ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ “ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ” ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΑΠΑ
Το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα, ο Ιωνικός Νικαίας και τα κοινά πρόσωπα φαινομενικά ασύνδετων εταιρειών.
Τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο γραφείο των αθλητικών εισαγγελέων έφτασε μια καταγγελία ομάδας μπάσκετ της Βόρειας Ελλάδας. Τα στελέχη της ομάδας διαμαρτύρονταν για τον τρόπο με τον οποίο ένας άλλος, ιστορικός, σύλλογος στην Αθήνα, είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1. Μάλιστα, όπως αφηνόταν να εννοηθεί στην καταγγελία, αυτό είχε συμβεί με παρέμβαση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα.
Οι αθλητικοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική εξέταση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εγκρίνουν τη συμμετοχή των ομάδων στο πρωτάθλημα. Πιο ειδικά, ζητήθηκε να ερευνηθεί αν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Εκτός από τις ενέργειες των μελών της Επιτροπής, το βασικό ερώτημα για τις δικαστικές Αρχές ήταν η διαδρομή των χρημάτων προς τα ταμεία των ομάδων μπάσκετ.
Στην αρχική καταγγελία δεν αναφερόταν ξεκάθαρα, όμως ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» ήταν το παράνομο στοίχημα και η βιωσιμότητα των μικρότερων ομάδων της λίγκας. Πηγή κοντά στην έρευνα μετέφερε στο Magazine τη φράση μέλους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εκείνης της περιόδου, ότι «χωρίς το στοίχημα, δεν θα υπήρχε πρωτάθλημα μπάσκετ».
Τους αθλητικούς εισαγγελείς είχαν απασχολήσει τότε οι αποφάσεις της Επιτροπής που αφορούσαν τουλάχιστον τρεις ομάδες, μεταξύ αυτών και τον Φάρο Κερατσινίου, μια μικρή ομάδα του Πειραιά που είχε φτάσει το 2016 ως τον τελικού Κυπέλλου Ελλάδος, ωστόσο αργότερα συγχωνεύτηκε με τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας και το 2019-20 συμμετειχε στην Α1 ως Ήφαιστος Λήμνου. Η έρευνα, πάντως, έκλεισε χωρίς να προκύψουν απτά αποτελέσματα.
Τις τελευταίες δέκα μέρες την επικαιρότητα απασχολούν τα σενάρια για την «εξαφάνιση» του Βαγγέλη Τσάπα, επιχειρηματία που είχε αναμειχθεί τα προηγούμενα χρόνια στα διοικητικά του Φάρου Κερατσινίου και έως πρόσφατα του Ιωνικού Νίκαιας, ομάδας που αγωνίζεται στην πρώτη εθνική κατηγορία. Ο ίδιος με σύντομες δηλώσεις σε ΜΜΕ υποστήριξε ότι απουσιάζει λόγω ενός σοβαρού προσωπικού ζητήματος και ότι είναι θέμα ημερών να επανέλθει στη γνώριμή του καθημερινότητα.
Το Magazine πληροφορείται ότι ο θόρυβος γύρω από την «εξαφάνιση» Τσάπα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Είναι ένα πρόσωπο που βρίσκεται ξανά στον δρόμο των αναλυτών της διαδρομής των χρημάτων στον αθλητισμό. Ασφαλής πηγή επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία σε βάρος του. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις, αυτήν τη φορά δεν σχετίζεται με τις αδειοδοτήσεις των ομάδων ή το στοίχημα, αλλά με κάτι περισσότερο σύνθετο – το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα.
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ “CRYPTO”
Έως την περασμένη Τετάρτη, ο Βαγγέλης Τσάπας ήταν CEO του HNC Coin, του πρότζεκτ γύρω από το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα. Ο Τσάπας βρισκόταν σε αυτήν τη θέση από τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο η ιστορία του κρυπτονομίσματος πηγαίνει αρκετά πίσω. Το HNC Coin (πρώην Hellenic Coin) ιδρύθηκε το 2015, μάλιστα τότε είχε φτάσει να διαφημίζεται ως μια αξιόπιστη λύση για την προσέλκυση επενδυτών και την στήριξη της εθνικής οικονομίας στην κρίση των μνημονίων.
Ο Βαγγέλης Τσάπας είχε εμφανιστεί το περασμένο καλοκαίρι στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Στην ερώτηση αν τα κρυπτονομίσματα είναι μια ασφαλής επένδυση, απάντησε: «Ασφαλής και σίγουρη επένδυση δεν υπάρχει καμία. Θα σας το θέσω ως εξής: Αν κάποιος έχει να επενδύσει 100 δραχμές, αξίζει τον κόπο το 2% αυτών να κοιτάξει, να μελετήσει και τα να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα […] Όχι παραπάνω, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο (σσ: δηλαδή ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας)».
Η ομάδα του HNC Coin, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι ο ίδιος δεν ήταν ιδρυτής ούτε ιδιοκτήτης του κρυπτονομίσματος. «Ιδιοκτήτες είναι οι χιλιάδες κάτοχοι πορτοφολιών του από όλες τις χώρες του κόσμου», σημειώνεται. Η ανακοίνωση γράφει, επίσης, ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών επηρεάζουν την ψυχολογία των χιλιάδων επενδυτών και την πορεία του νομίσματος.
Το τελευταίο δεν λέγεται τυχαία. Σύμφωνα με το Coinbase, ένα από τα εγκυρότερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων διεθνώς, το Hellenic Coin έχει καταγράψει την τελευταία εβδομάδα απώλειες 68%. Πιο ειδικά, η τιμή του διαμορφωνόταν την περασμένη Τετάρτη στα 0,3323 ευρώ. Το ελληνικό κρυπτονόμισμα είχε αγγίζει το ιστορικό υψηλό του, στα 4,27 ευρώ, τον Ιούνιο του 2021. Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το HNC ήταν “fork του Dash”, δηλαδή κάτι σαν βελτίωση του κώδικα ή μίνι «διάσπαση» ενός από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα κρυπτονομίσματα διεθνέως.
Ωστόσο, άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη λειτουργία των κρύπτο και ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του, εξηγεί ότι ότι το HNC δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην κοινότητα όσων ασχολούνται με αυτά. Ο ίδιος αναφέρει ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα φόρουμ της κοινότητας, το πρώτο σχετικό thread ήταν τον Φεβρουάριο του 2015. Ο χρήστης διαφήμιζε το νέο τότε ελληνικό κρυπτονόμισμα, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία του litecoin, παρόμοια με του bitcoin. Τα σχόλια που ακολούθησαν δεν ήταν όλα ενθουσιώδη.
Την τελευταία εβδομάδα, αρκετά πρόσωπα που είχαν βάλει χρήματα στο HNC, μεταξύ αυτών κι εν ενεργεία αθλητές μπάσκετ, αναζήτησαν τον Βαγγέλη Τσάπα για εξηγήσεις αναφορικά με τις φημολογίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, χωρίς να καταφέρουν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του. Το ίδιο προσπάθησε και το Magazine, όμως το τηλέφωνό ήταν κλειστό.
Ο ΙΩΝΙΚΟΣ
Την ίδια στιγμή, από τις καταχωρήσεις στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), προκύπτει ότι δύο μέτοχοι του Ιωνικού εμφανίζονται στη σελίδα του HNC ως μέλη της ομάδας που τρέχει το κρυπτονόμισμα. Ένας τρίτος μέτοχος της ομάδας μπάσκετ εμφανίζεται επίσης ως διαχειριστής ναυτιλιακής εταιρείας για τον εφοδιασμό πλοίων, η οποία φέρεται να ανήκει στον Βαγγέλη Τσάπα.
Το 10% των μετοχών του «Ιωνικού Basket ΚΑΕ» ανήκει στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο (Ερασιτέχνης) από το οποίο προέκυψε η σημερινή ομάδα, δηλαδή τον Διαγόρα Δρυοπιδέων, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές μοιράζονται σε 58 πρόσωπα, μεταξύ αυτών αθλητές, κάτοικοι της περιοχής και παλιοί οπαδοί. Ο δικηγόρος του Ιωνικού, Νίκος Πετράτος, εξηγεί ότι ο Βαγγέλης Τσάπας δεν έχει καμία νομική ή λειτουργική σχέση με την ομάδα, τα τελευταία δύο χρόνια. «Η τελευταία φορά που είχε σχέση με την ομάδα, ήταν την προπέρσινη σεζόν, όταν προσπάθησε να πάρει πιστοποιητικό αδειοδότησης, τότε ως Διαγόρας, κάτι που δεν επιτεύχθηκε», είπε στο Magazine ο κ. Πετράτος.
Από την ανάλυση των εγγράφων στο ΓΕΜΗ προκύπτει ότι τον Αύγουστο του 2020 καταχωρήθηκε η σύσταση της ΚΑΕ «Αθλητικός Σύλλογος Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω» με τον διακριτικό τίτλο «Ιωνικός Basket ΚΑΕ». Στις 11 Σεπτέμβριου 2020 συγκροτήθηκε το προσωρινό δ.σ. με πρόεδρο τον Βαγγέλη Τσάπα, στον οποίο παραχωρήθηκε η εκπροσώπηση του σωματείου έναντι όλων. Έναν μήνα μετά, ο Τσάπας παραιτήθηκε και την κενή θέση στο δ.σ. κατέλαβε ο αδερφός του, ενώ παράλληλα ως πρόεδρος ορίστηκε η Χριστίνα Σκέντζιου (θα παραμείνει στη θέση της προέδρου και μετά τη συγκρότηση της νέας διοίκησης τον Απρίλιο του 2021).
Η προσωρινή διοίκηση ολοκλήρωσε, τον Οκτώβριο του 2020, τη μεταφορά του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 216.000 ευρώ στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της ΚΑΕ. Στο σχετικό έγγραφο, μεταξύ των μικρομετόχων αναφέρεται και το όνομα του Βαγγέλη Τσάπα. Άνθρωποι της ομάδας υποστηρίζουν ότι αμέσως μετά ο ίδιος μεταβίβασε τις μετοχές του σε συγγενικά του πρόσωπα «εξαιτίας διάφορων εμπλοκών», παύοντας να έχει οποιαδήποτε νομική σχέση με τον Ιωνικό από την αρχή της περσινής σεζόν.
Όπως είναι λογικό, τις τελευταίες μέρες επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των μετόχων. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, περίπου οι μισοί μικρομέτοχοι έχουν ζητήσει να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά για τη μεταβίβαση των μετοχών τους σε άνθρωπο της ομάδας, που ανέλαβε να τις κρατήσει προσωρινά. Δεν είναι μόνο αυτό. Το Magazine πληροφορείται ότι τουλάχιστον δύο πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονταν ως μέτοχοι του Ιωνικού, υποστηρίζουν σήμερα ότι δεν το γνώριζαν. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να υπάρχει λανθασμένη καταγραφή ΑΦΜ και διευθύνσεων ατόμων που κατονομάζονται στα σχετικά έγγραφα.
Άνθρωποι της ομάδα ρωτήθηκαν, τέλος, από το Magazine για τη φημολογία των τελευταίων ημερών περί ελλείματος 210.000 ευρώ από τα ταμεία του συλλόγου, ποσού που ταυτίζεται με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Η απάντηση ήταν μάλλον καθησυχαστική, καθώς, όπως ειπώθηκε, «αν υπάρχει έλλειμμα αυτό θα φανεί στην εκκαθάριση στο τέλος της χρονιάς». Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η πρόεδρος του Ιωνικού, Χριστίνα Σκέντζιου, υπέβαλε την παραίτηση της την περασμένη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, πράξη που καταχωρήθηκε επισήμως την Παρασκεύη 19/11.