Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Menelaos Myrillas / SOOC

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 2022: ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Το νέο έτος δεν φέρνει ακόμη το τέλος της πανδημίας και των ανατιμήσεων, γεγονός που “χαλά” πιθανά εκλογικά σχέδια.

Το 2022 δεν μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού και το μέτωπο της ακρίβειας. Και πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά, το χτύπημα είναι διπλό στην οικονομία, γεγονός που “χαλά” και σχέδια για πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε προφανώς στο μυαλό του ότι στο νέο έτος θα έκανε “ποδαρικό” η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ανάγκασε το Μαξίμου τελευταία στιγμή να αλλάξει τα σχέδια του και να λάβει δύο νέα πακέτα μέτρων παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Παρά τα ανησυχητικά σημάδια από τις αρχές Δεκεμβρίου, το κυβερνητικό επιτελείο ήθελε να πιστέψει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και όχι τις αρνητικές προβλέψεις των ειδικών. Κυρίως όμως δεν ήθελε να αλλάξει στρατηγική: Δεν ήθελε να λάβει μέτρα που θα επηρέαζαν και τους εμβολιασμένους και μέτρα που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και σε καμία περίπτωση μέτρα που θα παρέπεμπαν σε lockdown.

Το χειρότερο σενάριο όμως έγινε πραγματικότητα με την έκρηξη των κρουσμάτων μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Και σύμφωνα με πληροφορίες είναι δεδομένο ότι τα τελευταία μέτρα θα ισχύσουν όλο τον Ιανουάριο, στην καλύτερη περίπτωση.

Η πραγματικότητα διέψευσε τις ελπίδες της κυβέρνησης και όσον αφορά στο κύμα ανατιμήσεων, που δε φαίνεται ακόμη να ανακόπτεται. Η ενεργειακή κρίση έχει μάλιστα ούτως ή άλλως αφήσει ήδη το αποτύπωμα της σε μία σειρά από αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για απορρόφηση των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Την ακρίβεια, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον, ακόμη και χωρίς lockdown, φοβούνται λοιπόν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτά τα νέα δεδομένα καλείται να λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός χαράζοντας τη στρατηγική του 2022.

Ο Μάρτιος θα είναι ο πιο κρίσιμος πολιτικά μήνας του νέου έτους. Και αυτό διότι μέχρι τότε θα έχει φανεί εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας ή η αρχή ενός νέου εφιάλτη. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός για το συνέδριο της ΝΔ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο και αναβλήθηκε, ήταν να λάβει χώρα το Μάρτιο. Σε αυτό το σενάριο ιδανικά και εφόσον θα είχαν πάει ολα καλά με την πανδημία και θα είχε υποχωρήσει το κύμα ανατιμήσεων, θα μπορούσε να δοθεί σήμα για εκλογές το Μάιο.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών Μάιο και Ιούνιο (αφού οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές λόγω απλής αναλογικής) υπάρχει στο συρτάρι του Μαξίμου εδώ και καιρό, κυρίως διότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα περιέχει εκ των πραγμάτων αρνητικά μέτρα, εάν δεν αποφασίσει συνολικά η ΕΕ να παρατείνει την περίοδο δημοσιονομικής χάριτος λόγω κορονοϊού. Αλλά πιθανόν το σενάριο αυτό να παραμείνει στο συρτάρι και πάντως αυτή τη στιγμή έχει “χαλάσει”.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο, που τρομάζει το Μαξίμου και αυτό αφορά στις φήμες και τους ψιθύρους για ένα νέο Παπαδήμο, δηλαδή σε περίπτωση που το πολιτικό κλίμα αλλάξει δραματικά να βρεθεί ένα πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και εκλογές κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είχε αναφερθεί μόνο στο πρώτο σκέλος, δηλαδή αυτό της παραίτησης του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση σχηματίζεται νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και ότι εν προκειμένω αυτό θα γίνει υπό τον κ. Μητσοτάκη και πάλι.

Το γεγονός είναι βέβαια ότι παρά την υγειονομική κρίση και την ακρίβεια, η κυβέρνηση της ΝΔ αντέχει πολιτικά και παραμένει μπροστά στις μετρήσεις. Σε περίπτωση εκλογών βέβαια η αυτοδυναμία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα του 2022 δεν έχει περιθώριο να ασχοληθεί με εκλογικά σενάρια.

Εκτός όμως από το δύσκολο διπλό μέτωπο πανδημίας- ακρίβειας στο εσωτερικό, η κυβέρνηση κοιτάζει με ανησυχία και προς την Τουρκία. Εκφράζονται ειδικότερα φόβοι ότι το 2022 ενδέχεται να είναι εξίσου θερμό με το 2020. Και αυτό όχι μόνο γιατί διαχρονικά η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συγκεκριμένους στόχους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στην οικονομική και πολιτική κατάρρευση θα επενδύσει ακόμη περισσότερο σε εθνικιστική και φανατική ισλαμική ρητορική, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τυχόν σκέψεις για διαπραγμάτευση επί της ουσίας με την Άγκυρα, αν και επιμένει στο διάλογο για να μην αφήσει τον Ερντογάν να παριστάνει τον… διαλλακτικό. Όμως δεν θα μπορούσε εύκολα μία κυβέρνηση της ΝΔ να πάει σε μία πραγματική διαπραγμάτευση, που θα ενείχε την πιθανότητα συμβιβασμού. Πολλώ δε μάλλον την ώρα που η οικονομία απειλείται από την Όμικρον και την ενεργειακή κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα