες με το σλόγκαν “Jin, Jiyan, Azadi” – “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”».

Οι τρεις λέξεις συνδέθηκαν με την υπόθεση της Αμινί και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την υπόθεση στην Υπηρεσία Ασύλου προκύπτει ότι η καταπίεση των γυναικών στο Ιράν δεν έχει μειωθεί, παρά τις βεβαιώσεις του θεοκρατικού καθεστώτος για το αντίθετο.

Η Μάχσα Αμινί, 22 ετών, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Τεχεράνη από ένα ειδικό τμήμα της αστυνομίας, το οποίο επιβλέπει τη συμμόρφωση των γυναικών με τον ενδυματολογικό κώδικα του Ισλάμ. Η Αμινί συνελήφθη γιατί θεωρήθηκε ότι παραβίαζε τους κανόνες περί σεμνότητας – στην πράξη κρίθηκε ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Η αστυνομία είπε ότι η Αμινί κατέρρευσε ξαφνικά, ενώ βρισκόταν μέσα στο Τμήμα. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρή και κατέληξε δύο μέρες αργότερα. Οι γιατροί διαπίστωσαν κατάγματα σε όλο της το σώμα και η οικογένειά της υποστηρίζει ότι ξυλοκοπήθηκε στο Τμήμα επειδή αντέδρασε στις προσβολές των αστυνομικών.

Στην Τεχεράνη ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους και έκαιγαν τις μαντήλες τους, ενώ οι Αρχές απάντησαν με ακραία βία και κατέπνιξαν στο αίμα τις συγκεντρώσεις. Η Αμινί έγινε σύμβολο κατά της καταπίεσης των γυναικών και διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν αλυσιδωτά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών που βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης ήταν και η γυναίκα που παρουσιάστηκε προ ημερών για συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου του Πειραιά. Είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έριχναν κατά των διαδηλωτών χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Χτυπήθηκαν πολλοί άνθρωποι κι ένας φίλος της, όπως περιέγραψε, αγνοείται και πιστεύεται ότι δεν ζει.

Διαμαρτυρία για τον θάνατο της Mahsa Amini
Διαμαρτυρία για τον θάνατο της Mahsa Amini AP Photo Markus Schreiber

ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΤΑΤΟΥΑΖ

Η γυναίκα που ζητά προστασία στην Ελλάδα γεννήθηκε στην πόλη Εσφαχάν του Ιράν. Σπούδασε αισθητικός και εξειδικεύτηκε στο αισθητικό τατουάζ. Όπως είπε, είναι το μόνο που επιτρέπεται να γίνεται στα πρόσωπο των γυναικών, στα φρύδια και τα χείλια. Η ίδια ωστόσο άρχισε να κάνει τατουάζ και σε άντρες, πράγμα που απαγορεύεται σε μία γυναίκα.

Το έκανε κρυφά στο υπόγειο του σπιτιού της, που είχε μετατρέψει σε εργαστήριο. Ήταν η πρώτη φορά που η περιβόητη Αστυνομία Ηθών χτύπησε την πόρτα της. Την προειδοποίησαν ότι πρέπει να προσέχει και μετά από εφόδους στο εργαστήριο, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν εργαλεία και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να δουλέψει.

Η ίδια περιέγραψε ότι κάποια στιγμή συνελήφθη κι εκείνη, επειδή δεν φορούσε μαντήλα έξω στον δρόμο. Είπε ότι φυλακίστηκε για μικρό διάστημα και ότι χρειάστηκε να πληρώσει εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερη. Άλλες γυναίκες που επίσης θεωρήθηκαν «άσεμνες» δέχτηκαν εξευτελισμούς, ακόμη και επιθέσεις με οξύ.

Μετά τον θάνατο της Αμινί και το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στο Ιράν και τον υπόλοιπο κόσμο, η ίδια δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη. Στη χειρίστρια της Υπηρεσίας Ασύλου είπε ότι λόγω μη πρόσβασης στο ελεύθερο διαδίκτυο, τις πρώτες μέρες οι πληροφορίες για την υπόθεση της Αμινί ήταν λίγες και συγκεχυμένες.

Η οργή, όμως, για την καταπίεση των γυναικών μεγάλωνε και οι διαδηλώσεις πύκνωναν. Η ίδια είπε ότι πολλοί διαδηλωτές φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. «Με κυνήγησαν μαζί με άλλους και γλιτώσαμε, επειδή τρέξαμε στα στενά και χωριστήκαμε», ανέφερε. Η μητέρα της τη συμβούλευσε να σταματήσει να διαδηλώνει και να είναι προσεχτική.

Συνέχισε να κάνει κρυφά τατουάζ στο σπίτι. Πρότεινε, τότε, σε κάποιους τη φράση που κυριαρχούσε στα πλακάτ και τα συνθήματα των διαδηλώσεων – «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Έγινε γνωστό και άρχισαν να το ζητούν περισσότεροι. Ώσπου κάποια μέρα η Αστυνομία πήγε στο σπίτι και την αναζητούσε.

Είπαν ότι είχαν στοιχεία για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις κι επίσης τα τατουάζ που χτυπούσε. Η ίδια στο μεταξύ είχε διαφύγει από το Εσφαχάν στην Τεχεράνη. Λίγο καιρό αργότερα, ταξίδεψε στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη πλήρωσε διακινητή για να την περάσει από τον Έβρο.

«Η υπόθεση αφορά μια Ιρανή γυναίκα, που εναντιώνεται στην καταπίεση και διεκδικεί την ελευθερία της, αψηφώντας τον κίνδυνο ζωής που διατρέχει. Αναμένουμε από την ελληνική πολιτεία να ακούσει τη φωνή της και να εφαρμόσει τον νόμο, παρέχοντας διεθνή προστασία, σε μια χρονική περίοδο που η βία κατά των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της εξαπλώνεται και σε δυτικές κοινωνίες», είπε στο NEWS24/7 η δικηγόρος Κορίνα Κυριακίδου, που εκπροσωπεί την Ιρανή αιτούσα άσυλο.

Η γυναίκα λέει ότι φοβάται για τη ζωή της, αν επιστρέψει στη χώρα της. «Θα με φυλακίσουν και θα υποστώ βασανιστήρια», είπε στην Υπηρεσία Ασύλου και σε ανθρώπους που τη φιλοξενούν στην Αθήνα. «Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει τελειώσει στο Ιράν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα