ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΟΥΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολλοί λένε ότι είδαν UFO στην Αττική και στην Εύβοια. Έχουν δίκιο ή είναι κάτι διαφορετικό;
Τον Απρίλιο του 2020 είχε προκληθεί αναστάτωση στη Ξάνθη, όταν κάτοικοι ήταν βέβαιοι πως εντόπισαν UFO στον ουρανό, πριν γίνει γνωστό ότι ήταν δορυφόροι του Elon Musk.
Κάτι ανάλογο έγινε και τον Ιούλιο του 2022, με το εντυπωσιακό θέαμα που εμφανίστηκε στον αττικό ουρανό να μην αφορά αστέρια, αλλά προϊόντα της Starlink, ιδιοκτησίας Musk.
Ένα χρόνο αργότερα (πριν λίγες ώρες), έζησαν την εμπειρία οι κάτοικοι του Αλμυροπόταμου και άλλων περιοχών της Εύβοιας αλλά και της Αττικής αφού το “κονβόι” πέρασε πάνω από την Αθήνα.
Τι συμβαίνει στον ουρανό μας
Πρώτα να διευκρινίσουμε πως η NASA αντικατέστησε το στιγματισμένο ακρωνύμιο UFO με το UAP (Unidentified Anomalous Phenomena -UAP), όπως ομολογούσε πως έχει συστήσει ανεξάρτητη ομάδα μελέτης τους, καθώς όντως υπάρχουν.
Σε ό,τι αφορά τα αστέρια, υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε βράδυ θα μπορούσαμε να δούμε έως 2.000.
Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε πριν τη φωτορύπανση (τα πολλά φώτα των αστικών κέντρων κάνουν πιο φωτεινό τον ουρανό από ό,τι πραγματικά είναι κι έτσι μειώνεται η αντίθεση μεταξύ των αστέρων και του φόντου του ουρανού) και πριν οι δορυφορικές εταιρίες πολλών χωρών θέσουν σε λειτουργία περί τους χιλιάδες δορυφόρους που υπάρχουν σήμερα.
Αυτοί είναι εξαιρετικά φωτεινοί, όταν είναι ενεργοί.
Όταν είναι ανενεργοί, δεν εκπέμπουν φως μεν, αλλά παραμένουν σε τροχιά και γίνονται διαστημικά σκουπίδια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τις πτώσεις τους θα απειλήσουν ανθρώπινη την προσεχή δεκαετία.
Έως τότε βέβαια, το πιθανότερο είναι να έχουμε χάσει τη δυνατότητα της απόλαυσης του έναστρου ουρανού, με μελέτη να ενημερώνει πως δεν αργεί η ημέρα που ένα στα 15 φώτα που θα βλέπουμε εκεί ψηλά δεν θα είναι αστέρι, αλλά δορυφόρος.
Γιατί όμως, μνημονεύεται τακτικά ο πλουσιότερος κάτοικος του πλανήτη ως ο κύριος υπαίτιος της ‘καταστροφής’ των αστεριών του νυχτερινού ουρανού.
Είναι εκείνος που εκτοξεύει τους περισσότερους χαμηλής τροχιάς, από την έδρα της Space X -που ναι, και αυτή είναι δική του. Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, είναι περισσότεροι από 4.000.
Στόχος είναι οι 42.000.
Πώς δεν συγκρούονται οι δορυφόροι
Σύμφωνα με αναφορά σε αρμόδια αρχή, μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου του 2022 και 31ης Μαΐου του 2023 έκαναν περισσότερους από 25.000 ελιγμούς, για να αποφύγουν συγκρούσεις με διαστημικά σκουπίδια ή άλλους δορυφόρους. Εκτιμάται πως γίνεται μια αναπροσαρμογή κάθε περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, κάθε έξι μήνες ο αριθμός των ελιγμών διπλασιάζεται -αφού αυξάνονται οι δορυφόροι.
Ο Musk δεν παίζει μόνος του αυτό το ‘παιχνίδι’
Όλοι οι δορυφόροι της Starlink εκτοξεύονται από τη SpaceX, που επίσης ανήκει στον Μusk και έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν πως θα έχει Internet και το πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη.
Οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται για 99 δολάρια το μήνα. Ο εξοπλισμός στοιχίζει 499 δολάρια και περιλαμβάνει WiFi, τροφοδοτικό, καλώδια και τρίποδο στήριξης.
Παρεμπιπτόντως, ίδια προγράμματα ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου ‘τρέχουν’ μεταξύ πολλών άλλων, και η Amazon Kuiper, η βρετανική OneWeb και η κινεζική StarNet/GW. Όλες μαζί θα στείλουν στον ουρανό 65.000 δορυφόρους.
Αν κάνεις ένα click εδώ μπορείς να τη λίστα με τις εκτοξεύσεις -με τη σειρά που εξασφαλίζουν την άδεια- και εύλογα, την εταιρία που έχει κάνει τις περισσότερες, τον τελευταίο καιρό.
Οι 51 πρώτες καταχωρήσεις είναι της Starlink. Που βάσει πρόσφατης μελέτης προκαλεί και ένα επιπλέον πρόβλημα.
Η Starlink δυσκολεύει την απάντηση στο ερώτημα αν ζούμε μόνοι στο σύμπαν
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της εργασίας για τα όσα προκαλεί το δίκτυο δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink “εκπέμπει αθέλητη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μελέτη του βαθέως διαστήματος”.
Η έρευνα αυτή έγινε από επιστήμονες του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας.
Εντόπισε ακτινοβολία σε 47 από τους 68 δορυφόρους που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ώρας.
Διευκρινίζεται πως επιλέχθηκαν οι δορυφόροι της συγκεκριμένης εταιρίας “λόγω της αφθονίας τους στον ουρανό, σε σύγκριση με άλλους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς”.
Παρατηρήθηκαν με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου (Low-Frequency Array) που βρίσκεται στην Ολλανδία και έχει 40 κεραίες σε όλη την Ευρώπη -με δυνατότητα παρατήρησης μήκους κύματος ακτινοβολίας από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του διαστήματος.
Οι επιστήμονες εντόπισαν συχνότητες από τους δορυφόρους Starlink στα 110 έως 188 megahertz -μονάδα μέτρησης για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. “Αυτό το εύρος περιλαμβάνει την προστατευμένη ζώνη μεταξύ 150.05 και 153 MHz, η οποία έχει δοθεί στους αστρονόμους ραδιοφωνικών εκπομπών για τη μελέτη του διαστήματος. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να επηρεαστούν οι παρατηρήσεις τους”.
Σε πιο απλά ελληνικά, αυτό που κάνουν οι δορυφόροι της Starlink είναι ό,τι ζεις κάθε φορά που ‘χάνεις’ το σήμα στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σου, όταν είσαι -ας πούμε- στην εθνική οδό.
Βέβαια, οι δορυφόροι του Musk δεν διακόπτουν τη μουσική που ακούς, αλλά τα αμυδρά ραδιοκύματα που παράγονται από αστρονομικά αντικείμενα.
Επισημαίνεται πως όσο αυξάνονται οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, τόσο θα ενισχύονται οι ακούσιες εκπομπές που θα κάνουν δύσκολη τη χρήση των ραδιοτηλεσκοπίων -συσκευών εξαιρετικά ευαίσθητων που εγκαθίστανται στη μέση του πουθενά στον πλανήτη, αφού μπορούν να τα επηρεάσουν τα πάντα. Από κινητά τηλέφωνα έως φούρνοι μικροκυμάτων.
Οι δορυφόροι δεν θα καταστρέψουν τη δουλειά των αστρονόμων και όσων άλλουν μελετούν το διάστημα. Θα την κάνουν όμως, πολύ πιο δύσκολη. Και δη αυτήν που αφορά την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα αν ζούμε μόνοι στο σύμπαν.
Το Business Insider ζήτησε ένα σχόλιο από τη Starlink. Δεν το πήρε.
Ακόμα δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο
Οι μελέτες τονίζουν πως εάν δεν υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο και αρχή που να επιτηρεί την τήρηση των κανονισμών, στο εγγύς μέλλον σε κάθε ένα από τα 15 σημεία που μπορούμε να διακρίνουμε στον ουρανό, δεν θα βλέπουμε αστέρια, αλλά δορυφόρους που θα ‘σέρνονται’. Και αυτό προφανώς θα δοκιμάσει κάθε έρευνα αστρονομίας.
Επισημαίνεται ότι όλες οι εταιρίες που εκτοξεύουν σαν ‘καραμέλες’ τους δορυφόρους, γνωρίζουν το κακό που κάνουν στον νυχτερινό ουρανό. Έχουν δεσμευθεί να περιορίσουν το πρόβλημα. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν ρυθμιστικοί κανονισμοί.
Άρα η κάθε εταιρία κάνει ό,τι κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Κάποιες μειώνουν τη λάμψη των δορυφόρων. Άλλες τους βάζουν σε χαμηλότερη τροχιά, ώστε να είναι ορατοί μεν, αλλά να περνούν πιο γρήγορα από τα σημεία. Ο Musk εξετάζει το πώς μπορεί να εκπέμπει μικρότερη ακτινοβολία.
Γενική οδηγία ωστόσο, δεν υπάρχει. Mόνο ‘εξέλιξη’.