24MEDIA

ΙΕΡΕΑΣ… ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ: “ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ”

Η Ινές Σάρλοτ Κνολ κήρυσσε επί χρόνια το λόγο του θεού από τον άμβωνα του ναού. Αυτό δεν την εμποδίζει να είναι μία σύγχρονη γυναίκα.

Μία αέρινη φιγούρα ξεχώριζε το προηγούμενο καλοκαίρι στη Μονεμβάσια. Μία γυναίκα κομψότατη, πάντα προσεγμένη, που έδειχνε να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στην ώριμη φάση της ζωής της. Το παρουσιαστικό της (πανύψηλη και αδύνατη) παρέπεμπε σε πρώην μοντέλο, θα έλεγε κανείς ότι έμοιαζε, τηρουμένων κάποιων αναλογιών, στη Λίντα , το super model των 90’ς. Ο αναγνώστης μας μπορεί έτσι να καταλάβει την έκπληξη όταν πληροφορηθήκαμε ότι η εν λόγω γυναίκα είναι…ιερέας!

Και όμως, η Ινές Σάρλοτ Κνολ θήτευσε ως ιερέας της προτεσταντικής εκκλησίας στην Αυστρία. Εξακολουθεί να κηρύτει το λόγο του Θεού αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να έχει τα χαρακτηριστικά μίας γυναίκας της εποχής της. Μίας γυναίκας που έχει το μυαλό και την ψυχή της πάντα ανοιχτά, μίας γυναίκας που δεν φοβάται να ζει στο σήμερα, να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής και ταυτόχρονα να παραμένει πιστή σ’ αυτό που πρεσβεύει ο χριστιανισμός. Στην αγάπη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

“Θέλω να κάνω αυτό σ’ όλη μου τη ζωή”

“Όταν ήμουν 10 ετών” μάς αφηγείται “παρακολούθησα μια ταινία για την Μπέρτα φον Σούτνερ, μια ηγετική μορφή του αυστριακού ειρηνιστικού κινήματος. Έγραψε το βιβλίο “Αφήστε τα όπλα κάτω” και προσπάθησε με τις όποιες δυνάμεις της, να αποτρέψει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκλονίστηκα μ’ αυτό που είδα. Μετά το τέλος της ταινίας, κάθισα στο γραφείο μου και έγραψα ένα ποίημα για την ειρήνη. Ο πατέρας μου μπήκε στο δωμάτιό μου, με είδε να γράφω και με ρώτησε τι είχα γράψει. Όταν του το διάβασα, συγκινήθηκε βαθιά“.

Το επόμενο πρωί, το έδειξα στον καθηγητή των Θρησκευτικών μου. Μου είπε: «Ίνες, σε παρακαλώ διάβασέ το στη σχολική λειτουργία». Ήμουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το μικρό μου κείμενο είχε τέτοια αξία. Παρ’ όλα αυτά, το διάβασα σαν κήρυγμα. Η φωνή μου ήταν πολύ χαμηλή και κανείς στο σχολείο δεν μπορούσε να με ακούσει καθαρά στη μεγάλη εκκλησία. Όταν κάθισα στην πρώτη σειρά δίπλα στη φίλη μου την Άνκε, τη ρώτησα: «Πώς ήταν;» Εκείνη μου απάντησε: «Ήταν υπέροχο». Και τότε είπα: «Θέλω να το κάνω αυτό για όλη μου τη ζωή!».

H Iνές Κλολ σε κήρυγμά της

“Ας είναι η ευλογημένη η αγάπη σας, όποια και αν είναι αυτή”

Ετσι απλά, χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς μεγάλα πρέπει και υποχρεώσεις. Η Ινές θα γινόταν ιερέας. “Σκέφτηκα ότι ήθελα να αλλάξω τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται, τις ανησυχίες τους, τους φόβους που τους κάνουν να χάνουν τη χαρά της ζωής, την ανθρώπινη ύπαρξη. Ήθελα να το αλλάξω μέσα από το κήρυγμά μου, ώστε να μπορεί να αγγίξει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται”.

Αποτέλεσε εμπόδιο το γεγονός ότι ήταν γυναίκα; Σε καμία περίπτωση. Ομως η αλήθεια είναι ότι ακόμη και στην Αυστρία η εικόνα μίας γυναίκας που κηρύττει δεν ήταν, πριν δεκαετίες, μία συνηθισμένη εικόνα: “Είναι γεγονός, δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο για μια γυναίκα να είναι ιερέας. Είχα την τύχη να συνειδητοποιήσω πόσο σοκαριστικό θα μπορούσε να είναι για τους ανθρώπους να βλέπουν μια νεαρή γυναίκα στον άμβωνα ή στο ιερό. Τους καταλάβαινα και ήμουν πολύ ταπεινή και προσεκτική, αλλά ήξερα τι ήθελα. Οι άνθρωποι συχνά ξαφνιάζονταν όταν με έβλεπαν στην εκκλησία ή σε γάμους και κηδείες. Αλλά, μετά την πρώτη εμπειρία, όλοι άλλαζαν γνώμη. Σήμερα, η παρουσία μιας γυναίκας ως ιερέα είναι απόλυτα αποδεκτή”.

Μας περιγράφει ακολούθως μέρος της καθημερινότητάς της όσο ασκούσει το λειτούργημά της: “Τα καθήκοντά μου περιλάμβαναν τη λειτουργία της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένης της Ευχαριστίας, τις βαπτίσεις, τους γάμους και τις κηδείες, τη φροντίδα των πιστών, την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, την εξομολόγηση και τη διατήρηση του απορρήτου της, τη διδασκαλία στα σχολεία, τις επισκέψεις κατ’ οίκον και στα νοσοκομεία. Επίσης, διοργάνωνα εκδηλώσεις, ομιλίες και γιορτές στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα, είμαι συνταξιούχος, αλλά εργάζομαι ως ιερέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης. Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο λειτούργημά μου”.

Η Ινές αγαπά την Ελλάδα. Προφανώς όσο βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους παίρνει μία γεύση από τον τρόπο που λειτουργεί και κινείται η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να την ρωτήσουμε αν το γεγονός ότι στην ορθοδοξία μία γυναίκα δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα ιερέα της φαίνεται κάπως αναχρονιστικό: “Η αλήθεια είναι ότι μου φαίνεται ξεπερασμένο. Στη Βιέννη, είχα πάντα πολύ καλές και φιλικές σχέσεις με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μερικοί ιερείς μού είχαν πει ότι χρησιμοποιούσαν τα κηρύγματά μου, τα οποία έβρισκαν στο διαδίκτυο. Αυτή η φιλία μού έδειξε πώς θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ο κόσμος μας”.

Αυτό που το δίχως άλλο ξεχωρίζει την Ινές από το πρότυπο του ιερέα που γνωρίζουμε στην Ελλάδα είναι η ανοιχτότητά της και η αποδοχή της αγάπης των άλλων όπως αυτή και αν εκφράζεται. Οταν τις θέσαμε το ζήτημα των συντηρητικών έως αναχρονιστικών απόψεων που πολλές φορές εκφράζουν οι Ελληνες κληρικοί για θέματα όπως η ομοφυλοφιλία και το κοινωνικό φύλο, η Αυστριακή ιερέας μας απάντησε όσο πιο ανθρωποκεντρικά γινόταν: “Το μότο μας είναι: «Ας είναι ευλογημένη η αγάπη σας». Αυτή η φράση συνοψίζει την εκπαίδευση που λαμβάνουμε στις Προτεσταντικές Εκκλησίες για να κατανοούμε κάθε μορφή αγάπης.

Η Λουθηρανική Εκκλησία της Αυστρίας άφησε την απόφαση σχετικά με τη στάση απέναντι στις διαφορετικές μορφές αγάπης στις ενορίες. Εάν η απόφαση ερχόταν από τον Επίσκοπο και τη Σύνοδο, η Εκκλησία θα είχε διασπαστεί. Έτσι, σήμερα κάθε ενορία αποφασίζει αν θέλει να ανοίξει την εκκλησία της σε όλες τις μορφές αγάπης ή όχι. Οι εκκλησίες που το επιλέγουν, έχουν ένα σύμβολο στις ιστοσελίδες και τις ανακοινώσεις τους: Αποδοχή και ανοιχτότητα σε όλες τις μορφές ζωής. Έτσι, όποιος αναζητά έναν ιερέα που εκτιμά και ευλογεί την αγάπη του, μπορεί να τον βρει σε μια τέτοια ενορία”.

Καταλαβαίνει κανείς από την απάντηση την κολοσσιαία διαφορά προσέγγισης και νοοτροπίας. Οταν κάποιοι μιλούν για “αρρώστια” και “ανωμαλία”, άλλοι, που δηλώνουν επίσης Χριστιανοί, προτιμούν όρους όπως “διαφορετικές μορφές αγάπης”. Αλλος κόσμος, άλλη κοινωνία.

“Έχω βρει μια υπέροχη εσωτερική απάντηση στις προκλήσες που βάζουν οι καιροί και ίσως απομακρύνουν τον κόσμο από την εκκλησία” μας τονίζει η Ινές. “Να είσαι μαζί με τους ανθρώπους. Να κατανοείς τις ανάγκες τους. Να ενσαρκώνεις το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η Εκκλησία. Να είσαι αυτό το μήνυμα για όλες τις γενιές. Αυτό λειτουργεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκκλησίες μας θα επιβιώσουν”.

“Οπως πιστεύω” συνεχίζει “ότι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ μπορούν να συνυπάρξουν στην Ευρώπη. Όλες οι θρησκείες μπορούν να συνυπάρξουν σε όλο τον κόσμο, αν είναι ανοιχτές προς όλη την ανθρωπότητα, αν σέβονται τις απόψεις των άλλων, αν αγαπούν – και δεν μισούν. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό”.

Ηταν η ώρα για την τελευταία ερώτησή μας. “Πρόσφατα, ένας Αμερικανός επίσκοπος εκφώνησε μια σημαντική ομιλία μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ, προβάλλοντας αξίες που φαίνεται να του είναι ξένες. Μπορεί η Εκκλησία στην Ευρώπη να διαδραματίσει ρόλο στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών” την ρωτήσαμε.
Ιδού η απάντηση: “Μα σαφώς η Εκκλησία στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών. Εάν οι πολιτικοί και οι ιερείς ακούν και συνομιλούν μεταξύ τους. Αν υπάρχει θέληση, όλα είναι δυνατά!”.

Με την Ινές το ραντεβού ανανεώθηκε για το προσεχές καλοκαίρι. Τότε θα μας εξηγήσει πως και γιατί αγάπησε σφόδρα τα αρχαία Ελληνικά. To be continued λοιπόν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα