24MEDIA CREATIVE TEAM

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΘ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Η ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;

Η τελευταία ευκαιρία της πόλης για ένα πραγματικό πράσινο πάρκο, ίσως κριθεί μέσα από ένα δημοψήφισμα. Το NEWS 24/7 επιχειρεί να παρουσιάσει τα δεδομένα στην υπόθεση της ΔΕΘ. 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γεμίζει τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της πόλης κάθε Σεπτέμβρη. Τον υπόλοιπο χρόνο, όταν δεν φιλοξενεί την Agrotica, περιμένει τους επισκέπτες του MoMus και τους φιλάθλους του Άρη στο Παλέ. 

Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985, η έκταση 176 στρεμμάτων της Δ.Ε.Θ. προοριζόταν να αποτελέσει Μητροπολιτικό Πάρκο, με την εκθεσιακή δραστηριότητα να μεταφέρεται στη Σίνδο. Η οικονομική κρίση πάγωσε κάθε σχέδιο. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ίδια αφετηρία. Δυο σχέδια συγκρούονται: μητροπολιτικό πάρκο ή εμπορικό εκθεσιακό κέντρο με πράσινο;

Τη Δευτέρα, μια πρωτοβουλία πέντε φορέων της πόλης, ξεκίνησε κάτι που άλλαξε τα δεδομένα στη συζήτηση της ΔΕΘ. Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, που συνέστησαν δημοτικές παρατάξεις και φορείς της πόλης, ξεκίνησε να συλλέγει υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. 

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Η διοίκηση της ΔΕΘ και το Υπερταμείο έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο για το επονομαζόμενο ConFex Park και πρόκειται να προκηρύξουν διαγωνισμό για την επιλογή του ιδιώτη επενδυτή μέσα στους επόμενους μήνες. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2026, με ορίζοντα παράδοσης του έργου το 2031. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν, αν η κίνηση του δημοψηφίσματος δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα πράσινο μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ. 

87η ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το σχέδιο που προτείνουν οι φορείς του δημοψηφίσματος προκρίνει τη διατήρηση κτιρίων και περιπτέρων με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και την κατεδάφιση των υπολοίπων. Η πρόταση αγκαλιάζει την αρχιτεκτονική του Εμπράρ, καθώς θέλει να δημιουργήσει έναν ενιαίο διάδρομο από το Σέιχ Σου ως τη θάλασσα, όπου το πράσινο της ΔΕΘ θα συνομιλεί με το ΑΠΘ και τη Νέα Παραλία.  

Αναφορικά με τα περίπτερα της έκθεσης, προτείνεται να παραμείνουν τα πέντε από αυτά, και το εκθεσιακό κέντρο να μεταφερθεί σε οικόπεδο δίπλα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ο χώρος στο παρελθόν είχε δεσμευτεί για αυτή τη χρήση και μάλιστα υπάρχει σχετική μελέτη του ΤΕΕ για τη μεταφορά, η οποία σαφώς χρειάζεται επικαιροποίηση με αυξημένα κόστη. 

Για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος απαιτείται η συλλογή τουλάχιστον 25.000 υπογραφών. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής είπε στο NEWS 24/7, ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν υπογράψει περισσότεροι από 7.700 πολίτες. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από τις δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη για Όλους» και «Πόλη Ανάποδα», το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και τη «Σύμπραξη Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο», μια πρωτοβουλία δεκάδων συλλογικοτήτων της πόλης. 

Ο στόχος του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, επιδιώκοντας να αποτυπώσει τη συμμετοχή και την βούληση των δημοτών. Για να αποκτήσει εγκυρότητα, θα πρέπει να αγγίζει σε συμμετοχή το 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών το ποσοστό των ψηφισάντων ανήλθε στο 32%. 

CONFEX PARK ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί ένα πλάνο που φέρει τη σφραγίδα των τελευταίων τεσσάρων κυβερνήσεων. Η παρούσα μελέτη προβλέπει 4 εκθεσιακά περίπτερα και ένα μεγάλο επιχειρηματικό οικόπεδο. Εκεί θα εγκατασταθούν ένα εμπορικό κέντρο και ένα ξενοδοχείο 32 μέτρων, που θα συνοδεύονται από υπόγειο πάρκινγκ 2.000 θέσεων. Η δόμηση των παραπάνω, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα, θα καλύψει 54 στρέμματα. Η συνολική έκταση των χώρων με το προαύλιο, αγγίζει τα 75 στρέμματα. 

Η διοίκηση της Έκθεσης προβλέπει ότι η νέα ΔΕΘ, θα είναι το πιο βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο της Ευρώπης. Σε δηλώσεις τους παρουσιάζουν ένα πάρκο 110 στρεμμάτων με 4.000 δέντρα. Η σημαντική λεπτομέρεια που σημειώνουν από το φθινόπωρο οι φορείς που διαφωνούν με το σχέδιο, είναι ότι από τα 110, μόλις 32 στρέμματα θα συνιστούν ενιαίο και συμπαγή χώρο πρασίνου. 

Σχέδιο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο το Νοέμβριο

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ;

Το εύλογο ερώτημα που διατυπώνεται είναι, γιατί το εκθεσιακό κέντρο δεν χτίζεται απλά στη Σίνδο, ώστε να αποδοθεί ο χώρος της ΔΕΘ στους πολίτες, ως ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο. Η απάντηση φαίνεται πως κρύβεται στο πέμπτο εμπορικό κτίριο, που αποτελεί το ενδιαφέρον των ιδιωτών. 

Η πόλη αναμένει τον προϋπολογισμό του έργου, που θα παρουσιαστεί με τη δημοσίευση του διαγωνισμού. Τα νούμερα της ανάπλασης ανεβοκατεβαίνουν, ανάλογα με το ποιος παράγοντας του έργου πραγματοποιεί δηλώσεις. Επίσημα, το έργο πρόκειται να κοστίσει 300 εκατομμύρια ευρώ και να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, απουσία κάποιου επίσημου προϋπολογισμού, το κράτος θα προσφέρει το ακίνητο και 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. 

Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος υποστηρίζει ότι το κόστος κατασκευής στη Σίνδο, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στη ΔΕΘ. Η εκτίμηση, λαμβάνει υπόψη ότι η δόμηση στο κέντρο προϋποθέτει το γκρέμισμα υπαρχόντων κτιρίων, την κατασκευή πάνω σε δυο ρέματα και την πιθανή ανεύρεση αρχαιοτήτων κατά τις ανασκαφές. 

Το στοίχημα για τη διοίκηση της ΔΕΘ και τη δημοτική αρχή φαίνεται πως είναι εμπορικό. Με την ανάπλαση, το Δημόσιο θα κερδίσει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο. Ο ιδιώτης από την πλευρά του, θα αναπτύξει real estate δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενος το ξενοδοχείο, το εμπορικό κέντρο και το πάρκινγκ. 

Στην αντίθετη πρόταση, τα δεδομένα αλλάζουν. Το Δημόσιο θα διατηρήσει πέντε εκθεσιακά περίπτερα στο κέντρο και δύναται να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο χώρο στη Σίνδο. Ωστόσο, τα επιχειρηματικά κεφάλαια θα χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν ενιαίο εμπορικό χώρο εκμετάλλευσης στην καρδιά της πόλης. 

Info:

Η συλλογή υπογραφών για τους δημότες Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διενέργεια δημοψηφίσματος, πραγματοποιείται εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα