ΤΑ ΠΙΟ ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Από δόντια ζώων μέχρι παλτά με ανθρώπινες τρίχες.
Τα δώρα που δίνουμε σήμερα διαφέρουν κατά πολύ με τα αντίστοιχα που έδιναν οι πρόγονοί μας κάποιους αιώνες πίσω και διαβάζοντας μερικά απ’ αυτά στη λίστα που ακολουθεί, μάλλον ευτυχώς που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω να χαιρόταν κανείς από μας αν άνοιγε ένα κουτί και μέσα έβρισκε δόντια ή ένα πουλόβερ ραμμένο απ’ τα μαλλιά κάποιου.
Ακολουθούν μερικά από τα πιο παράξενα δώρα που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι άνθρωποι κάτι μέρες σαν αυτές.
1. Ιδιαίτερες πέτρες
Οι ιδιαίτερες πέτρες είναι ένας από τους πρώτους τύπους δώρων που εντοπίστηκαν από τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους. Στην προϊστορική εποχή, μερικές “ελκυστικές” πέτρες δίνονταν ως δώρο, προκειμένου να ακολουθήσει ζευγάρωμα ή ως απόδειξης της εκτίμησης κάποιου.
Το να δώσεις μία όμορφη πέτρα σήμαινε ότι βρήκες κάτι σπάνιο που θα μπορούσες να το κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου, αλλά αντ’ αυτού επέλεξες να το δώσεις σε κάποιον άλλο, τονίζοντας το πόσο ξεχωριστό τον θεωρείς. Αυτές οι πέτρες μπορεί να είχαν μοναδικά και σπάνια χρώματα ή να είχαν ασυνήθιστο σχήμα, κάτι που θα τις ξεχώριζε από όλες τις υπόλοιπες και συνηθισμένες.
2. Δόντια ζώων
Οι αρχαίοι των οποίων τα χέρια τους έπιαναν λίγο παραπάνω, έδιναν ο ένας στον άλλο ως δώρα λαμπερά δόντια ζώων. Όσο μεγαλύτερο ήταν το δόντι, τόσο μεγαλύτερη αξία είχε. Τα δόντια που γυάλιζαν ή ήταν άθικτα θεωρούνταν πιο πολύτιμα από τα ραγισμένα ή τα βρώμικα.
Μερικές φορές, αυτά τα δόντια των ζώων θα ήταν περασμένα σε κορδόνια προκειμένου να χρησιμεύσουν ως περιδέραια ή ως άλλα αξεσουάρ, ώστε να μπορεί να τα μεταφέρει και να τα επιδεικνύει ο παραλήπτης ενός τέτοιου δώρου.
3. Φυλαχτά για την πρόληψη ασθενειών
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την παράδοση να δίνουν στα νεογέννητα μικρά φυλαχτά ως καλωσόρισμα στον κόσμο. Πιστεύεται ότι αυτά τα μικρά φυλαχτά είχαν τη δύναμη να εμποδίσουν το παιδί να αρρωστήσει από μία σειρά ασθενειών. Μερικοί πίστευαν ακόμη ότι αυτά τα δώρα είχαν τη δύναμη να κρατήσουν μακριά τυχόν κακά πνεύματα που θα προσπαθούσαν να στοιχειώσουν το νεογέννητο στις πρώτες μέρες της ζωής του.
4. Αγιασμό
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν πολλά αντικείμενα που τους άρεσε να δίνουν ως δώρα, όπως κοσμήματα, αρώματα, αλλά και αγιασμό. Την αιγυπτιακή Πρωτοχρονιά (γύρω στα μέσα Ιουλίου), οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τιμώντας τους θεούς και ευχόμενοι ευημερία και ευλογία στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, γέμιζαν μικρά φιαλίδια με αγιασμό από τον ποταμό Νείλο και τα δώριζαν σε όσους αγαπούσαν. Όποιος έπαιρνε λίγο από αυτό το νερό, οι θεοί θα τον ευλογούσαν για το έτος που ερχόταν.
5. Αναμμένα Κεριά
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτούς που πρέπει να ευχαριστείς για αυτά τα κεριά που βρίσκεις πάνω στην τούρτα σου κάθε χρόνο είναι οι αρχαίοι Έλληνες. Όταν γιόρταζαν τα γενέθλια κάποιου, οι αρχαίοι έλεγαν ευχές και άναβαν κεριά για το αγόρι ή το κορίτσι που γιόρταζε. Πίστευαν ότι το σβήσιμο των κεριών θα τους βοηθούσε να ζητήσουν από τους θεούς να διώξουν τα κακά πνεύματα που πιθανότατα να στοίχειωναν τον εορτάζοντα. Αυτό το αίτημα προς τους θεούς θα τους παρείχε επίσης προστασία για τη χρονιά που ερχόταν.
6. Τραγούδια αγάπης
Οι άντρες που πραγματικά ήθελαν να εντυπωσιάσουν μια κυρία, πολλές φορές της τραγουδούσαν άσματα αγάπης κατά μεσής του δρόμου. Πολλοί από αυτούς συνέθεταν τα τραγούδια οι ίδιοι, αλλά άλλοι προτιμούσαν να αναθέτουν τη σύνθεση σε “ειδικούς” που γνώριζαν καλά από τη σύνθεση τέτοιων τραγυοδιών.
Αυτά τα κομμάτια θα ερμηνεύονταν δημοσίως μπροστά σε γυναίκες με σκοπό -προφανώς- το ξελόγιασμα. Ακόμα κι αν δεν ήταν σπουδαίοι τραγουδιστές, είμαστε σίγουροι ότι η σκέψη ήταν αυτή που μετρούσε.
7. Καυσόξυλα
Στις μέρες μας, συνήθως φέρνουμε κρασί σε ένα σπιτικό πάρτι αλλά στην αρχαιότητα δεν το συνήθιζαν και τόσο αυτό. Αντίθετα, οι αρχαίοι όταν επισκέπτονταν κάποιον που μόλις είχε μπει στο νέο του σπίτι, του πήγαιναν ως δώρο καυσόξυλα. Μόλις το σπίτι θα ζεσταινόταν από τη φωτιά-δώρο του καλεσμένου, τότε ο οικοδεσπότης θα μαγείρευε πάνω σε αυτή φαγητό για να κεράσει με τη σειρά του όσους τον σκέφτηκαν και του έκαναν αυτό το δώρο. Στη συνέχεια η γιορτή θα συνεχιζόταν με πολύ φαγητό, ποτό και τραγούδια.
8. Ρουχα ραμμένα απ’ τα μαλλιά τους
Θεωρούταν ρομαντικό δώρο έως και πονηρό στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι που ήθελαν να κάνουν δώρο στον/στην σύντροφο τους, μερικές φορές τους έδιναν ρούχα ραμμένα απ’ τα μαλλιά τους. Αυτή η πράξη πολλές φορές ισοδυναμούσε με πρόταση γάμου, αν και συνήθως τέτοια δώρα δίνονταν στα αρραβωνιάσματα.
Μπορεί να ακούγεται παράξενο σήμερα να προχωράει κανείς στον δρόμο φορώντας παλτό απ’ τα μαλλιά της συντρόφου του, αλλά εκείνα τα χρόνια θεωρούταν πολύ ρομαντικό.
9. Φτύσιμο
Ναι, καλά διάβασες. Η φυλή Μασάι της Κένυας είναι γνωστή για τη χρήση του φτυσίματος ως ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους. Φτύνουν πάνω σε δώρα, στις χειραψίες, ακόμη και στα μέτωπα των νεογέννητων. Ενώ το φτύσιμο θεωρείται ως ασέβεια σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, το να μοιράζεσαι το σάλιο σου σε εκείνο το μέρος του πλανήτη, θεωρείται ως το μεγαλύτερο δώρο για τους Μασάι επειδή δίνετε σε κάποιον το “πολύτιμο νερό” σας.
Το να φτύσεις κάποιον σε μια γιορτή είναι ένας τρόπος να ευχηθείς ευημερία, υγεία και μακροζωία. Αυτή η παράδοση πάει πολλούς αιώνες πίσω και εξακολουθεί να εφαρμόζεται έως και σήμερα.
Πηγή: ancient-origins.net