Thessaloniki Pride Konstantinos Tsakalidis / SOOC

EUROPRIDE 2024: ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο διευθυντής του Thessaloniki Pride, Αποστόλης Καραμπαΐρης μιλά στο NEWS 24/7 για τη σημασία της διεξαγωγής του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η φαντασμαγορική Παρέλαση Υπερηφάνειας.

Με το σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία” το Thessaloniki EuroPride 2024 αγκαλιάζει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό είναι το πρώτο EuroPride που διεξάγεται στην Ελλάδα και μόλις το δεύτερο που φιλοξενείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κι αυτό, έχει τη δική του σημασία.

Δεκάδες χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα, για να απαιτήσουν τα αυτονόητα. Ισότητα, ελευθερία, δικαιώματα.

Με πλήθος εκδηλώσεων, συναυλίες, προβολές ταινιών, συνέδρια και παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη, το Thessaloniki EuroPride 2024 βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής.

Europride στη Θεσσαλονίκη
Τελετή έναρξης Europride στη Θεσσαλονίκη. SOOC

Europride στη Θεσσαλονίκη
Τελετή έναρξης Europride στη Θεσσαλονίκη. SOOC

Φυσικά, το απόγευμα του Σαββάτου (29/6) θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης, το γεγονός δηλαδή που θα κορυφώσει την πολύχρωμη γιορτή.

Η μεγάλη παρέλαση θα είναι φαντασμαγορική, ενώ ο Λευκός Πύργος θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Συγκεκριμένα, η παρέλαση θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, από το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα κινηθεί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή κι έπειτα μέσω της οδού Βενιζέλου θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του φετινού EuroPride.

Thessaloniki Pride
Thessaloniki Pride Konstantinos Tsakalidis / SOOC

“ΤΟ EUROPRIDE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!”

Ο Αποστόλης Καραμπαΐρης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Thessaloniki Pride, μιλά στο NEWS 24/7 για τη διεξαγωγή του φετινού EuroPride στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος εξηγεί γιατί το Pride παραμένει μέχρι και σήμερα ένα πολιτικό γεγονός και επισημαίνει την ανάγκη για ορατότητα και αποδοχή. Επιπλέον, απαντά σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι μια ασφαλής πόλη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ αναφέρεται και στη σημαντικότητα που έχει η διεξαγωγή του EuroPride στην συγκεκριμένη πόλη, ως καταλυτικό γεγονός για την πρόοδο και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Η συζήτησή μας ξεκινά με το αν τελικά τo Pride έχει σήμερα απολιτίκ χαρακτήρα. Ο κ. Καραμπαΐρης ξεκαθαρίζει ότι η φύση του Pride ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι πολιτική, τονίζοντας πως τα μέλη του Thessaloniki Pride φροντίζουν ώστε να διατηρείται ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με στόχο μια κοινή πορεία προς την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για το Θεσσαλονίκη Pride
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για το Θεσσαλονίκη Pride Christos Karras / SOOC

Αποστόλη, είναι το Pride απολιτίκ σήμερα;

Σίγουρα όχι! Το Pride δεν είναι απολιτίκ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι το Thessaloniki Pride να είναι εξωστρεφές, να είναι παράγοντας αλλαγής και προόδου για την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δίνουμε σημαντικούς, συνεχείς αγώνες, με το να είμαστε κοντά στην Πολιτεία, αλλά και στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ώστε το Pride για να παραμείνει ζωντανό και για να μπορούμε να προωθούμε τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινότητα. Αυτή είναι μια κατάκτηση που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απολιτίκ. Είναι βαθιά πολιτικό όλο αυτό!

Το να μην παίρνουμε θέση για ένα ζήτημα που ο δημοκρατικός κόσμος δεν συμφωνεί, ναι εντάξει. Αλλά για ζητήματα που είναι ξεκάθαρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί δεν νομίζω ότι δεν παίρνουμε θέση. Και μάλιστα στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, υποστηρίζουμε όχι μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όχι μόνο ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, αλλά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, κάθε ατομική ελευθερία.

Γιατί είναι σημαντικό σήμερα το Pride;

Υπάρχουν πολλοί που συχνά λένε “σας αποδεχόμαστε. Ορίστε, νομιμοποιήθηκε και ο γάμος τώρα, γιατί φωνάζετε;” Ναι, γίνονται σημαντικά βήματα. Ας πάμε όμως σε πιο ευάλωτες ομάδες, ας πάμε στα τρανς άτομα, τα οποία για κάποιους είναι ανώμαλα και ψυχικά διαταραγμένες προσωπικότητες. Ας πάμε στα άτομα που είναι εκτός του διπόλου. Ας πάμε σε κάτι πιο απλό, σε θηλυπρεπείς ομοφυλόφιλους και αρρενωπές λεσβίες. Εκεί μπαίνει η διάσταση της έκφρασης φύλου, που λένε ορισμένοι “εγώ δεν έχω πρόβλημα, αλλά κι ο άλλος κουνιέται, ο άλλος προκαλεί”. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος…

Επιπλέον, στον νόμο για τον πολιτικό γάμο, τα τρανς άτομα δεν λήφθηκαν υπόψη. Θεωρητικά, μπορούν να παντρευτούν, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που χρειάζονται αλλαγή λόγω της ταυτότητάς τους, οπότε ουσιαστικά ο νόμος αφήνει έξω την τρανς γονεϊκότητα.

Αλλά το κύριο ζήτημα είναι η μη κοινωνική αποδοχή. Και υπάρχει ακόμη και μέσα στην ίδια την γκέι κοινότητα σημαντικό ζήτημα. Υπάρχουν μέλη που δεν αποδέχονται τα τρανς άτομα. Κι αυτό είναι πολύ στενάχωρο και θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά.

Για να ‘μαι ειλικρινής, μετά την πρόσφατη ομοτρανσφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους, δεν θα ένιωθα απόλυτα ασφαλής να συμμετάσχω στην παρέλαση του Thessaloniki EuroPride. Εσύ ζεις σε αυτή την πόλη. Σου φαίνεται υπερβολικό αυτό που σου λέω;

Καταλαβαίνω για ποιους λόγους η επικεφαλίδα ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη προκαλεί φόβο και ανησυχία, εντούτοις αν μελετήσουμε την τυπολογία της βίας, ακόμα και αυτού του περιστατικού -που ήταν μοναδικό και ακραίο-, δεν είχαμε ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για το EuroPride για πολλούς λόγους.

Αρχικά, στο ιστορικό του φεστιβάλ ποτέ δεν είχαμε ένα περιστατικό σαν κι αυτό. Δηλαδή η βία που παράγεται είναι αυτή που μπορούν να κάνουν μονάδες στο σκοτάδι. Δεν έχουμε ζήσει μεγάλα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια Pride στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυτά τα πιτσιρίκια που έρχονται, μιλάμε για λιγότερο από 30, τα οποία βγαίνουν μπροστά στην παρέλαση και κοροϊδεύουν, πετάνε χαλίκια και βρίζουν. Πέρα από αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα σοβαρό και ακραίο.

Σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία είναι σε εγρήγορση. Και μάλιστα μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Αριστοτέλους, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και από τον ίδιο τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Κάναμε δύο συναντήσεις πριν το EuroPride, οπότε είναι σε ανώτατο επίπεδο η κινητοποίηση για την ασφάλεια. Η αστυνομία έχει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ασφάλεια του EuroPride. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το event δεν μπορεί να θεωρηθεί εκδήλωση μεγάλου ρίσκου για τα συμμετέχοντα μέλη.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για το Θεσσαλονίκη Pride
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για το Θεσσαλονίκη Pride Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μέσα σ’ όλα, υπάρχουν και οι σκοταδιστικές φωνές από σημαντική μερίδα της εκκλησίας.

Εννοείται πως υπάρχουν, δυστυχώς. Άλλωστε, κι εδώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε για χρόνια τον Άνθιμο, που πάντα είχε κάτι να πει για εμάς… Αυτές οι φωνές -λίγες ευτυχώς-, έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι που τελικά είναι υπέρ του κινήματος. Να συσπειρώσουν τους συμμάχους των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα, οι θρησκευτικοί ταγοί -βλέπε τι έγινε με τον νόμο για την ισότητα στον γάμο- δεν έχουν μια “αντιπολίτευση” ενιαία που να βγει μπροστά. Είναι διασπασμένοι. Γενικά, στα Βαλκάνια υπάρχει αυτή η επιρροή της εκκλησίας. Στη Σερβία είναι πιο ισχυρές αυτές οι φωνές, στην Αλβανία από την άλλη δεν υπάρχει αντι-Pride θρησκευτικό κίνημα, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό και ενιαίο θρήσκευμα.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στο πλαίσιο της διεξαγωγής του EuroPride στη Θεσσαλονίκη;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η διστακτικότητα των φορέων να μας εμπιστευτούν. Και μάλιστα θα πρέπει να πω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλη τη χώρα. Εμείς έχουμε το οργανωτικό κομμάτι, το τμήμα που πρέπει να υλοποιήσουμε, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει και στήριξη από την Πολιτεία, από την αγορά, από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Όλο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι. Εμείς απλά συντονίζουμε. Οπότε η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να πείσουμε για το αυτονόητο, να πείσουμε τη Θεσσαλονίκη γιατί όλο αυτό θα είναι επωφελές για την πόλη και για τη φήμη της χώρας.

Προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε ότι όταν προάγουμε τον ΛΟΑΤΚΙ+ τουρισμό, δεν θα έρθουν μόνο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην περιοχή. Γιατί με τον ίδιο τρόπο που ένας straight τουρίστας ίσως αποφεύγει τις χώρες που έχουν πολιτική αστάθεια και υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας, το ίδιο ισχύει και με τον queer κόσμο. Είναι ένας δείκτης ευημερίας και ανάπτυξης το πώς συμπεριφέρεσαι στις μειονότητες. Σίγουρα δεν μπορούμε να υποδεχτούμε τον τουρισμό που έχει το Βερολίνο, οπότε εμείς αυτό που προβάλλουμε είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια ερωτική πόλη και ένας ρομαντικός προορισμός που επεκτείνεται και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Υπάρχει μια σειρά με την οποία άρχισαν να ανταποκρίνονται οι θεσμοί και οι φορείς. Αρχικά, στάθηκε στο πλάι μας η Κοινωνία των Πολιτών, εκεί που βρήκαμε τους πρώτους μας συμμάχους, επειδή εκεί υπάρχει αυτή η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά ακολούθησε ο καλλιτεχνικός κόσμος. Μετά ακολούθησε η αγορά, μετά ακολούθησε η εκπαίδευση και ο πολιτικός χώρος.

Και μάλιστα σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναγνωρίσω τη συμβολή του δημάρχου Μπουτάρη στον αγώνα μας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε βγει μπροστά, μας υποστήριξε και δεν είχε καμία έγνοια για το πολιτικό κόστος. Βγήκε και είπε ό,τι πίστευε. Και τελικά διαπίστωσαν κι άλλοι πολιτικοί ότι όχι μόνο δεν έχει πολιτικό κόστος να υποστηρίζεις τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αλλά αντιθέτως έχει και πολιτικό όφελος.

Πορεία Υπερηφάνειας για το 11ο Θεσσαλονίκη Pride, στις 24 Ιουνίου, 2023
Πορεία Υπερηφάνειας για το 11ο Θεσσαλονίκη Pride, στις 24 Ιουνίου, 2023 Christos Karras / SOOC

Επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη κι όχι η Αθήνα. Γιατί όχι η πρωτεύουσα, αναρωτήθηκαν κάποιοι.

Ο λόγος που επιλέχτηκε η Θεσσαλονίκη είναι επειδή θέλαμε να κάνουμε μια παρέμβαση, να τονώσουμε και να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει πιο εύκολη πρόσβαση από τις όμορες χώρες, που κατά τεκμήριο είναι πιο αργή η πρόοδος και πιο δύσκολη η αποδοχή. Οπότε, για αυτό τον λόγο επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη, για να μπορεί να συγκεντρώσει όλον αυτόν τον κόσμο που αισθάνεται καταπιεσμένος. Είναι σίγουρα τολμηρό, αλλά είμαστε εδώ.

“Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία”. Για ποιον λόγο καταλήξατε στο συγκεκριμένο σύνθημα;

Το Thessaloniki EuroPride του 2020 ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού. Οπότε, εμείς επιμείναμε, δεν ενδώσαμε στις δυσκολίες. Γενικότερα, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αντιμετωπίζει πολλές διακρίσεις, αλλά τις αντιμετωπίζει με επιμονή. Έτσι κι εμείς, είπαμε να μην αφήσουμε να μας πάρει από κάτω όλη αυτή η κατάσταση. Προχωράμε μπροστά, προοδεύουμε, αντιστεκόμαστε. Είμαστε ξεκάθαρα με την πρόοδο. Δεν θέλουμε τη συντηρητική στροφή και ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου η κοινωνία θα είναι συμπεριληπτική. Έτσι μόνο έρχεται η ευημερία.

Αυτό είναι κυρίως το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλους όσοι θεωρούν ότι εδώ δεν μπορεί γίνει τίποτα, ότι δεν είμαστε σε θέση να καταφέρουμε και πολλά, ότι είμαστε πάντα πίσω, ότι δεν είμαστε Ευρώπη.

Εδώ είμαστε και θέλουμε την αλλαγή. Και η αλλαγή είναι εφικτή μόνο αν δεν τα παρατήσεις. Κι αν δείξουμε στον κόσμο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μπορούμε να πάμε μπροστά και να διεκδικήσουμε τις ζωές μας και να έχουμε στην Ευρώπη μεγαλύτερη συνοχή, μεγαλύτερη ισότητα και αποδοχή. Για να μην υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Θεσσαλονίκη Pride
Θεσσαλονίκη Pride Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Και μετά το EuroPride; Ποιο το επόμενο βήμα; Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;

Η αλήθεια είναι πως έχουμε αρκετούς στρατηγικούς στόχους για το μέλλον. Ένας από αυτούς είναι να αυξήσουμε τις υπηρεσίες προς την κοινότητα. Να επεκταθούμε -κατά προτεραιότητα στη βόρεια ελληνική επαρχία- και να ενδυναμώσουμε το περιφερειακό μας δίκτυο, βλέπε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά σε επίπεδο στρατηγικών στόχων.

Σε επίπεδο ανάπτυξης ικανοτήτων, προφανώς θέλουμε όλη η παρακαταθήκη που θα αφήσει το EuroPride 2024 να μπορέσει να αξιοποιηθεί την επόμενη ημέρα. Θέλουμε το Thessaloniki Pride να πατήσει πάνω στην εμπιστοσύνη που χτίστηκε και στις σχέσεις που οικοδομήθηκαν με αφορμή το EuroPride, με στόχο να καταφέρουμε να είμαστε ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Το έχουμε καταφέρει ως ένα σημείο, αλλά θέλουμε να χαραχτεί στη συνείδηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ότι το Thessaloniki Pride είναι ένα περιφερειακό Pride, ότι είναι εξωστρεφές, ασφαλές, ότι δεν αφορά μόνο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, ότι αφορά όλες, όλους και όλα και πως πραγματικά είναι ένας παράγοντας σημαντικής αλλαγής για την κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα