Πώς θα είναι η ζωή στη Γη το 2050 istockphoto

Η ΑΦΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟ 2050

Η ζωή στο άμεσο μέλλον θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτό που ξέρουμε σήμερα. Τι θα γίνει με τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η ζωή θα καθορίζεται από τεχνολογικές καινοτομίες που κάποτε ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Το 2050, είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Ωστόσο, η ζωή στο μέλλον δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητάς μας, μεταμορφώνοντας όχι μόνο την εργασία και τις μεταφορές, αλλά και την υγεία και την εκπαίδευση.

Από τεχνολογικούς αισθητήρες που θα παρακολουθούν την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο, μέχρι εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και αποστολές στο διάστημα, ο κόσμος θα είναι γεμάτος νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που θα καθορίσουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Γη
Παιδιά, το μέλλον. istockphoto

Το άρθρο του δρ Ajaz Ali, από το Ravensbourne University London περιγράφει πώς θα είναι ο κόσμος το 2050, με έμφαση στις τεχνολογικές καινοτομίες και τις κοινωνικές αλλαγές. Καλύπτει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της ρομποτικής, την εξέλιξη της υγειονομικής περίθαλψης, την επανάσταση στην εκπαίδευση με εξατομικευμένη μάθηση, την πρόοδο στην εξερεύνηση του διαστήματος και τις αλλαγές στις μεταφορές με αυτόνομα οχήματα. Επίσης, επισημαίνει προκλήσεις όπως η ηθική χρήση της AI και η διασφάλιση δίκαιης κατανομής αγαθών.

Η ζωή στη Γη το 2050 θα επηρεαστεί από μια σειρά από τεχνολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Ας δούμε κάποιες πιθανές εξελίξεις:

ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική

Η Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) είναι ο κλάδος της πληροφορικής και μηχανικής υπολογιστών, ο οποίος ασχολείται με την δημιουργία μηχανικών συστημάτων που μιμούνται τη μεθοδολογία σκέψης της ανθρώπινης νοημοσύνης. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση εργασιών και την πραγματοποίηση προβλέψεων ή διαγνώσεων σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το μάρκετινγκ, κ.ά.  Ο John McCarthy επινόησε τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη το έτος 1950.

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη πολλών επιστημονικών πεδίων, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας. Ωστόσο, θα ήταν παράδοξο να αναμένουμε μία νέα τεχνολογία να μη συνοδεύεται και από τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τον δρ Ali, το 2050 η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πανταχού παρούσα, ενσωματωμένη σε κάθε πτυχή της ζωής, από τα σπίτια και τις δουλειές, μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη. Τα ρομπότ θα αναλαμβάνουν εργασίες που σήμερα γίνονται από ανθρώπους, προσφέροντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ασφάλεια.

Γη
Γη istockphoto

Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα

Οι τεχνολογίες εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η επικοινωνία θα γίνονται μέσω καθηλωτικών εμπειριών που συνδυάζουν τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο.

Υγειονομική Περίθαλψη

Η υγειονομική περίθαλψη θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Με τη χρήση αισθητήρων και προηγμένων διαγνωστικών εργαλείων, οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν την υγεία των ασθενών σε πραγματικό χρόνο και να παρέχουν στοχευμένες θεραπείες.

Εξατομικευμένη Μάθηση

Η εκπαίδευση θα είναι πιο προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες και στα ταλέντα των μαθητών. Με τη βοήθεια της AI, οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε προγράμματα μάθησης που προσαρμόζονται στον ρυθμό και το στυλ μάθησής τους, επιτρέποντάς τους να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Εξερεύνηση του Διαστήματος

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα επιτρέψουν την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος, με αποστολές στον Άρη και άλλους πλανήτες. Η ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα θα είναι πιο συνηθισμένη, ενώ θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση διαστημικών πόρων.

Αυτόνομα Οχήματα

Τα αυτόνομα οχήματα θα είναι ο κανόνας, μειώνοντας τα ατυχήματα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι πόλεις θα σχεδιαστούν για να υποστηρίζουν την κίνηση αυτόνομων οχημάτων και θα υπάρχουν νέες μορφές μεταφοράς, όπως τα αεροταξί.

Κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση θα συνεχίσει να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λαμβάνουν πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες. (Ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρχει χρόνος ώστε να αναστραφεί η κατάσταση…).

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να κυριαρχούν. Οι πόλεις θα είναι σχεδιασμένες με στόχο τη βιωσιμότητα και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Γη
Μια πιο "πράσινη" Γη istockphoto

Ηθικά Ζητήματα και Κοινωνική Δικαιοσύνη

Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα φέρουν ηθικά ζητήματα, όπως η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των αγαθών και η προστασία της ιδιωτικότητας. Οι κοινωνίες θα πρέπει να βρουν τρόπους να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις, εξασφαλίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Σήμερα, ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι ήταν στα μέσα του εικοστού αιώνα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8,0 δισεκατομμύρια στα μέσα Νοεμβρίου 2022 από περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 1950, προσθέτοντας 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από το 2010 και 2 δισεκατομμύρια από το 1998.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άτομα τα επόμενα 30 χρόνια, από τα σημερινά 8 δισεκατομμύρια σε 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και θα μπορούσε να κορυφωθεί σε σχεδόν 10,4 δισεκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 2080.

Αυτή η δραματική ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που επιβιώνουν στην αναπαραγωγική ηλικία, τη σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την αυξανόμενη αστικοποίηση και την επιτάχυνση της μετανάστευσης. Μεγάλες αλλαγές στο ποσοστό γονιμότητας συνόδευσαν αυτή την ανάπτυξη. Αυτές οι τάσεις θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές.

Η ημέρα που γίναμε 8 δισεκατομμύρια συνάνθρωποι

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ένα ορόσημο για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός χρειάστηκε 12 χρόνια για να αυξηθεί από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια —μέχρι το 2037— για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, σημάδι ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται.

Ωστόσο, τα επίπεδα γονιμότητας παραμένουν υψηλά σε ορισμένες χώρες. Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας τείνουν να είναι εκείνες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Επομένως, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Κίνα και Ινδία: Οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου

Η Κίνα (1,4 δισεκατομμύρια) και η Ινδία (1,4 δισεκατομμύρια) παραμένουν οι δύο πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, και οι δύο με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, η καθεμία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 18 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, αντίστοιχα. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023, ο πληθυσμός της Ινδίας έφτασε τα 1.425.775.850 άτομα, ξεπερνώντας τον πληθυσμό της Κίνας.

Ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετές δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός της Κίνας έφτασε πρόσφατα στο μέγιστο μέγεθος και παρουσίασε μείωση από το 2022. Σύμφωνα με προβλέψεις, ο αριθμός των ανθρώπων στην Κίνα θα συνεχίσει να μειώνεται και μπορεί να πέσει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο πριν από το τέλος του αιώνα.

Ο κόσμος το 2100

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και να αυξηθεί περαιτέρω στα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και στα 10,4 δισεκατομμύρια έως το 2100.

Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο προβολής, υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας γύρω από αυτές τις τελευταίες προβλέψεις πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία βασίζονται στο ότι θα υπάρξει μείωση της γονιμότητας στις χώρες όπου εξακολουθούν να επικρατούν οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και μια ελαφρά αύξηση της γονιμότητας σε αρκετές χώρες με μέσο όρο λιγότερα από δύο παιδιά ανά γυναίκα.

Οι προοπτικές επιβίωσης προβλέπεται επίσης να βελτιωθούν σε όλες τις χώρες.

Αφρική: Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος

Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού από τώρα έως το 2050 αναμένεται να σημειωθεί στην Αφρική. Η Αφρική έχει τον υψηλότερο ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης μεταξύ των μεγάλων περιοχών. Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2050.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται ταχεία αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική, ακόμη και αν υπάρξει σημαντική μείωση των επιπέδων γονιμότητας στο μέλλον. Ανεξάρτητα από την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές τάσεις στη γονιμότητα στην Αφρική, ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που βρίσκονται επί του παρόντος στην ήπειρο, οι οποίοι θα ενηλικιωθούν τα επόμενα χρόνια και θα αποκτήσουν δικά τους παιδιά, διασφαλίζει ότι η περιοχή θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεγέθους και της κατανομής του παγκόσμιου πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες.

Συρρίκνωση πληθυσμού στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πληθυσμοί 61 χωρών ή περιοχών στον κόσμο αναμένεται να μειωθούν έως το 2050, εκ των οποίων οι 26 ενδέχεται να έχουν μείωση τουλάχιστον δέκα τοις εκατό. Αρκετές χώρες αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Η γονιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι τώρα κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την πλήρη αντικατάσταση του πληθυσμού μακροπρόθεσμα (περίπου 2,1 παιδιά ανά γυναίκα) και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η γονιμότητα είναι κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης για αρκετές δεκαετίες.

Γη
Τι θα συμβεί στην Ευρώπη; Istockphoto

Ποσοστά γονιμότητας

Η μελλοντική αύξηση του πληθυσμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία που θα ακολουθήσει η μελλοντική γονιμότητα. Σύμφωνα με το World Population Prospects (2022 Revision), η παγκόσμια γονιμότητα προβλέπεται να μειωθεί από 2,3 παιδιά ανά γυναίκα το 2021 σε 2,1 το 2050.

Αύξηση προσδόκιμου ζωής

Συνολικά, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί από 72,8 έτη σε 77,2 έτη το 2050.

Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κάλυψη της διαφοράς μακροζωίας μεταξύ των χωρών, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε περιοχές του πλανήτη.

Χαρακτηριστικά, το 2021 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες είναι 7 χρόνια πίσω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, καθώς και της βίας, των συγκρούσεων και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του HIV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα