ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ
Τα χρησιμοποιείς καθημερινά και σίγουρα δεν είναι αυτά που νομίζεις.
Ό,τι έχουμε στο σπίτι μας -σε αντικείμενο με το οποίο ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή- είναι ευκαιρία για τα μικρόβια κάνουν ‘πάρτι’. Μπορεί να είναι από μικρή συγκέντρωση έως φεστιβάλ.
Αν συγκεντρωθεί πολύς ‘κόσμος’, αντιλαμβάνεσαι πως τίθεται ένας κίνδυνος για την υγεία μας.
Μπορούμε ωστόσο, να διαλύσουμε αυτές τις μαζώξεις, με την ευκολία που το κάνουν οι γονείς εφήβων, οι οποίοι επιστρέφουν από την εκδρομή τους νωρίτερα του προγραμματισμένου.
Πρώτα βέβαια, θα χρειαστεί να μάθουμε ποια είναι τα πέντε αντικείμενα στα οποία γίνονται τα καλύτερα ‘πάρτι’ και πώς μπορούμε να προστατευθούμε.
#5 Λαβές Βρύσης Του Μπάνιου
Όταν αγγίζουμε τις λαβές με βρώμικα χέρια, μεταφέρουμε τα βακτήρια και τα μικρόβια σε αυτές. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και ζεστασιάς που υπάρχουν στα μπάνια τα βοηθούν να συγκεντρωθούν και να ‘ευδοκιμήσουν’.
Μετά -σε νέα επαφή- μεταφέρονται στα χέρια μας και ακολούθως σε άλλες επιφάνειες, στο μπάνιο και στο σπίτι -ανάλογα πού θα ακουμπήσουμε, αφότου ακουμπήσουμε τις λαβές.
Είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να έλθει σε επαφή με διάφορα σωματικά υγρά (σάλιο, ούρα, ενδεχομένως και κόπρανα), τα οποία περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και ιούς.
Η λύση στο πρόβλημα είναι να καθαρίζουμε τακτικά τις λαβές με απολυμαντικό καθαριστικό και προφανώς και πλένουμε καλά τα χέρια μας και δη αφότου χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα. Χρήσιμο είναι να έχουμε πρόχειρη καθαρή πετσέτα για να τα στεγνώσουμε, αλλιώς απλά γινόμαστε γρανάζι στη μηχανή μετακίνησης των μικροβίων.
Αν οι λαβές είναι παλιές ή φθαρμένες, πρέπει να αντικαθιστούμε καθώς είναι πιο δύσκολο να τις καθαρίσουμε κι έτσι φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια.
#4 Κινητά Τηλέφωνα
Tα smartphones μας είναι η προέκταση του χεριού μας, με ό,τι συνεπάγεται αυτού. Είναι παντού και πάντα μαζί μας και τα πιάνουμε διαρκώς με τα χέρια και τα δάχτυλα μας, αφού αυτά προηγουμένως έχουν ακουμπήσει άλλες -πολλές διαφορετικές- επιφάνειες.
Μεταξύ τους είναι κάποιες εκ των πιο βρώμικων (λαβές πόρτας, κουμπιά ασανσέρ, πληκτρολόγια, οτιδήποτε υπάρχει σε μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ).
Επιπροσθέτως, τα τηλέφωνα μπορούν να ‘συλλάβουν’ βακτήρια και άλλα μικρόβια από τα χέρια, το πρόσωπό μας και άλλες επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή.
Δεδομένου ότι οι συσκευές αυτές είναι συχνά ζεστές και υγρές, δημιουργούν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας ενώ τρώμ (τα σωματίδια των τροφίμων γίνονται εξαιρετική ‘τροφή’ των βακτηρίων), πίνουμε ή χρησιμοποιούμε το μπάνιο.
Άρα, βοηθά να καθαρίζουμε τακτικά με διάλυμα νερού με οινόπνευμα εντριβής το τηλέφωνο μας, όπως και να μην το παίρνουμε μαζί στο τραπέζι ή στο μπάνιο. Όσο πιο τακτικά πλένουμε τα χέρια μας, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων.
#3 Τηλεχειριστήριο
Αν μένεις μόνος/μόνη δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν ζεις με άλλους (την οικογένεια σου) σημαίνει πως πολλά διαφορετικά χέρια πιάνουν το τηλεχειριστήριο μέσα στην ημέρα. Χέρια που προηγουμένως έχουν ακουμπήσει κάτι άλλο και πιθανότατα μεταφέρουν στο αντικείμενο αυτό βακτήρια και ιούς.
Σημείωσε και ότι τα τηλεχειριστήρια χρησιμοποιούνται συχνά στο σαλόνι ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με πολλές διαφορετικές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων μεταξύ ανθρώπων και επιφανειών.
Για να αποτρέψουμε τη συσσώρευση μικροβίων, είναι σημαντικό να το καθαρίζουμε τακτικά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή με διάλυμα νερού και οινόπνευμα εντριβής και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας.
Μια άλλη -καλή- ιδέα, είναι να αποθηκεύουμε το τηλεχειριστήριο σε καθαρό και στεγνό μέρος όταν δεν το χρησιμοποιούμε, αντί να το αφήνουμε στον καναπέ ή σε άλλες επιφάνειες όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με σκόνη και άλλα υπολείμματα.
#2 Θήκη Οδοντόβουρτσας
Όταν καθαρίζουμε τα δόντια σας, συνήθως εναποθέτουμε την οδοντόβουρτσα υγρή στη θήκη ή τη βάση της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων.
Όπως διάβασες ήδη, το υγρό περιβάλλον είναι βούτυρο στο ψωμί των μικροβίων. Ενισχύεται από το γεγονός ότι η θήκη οδοντόβουρτσας βρίσκεται κοντά στο νιπτήρα ή την τουαλέτα -πηγές άλλων μικροβίων και δη όταν χρησιμοποιούμε το καζανάκι που έχει ως συνέπεια τη διασπορά μικροβίων.
Κατά τη χρήση της οδοντόβουρτσας, ενδέχεται να μεταφερθούν βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί στις τρίχες που με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται στη βάση. Εάν δεν την καθαρίζουμε τακτικά, γίνεται έδαφος αναπαραγωγής των βακτηρίων και άλλων μικροβίων (που υποβοηθά το υγρό περιβάλλον).
Το τακτικό καθάρισμα με ζεστό νερό και σαπούνι ή απολυμαντικό καθαριστικό προσφέρει προστασία, ενώ καλό είναι να μην είναι η θήκη κοντά στο νιπτήρα ή την τουαλέτα. Η αντικατάσταση της θήκης (ή της βάσης) κάθε λίγους μήνες επίσης βοηθάει -ειδικά αν έχουν προκύψει σημάδια φθοράς ή συσσώρευση βρωμιάς.
Βοηθά και να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 έως 4 μήνες και νωρίτερα, εάν έχουν ξεφτίσει οι τρίχες ή αν έχουμε αρρωστήσει -ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων στην οδοντόβουρτσα και το στόμα μας.
#1 Σφουγγάρι Κουζίνας
Όπως χρησιμοποιούμε το σφουγγάρι κουζίνας για τον καθαρισμό πιάτων και πάγκων, μπορεί να μαζέψει βακτήρια, μούχλα και ζυμομύκητες, λόγω του υγρού και ζεστού περιβάλλοντος στο οποίο διατηρούνται συνήθως. Επίσης, παίζουν ρόλο τα σωματίδια τροφής και οργανικής ύλης με τα οποία έρχονται σε επαφή τα σφουγγάρια.
Και εξηγούμαστε:
Όταν χρησιμοποιούμε το σφουγγάρι αυτό για να καθαρίσουμε βρώμικα πιάτα ή πάγκους, το πιθανότερο είναι πως θα μαζέψει σωματίδια τροφίμων, λίπος και άλλη οργανική ύλη που συσσωρεύεται στους πόρους των επιφανειών και αποτελεί πηγή ‘τροφής’ για βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
Mελέτη ενημέρωσε πως σε σφουγγάρι μπορούν να βρεθούν 362 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα στο υγρό περιβάλλον του σφουγγαριού. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση βακτηρίων, μούχλας και ζυμομήκυτα.
Εάν χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι για να καθαρίσουμε ωμό κρέας ή άλλες δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες, εμφανίζονται στο ‘πάρτι’ και επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο και η λιστέρια.
Τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στο σφουγγάρι για ώρες ή και μέρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.
Για να διακόψουμε όλες αυτές τις εξελίξεις, είναι απαραίτητο να το καθαρίζουμε τακτικά το σφουγγάρι (1 με 2 λεπτά στα μικροκύματα σκοτώνουν βακτήρια, ενώ αποτελεσματικό είναι και καθάρισμα στο πλυντήριο πιάτων) και να το αντικαθιστούμε κάθε 2 εβδομάδες.
BONUS: Πετσέτες Μπάνιου
Έχουμε πει (και ξαναπεί) πως το υγρό περιβάλλον του μπάνιου είναι ο ιδανικός βιότοπος για τα μικρόβια και τους άλλους μικροοργανισμούς. Οι πετσέτες γίνονται επίσης, ‘θύματα’. Έρευνα αποκάλυψε πως στο 90% των πετσετών μπάνιου βρέθηκε κολοβακτηρίδιο.
Στο σωστό καθαρισμό των πετσετών παίζουν ρόλο η συχνότητα και η θερμοκρασία του νερού. Οι πετσέτες πρέπει να πλένονται κάθε δυο ημέρες, με ζεστό νερό.
Για την επιπλέον εξόντωση βακτηρίων, είναι καλό να χρησιμοποιούμε προϊόν πλυντηρίου με ενεργοποιημένο οξυγόνο λευκαντικό, μαζί με το κανονικό σας απορρυπαντικό.
Η γενική οδηγία για όλα τα αντικείμενα που πιάνουμε καθημερινά είναι να τα αντικαθιστούμε όταν βρωμίζονται ή αποκτούν φθορές. Ο τακτικός καθαρισμός και οι πρακτικές υγιεινής είναι ανάγκη, ώστε να αποφύγουμε τους κινδύνους που ενέχουν τα βρώμικα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας.