Η Λίντα Καπετανέα Ελίνα Γιουνανλή

Η ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΧΟΡΟΥ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

Η Λίντα Καπετανέα μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή το πρόγραμμα του 30ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 21 Ιουλιου.

Η Καλαμάτα είναι πια το δεύτερο σπίτι της Λίντας Καπετανέα. Το καλοκαίρι θα τη δεις στην παραλία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία και στα αγαπημένα της στέκια, το Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη, το Luna Lounge, την ταβέρνα Βερσαλλιες και το υπέροχο Bistroteca.

Τα τελευταία χρόνια που κρατά το τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάθε φορά που τελειώνει το Φεστιβάλ αποχαιρετά όλους τους συνεργάτες της με μια αγκαλιά τα τελευταία 6 χρόνια.

Φέτος είναι μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή χρονιά, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το φεστιβάλ που είναι συνώνυμο με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Από το 1995 μέχρι σήμερα τροφοδοτεί το κοινό με έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενώντας δημιουργούς που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού.

Η Λίντα Καπετανέα
Η Λίντα Καπετανέα Ελίνα Γιουνανλή

Συμπληρώνετε επτά χρόνια στο τιμόνι του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Τι θα θέλατε να αλλάξετε και τι να εμπλουτίσετε;

Κάποιες αλλαγές που έχει ανάγκη το Φεστιβάλ όπως η μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και μια πιο ευέλικτη διοικητική δομή δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να τα αλλάξω, ωστόσο είναι κάτι που το θέτω διαρκώς στο τραπέζι μέχρι να υπάρξουν οι κατάληλες συνθήκες να εισακουσθεί.

Ως προς το ίδιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ ονειρευόμαστε ένα πολύ πιο εκσυγχρονισμένο Φεστιβάλ, με δικές του παραγωγές/ συμπαραγωγές και τεχνική αυτάρκεια, με αναθέσεις έργων σε καλλιτέχνες, με πιο συμπεριληπτική προσέγγιση για ειδικές ομάδες κοινού που αναζητούν την ορατότητα και πιο προσβάσιμο για ΑμεΑ, με εντονότερη παρουσία και δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους για τους πολίτες της Καλαμάτας και με παραστάσεις που περιοδεύουν κατά τη χειμερινή σεζόν, με residencies και έρευνα καλλιτεχνών, με τη δυνατότητα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με περισσότερες εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας και πράσινα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όπως και πρακτικές μείωσης αποτυπώματος άνθρακα στις μετακινήσεις των καλλιτεχνών.

Η λίστα είναι μεγάλη. Δε μας λείπει το όραμα. Ούτε η διάθεση. Χρειαζόμαστε υποστήριξη από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις κάθε επιπέδου για να το πετύχουμε.

BOTIS SEVA_FAR FROM THE NORM_Until We Sleep_Credit_Tom Visser
BOTIS SEVA_FAR FROM THE NORM_Until We Sleep Tom Visser

Αλήθεια, τι γίνεται με το θέμα των συμπαραγωγών του φεστιβάλ και τι θα θέλατε να αλλάξει στο τοπίο των επενδύσεων στο σύγχρονο χορό;

Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε συμπαραγωγές. Αυτό θα απαιτούσε και μια παρακολούθηση των παραγωγών, έναν συντονισμό σε διοικητικό/τεχνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Κάτι που απαιτεί έξτρα κόσμο και πόρους.

Θα ήθελα να υπάρχουν σοβαρές επιχορηγήσεις όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, να υπάρχουν παραγωγές με μεγαλύτερη διάρκεια και να μην ανεβαίνουν έργα σύγχρονου χορού μόνο για 3, 4 παραστάσεις και φυσικά να υποστηρίζονται οι περιοδείες. Ο χορός είναι παγκόσμια γλώσσα και τα έργα μπορούν να παιχτούν παντού. Αν αυτό το καταλάβουμε θα δούμε ότι υπάρχει ένα εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν, για να μιλήσω και με όρους αγοράς, το οποίο μένει αναξιοποίητο.

Η Λίντα Καπετανέα
Η Λίντα Καπετανέα Ελίνα Γιουνανλή

Η αφιέρωση της Λίντας Καπετανέα…

Τι έχετε ετοιμάσει για το φετινό επετειακό φεστιβάλ και γιατί επιλέξατε να το αφιερώσετε στους χορευτές;

Το αφιερώσαμε στους καλλιτέχνες, γιατί χωρίς τους καλλιτέχνες δεν υπάρχει Φεστιβάλ. Ούτε χορός. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης του χορού σε μια εποχή και μια κοινωνία που σου λέει να γίνεις οτιδήποτε άλλο εκτός από καλλιτέχνης. Πόσο μάλλον καλλιτέχνης της κίνησης.

Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες, νέους, πρωτοεμφανιζόμενους, σπουδαστές της ΚΣΟΤ, κάποιους που κλείνουν μια πορεία πολλών ετών, τους πιο επιδραστικούς αυτή τη στιγμή που έχουν μια πολύ δυνατή φωνή για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Ποιες είναι οι τάσεις και οι καινοτομίες που παρατηρείτε στον σύγχρονο χορό που αντικατοπτρίζονται στο φετινό πρόγραμμα;

Δε βασιζόμαστε στις τάσεις, αλλά στις προσωπικότητες και στα σπουδαία έργα. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει η δουλειά που υπάρχει στην κίνηση και όχι οι ιδέες. Θα δείτε σίγουρα παραστάσεις που έχουν στοιχεία θεάτρου, ακροβατικών, εικαστικών, hip hop, αυτοσχεδιασμού κ.λ.π.

YOANN BOURGEOIS_Approche 17. Opening
YOANN BOURGEOIS_Approche 17. Opening Pascale Cholette

Ποια είναι/ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης;

Να βλέπεις χαμόγελα ή συγκίνηση όταν βγαίνει ο κόσμος από την αίθουσα. Ν’ ακούς τις συζητήσεις που παίρνουν φωτιά.

Πώς πιστεύετε πως έχει εξελιχθεί το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το κοινό του και τις προσφερόμενες δράσεις; Οι δράσεις εξωστρέφειας πώς έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα;

Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι οι πολίτες της Καλαμάτας περιμένουν με λαχτάρα τα σεμινάρια για το κοινό. Και οι μαθητές το πρόγραμμα του keep dancing και τα εικαστικά εργαστήρια που διοργανώνουμε με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Και όλος ο κόσμος τις παραστάσεις της πλατείας κάθε βράδυ στις 9:00. Αυτά μας δίνουν μεγάλη χαρά.

Info:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων: Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα:
Ηλεκτρονικά: https://www.ticketmaster.gr/search.html?category=Dance

ΜΑΙΝ STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (12-13/07 & 20-21/07)
Κανονικό εισιτήριο / α’ ζώνη: €24,00
Μειωμένο εισιτήριο / α’ ζώνη: €18,00
Περιορισμένης ορατότητας / β’ ζώνη: €10,00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
Γενική είσοδος: €15,00

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη του αντίστοιχου απαραίτητου νόμιμα θεωρημένου δικαιολογητικού (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

BLACK BOX – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Γενική είσοδος: €15,00

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Κόστος συμμετοχής σε 3 σεμινάρια & 2 masterclasses & 1 dance battle: €400,00
Εγγραφές και πληροφορίες: [email protected]
Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική έκπτωση
για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εγγραφές και πληροφορίες: [email protected]
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα