Πώς τα πάτε στη σχέση σας; Getty Images/iStockphoto

10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΥΘΟΙ

Δεν θέλω να σου χαλάσω το μύθο, αλλά τελικά θα διαλύσω 10 που διαχρονικά κυκλοφορούν ως ‘κανόνες’ για τις υγιείς σχέσεις.

Την αγάπη δεν την τρως. Ούτε πληρώνεις λογαριασμούς με αυτήν. Άρα δεν μπορεί ποτέ να είναι αρκετή για να συντηρήσει μια υγιή σχέση.

Αυτό ισχύει και για τα χρήματα. Πληρώνουν μεν, λογαριασμούς και τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε τρόφιμα και να έχουμε να φάμε, ωστόσο δεν αγοράζουν τη συναισθηματική σύνδεση, την εμπιστοσύνη, την πίστη και τη συναισθηματική ολοκλήρωση -που δίνει ή θα έπρεπε να δίνει η αγάπη.

Αν νομίζεις πως υπάρχει έστω μια τέλεια σχέση εκεί έξω που έχει προκύψει αβίαστα, μάλλον ζεις σε έναν κόσμο στον οποίον πολύ θα ήθελα να έλθω να κατοικήσω κι εγώ.

Σε αυτόν που ζούμε “μια καλή σχέση ευδοκιμεί αν επιβιώσεις από το χάος. Το έργο της οικειότητας είναι η σύγκρουση των ατελειών και το πώς τις διαχειριζόμαστε” εξηγούν επιστήμονες που μίλησαν στην Guardian.

Το άρθρο αφορούσε κανόνες σχέσεων που κυκλοφορούν ευρέως, εν τούτοις πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση μύθων. Τους τσεκάραμε και τους εμπλουτίσαμε, αναζητώντας σχετικές πληροφορίες σε έρευνες.

Πάμε λοιπόν, να δούμε τους 10 μεγαλύτερους μύθους που για κάποιο λόγο εξακολουθούμε να πιστεύουμε (ή έστω να διαπραγματευόμαστε) σήμερα.

1) Το σεξ δεν είναι το άπαν σε μια σχέση

Σεξ και σχέσεις Getty Images/iStockphoto

Ως το πιο σημαντικό στοιχείο μιας υγιούς σχέσης έχει καταγραφεί η επικοινωνία. Η Susanna Abse, ψυχαναλυτική θεραπεύτρια που δουλεύει και με ζευγάρια από το 1991 είπε πως “για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας καλής σχέσης. Αν και το σεξ μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό πράγμα, είναι σίγουρα ένας δείκτης χημείας και έχει σημασία, ειδικά στην αρχή. Επίσης, αν κάνετε κακό σεξ με κάποιον στην αρχή, γιατί να θέλετε να συνεχίσετε να το κάνετε;”.

2) Ο/η σύντροφος πρέπει να ξέρει πώς νιώθω και τι χρειάζομαι

Η Joanna Harrison, δικηγόρος διαζυγίων που έγινε θεραπευτής ζευγαριών ρωτά “γιατί να το θέλεις αυτό; Θα ήταν όλα βαρετά. Επίσης, οι άνθρωποι αλλάζουν. Όλοι εξελισσόμαστε”. Άρα σημασία έχει να μοιραζόμαστε αυτό που νιώθουμε, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα και από την σκοπιά του/της συντρόφου μας. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, για την αποφυγή παρεξηγήσεων και την προώθηση μιας πιο ουσιαστικής σχέσης.

3) Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν

Η θεραπεία στα ζευγάρια έχει ως στόχο να γίνει κατανοητός ο λόγος που συμπεριφέρεται το κάθε μέλος, όπως συμπεριφέρεται και να λαμβάνονται συνειδητές αποφάσεις, ώστε να αλλάξουν πράγματα και να μπορούμε να συνυπάρξουμε ευχάριστα. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί να το θέλουν. Αν δηλαδή, είναι διατεθειμένοι να έλθουν αντιμέτωποι με τις πτυχές του εαυτού τους, οι οποίες είναι επώδυνες ή τους κάνουν να αισθάνονται άβολα. Όλοι έχουμε κατασκευαστικά έναν μηχανισμό άμυνας, που πρέπει να ‘σπάσουμε’ για να εξελιχθούμε.

4) Καμία σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει έπειτα από απιστία

Μελέτη έχει δείξει πως συνήθως δεν είναι η απιστία η αιτία ενός χωρισμού. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη. Το 80% των διαζευγμένων ανέφεραν την απώλεια της αίσθησης της εγγύτητας ως το λόγο του ‘τέλους’. Οι περισσότερες απιστίες ξεκινούν στο πλαίσιο προσπάθειας εξεύρεσης κάποιου που θα μας φροντίσει, θα μας υποστηρίξει και θα μας σεβαστεί -στοιχεία που λείπουν από τη σχέση μας.

“Μια απιστία μπορεί να είναι μια στρατηγική εξόδου, αλλά και μια διαμαρτυρία, ένας τρόπος για να επιστήσετε την προσοχή του συντρόφου σας σε κάτι που δεν λειτουργεί για εσάς στη σχέση” λέει η Susanna Abse. “Αν πρόκειται για τέτοιου είδους απιστία και μπορείτε να αντιμετωπίσετε το λόγο που συνέβη με τον σύντροφό σας, θα μπορείτε και να το ξεπεράσετε. Με την προϋπόθεση πως θα ακούσετε μια συγγνώμη και θα υπάρξει πραγματική συγχώρεση”.

5) Όποιος απιστεί μια φορά, θα το κάνει και δεύτερη -και τρίτη κλπ

Οι λόγοι που κάποιος γίνεται άπιστος, είναι προφανείς. Είναι σέξι, έξαψη, κάτι το συναρπαστικό. Οι ειδικοί εστιάζουν στους λόγους που δεν γίνεται κάποιος άνθρωπος άπιστος. Όπως λένε “η απιστία είναι πάντα εγωιστική: υπερισχύει όσων πρέπει να κάνουμε. Αν μάθουμε από την εμπειρία, μπορεί να μην το ξανακάνουμε. Ωστόσο, δεν είναι πάντα βέβαιο πως ο σύντροφος μας θα καταφέρει να μας εμπιστευτεί ποτέ ξανά. Κάτι που είναι δικαίωμα του και πρέπει να του το αναγνωρίσεις”.

6) Η ζήλια είναι σημάδι αγάπης

Ζήλεια. Getty Images

Λυπάμαι που θα στο πω, αλλά μελέτες έχουν δείξει πως η ζήλια έχει συχνά τις ρίζες της στην ανασφάλεια. Άρα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για μια σχέση. Η υπερβολική εκδήλωση της οδηγεί συνήθως σε ελεγκτική συμπεριφορά και διάβρωση της εμπιστοσύνης. Εδώ να θυμίσω ότι η εμπιστοσύνη με το σεβασμό και την επικοινωνία είναι τα κατ’ εξοχήν ‘συστατικά’ για τη δημιουργία μιας ουσιαστικής και υγιούς σχέσης.

7) Ποτέ δεν πηγαίνουμε τσακωμένοι για ύπνο

Ο Terrence Real, οικογενειακός θεραπευτής ενημερώνει ότι κανένα πρόβλημα δεν λύνεται όταν είμαστε κουρασμένοι ή δεν αισθανόμαστε καλά ή είμαστε μεθυσμένοι. “Για αυτό πηγαίνουμε για ύπνο και το πρωί συζητάμε ό,τι μας έχει ενοχλήσει, στον πρωινό καφέ -με καθαρό μυαλό.

8) Για όλους υπάρχει το άλλο μισό

Αρκεί να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που βρίσκουν ξανά αγάπη μετά την απώλεια του συντρόφου τους, για να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει ο ένας/η μία εκεί έξω. Πεποίθηση που μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι επιτυχημένες σχέσεις βασίζονται στη συμβατότητα, τις κοινές αξίες και την αμοιβαία προσπάθεια. Όχι στην ιδέα της ‘αδελφής ψυχής’.

Υποσυνείδητα ερωτευόμαστε τον άνθρωπο που πιστεύουμε πως μας δίνει κάτι που μας λείπει από τη ζωή μας. Που μπορεί να μας ‘θεραπεύσει’. Να μας ολοκληρώσει -λες και ήμασταν μισοί άνθρωποι πριν τον γνωρίσουμε. Άρα είναι πάντα σημαντικό να σεβόμαστε τα όρια του προσωπικού χρόνου και χώρου -ο ένας του άλλου.

9) Τα λεφτά και το σεξ δημιουργούν όλα τα προβλήματα στις σχέσεις

Η αλήθεια είναι πως όλοι ‘κουβαλάμε’ τα θέματα -και τα συμπλέγματα- μας σε μια σχέση. Και τα χρήματα με το σεξ αποτελούν θέματα που είναι ταμπού. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών του ζευγαριού, θα είναι σε θέση να μιλήσουν για ό,τι σημαντικό τους αφορά. Συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και του σεξ.

10) Πρέπει να έχουμε πολλά κοινά με τον/την σύντροφο μας

Ζευγάρι με πολλά κοινά. Getty Images

Η ιστορία έχει δείξει πως αναζητούμε για σύντροφο έναν άνθρωπο που έχει χαρακτηριστικά, τα οποία στερούμαστε εμείς. Έτσι, η συνύπαρξη μας βοηθά (αμφότερους) να εξελιχθούμε ως χαρακτήρες και άνθρωποι. Μια σχέση είναι συχνά πιο ενδιαφέρουσα και δυναμική όπου υπάρχουν προκλήσεις και διαφορές, μαζί με διαφωνίες.

Οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν ανοιχτή επικοινωνία, συμβιβασμό και ικανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαφωνιών.

Οι διαφωνίες δεν είναι εχθροί των σχέσεων, αλλά φίλες. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έχει αποκαλυφθεί πως τα επιχειρήματα, ειδικά τις μικρές διαφωνίες, βοηθούν να εκτονωθούν οι εντάσεις -αντί να φουντώνουν γιατί δεν μιλάμε.

Μας επιτρέπουν και να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο μας και έτσι, να νιώσουμε πιο κοντά του. Πάντα σημαντικό βέβαια, είναι να αναγνωρίζουμε πως δεν επικοινωνούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει το στιλ του. Οπότε είναι απαραίτητος ο σεβασμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα