24MEDIA CREATIVE TEAM

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ;

Διεξάγουν έναν επιθετικό εποικισμό, θέλουν την Golden Visa ή ψάχνουν μια καλύτερη τύχη για τις λίρες τους;

Τον Δεκέμβριο του 2023, η ελληνική κυβέρνηση άνοιγε τις πόρτες της στους Τούρκους πολίτες, προσφέροντας «εξπρές» βίζα για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα τέλη του 2024, οι επενδύσεις Τούρκων στην Ελλάδα άγγιξαν τα 485 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 269% σε σχέση με το 2023. 

Ωστόσο, όσοι πανηγύριζαν για την ανάπτυξη του τουρισμού και την εισροή κεφαλαίων, σήμερα φαίνονται ανήσυχοι. Οι εξαγορές ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών σε παραμεθόριες περιοχές έχει προκαλέσει αναστάτωση. Η ΕΥΠ φαίνεται πως μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες, καθώς φέρεται να ερευνά 130 αγοραπωλησίες κατοικίας στη Θράκη και σε έξι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Το ΝΕWS 24/7 επιχειρεί να εξετάσει αν οι τούρκικες λίρες που κινούνται στην Ελλάδα έχουν γεωπολιτικές επιδιώξεις ή απλά βρίσκουν ελκυστικές τις αποδόσεις του ευρώ. 

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ REAL ESTATE;

Το 2024 οι επενδύσεις των Τούρκων στο εξωτερικό έφτασαν τα 6,6 δις δολάρια. Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Επενδύσεων, τα 2,1 δις κατευθύνθηκαν στο real estate

Η εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς ακινήτων είναι μετριοπαθής. Υποστηρίζουν ότι σκοπός των Τούρκων είναι να εξασφαλίσουν την αξία του χρήματός τους, σε μια ασταθή περίοδο για τη γείτονα χώρα. Μόλις τον τελευταίο χρόνο, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 20% της αξίας της σε σύγκριση με το ευρώ. 

«Μια εκμετάλλευση ενός ακινήτου στην Ελλάδα, μπορεί να επιστρέψει το μήνα, όσο τρεις βασικοί μισθοί στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει στο NEWS 24/7, ο Παντελής Σπυράτος, μεσίτης στη Θεσσαλονίκη. 

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγορές ξεκίνησαν με κόσμο που ήρθε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Οι Τούρκοι, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς, δεν αγοράζουν ολόκληρα κτίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, υπάρχουν μεμονωμένοι, αλλά και τακτικοί αγοραστές, οι οποίοι έχουν επαφές με Τουρκία, κάνουν την αγορά και έπειτα βάζουν ένα «καπέλο» στην τιμή και μεταπωλούν. Σκοπός των μεμονωμένων παικτών δεν είναι η μόνιμη κατοικία, αλλά ένα σταθερό εισόδημα σε άλλο νόμισμα. Οι περισσότεροι επιλέγουν να τα διαθέσουν σε μια εταιρεία διαχείρισης για βραχυχρόνια μίσθωση, αναζητώντας το συνάλλαγμα σε ευρώ. 

Μια τέτοια αγορά, που δεν αφορά την Golden Visa, αλλά την κίνηση της τουρκικής λίρας, έλαβε χώρα πρόσφατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πηγή του NEWS 24/7, Τούρκος υπήκοος προέβη σε αγορά 295.000 ευρώ, στην οδό Παύλου Μελά. Πρόκειται για ακίνητο που είχε διαχωριστεί σε δυο διαμερίσματα, και πλέον θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα του AirBnB.

ΠΩΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ;

Η αγορά ενός ακινήτου στην Αττική για την απόκτηση Golden Visa, δεν ανήκει στην ίδια συζήτηση με την αγορά σε ζώνες γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως η Θράκη και τα νησιά. Τα φυσικά πρόσωπα τρίτων χωρών, όπως οι Τούρκοι, δεν επιτρέπεται να αγοράσουν ελεύθερα ακίνητα στην παραμεθόριο,  παρά μόνο μετά από έγκριση σχετικής επιτροπής. Όμως τα νομικά πρόσωπα εντός ΕΕ δεν έχουν πατρίδα.  Έτσι, οι Τούρκοι υπήκοοι συστήνουν εταιρείες εντός της ΕΕ, και πραγματοποιούν νόμιμα αγορές ως μέτοχοί της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εστιάζει και η έρευνα της ΕΥΠ και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον ελληνικό τύπο, οι υπηρεσίες έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένους Τούρκους επενδυτές, που κάτω από το μανδύα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, διοχετεύουν μαύρο χρήμα σε τουριστικές και real estate επενδύσεις.

Η πρακτική δεν είναι καινούργια, και δεν κρύβει πάντοτε διαδρομές μαύρου χρήματος. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με πηγή κοντά στην υπόθεση, Τούρκοι υπήκοοι πραγματοποίησαν εκτεταμένες αγορές στη Θάσο, την πόλη αλλά και τη παραθαλάσσια περιοχή της Καβάλας. Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα και ξενοδοχειακές μονάδες. Αντίστοιχα, στην Αλεξανδρούπολη, τον Ιούλιο του 2023 το ξενοδοχείο «Ήρα», μονάδα δυο αστέρων σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλειστηριάστηκε σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο. 

Το NEWS 24/7 αναζήτησε καταχωρήσεις Τουρκικών μεσιτικών γραφείων για ακίνητα στην Ελλάδα. Από τα διαθέσιμα ακίνητα ενός μεγάλου γραφείου στην Κωνσταντινούπολη γίνεται σαφές πως η κατεύθυνση τους αφορά την Golden Visa και την τουριστική κατοικία. Δυο από τα ακίνητα βρίσκονται στη Μύκονο, ένα στην Χαλκιδική, ένα στην Κρήτη και τα υπόλοιπα 12 στην Αττική. Εκεί, είναι κατανεμημένα στον Πειραιά, την Κυψέλη, το Λαύριο, το Αιγάλεω και τους Θρακομακεδόνες.

Οι μικρές και μαζικές, όπως τις χαρακτηρίζουν οι παράγοντες που ανησυχούν, εξαγορές ακινήτων στην Ροδόπη και τον Έβρο, είναι που δημιουργούν φόβο εποικισμού. Οι αγορές αυτές, σύμφωνα πάντα με την ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, που παρουσίασαν το ζήτημα και σχετικά ρεπορτάζ, αφορούν αγοραπωλησίες της τάξεως των 10.000-20.000 ευρώ. 

Ο Συμβαιολογραφικός Σύλλογος Θράκης ζήτησε τα σχετικά στοιχεία των αγοραπωλησιών για το νομό Έβρου. Όπως μεταφέρει στο NEWS 24/7, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Τερζίδης, από τα στοιχεία που είδε τέτοιες αγορές είναι υπαρκτές, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος όγκος μεταβιβάσεων σε εταιρείες ή σε υπηκόους τρίτων χωρών στην περιοχή του Έβρου. 

Μάλιστα, αναφορικά με αγοραπωλησίες στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στην Ξυλαγανή και τον Ίμερο, που χαρακτηρίστηκαν επιθετικές, φαίνεται πως γειτνιάζουν με τη θάλασσα και έχουν δυνητικά εμπορικό ενδιαφέρον. 

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ GOLDEN VISA

Όταν γίνεται λόγος για επενδύσεις ξένων στην αγορά ακινήτων, η συζήτηση στρέφεται στην Golden Visa. Σήμερα τα απαιτούμενα ποσά για την απόκτησή της έχουν ανεβεί, παράλληλα όμως συνεχίζονται οι ανανεώσεις των αρχικών αδειών.

Οι επενδυτές που έλαβαν άδεια διαμονής, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, ήταν 18.363. Όμως, οι ισχύουσες άδειες διαμονής βάση του προγράμματος ανέρχονται στις 50.747. Ο λόγος είναι ότι το 59% αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, αφορούν τα μέλη της οικογένειας των επενδυτών.  

Οι Τούρκοι έχουν 1.471 ενεργές άδειες διαμονής συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Golden Visa. Σήμερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις του προγράμματος – νέες άδειες διαμονής και ανανεώσεις –  ανέρχονται στις 16.313. Από αυτές, περίπου 2.600 (16%) αφορούν Τούρκους υπηκόους. Η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των αιτήσεων – κάθε εθνικότητας – είναι συντριπτική. Οι 13.208 αιτήσεις αφορούν την Αττική, ενώ οι 1.055 την Μακεδονία και τη Θράκη. 

Οι 11 βουλευτές της ΝΔ, που κατέθεσαν την κοινοβουλευτική ερώτηση, ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό τους πίνακες από το εθνικό κτηματολόγιο για τις αγοραπωλησίες που διενεργήθηκαν από το 2011 στους νομούς που ορίζονται ως παραμεθόριες περιοχές. 

Μέχρι τη δημοσίευσή τους, το θέμα παραμένει ανοιχτό, με πηγές της μεσιτικής αγοράς ωστόσο να παρατηρούν το θέμα με μετριοπάθεια, αναγνωρίζοντας τα δομικά προβλήματα ενδοκοινοτικών συναλλάγων με εταιρίες που μπορούν να «κρύβουν» μετόχους τρίτων χωρών. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα