ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΟΥ

Ο χειμώνας έχει φτάσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Θα πολλαπλασιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα, σε επίπεδο κρύου και βροχής.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να κρυώσει την ερχόμενη εβδομάδα, με μετεωρολογικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών να συμφωνούν ότι η επιτάχυνση του πολικού κυκλώνα συμπίπτει με την αλλαγή στο σχήμα των καιρικών συστημάτων και την κίνηση των αεροχειμμάρων. Έτσι, θα χειμωνιάσει στην ήπειρο.

Θα χειμωνιάσει και στην Ελλάδα;

Αν ενδιαφέρει κι εμάς αυτό;

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας και στο NEWS 24/7 «διέρχονται διαδοχικές διαταραχές από τη χώρα μας».

Η τρέχουσα μετεωρολογική διάταξη ανακαλεί σενάρια ψυχρών αρκτικών ρευμάτων που ωθούνται προς τη Μεσόγειο, φέρνοντας μαζί τους διαταραγμένα συστήματα που θα μπορούσαν να εναποθέσουν χιόνι ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Εκτιμήθηκε πως οι πολικές μάζες αέρα θα σαρώσουν πολλές χώρες του βόρειο ημισφαιρίου, ιδιαίτερα τη βόρεια και ίσως τη νότια Ευρώπη, φέρνοντας μαζί τους απότομη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοθύελλες που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους ή έντονες χιονοπτώσεις.

Στην Ελλάδα δεν θα ζήσουμε το πλήρες ‘μενού’. Μηδέ θα μείνουμε ανεπηρέαστοι.

Alert σε Ιταλία και Γερμανία για την ερχόμενη εβδομάδα

H Iσπανία δεν έχει γλιτώσει από τις έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις, με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για νέα φαινόμενα, δυο εβδομάδες μετά τη φονική επέλαση στη Βαλένθια.

Σαν να μην έφτανε το νερό, έπεσε άρδην και η θερμοκρασία στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στα βόρεια. Όπως ολοκληρωνόταν η εβδομάδα, οι Ισπανοί εκτέθηκαν και στο πέρασμα των καταιγίδων του Ατλαντικού με βροχές, ειδικά στα δυτικά της χερσονήσου και ηπιότερες θερμοκρασίες.

Ιταλοί ενημέρωσαν τους πολίτες πως έρχεται νέο μεγάλο κύμα κρύου στη χώρα «από το οποίο δεν θα γλιτώσει κανείς».

Το πρώτο είχε ως συνέπεια alerts που αφορούσαν τις πιο νότιες περιοχές. Ωστόσο, διάφορα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη στη χώρα που θα ‘εκτονωθούν’ την ερχόμενη εβδομάδα. Πριν τα διευκρινίσουμε, ας δούμε τι γίνεται και στη Γερμανία.

Γερμανός μετεωρολόγος ενημέρωσε πως «τα πράγματα θα γίνουν ενδιαφέρονται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας». Όπου «ενδιαφέροντα», θα αναλάβουν την εικόνα χαμηλά βαρομετρικά «που θα φέρουν σειρά εκπλήξεων».

Η αρχή αυτής της αλλαγής του καιρού θα σηματοδοτηθεί από την άφιξη μιας καταιγίδας που κινείται από τα βρετανικά νησιά.

Θα πέσουν τα πρώτα χιόνια σε σχετικά κρύο αέρα που θα είναι πιο μεταβλητός και πιο υγρός. Θα σημειωθούν κατά περιόδους ισχυροί άνεμοι (ταχυτήτων έως 100 χιλιομέτρων την ώρα), η ορατότητα θα είναι χαμηλή και οι θερμοκρασίες θα είναι γύρω στους 0 βαθμούς.

Το σκηνικό αυτό θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, όταν θα προστεθεί ένα ραγδαία ενισχυμένο ισλανδικό χαμηλό. «Όλη αυτή η αλληλεπίδραση καιρικών μετώπων, θα οδηγήσει σε ένα πολύ ισχυρό χαμηλό σύμπλεγμα σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης το σαββατοκύριακο», γράφει το MeteoLeistelle.

Η διευκρίνηση των μετεωρολόγων

Παρεμπιπτόντως, οι γερμανικές μετεωρολογικές αρχές διευκρινίζουν ότι «ο λόγος για τον οποίο οι χειμερινές προβλέψεις συνεχίζουν να μην επιβεβαιώνονται είναι η πολυπλοκότητα των μοντέλων καιρού. Οι ψυχρές μάζες αέρα είναι απρόβλεπτες και ακόμη και οι πιο μικρές αλλαγές στην ατμόσφαιρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Τα μοντέλα αναλύουν τα ρεύματα αέρα, τις περιοχές πίεσης και τις συνθήκες υγρασίας, αλλά η ατμόσφαιρα είναι δυναμική και η εξέλιξή της μπορεί να προβλεφθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό».

Άρα, δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα.

Συμβαίνουν παντού.

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μετά από αυτή τη γρήγορη επιδείνωση αρκτικού τύπου, αναμένεται μια σημαντική αλλαγή στη διάταξη των ⁤των βαρικών ⁤μορφών μεταξύ του Ατλαντικού και της Ευρώπης. Η υψηλή πίεση που κυριαρχεί στη Δυτική Ευρώπη θα εξασθενήσει, ανοίγοντας χώρο για τα θαλάσσια πολικά ρεύματα που προέρχονται από τη Γροιλανδία.

Μέρος αυτών των ψυχρών ροών θα κατέβει προς τη Μεσόγειο μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου, όταν πέραν των βροχών σε κάποιες περιοχές θα πέσει χιόνι. Είναι όσες ‘ακουμπούν’ οι Άλπεις.

Κρατήστε πως οι θερμοκρασίες στις ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να πέφτουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο προς το τέλος του μήνα -βάσει των δεδομένων που μας παραχώρησε ευγενικά ο κ. Κολυδάς- η ήπειρος θα μοιραστεί στα δύο, με ζέστη στα δυτικά και κρύο στα ανατολικά.

Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, θα θυμίσουμε ότι ο αεροχείμαρρος είναι το μέσο που κινούνται τα καιρικά συστήματα. Σχηματίζεται από διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των μαζών του αέρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιρροή των καιρικών συνθηκών. Όπως έχει εξηγήσει ο κύριος Κολυδάς παρομοιάζεται με τις ράγες του τραίνου στις οποίες κινούνται τα βαγόνια του καιρού.

Έχει παρομοιαστεί και με μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα, με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα. «Δημιουργείται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη, γύρω από τον άξονα του».

Ο πολικός αεροχείμαρρος βρίσκεται κατά κατά κανόνα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αλλά τον χειμώνα μπορεί να κατέβει και σε μέσα πλάτη.

Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος βρίσκεται λίγο πάνω ή κάτω από τον Ισημερινό, μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την Ευρώπη και το καλοκαίρι τον συναντάμε και σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος εξήγησε στο NEWS 24/7 πως υπάρχει ένας υποτροπικός (με κόκκινο) και ένας πολικός (με μπλε) αεροχείμαρρος κοντά μας. Ο δεύτερος θα κάνει κάποια κάθοδο σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη γύρω στις 20 Νοεμβρίου «χωρίς να κατεβάζει μάζες η κίνησή του».

Δηλαδή, δεν θα φέρει κρύο στην Ελλάδα.

Δημιουργεί ωστόσο, συνθήκες ευνοϊκές για να φτιάξει ένα χαμηλό βαρομετρικό η Ιταλία, όπου θα δώσει αρκετό νερό νότια και χιόνια στις Άλπεις «γεγονός που είναι συνηθισμένο για την εποχή, στην περιοχή».

Σε εμάς θα φέρει αρκετές βροχές από τις 20 έως 22 του μήνα, στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. «Δημιουργεί δηλαδή, συνθήκες για αρκετά πιο βροχερές ημέρες. Δεν θα φέρει ωστόσο, ιδιαίτερα κρύα».

Ακολουθεί βίντεο με πιο λεπτομερή κίνηση των αεροχειμάρρων.

Επίσης, ο κύριος Κολυδάς είδε πως «ένα καλό σύστημα έρχεται από την Αγγλία και πάει προς το νότιο μέτωπο της Ευρώπης. Περνάει από τη Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία και φτιάνει νέο χαμηλό στην Αδριατική που επηρεάζει και τη χώρα μας». Αυτό σημαίνει πως θα βρέξει στην Ελλάδα «και πάλι προς τα τέλη του μήνα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα