Ο Στέλιος Χανταμπάκης στο Survivor All Star ΣΚΑΙ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΝΤΑΜΠΑΚΗΣ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ REDEMPTION ARC ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΙΑΛΙΤΙ

Από το "πού θα κάνετε αποχώρηση Χανταμπάκη;" το 2017, στην οικειοθελή "φυγή" του παίκτη από το Survivor All Star. Η μεταστροφή του.

Στέλιος Χανταμπάκης: ένα όνομα, μια ιστορία. Όσοι παρακολουθούν το Survivor του ΣΚΑΙ τα τελευταία 7(!) χρόνια, ξέρουν πολύ καλά το «βαρύ παρελθόν» του συγκεκριμένου παίκτη και όλα όσα «πρεσβεύει» στην ελληνική τηλεόραση. Η συμμετοχή του στο πρώτο Survivor της νέας εποχής, του 2017, ήταν επεισοδιακή και τον σημάδεψε με έναν τρόπο ανεξέλεγκτο και άγριο, αμαυρώνοντας το όνομά του, την εικόνα του, την πορεία του και όλη τη ζωή του.

Είναι γνωστό πως ένα ριάλιτι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά που θα δείξεις προς τον κόσμο, αλλά και με το προφίλ που – αρκετές φορές – η εκάστοτε παραγωγή «χτίζει». Στην περίπτωση του Στέλιου Χανταμπάκη, όμως, τα πράγματα ξέφυγαν και ξεπέρασαν τα όρια. Τα λάθη του γιγαντώθηκαν και το τηλεοπτικό κοινό, όπως και εκείνο των social media, έβγαλαν επάνω του όλα τους τα απωθημένα και τις χειρότερες – κυριολεκτικά – κατάρες του.

Μετά, λοιπόν, από την δυσάρεστη, θα έλεγε κανείς, εμπειρία της “μετά Survivor” ζωής, ο Στέλιος Χανταμπάκης αποφάσισε να υποβάλει ξανά εαυτόν σε αυτή τη διαδικασία. Σχεδόν 6 χρόνια μετά, επέστρεψε στον Άγιο Δομίνικο, αλλά όλα έμοιαζαν διαφορετικά. Η στάση του καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, μέχρι και την οικειοθελή αποχώρησή του την προηγούμενη βδομάδα, φαίνεται πως αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του στα μάτια και την συνείδηση του κόσμου, με τον ίδιο να μετατρέπεται στο απόλυτο redemption arc στην ιστορία των τηλεοπτικών ριάλιτι.

Ο Στέλιος Χανταμπάκης στο Survivor All Star ΣΚΑΙ


Ο πιο μισητός παίκτης του Survivor

Κατά τη συμμετοχή του στο Survivor του 2017, ο Στέλιος Χανταμπάκης κατάφερε να ξεχωρίσει, αλλά όχι για καλούς λόγους. Αν και ήταν πολύ δυνατός αγωνιστικά, με αρκετές επιτυχίες στους στίβους μάχης, το όνομά του συνδέθηκε με ορισμένες άκομψες συμπεριφορές, οι οποίες “πρόδιδαν” ειρωνεία, αλαζονεία και κάποιες φορές κακία. Το τηλεοπτικό τον “σταύρωσε” ουκ ολίγες φορές και επιθυμούσε διακαώς να φύγει από το ριάλιτι επιβίωσης, ενώ τη μέρα που όντως αποχώρησε – ο κόσμος είχε ψυχανεμιστεί ότι εκείνος ήταν που θα έφευγε – όλοι οι χρήστες του Twitter, αλλά και άνθρωποι στην καθημερινή, ρωτούσαν «πού θα κάνεις αποχώρηση Χανταμπάκη απόψε;», σαν να ήταν ένα μεγάλο και πολυαναμενόμενο event.

Ο Στέλιος Χανταμπάκης είχε μια άτυπη κόντρα με τον Ντάνο (Γιώργο Αγγελόπουλο), τον αγαπημένο παίκτη εκείνου του Survivor (και νικητή), ενώ θεωρήθηκε υπεύθυνος για την οικειοθελή αποχώρηση της Ειρήνης Παπαδοπούλου. Ειδικότερα, τρία ήταν τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της άσχημης συμπεριφοράς του, τα οποία ο κόσμος δεν συγχώρησε ούτε τότε ούτε τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο ήταν ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίστηκε μία από τις νίκες του απέναντι στον Κωνσταντίνο Βασάλο, καθώς, ενώ έφτασε νωρίτερα στον στόχο, περίμενε ειρωνικά τον παίκτη έως ότου να πλησιάσει στο σημείο, για να ολοκληρώσει τελικά το ματς. Θεωρήθηκε ασεβές, επιδεικτικό και αλαζονικό.

Το δεύτερο ήταν ο μεγάλος καβγάς που είχε με τον Ντάνο, όταν του ζήτησε να μην μιλήσουν την ώρα του φαγητού, γιατί είναι ιερό για εκείνον. Ο Στέλιος συνέχισε, ο Αγγελόπουλος παρεξηγήθηκε γιατί ένιωσε πως τον κοροϊδεύει για την πίστη του στον Θεό, ακολούθησαν κάποιες χειρονομίες και τα πράγματα “φούντωσαν”.

Το τρίτο ήταν ένα “σκετσάκι” που είχε στήσει με το σουτιέν της Ειρήνης Παπαδοπούλου. Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Χανταμπάκης είχε πάρει το πάνω μέρος από το μαγιό της τραγουδίστριας, έκανε πως το φοράει και ειρωνευόταν την παίκτρια χωρίς η ίδια να είναι μπροστά. Φυσικά, αρκετά άλλα τέτοια περιστατικά θα είχαν συμβεί μπροστά στα μάτια της, αφού η ίδια ισχυριζόταν ότι οι συμπαίκτες της, της έκαναν bullying και την πίεζαν ψυχολογικά, “φωτογραφίζοντας” τον Στέλιο Χανταμπάκη.

Μετά από την αποχώρησή του, ο Στέλιος Χανταμπάκης δέχτηκε απίστευτες διαδικτυακές επιθέσεις, ανελέητο κράξιμο, ακόμη και απειλές, με τους χρήστες των social media να εύχονται καρκίνο στον ίδιο και στα παιδιά του. Ο κόσμος είχε ταυτιστεί τόσο πολύ με το παιχνίδι, που καταδίκασε μια για πάντα τον παίκτη, σαν να έχει κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα. Μέχρι τότε, ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί τον εκνευρισμό και την ταραχή που προκαλούσε η συμπεριφορά του στους τηλεθεατές του Survivor, κάτι το οποίο φάνηκε και τη στιγμή της αποχώρησής του, αφού έπαθε σοκ όταν άκουσε το όνομά του από τον Σάκη Τανιμανίδη.

Περίπου ένα χρόνο μετά από το τέλος του Survivor 2017, ο Στέλιος Χανταμπάκης συμμετείχε στο ριάλιτι επιβίωσης Nomads 2, όπου και αναδείχθηκε μεγάλος νικητής, κερδίζοντας τον τίτλο και τις 150.000 ευρώ. Στο εν λόγω παιχνίδι, διατηρούσε μία πιο θετική στάση, χωρίς να προκαλεί, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν απομονώθηκε, αφοσιώθηκε στην οικογένειά του και εξαφανίστηκε από τα τηλεοπτικά δρώμενα.

Ο “Άγιος Στέλιος” του Survivor All Star

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα που ανακοινώθηκαν για το Survivor All Star, ήταν εκείνο του Στέλιου Χανταμπάκη. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, καθώς κανείς δεν περίμενε πως ο εν λόγω παίκτης, που τόσο είχε πληγεί το 2017, θα έπαιρνε την απόφαση να επαναλάβει τη συμμετοχή του, όχι απλώς σε ένα οποιοδήποτε τηλεοπτικό παιχνίδι, αλλά στο συγκεκριμένο και πολύ χαρακτηριστικό ριάλιτι. Η επιστροφή του έγινε αθόρυβα, αφού ακόμα και στο πρώτο trailer, ο ίδιος εμφανιζόταν ελάχιστα δευτερόλεπτα, χωρίς να μιλάει.

Έτσι, λοιπόν, στα πρώτα επεισόδια του φετινού Survivor όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω του: τι θα πει, πώς θα μιλήσει, αν θα κάνει αναφορά στο 2017, πώς θα κοιτάξει τους συμπαίκτες του, πώς θα κινηθεί στο παιχνίδι, εάν φαίνεται πονηρός, τι ρόλο βαράει – τελοσπάντων – στο παιχνίδι. Μάλιστα, υπήρχε μεγάλη αγωνία από τους τηλεθεατές, που ήθελαν να τον «τσακώσουν» να κάνει κάτι κακό ή ειρωνικό ή δόλιο, ώστε να επιβεβαιώσουν την εικόνα που είχαν ήδη σχηματίσει από τότε.

Ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά… Παράξενα διαφορετικά! Από την πρώτη του εμφάνιση, ο Στέλιος Χανταμπάκης θύμιζε κάποιον άλλον, σε βαθμό που αναρωτιόμασταν: «Ποιος είσαι και τι έκανες στον Χάντα;». Η εικόνα του, ο τρόπος που μιλούσε στην κάμερα του Survivor αλλά και στους συμπαίκτες του, όπως και η όλη ενέργεια που έβγαζε, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα από το πρόσωπο που ξέραμε και που είχαμε συνηθίσει.

Ήρεμος, πράος, ψύχραιμος, σεβαστικός, συγκρατημένος, σεμνός, ταπεινός, σχεδόν… άγιος. Μιλούσε αργά και ήσυχα, το πρόσωπό του ήταν γαλήνιο και βρισκόταν διαρκώς σε μία μειλίχια κατάσταση. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο, που (νέος) Στέλιος Χανταμπάκης έγινε κατευθείαν meme στο Twitter για την «Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί» φάση στην οποία βρισκόταν, ενώ όλοι συζητούσαν για τη συμπεριφορά του.

Πολλοί αναρωτιούνταν για το εάν αυτό που βλέπαμε ήταν ένα προσωπείο, αν υποκρινόταν και το «έπαιζε» καλός, ενώ αργά ή γρήγορα θα βλέπαμε τον πραγματικό του εαυτό, εκείνον που γνωρίσαμε το 2017. Άλλοι πάλι πίστευαν πως, ακριβώς λόγω του «κραξίματος» που «έφαγε» τότε και του τεράστιου πλήγματος που είχε δεχτεί, κρατούσε μία εντελώς συγκρατημένη στάση, για να μην δώσει ούτε μισή αφορμή για να τον πιάσουν στο στόμα τους. Είχε προαποφασίσει πως θα δεν θα μιλά, δεν θα αντιδρά, δεν θα αλληλλεπιδρά, ώστε, να μην έχει κανείς κανένα πάτημα για να τον σχολιάσει αρνητικά.

Το μελανό σημείο του φετινού

Τελικά, ο καιρός περνούσε και ο Στέλιος Χανταμπάκης συνέχιζε να κινείται στα ίδια επίπεδα. Εξαίρεση και “μελανό” σημείο στην… “αγία” πορεία του, αποτέλεσε ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή στον Στάθη Σχίζα, ο οποίος αναφέρθηκε στο 2017. Το ξέσπασμα του Σχίζα έμοιαζε να “ξεσκεπάζει” τον Χανταμπάκη και να “τραβάει” τον μανδύα του καλού παιδιού που είχε φορέσει στο φετινό Survivor.

«Ο Στέλιος, η Παναγία φέτος εδώ μέσα, μόλις με ακούσει να βρίζω, γυρνάει και ψάχνει να βρει κάμερα. Και λέω “α ριάλιτι θες να με κάνεις; Θες να πιάσεις την βρισιά;”. Τους χειρίζεται, τους μιλάει ωραία. Είναι ο Χανταμπάκης του 2017! Μου λέγανε μακριά από τον Χανταμπάκη, τον γνώρισα και λέω μακριά, πραγματικά! Είναι διπρόσωπος και ψεύτης» είπε ο Στάθης Σχίζας, με τον Στέλιο Χανταμπάκη να του απαντά: «Να πω σε όλους πως είμαι ο ίδιος παίκτης του 2017. Ο ίδιος άνθρωπος. Ο ίδιος που ήταν το 2017, είναι και τώρα. Απλά δεν ασχολούμαι με σκουπίδια, να τρώω στη ζούγκλα και να κάνω πράγματα που κάνουν άλλοι. Δεν θα πέσω στο επίπεδό σου».

Η αποκάλυψη του Στάθη Σχίζα, αλλά και ο χαρακτηρισμός “σκουπίδια” που χρησιμοποίησε ο Στέλιος Χανταμπάκης, δεν στάθηκαν αρκετά για να ξεσηκώσουν ένα νέο κύμα αντιδράσεων κατά του παίκτη. Μάλιστα, η στάση του μετά από όλο αυτό το σκηνικό, ήταν ανθρώπινη και μάλλον συγκίνησε το τηλεοπτικό κοινό. «Βλέπω αυτή την επίθεση και δεν θέλω να το ξαναπεράσω αυτό», είπε ο Στέλιος Χανταμπάκης και ξέσπασε σε κλάματα.

Πλεκτάνες και οικειοθελής αποχώρηση

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που το όνομα του Στέλιου Χανταμπάκη άρχισε να εμπλέκεται από τρίτους σε μία πλεκτάνη. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Βασάλος, αλλά και η Μελίνα Μεταξά, είχαν δηλώσει στις προσωπικές τους συνεντεύξεις πως ο Χανταμπάκης μεταφέρει πληροφορίες από την μία ομάδα στην άλλη και μοιράζεται τις προσωπικές εξομολογήσεις παικτών με άλλους.

Ειδικότερα, η Μελίνα είχε αποκαλύψει πως η Σταυρούλα Χρυσαειδή εκμυστηρεύτηκε στον Στέλιο Χανταμπάκη πως είναι ερωτευμένη με τον Κωνσταντίνο Βασάλο και ότι εκείνος πήγε και του το είπε, ενώ ο τελευταίος είχε πει χαρακτηριστικά στο cue του: «Ο Στέλιος είναι διπλωμάτης και το έχω ξαναπεί αυτό και έχω καταλάβει ότι μεταφέρει και πολλές πληροφορίες αχρείαστες από παίκτη σε παίκτη. Για μένα αυτό δείχνει πολλά και δείχνει πολλά γιατί χώρια από το ότι δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς, είναι και ένα κριτήριο για το εάν ένας άνθρωπος λειτουργεί σε ένα παιχνίδι με πονηριά ή όχι. Για ποιον λόγο να μεταφέρεις πληροφορίες ή εξομολογήσεις παικτών στους άλλους; Δεν υπάρχει λόγος. Το θεωρώ ανήθικο αυτό».

Την περασμένη βδομάδα, ο Στέλιος Χανταμπάκης βγήκε υποψήφιος προς αποχώρηση μέσα από την κάλπη και το αντιμετώπισε πάρα πολύ ψύχραιμα, με τον ίδιο να λέει πως όλοι θα ψηφιστούν κάποια στιγμή. Δύο μέρες μετά, το βράδυ που θα άνοιγαν οι γραμμές ψηφοφορίας, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θέλει να αποχωρήσει οικειοθελώς, “παγώνοντας” όλους τους παίκτες, αλλά και τον παρουσιαστή. Όπως είπε:

«Ήθελα να έρθω στο παιχνίδι για τον κόσμο, να ξαναπροσπαθήσω. Όμως αυτό το διάστημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα και περίμενα τη στιγμή που η ομάδα θα με βγάλει υποψήφιο για να πάρω και εγώ από τον κόσμο τη δύναμη για να μπορώ να συνεχίσω. Θα ήταν άκομψο και άδικο για την επιβεβαίωση πως θα παραμείνω στο παιχνίδι να περιμένω την ψηφοφορία του κόσμου, από τη στιγμή που δεν μπορώ ψυχολογικά να συνεχίσω στο παιχνίδι γιατί πέρασαν 4,5 μήνες μακριά από την οικογένεια μου. Οπότε το να χρησιμοποιήσω τον κόσμο για να πάρω μια επιβεβαίωση ή να το ακούσουν κάποιοι δεν θα το ήθελα. Σήμερα λοιπόν έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από το παιχνίδι

Ξέρω ότι ο κόσμος με αγαπάει, μου ζήτησε να έρθω στο παιχνίδι και μου το έδειξε έξι χρόνια που τελείωσε το Survivor του 2017 αν με αγαπάει και αν με στηρίζει. Όμως, εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο, πραγματικά δεν έχω άλλα ψυχικά αποθέματα. Δεν μπορώ να είμαι μακριά από τα παιδιά μου. Τη μέρα που ψηφίστηκα ήταν τελειωτικό χτύπημα, γιατί ένιωσα ότι είμαι ήδη στο αεροπλάνο και τρεις μέρες τώρα νομίζω ότι κοιμάμαι με τα παιδιά μου».

Κάποιοι – τόσο από τους παίκτες όσο και από τους τηλεθεατές – συγκινήθηκαν, ενώ άλλοι το αντιμετώπισαν καχύποπτα. Πάντως, μερικά 24ωρα πριν αποχωρήσει, ο δημοσιογράφος Νίκος Παρτσώλης είχε δηλώσει σε ρεπορτάζ του πως ο Στέλιος Χανταμπάκης δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τις κατηγορίες Μελίνας – Βασάλου εις βάρος του και πως οι συμπαίκτες του έστησαν στις πλάτες του ένα ριάλιτι, μία πλεκτάνη για την οποία δεν είχε ιδέα.

Η άγνοια του Στέλιου Χανταμπάκη επιβεβαιώθηκε στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο παίκτης όταν βγήκε από το παιχνίδι, αφού σε σχετικές ερωτήσεις, απάντησε: «Είναι η πρώτη φορά που το ακούω αυτό από εσάς, τα παιδιά (Βασάλος, Τάκης, Μελίνα) δεν μου είχαν δείξει κάποια δυσαρέσκεια. Προφανώς αυτά τα έλεγαν στις προσωπικές τους συνεντεύξεις. Δεν έχω εγώ κάτι κακό προς κανέναν συμπαίκτη μου. Είπε ο Κωνσταντίνος Βασάλος για ανακατωσούρες; Δεν μπορώ να κακοχαρακτηρίσω μια άποψη ενός παίκτη. Είναι η πρώτη φορά που το ακούω αυτό. Δεν καταλαβαίνω σε τι ανακάτεψα τον Κωνσταντίνο».

Το redemption arc του Χανταμπάκη

Το λεξικό ορίζει τον όρο “redemption arc” ως λύτρωση, ως «μια πράξη εξιλέωσης για ένα σφάλμα ή λάθος» και στον κόσμο του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης ή της λογοτεχνίας, ο ορισμός χρησιμοποιείται όταν «ένας χαρακτήρας εκτελεί μια ηρωική πράξη που αντισταθμίζει τις προηγούμενες αδικίες του ή λυτρώνεται από έναν άλλο χαρακτήρα». Ή αλλιώς, όταν «ένας ανήθικος χαρακτήρας λυτρώνει τον εαυτό του και διορθώνει τις αδικίες του (ή όταν οι αναγνώστες/θεατές αντιλαμβάνονται ότι το έχει κάνει)». Δηλαδή, το “redemption arc” αποτελεί «μια σειρά ενεργειών ή γεγονότων με τα οποία ένα άτομο διορθώνει τις προηγούμενες αποτυχίες και τα λάθη του». Με δυο λόγια, είναι η εξιλέωση.

Είτε επίτηδες, είτε ασυνείδητα, φαίνεται πως ο Στέλιος Χανταμπάκης κατάφερε μέσω της φετινής συμμετοχής του στο Survivor, να εξιλεωθεί για τα παλιά του λάθη. Αρκετοί τηλεθεατές, που τότε ήταν εναντίον του, θεωρούν πως δεν αξίζει 6 χρόνια μετά να συζητάμε για τις αμαρτίες του παρελθόντος, αφού ο άνθρωπος μπορεί να έχει αλλάξει. Αρκετοί, επίσης, είναι της άποψης πως όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία, πόσω μάλλον ένας παίκτης ριάλιτι, που μπορεί απλά τότε να είχε ψωνιστεί. Το σίγουρο είναι πως το κλίμα απέναντι στον Χανταμπάκη ήταν πολύ διαφορετικό φέτος. Κατάφερε να το “γυρίσει” με την όλη στάση του, ενώ η τελευταία του πράξη, δηλαδή η απόφασή του να αποχωρήσει οικειοθελώς, βάζει ένα θετικό πρόσημα στο τέλος της “ριαλιτικής” διαδρομής του από το 2017 μέχρι το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα