ΛΑΜΙΝ ΓΙΑΜΑΛ: ΤΟ 16ΧΡΟΝΟ ΑΣΤΕΡΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑ YOUΤUBERS, “ΑΓΓΙΞΕ” ΤΟΝ ΠΕΛΕ
Το βράδυ της Τρίτης, όσο εμείς προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε γιατί 16χρονα κυνηγούσαν τον ΙShowSpeed στα στενά της Αθήνας, ο Λαμίν Γιαμάλ έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Πριν από 16 χρόνια, το 2008, η εθνική Ισπανίας σήκωνε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον τελικό με τη Γερμανία, χάρη στο γκολ του Φερνάντο Τόρες. Δύο χρόνια αργότερα, στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, έκλεβε το Παγκόσμιο Κύπελλο από την Ολλανδία, ενώ το 2012, έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ιταλία και έφτανε σε back to back κατάκτηση EURO. Σε όλες αυτές τις επιτυχίες, ο Λαμίν Γιαμάλ ήταν ενός, τριών και πέντε ετών αντίστοιχα.
Σήμερα, τρεις μέρες πριν κλείσει τα 17, δεν έχει τελειώσει ούτε το σχολείο δηλαδή, έχει γίνει πρωταγωνιστής της “ρόχα” και παιδικός ήρωας σε ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι.
Ήρωας για ποιους…;
16χρονα κυνηγούσαν τον ΙShowSpeed, που κυνηγούσε τον Γιαμάλ, που κυνηγούσε τον Πελέ
Το βράδυ της Τρίτης, με ένα γκολ-ποίημα, με το τέλειο “R2” για να μιλήσουμε στη διάλεκτο των gamers, έκανε την Ευρώπη και τον πλανήτη ολόκληρο να παραμιλά. Ισοφάρισε τη Γαλλία σε 1-1 και άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή και την πρόκριση της Ισπανίας στον τελικό του EURO 2024.
Λίγες ώρες νωρίτερα, εμείς εδώ, παραμιλούσαμε για έναν άλλο νεανικό “ήρωα”, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα και ανάγκασε ορδές από ανήλικα να τον κυνηγούν στα στενά της πόλης.
Διαβάσαμε και είδαμε με τα μάτια μας αφηνιασμένα 16χρονα (ή και μικρότερα) να τρέχουν πίσω από κάποιον ΙShowSpeed, για μία φωτογραφία, μια ατάκα, έναν αγώνα μποξ, μία μονομαχία σε push ups. Τα βλέπαμε και απορούσαμε αν είναι στραβός ο γιαλός ή είμαστε εμείς αρκετά μπούμερς για να καταλάβουμε τι είναι λογικό και τι όχι στο παράλληλο σύμπαν του virality.
Χιλιάδες πιτσιρίκια έτρεχαν πίσω από το ίνδαλμα των 26,5 εκ. followers στο YouTube. Αλλά ακόμα κι εκείνος, ένιωσε “λίγος” όταν άκουσε την ηλικία και τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα του Λαμίν Γιαμάλ: “Αποκλείεται! Ο τύπος είναι 15 ετών και παίζει στη Μπαρτσελόνα. Κι εγώ είμαι 19, μαύρος και γκέι; Πώς είναι δυνατόν;”, είχε απορήσει κατά τη διάρκεια περσινού stream.
Σε άλλη φάση, βέβαια, καυχιόταν στο κοινό που τον παρακολουθούσε -κάποιοι και επί πληρωμή, αφού το donation είθισται στον κόσμο του stream- ότι ο ίδιος είχε “ανακαλύψει” πρώτος τον άσο μίας χώρας που τη λες και μηχανή παραγωγής ταλέντων, κάνοντας επίδειξη και στον κόσμο των scouters.
Νωρίτερα δηλαδή κι από τους Καταλανούς, στις ακαδημίες των οποίων ο νεαρός χαφ βρισκόταν για πάνω από μία δεκαετία, γαλουχήθηκε, έμαθε τις βασικές αρχές του ισπανικού ποδοσφαίρου, μέχρι να επιλεγεί από τον Τσάβι για την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Έστω και στις προπονήσεις της.
Έκτοτε, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, αλλά και τον τελικό της Κυριακής, όπου η Ισπανία θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Ολλανδία – Αγγλία, ο Γιαμάλ, αντί να τρέχει πίσω από διάσημους youTubers, προτίμησε να κυνηγά και να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.
Στον ημιτελικό με τους Γάλλους, πήρε φανέλα βασικού από τον προπονητή των Ισπανών, Λουίς ντε λα Φουέντε. Με το που πάτησε το πόδι του στο χορτάρι, σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που ξεκίνησε ποτέ βασικός σε ημιτελικό Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλου. Έσπασε έτσι το ρεκόρ που κατείχε ο μεγάλος Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 (17 ετών και 244 ημερών).
Λίγο αργότερα, με τη «ζωγραφιά» του 1-1, αφού ντρίμπλαρε τον Ραμπιό (που τον είχε προκαλέσει πριν το ματς, λέγοντας ότι θα πρέπει “να κάνει περισσότερα απέναντι στους τρικολόρ από όσα είχε κάνει στο τουρνουά), έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Έγινε έτσι ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφήνοντας στην… ιστορία το προηγούμενο ρεκόρ του Ελβετού Γιόχαν Φονλάντεν, που το είχε πετύχει στα 18 χρόνια και 141 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι είχε ξαναβάλει παρόμοιο γκολ, με την Κ17, ξανά σε ματς της Ισπανίας με τη Γαλλία.
Πάμε και λίγο πιο πίσω;
Στο ντεμπούτο του για την ανδρική ομάδα των μπλαουγκράνα, στις 29 Απριλίου 2023 μπήκε ως αλλαγή στο 83’ και έγινε ο πιο μικρός ηλικιακά παίκτης που κατάφερε να συμμετάσχει στην ομάδα ανδρών σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 16 ημερών.
Ως βασικός έκανε ντεμπούτο στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους (2–0 επί της Κάντιθ) και έγραψε νέο αντίστοιχο ρεκόρ σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών. Τον χειροκρότησαν ακόμα και οι αντίπαλοι.
Θα γράψει πολλά τέτοια στην πορεία, ως ο νεαρότερος που δίνει ασίστ, που κάνει ντεμπούτο στο Champions League και πάει λέγοντας…
Πλέον, προετοιμάζεται για τα επόμενα: Αν αγωνιστεί την Κυριακή (που εκτός απροόπτου θα αγωνιστεί) θα ξεπεράσει τον Πορτογάλο Ρενάτο Σάντσες (18 χρόνια και 328 ημέρες) ως ο «Βενιαμίν» των τελικών του EURO. Αν πάλι σκοράρει, θα ξεπεράσει τον Ιταλό Πιέτρο Αναστάζι (20 χρόνια και 64 ημέρες) ως ο νεαρότερος που πετυχαίνει γκολ σε τέτοιο αγώνα.
A superstar is born – Το παραδέχτηκαν και οι κορυφαίοι
Το γκολ του Γιαμάλ είναι η απόδειξη πως το ταλέντο μπορεί να πάει κόντρα στη ροή του αγώνα, να διαλύσει κάθε ομαδική προσπάθεια, κάθε λογική και στο τέλος να ανατρέψει ένα ολόκληρο ματς.
Απέναντι στη Γαλλία, που είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα σοκάροντας του Ισπανούς, μία προσωπική ενέργεια και ένα δικό του άπιαστο σουτ έβαλαν τις βάσεις για την πρόκριση της εθνικής του ομάδας.
Αναδείχτηκε MVP του ημιτελικού και δικαίως, όσο δίκαιη είναι και η παγκόσμια υπόκλιση, όχι από εμάς, όχι από τον ΙShowSpeed, αλλά από τους ειδικούς και διακεκριμένους του είδους.
Όπως ο Γκάρι Λίνεκερ, που παραδέχτηκε στο BBC ότι “ένας σούπερ σταρ γεννιέται,” ή ο Άλαν Σίρερ που είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό αναφωνώντας “απίστευτο” στο γκολ του πιτσιρικά.
Ή ο ίδιος ο προπονητής του, που έδωσε τον πιο σωστό τίτλο για το γκολ που σημείωσε: “Ήταν μία πινελιά ιδιοφυΐας”.
Όσο για τον ίδιο τον Γιαμάλ; Έφτασε στη συνέντευξη Τύπου μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Την ώρα δηλαδή που οι περισσότεροι συνομήλικοί του είχαν λογικά πέσει για ύπνο.
“Είμαι χαρούμενος για τη νίκη και για την επιτυχία της ομάδας. Δεν έχει σημασία τίποτα άλλο”, δήλωσε σε ένα πρώτο δείγμα του δεύτερου στοιχείου που πρέπει να διαθέτει ένα σπουδαίο ταλέντο στον αθλητισμό, στην τέχνη, στη ζωή: Ταπεινότητα. “Κάτω η μπάλα”, που λένε..
Όσο για εμάς; Στη “δύση” της καριέρας και του αιώνιου διλήμματος “Μέσι – Κριστιάνο”, δεν έχουμε παρά να νιώθουμε ευλογημένοι που, όπως η ζωή, έτσι και ο αθλητισμός συνεχίζονται, με τέτοια μεγάλα αστέρια.
Κάποιοι, άλλωστε, το είχαν δει να έρχεται…