ΠΑΡΙΣΙ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ;
Μόνο λίγες χώρες από όλο τον πλανήτη έχουν κλιματιστικά στα δωμάτια των αθλητών τους που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
“Σέβομαι πολύ την άνεση των αθλητών, αλλά σκέφτομαι πολύ περισσότερο την επιβίωση της ανθρωπότητας”. Τάδε έφη Anne Hidalgo, Δήμαρχος Παρισίων, έτος 2023. Με αυτή τη δήλωση της, η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων της Πόλης του Φωτός, υποστήριξε πέρυσι την απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γαλλίας να μην τοποθετήσει κλιματιστικά στα δωμάτια του Ολυμπιακού Χωριού, που ήδη εδώ και λίγες ημέρες φιλοξενεί μερικές χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο.
Ειπώθηκαν πολλά, έπεσαν ωραίες ατάκες στο τραπέζι.
Η ιστορία έχει ως εξής: Οι διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είχαν “κρεμάσει τη σημαία” της βιωσιμότητας από νωρίς. Προσπάθησαν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της γιγάντιας παγκόσμιας διοργάνωσης σε κάθε τι που μπορούσαν. Ανάμεσα σε άλλα, ζήτησαν από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Ολυμπιακό χωριό, να φτιάξουν κτίρια -που αργότερα θα γίνουν χώροι γραφείων και οικονομικών κατοικιών- όσο γίνεται λιγότερο ρυπογόνα.
Έτσι, λοιπόν, εκείνοι έφτιαξαν ένα συγκρότημα σε ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού, που περιλαμβάνει συνολικά 7.000 δωμάτια και διαθέτει ένα γεωθερμικό σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί δροσερό νερό που αντλείται από μεγάλο βάθος κάτω από το έδαφος. Τα παράθυρα έχουν τέτοιο προσανατολισμό, ώστε να μην τα βλέπει ο δυνατός ήλιος, φυτεύτηκαν δέντρα και κήποι. Είπαν λοιπόν ότι το σύστημα αυτό θα μπορεί να διατηρήσει τους κοιτώνες των αθλητών περίπου 6 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις εξωτερικές θερμοκρασίες, και οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι τα δωμάτια θα παραμείνουν κάτω από 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι αντιδράσεις ήρθαν γρήγορα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ
Μετά την περυσινή ανακοίνωση για τη μη τοποθέτηση των κλιματιστικών, αρκετές εθνικές ολυμπιακές ομάδες αντέδρασαν. Ανάμεσα τους και η ελληνική. Viral έγινε πολύ γρήγορα η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Ματ Κάρολ, που είπε στα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ότι “εκτιμούμε την ιδέα να μην έχουμε κλιματισμό λόγω του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά αυτοί είναι αγώνες υψηλής απόδοσης. Δεν θα πάμε για πικνίκ”.
Στο ίδιο κλίμα και ο Ρόκι Χάρις, επικεφαλής των υπηρεσιών αθλητών για την Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών που τον Φεβρουάριο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Αυτά τα πράγματα (ο κλιματισμός) είναι σημαντικά λόγω του ύπνου και της υγείας και ευεξίας για τους αθλητές”.
Το 2023 υπήρξαν αντιδράσεις και από την ελληνική Ολυμπιακή ομάδα για το θέμα, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα, κοινώς ήμασταν από τις πρώτες χώρες που αντιδράσαμε. Η Επιτροπή του Παρισιού αποφάσισε να υποχωρήσει σε κάποια σημεία…
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NEWS 24/7 Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΡ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Τον Απρίλιο που μας πέρασε το NEWS 24/7 συνάντησε τον Έλληνα Διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Λάμπη Κωνσταντινίδη, στο γραφείο του στο Παρίσι. Όταν τον ρωτήσαμε για το θέμα είπε:
“Κάθε επιτροπή έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για τους αθλητές της. Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω.
Εμείς εδώ κάναμε μία προσπάθεια να χτίσουμε ένα Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα μπορεί να έχει ανθεκτικότητα για τις συνθήκες του 2050. Δηλαδή μελετήσαμε πως θα είναι οι θερμοκρασίες για τα επόμενα 25 χρόνια και έχουμε ένα φυσικό σύστημα κλιματισμού. Από κει και πέρα κάποιες χώρες θεώρησαν ότι έχουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου και πρέπει να εξασφαλίσουν συγκεκριμένο επίπεδο άνεσης. Εμείς εξηγήσαμε τί παρέχουμε δωρεάν και όποιος θέλει να κάνει κάτι παραπάνω είναι στην διακριτική του ευχέρεια με δικό του κόστος.
Η Ελλάδα θα βάλει κλιματισμό. Οι χώρες που θα πράξουν το ίδιο είναι η πολύ μεγάλη μειοψηφία. Προφανώς απαιτεί μία συγκεκριμένη επένδυση, που πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις χώρες, καθώς εμείς δεν αναλαμβάνουμε το παραμικρό κόστος που θα προκύψει. Κάποιες χώρες δέχτηκαν αυτό που φτιάξαμε και προτείνουμε και κάποιες άλλες που επέλεξαν να προσθέσουν υποδομές τις βοηθάμε δίδοντας τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές.
Η Αυστραλία, για παράδειγμα, είναι μία από τις χώρες που έχουν ανακοινώσει επίσης ότι θα τοποθετήσουν κλιματισμό, όπως και κάποιες χώρες από την βόρεια Ευρώπη”.
ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ AC
Η Washington Post τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ομάδες από πλούσιες χώρες έχουν δηλώσει ότι θα πληρώσουν για AC για τους αθλητές τους, δίνοντάς τους ενδεχομένως ένα πλεονέκτημα έναντι των φτωχότερων χωρών που θα τα στερηθούν. Το Yahoo sports σε ρεπορτάζ του πριν από λίγες ημέρες έγραψε ότι ήδη πάνω από 2.500 φορητές κλιματιστικές μονάδες κατέφτασαν στο Ολυμπιακό χωριό.
Στο ίδιο ρεπορτάζ λέει ότι ορισμένες ολυμπιακές ομάδες -ειδικά εκείνες από ευρωπαϊκές χώρες όπου το AC είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένο- ήταν ικανοποιημένες με τη ρύθμιση. “Τα κτίρια στο Ολυμπιακό Χωριό είναι χτισμένα για να μειώνουν τη θερμότητα με μια έξυπνη δέσμη παθητικών μέτρων”, δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Ολυμπιακών Αθλημάτων. “Τα ελέγξαμε κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεών μας, η ιδέα λειτουργεί καλά”.
Σουηδοί και Γάλλοι εκπρόσωποι δήλωσαν επίσης ότι οι αντιπροσωπείες τους θα βασιστούν στο γεωθερμικό σύστημα, καθώς και σε άλλους απλούς μηχανισμούς, όπως φίλτρα, παντζούρια και ανεμιστήρες. Εκπρόσωποι των επιτροπών του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας είπαν ότι θα ενοικίαζαν AC για τα διαμερίσματα τους στο χωριό, όπως και η Ιαπωνία και η Ελλάδα.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΒΑΛΕ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Σε επίσημη απάντηση της στο NEWS 24/7, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, επιβεβαίωσε ότι θα τοποθετηθούν κλιματιστικά στους χώρους διαμονής της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Πρόκειται για φορητά κλιματιστικά, νέας, φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Το κόστος αγοράς είναι περίπου 18.000, τα οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου η ΕΟΕ, ενώ η μεταφορά τους στη Γαλλία είναι χορηγία από τον υποστηρικτή της ΕΟΕ, την εταιρία GO Shipping. Τα μηχανήματα προμηθεύτηκαν από την εταιρεία Κωτσόβολος, ο οποίος είναι Χορηγός της ΕΟΕ και αγοράστηκαν σε προνομιακή τιμή, ενώ η εγκατάσταση τους είναι απλή και θα γίνει από τεχνική εταιρεία που έχει προσλάβει η ΕΟΕ στο Παρίσι.
Μάλιστα μετά το πέρας των Αγώνων θα μεταφερθούν πίσω στην Ελλάδα και έπειτα θα γίνουν δωρεά στους ξενώνες του προπονητικού κέντρου της κωπηλασίας στο Σχοινιά που τα έχει ανάγκη.
Η απόφαση πάρθηκε από την ολομέλεια της ΕΟΕ για να έχουν οι αθλητές μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης μέσα στο χωριό”.
Μένει να δούμε τι καιρό θα κάνει…