APPLE VISION PRO: ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΥΠΕΡ-ΓΥΑΛΙΑ
Τα νέα γυαλιά της Apple, ή μάλλον η νέα μάσκα της Apple, ονομάζεται Vision Pro και είναι το νέο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας που κυκλοφόρησε αρχικά στις ΗΠΑ και σε λίγους μήνες σιγά – σιγά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με την Apple τα νέα της hi-tech γυαλιά φέρνουν στο τραπέζι μία νέα έννοια που ακούει στο όνομα «Spatial Computing». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι o χρήστης μπορεί μέσα από το Apple Vision Pro, να βλέπει τον πραγματικό κόσμο χωρίς να χρειάζεται να βγάλει την συσκευή από το κεφάλι του αφού η συσκευή διαθέτει κάμερες στο μπροστινό μέρος οι οποίες παίρνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο.
Ήδη στα πρώτα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έχουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, με χρήστες να περπατούν αμέριμνοι, φορώντας το Apple Vision Pro και κάνοντας την δουλειά τους κυριολεκτικά στο πόδι.
Οι πληροφορίες που μπορεί να δει κάποιος μέσα στην συσκευή μπορεί να είναι διάφορες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες από την Apple, όπως το Apple TV και το Apple Music, ή οι σημειώσεις. Μπορεί να δει επίσης ταινίες σε διάφορα περιβάλλοντα όπου και αν είναι, μετατρέποντας κάθε χώρο σε μία τεράστια κινηματογραφική αίθουσα.
Αυτές είναι μερικές από τις πολλές λειτουργίες που μπορεί να έχει το Apple Vision Pro όμως το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η τεχνολογία είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματα των χρηστών ή μάλλον κατά πόσο οι χρήστες είναι έτοιμοι για μία τέτοια τεχνολογία.
Το Apple Vision Pro είναι το πρώτο προϊόν της Apple που έχει στον τίτλο του την λέξη “Pro”. Από αυτό ήδη φαίνεται ότι η Apple στοχεύει με αυτή την συσκευή στους επαγγελματίες κυρίως και δεν αποκλείεται να δούμε και μία πιο οικονομική έκδοση που θα απευθύνεται σε όλους. Όπως δηλαδή έχει κάνει με το iPad που υπάρχει το iPad Pro αλλά και με το iPhone που και εδώ υπάρχει η Pro έκδοση.
Αδιαμφησβήτητα μιλάμε για το χειρότερο Apple Vision Pro που έχει κυκλοφορήσει η Apple μέχρι σήμερα, μιας και όλες οι επόμενες εκδόσεις θα είναι πολύ καλύτερες. Σχεδιαστικά η συσκευή είναι πολύ μεγάλη ενώ το βάρος της, μετά από αρκετές ώρες χρήσης την κάνει κουραστική. Βέβαια η αυτονομία της είναι μόλις 2,5 ώρες και η μπαταρία της που κρέμεται από το πλάι δεν είναι ό,τι καλύτερο για να την κουβαλάει κάποιος. Ακόμα κι αν η Apple έχει βγάλει ειδική θήκη ζώνης για να μπορεί να γίνεται καλύτερα η μεταφορά.
Η εμπειρία χρήσης μέχρι στιγμής είναι καλή και όσοι το έχουν δοκιμάσουν αναφέρουν ότι η ενσωμάτωση του ψηφιακού κόσμου στον πραγματικό αλλά και ο εικονικός κόσμος είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Πολλοί μάλιστα ξεχνάνε ότι φοράνε την μάσκα βλέποντας τον πραγματικό κόσμο μέσα από την οθόνη του Apple Vision Pro.
Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας το Apple Vision Pro μελλοντικά δεν αποκλείεται να απειλήσει τις οθόνες που έχουμε στο σπίτι ή το γραφείο. Μην ξεχνάμε ότι η Apple έχει ήδη συνεργασία με την Disney όπου θα υπάρχει το Disney+ app για το Vision Pro και ο χρήστης μπορεί αν παρακολουθήσει 3D περιεχόμενο σε ειδικά διαμορφωμένους εικονικούς κόσμους. Το τοπίο επίσης, φαίνεται να αλλάζει και στο κομμάτι των αθλητικών μιας και ο χρήστης μπορεί να βλέπει παράλληλα πολλούς αγώνες και να έχει ανοιχτά και άλλα παράθυρα στον εικονικό κόσμο του Apple Vision Pro.
Στο κομμάτι της εργασίας αν ο χρήστης έχει Mac μπορεί να τον συνδέσει με το Apple Vision Pro και να κάνει την δουλειά του μέσα από την τεράστια εικονική οθόνη ανοίγοντας πολλά παράθυρα στον (εικονικό) χώρο.
Για την ώρα το Apple Vision έχει πολλά να δώσει ακόμα σαν προϊόν, αλλά στο μέλλον, μιας και είναι η πρώτη έκδοση της σειράς, έχει δύσκολο (στην χρήση) σχεδιασμό, δεν υπάρχουν αρκετές εφαρμογές και φυσικά η τιμή του είναι πολύ υψηλή. Το κόστος ξεκινάει από τα 3500$ και ανεβαίνει.
Το θέμα είναι ότι η Apple δημιουργεί με τον όρο Spatial Computing, μία νέα αγορά και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλους παίχτες να χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο ή να δημιουργούν παρόμοιες πιο οικονομικές συσκευές.
Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα καταναλωτικό προϊόν όπως είναι το iPhone όμως μελλοντικά δεν αποκλείεται να γίνει και που ξέρεις σε βάθος χρόνου μπορεί να μην χρειαζόμαστε τα smartphones ή τους υπολογιστές μιας και όλα να τα κάνουμε με τα γυαλιά/μάσκα/ φακούς επαφής και το Sparial Computing.