Ολυμπιακοί Αγώνες (Αρχείο) AP Photo/Ashley Landis

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Τι ανατρέπεται, 128 χρόνια μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όλα τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στην “Πόλη του φωτός”, καθώς το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου, ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024, με την καθιερωμένη Τελετή Έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτός σταδίου.

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει πως μεταξύ άλλων οι αθλητές θα “παρελάσουν” με σκάφη μέσα στον Σηκουάνα για να καταλήξουν στο Τροκαντερό, πραγματοποιώντας ένα σόου που θα κόψει την ανάσα.

Αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη αλλαγή που θα λάβει χώρα σε αυτή την Ολυμπιάδα.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα γράψουν ιστορία με την επίτευξη αριθμητικής ισότητας φύλων στα αγωνίσματα, εξασφαλίζοντας ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

128 χρόνια (!) μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το Παρίσι θα είναι η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών.

Συγκεκριμένα, στο Παρίσι και στις υπόλοιπες 16 πόλεις που θα φιλοξενήσουν και τα 32 αθλήματα της 33ης διοργάνωσης, 10.500 αθλητές και αθλήτριες θα λάβουν μέρος με αναλογία 50-50.

Το εν λόγω γεγονός αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, καθώς χρειάστηκε να περάσουν 33 Ολυμπιάδες από τους πρώτους σύγχρονους Αγώνες το 1896 για να φτάσουμε σε αυτή την αυτονόητη, αλλά απαραίτητη, ισορροπία.

Η καθυστέρηση αυτής της αλλαγής αναδεικνύει τις προκαταλήψεις που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στον αγώνα για ισότητα και συγκεκριμένα στον χώρο του αθλητισμού μέχρι σήμερα.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Στις πρώτες διοργανώσεις, η συμμετοχή των γυναικών ήταν είτε περιορισμένη είτε ανύπαρκτη, υποδεικνύοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη διοργάνωση του 1896 στην Αθήνα δεν συμμετείχαν γυναίκες αθλήτριες, στη διοργάνωση του 1900 το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών ήταν στο 2,2%, ενώ το 1992 είχε ανέβει μόλις στο 28,9%.

28 χρόνια αργότερα το ποσοστό είχε σχεδόν πενταπλασιαστεί, παραμένοντας ωστόσο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (9,6%). Πολύ μικρή, όμως, ήταν η αύξηση των γυναικείων συμμετοχών έως και το 1964 (13,2%), αφού μέσα σε 36 χρόνια ανέβηκε μόλις 3,6%. Τα επόμενα τριάντα περίπου χρόνια το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε με τη Βαρκελώνη το 1992 να φτάνει το 28,9%.

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια πορεία που εκτείνεται πάνω από έναν αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται σταθερά σε κάθε Αγώνες από το Βερολίνο το 1936, όταν οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 8,4% των διαγωνιζομένων.

Στο Τόκιο το 2020, η συμμετοχή των γυναικών έφτασε το 47,8% – η πιο κοντινή αναλογία σε ισορροπία φύλων που είχαν ποτέ οι Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 ήταν καθοριστικοί, εισάγοντας περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες. Οι Αγώνες περιλάμβαναν 18 μικτά αγωνίσματα, την προσθήκη νέων αθλημάτων όπως τα 15.000μ ελεύθερο για κολύμβηση και το κανόε σπριντ για τις γυναίκες, καθώς και την προσθήκη αρκετών νέων αθλημάτων – softball, καράτε, αναρρίχηση, σέρφινγκ και skateboarding –όλα φυσικά ανοιχτά για τις γυναίκες.

Με στόχο τη μεγαλύτερη προβολή των αθλητριών στη σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων, το Τόκιο εισήγαγε επίσης μια σπουδαία αλλαγή που επέτρεπε σε έναν άνδρα και μια γυναίκα να μεταφέρουν από κοινού τη σημαία κατά την Τελετή Έναρξης για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα το 91% των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών να έχουν γυναίκα σημαιοφόρο.

Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες στον αθλητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τους Αγώνες του Παρισιού 2024 να επιτύχουν το ορόσημο της πλήρους ισότητας των φύλων.

Συνολικά, στο Παρίσι 2024 θα υπάρχουν 329 αγωνίσματα μεταλλίων, που κατανέμονται σε 152 αγωνίσματα μεταλλίων για τις γυναίκες, 157 αγωνίσματα μεταλλίων για τους άνδρες και 20 μικτά. Έχουν γίνει επίσης προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι τα αθλήματα των ανδρών και των γυναικών θα προβληθούν τηλεοπτικά όσο το δυνατόν πιο δίκαια καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, με την ελπίδα να αυξηθεί η κάλυψη των γυναικείων αθλημάτων στα μέσα ενημέρωσης και να γίνει ευκολότερη η παρακολούθησή τους από το σπίτι.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια σπάνια περίσταση όπου οι γυναίκες αθλητές μπορούν να βρεθούν στα πρωτοσέλιδα όσο και οι άνδρες συναθλητές τους», τόνισε το μέλος της ΔΟΕ, Nawal El Moutawakel σε δήλωσή της. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι χρόνοι μετάδοσης σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε προσαρμόσει το πρόγραμμα αναλόγως για να εξασφαλίσουμε ότι ένας ισορροπημένος αριθμός αγώνων μεταλλίων και συνολικών ωρών αθλημάτων θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών διαστημάτων».

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο μαραθώνιος των γυναικών θα ολοκληρώσει τους Αγώνες του Παρισιού, που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της Τελετής Λήξης -μια περίσταση που παραδοσιακά ήταν αφιερωμένη στον μαραθώνιο των ανδρών. Το Παρίσι είναι έτοιμο να ανατρέψει το σενάριο, επιλέγοντας να αναδείξει την απόδοση των αθλητριών για να “κλείσει” το αθλητικό πρόγραμμα στο Παρίσι.

Ήταν μια μακρά πορεία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 1900, αλλά το Παρίσι 2024 γράφει ιστορία.

Η ισότιμη συμμετοχή στους φετινούς αγώνες στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα ότι η ισότητα δεν είναι απλώς ένα ιδανικό, αλλά μια πραγματικότητα που μπορεί να επιτευχθεί. Η ισότητα αυτή προάγει την αναγνώριση της αξίας των γυναικών στον αθλητισμό, ενισχύοντας την ιδέα ότι οι ευκαιρίες και οι επιτυχίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτό το ιστορικό βήμα ενθαρρύνει νέες γενιές αθλητών και αθλητριών να παλέψουν για τα όνειρά τους με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια και οι επιδόσεις τους θα αξιολογηθούν ισότιμα και προωθεί μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, στην οποία η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά μια πραγματικότητα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

1900: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 στο Παρίσι ήταν οι πρώτοι Αγώνες που περιλάμβαναν γυναίκες. Από τους 997 αθλητές που διαγωνίστηκαν, 22 ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Το τένις και το γκολφ ήταν τα μόνα αθλήματα όπου οι γυναίκες μπορούσαν να διαγωνιστούν σε ατομικά αγωνίσματα. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν στην ιστιοπλοΐα, το κροκέ και την ιππασία.

1991: Εισήχθη νέος κανόνας που ορίζει ότι οποιοδήποτε άθλημα αιτείται Ολυμπιακή αναγνώριση πρέπει να περιλαμβάνει γυναικεία αγωνίσματα.

1996: Η προώθηση των γυναικών γίνεται αποστολή της ΔΟΕ και κατοχυρώνεται στον Ολυμπιακό Χάρτη. Ο Κανόνας 2.8 αναφέρει ότι στόχος της ΔΟΕ είναι να “ενθαρρύνει και να υποστηρίζει την προώθηση των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις δομές με στόχο την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των ανδρών και των γυναικών.”

2004: Οι γυναίκες από το Αφγανιστάν συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην ιστορία.

2012: Με την προσθήκη της γυναικείας πυγμαχίας, οι Αγώνες του Λονδίνου το 2012 σηματοδότησαν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου οι γυναίκες συμμετείχαν σε κάθε άθλημα του Ολυμπιακού προγράμματος. Σημαντικά, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι, που ιστορικά απαγόρευαν τη συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστειλαν επίσης γυναίκες αθλήτριες για πρώτη φορά. Αυτό έκανε τους Αγώνες του Λονδίνου 2012 τους πρώτους Αγώνες όπου κάθε συμμετέχουσα χώρα είχε γυναίκες αθλήτριες.

2020: Οι Αγώνες του Τόκιο 2020 ήταν κοντά στην επίτευξη ισορροπίας φύλων, με το 47,8% των αθλητών να είναι γυναίκες. Η αύξηση από το Τόκιο το 1964, όπου μόνο το 13% των αθλητών ήταν γυναίκες, ήταν σημαντική. Η ΔΟΕ ενθάρρυνε επίσης τα έθνη να επιλέξουν έναν άνδρα και μια γυναίκα να φέρουν από κοινού τη σημαία κατά την Τελετή Έναρξης, με αποτέλεσμα το 91% των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών να έχουν γυναίκα σημαιοφόρο.

Παρίσι 2024: Για πρώτη φορά στην ιστορία, θα υπάρχει 50-50 εκπροσώπηση στα αγωνίσματα.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ελληνικός αθλητισμός θα δώσει το “παρών” με 101 μέλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Μέχρι πριν την πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ, 89 αθλητές και αθλήτριες είχαν εξασφαλίσει το ταξίδι τους στο Παρίσι, με την ιστορική νίκη της επίσημης αγαπημένης με 80-69 κόντρα στην Κροατία να εκτοξεύει αυτό το νούμερο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά του Ολυμπιακούς στο Λονδίνο το 2012 που η “γαλανόλευκη” αποστολή να έχει τριψήφιο αριθμό μελών, σημαντικά αυξημένος από τα 83 άτομα που είχαν συμμετάσχει στο Τόκιο το 2021.

Η μεγαλύτερη ελληνική αποστολή ήταν όταν η χώρα μας ήταν οικοδέσποινα το 2004, αφού είχαν λάβει μέρος 204 Έλληνες αθλητές.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφασή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όρισε τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η απόφαση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ των Μαρία Σάκκαρη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Τα 101 μέλη της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι

Κολύμβηση (17 μέλη): Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας, Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος, Ευάγγελος Μακρυγιάννης, Δημήτρης Μάρκος, Απόστολος Παπαστάμος, Οδυσσέας Μελαδίνης, Παναγιώτης Μπολάνος, Ανδρέας Βαζαίος, Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, Κωνσταντίνος Στάμος, Άννα Ντουντουνάκη, Αθανάσιος Κυνιγάκης, Άννα Ντουντουνάκη, Δώρα Δράκου, Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας

Στίβος (14 αθλητές και αθλήτριες): Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Κυριακή Φιλτισάκου, Τατιάνα Γκούσιν, Παναγιώτα Δόση, Κατερίνα Στεφανίδη, Ελένη Πόλακ, Αριάδνη Αδαμοπούλου, Σταματία Σκαρβέλη, Ελίνα Τζένγκο, Μίλτος Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλής, Χρήστος Φραντζεσκάκης, Μιχάλης Αναστασάκης

Πόλο ανδρών (13 αθλητές): Μάνος Ζερδεβάς, Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Νίκος Γκίλλας, Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης, Νίκος-Σπύρος Παπανικολάου, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Παναγιώτης Τζωρτζάτος

Πόλο γυναικών (13 αθλήτριες): Σταματοπούλου Ιωάννα, Πλευρίτου Ελευθερία, Χυδηριώτη Ιωάννα, Ελευθεριάδου Νικολέτα, Πλευρίτου Μαργαρίτα, Ξενάκη Ελένη, Ασημάκη Αλεξάνδρα, Πάτρα Μαρία, Νίνου Ειρήνη, Πλευρίτου Βάσω, Γιαννοπούλου Αθηνά, Μυριοκεφαλιτάκη Μαρία και Διαμαντοπούλου Χρυσούλα

Μπάσκετ ανδρών (12 αθλητές): Η αποστολή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα

Κωπηλασία (7 αθλητές και αθλήτριες): Στέφανος Ντούσκος, Χριστίνα Μπούρμπου, Ευαγγελία Αναστασιάδου, Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκαϊδατζής

Σκοποβολή (5 αθλητές και αθλήτριες): Άννα Κορακάκη, Χριστίνα Μόσχη, Εμμανουέλα Κατζουράκη, Μάκης Μίτας, Μπάμπης Χαλκιαδάκης

Τένις (4 αθλητές και αθλήτριες): Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη, Πέτρος Τσιτσιπάς, Δέσποινα Παπαμιχαήλ
Ιστιοπλοΐα (4 αθλητές και αθλήτριες): Βύρωνας Κοκκαλάνης, Κάμερον Μαραμενίδης, Αριάδνη Σπανάκη, Οδυσσέας Σπανάκης

Πάλη (3 αθλητές και αθλήτριες): Γιώργος Κουγιουμτσίδης, Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, Μαρία Πρεβολαράκη

Τζούντο (2 αθλητές και αθλήτριες): Ελισάβετ Τελτσίδου, Θόδωρος Τσελίδης

Καλλιτεχνική κολύμβηση (2 αθλήτριες): Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου

Γυμναστική (1 αθλητής): Λευτέρης Πετρούνιας

Πινγκ Πονγκ (1 αθλητής): Παναγιώτης Γκιώνης

Ξιφασκία (1 αθλήτρια): Δώρα Γκουντούρα

Ποδηλασία (1 αθλητής): Γιώργος Μπούγλας

Ιππασία (1 αθλήτρια): Ιόλη Μυτιληναίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα