Decluttering istockphoto

ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΕΣΑ DECLUTTERING

Για κάποιους, το decluttering είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Πώς μπορείς να το κάνεις πράξη.

Γεμάτα ράφια και ντουλάπια και αντικείμενα διάσπαρτα παντού. Ένας χώρος γεμάτος πληροφορία, περισσότερη από όση μπορεί να διαχειριστεί ο ανθρώπινος νους.

Τα ρούχα στη ντουλάπα σχηματίζουν στοίβες που φτάνουν ως το ταβάνι, δημιουργώντας ένα σχεδόν αδιαπέραστο τείχος από υφάσματα. Μερικά από αυτά είναι ρούχα που δεν έχουν φορεθεί εδώ και χρόνια, ίσως γιατί δεν ταιριάζουν πλέον με το στυλ μας ή επειδή δεν είναι πια στη μόδα, αλλά κρατιούνται για συναισθηματικούς λόγους ή από φόβο μήπως τα χρειαστούμε στο μέλλον.

Αντικείμενα κάθε είδους: βιβλία, πιάτα, παιχνίδια, παλιά εργαλεία, σακούλες και αχρησιμοποίητα δώρα.

Κάθε αντικείμενο έχει τη δική του ιστορία, τη δική του θέση στη μνήμη μας. Ωστόσο, η συσσώρευση όλων αυτών των αντικειμένων δημιουργεί ένα χαοτικό και ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο είναι δύσκολο να βρει κανείς αυτό που χρειάζεται: γαλήνη.

Σίγουρα, σε αυτό το περιβάλλον, κάθε γωνιά είναι φορτωμένη με αναμνήσεις. Είναι, όμως, καλό αυτό το σκηνικό για την ψυχική υγεία;

Όχι! Ένας “πνιγμένος” χώρος, γεμάτος περιττά αντικείμενα, δημιουργεί αίσθημα υπερφόρτωσης. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες ταυτόχρονα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος και πίεση. Η παρουσία όλων αυτών των αντικειμένων καθιστά δύσκολο για το άτομο να συγκεντρωθεί, να χαλαρώσει και να απολαύσει την ηρεμία του προσωπικού χώρου.

Η λύση είναι μία: decluttering.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DECLUTTERING

Το decluttering αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία ένας άνθρωπος αφαιρεί περιττά ή μη χρήσιμα αντικείμενα από τον χώρο του, με σκοπό να τον οργανώσει και να τον κάνει πιο λειτουργικό και ευχάριστο.

Κοινώς, σημαίνει αποσυμφόρηση, ξεκαθάρισμα.

Το decluttering μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους, στο σπίτι, στο γραφείο ή ακόμα και στην ψηφιακή ζωή (π.χ. καθαρισμός φακέλων και email).

Είναι μια πρακτική που βοηθά στην καλύτερη οργάνωση, στη μείωση του άγχους και στη δημιουργία ενός πιο τακτοποιημένου και ισορροπημένου περιβάλλοντος.

Decluttering
Decluttering istockphoto

Το decluttering είναι μια πρακτική που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος και θεωρείται σημαντική για την ευημερία και την ψυχική υγεία.

Για κάποιους, το decluttering είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, καθώς δυσκολεύονται πολύ να απαλλαχθούν από αντικείμενα που έχουν “πνίξει” την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Diane Roberts Stoler, υπάρχουν μερικά χρήσιμα tips οργάνωσης και προτεραιοποίησης, τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ DECLUTTERING

Καθαρό σπίτι, σημαίνει καθαρό μυαλό

Η ακαταστασία δημιουργεί χάος, το οποίο επηρεάζει την ικανότητά μας να εστιάσουμε και περιορίζει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες. Γιατί; Γιατί η ακαταστασία είναι μια μορφή οπτικής απόσπασης της προσοχής, η οποία αυξάνει τη γνωστική υπερφόρτωση και μπορεί να μειώσει τη μνήμη εργασίας.

Εάν ο χώρος μας είναι ανοργάνωτος και ακατάστατος, μπορεί να μας δυσκολεύει να εργαστούμε και να συγκεντρωθούμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο ευερέθιστοι, λιγότερο αποσπασμένοι, πιο παραγωγικοί και πιο ικανοί να επεξεργαστούν πληροφορίες σε έναν οργανωμένο χώρο εργασίας.

Decluttering
Decluttering istockphoto

Το decluttering βοηθά την ψυχική υγεία

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αποδιοργάνωσης και της ακαταστασίας με ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση, αισθήματα αδυναμίας και υπερέντασης.

Επιπλέον, η υπερβολική ακαταστασία οδηγεί συχνά σε αίσθημα ντροπής και ενοχής. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να κάνουν δύσκολη την εύρεση του κινήτρου για την αντιμετώπιση της ακαταστασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να τονώσει τη διάθεση και να χαλαρώσει.

Decluttering
Decluttering istockphoto

Περισσότερος χώρος, περισσότερη ενέργεια

Ό,τι φέρνουμε μέσα στο σπίτι μας, καταλαμβάνει μέρος του χρόνου, της ενέργειας και του χώρου μας. Εντάξει, προφανώς και ορισμένα αντικείμενα είναι αναγκαία και θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε χώρο, μην πετάξετε το κρεβάτι… Υπάρχουν, όμως, και τα αντικείμενα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά.

Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε μέσα σε έναν χώρο, τόσο περισσότερα πράγματα πρέπει να καθαρίσουμε, να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε. Η προσπάθεια να τακτοποιούμε συνεχώς ένα ακατάστατο σπίτι απαιτεί περισσότερο χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια.

Όταν οι ντουλάπες και τα συρτάρια μας είναι γεμάτα με πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε, αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο αναζητώντας τα πράγματα που χρειαζόμαστε.

Πόσο ενοχλητικό είναι όταν ξέρεις τι ψάχνεις, αλλά δεν μπορείς το βρεις; Το να ξεφορτωθούμε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πια δημιουργεί περισσότερο χώρο και μια αίσθηση ανάσας στην αύρα, επιτρέποντάς μας να εστιάσουμε σε πιο σημαντικά πράγματα.

Decluttering
Decluttering istockphoto

Χαρίζεις αντί να πετάς

Φαίνεται εύκολο να συγκεντρώσουμε όλα τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά, ωστόσο ορισμένες φορές είναι δύσκολο να τα αποχωριστούμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κρατούν αχρείαστα πράγματα στον χώρο τους. πχ για συναισθηματικούς λόγους ή επειδή τα αντικείμενα που σκέφτονται να πετάξουν αγοράστηκαν με κόπο.

Ωστόσο, με τι κόστος γίνεται όλο αυτό; Τις περισσότερες φορές, τα πράγματα που φοβόμαστε να πετάξουμε καταλήγουν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας, αντί να την ωφελούν.

Ένας λόγος που κρατάμε πράγματα που είναι σε καλή κατάσταση, αλλά ξέρουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε ποτέ ξανά, είναι επειδή δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Η απάντηση είναι απλή: δωρίστε τα. Το  decluttering όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τη ζωή ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Decluttering
Decluttering istockphoto

ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

Σύμφωνα με την professional organiser, Vicky Silverthorn και το goodhousekeeping.com υπάρχουν ορισμένα βήματα για το σωστό decluttering σε κάθε χώρο.

Κουζίνα

  • Περάστε από τα ντουλάπια και πετάξτε όλα τα τρόφιμα που έχουν λήξει.
  • Ανοίξτε τα ντουλάπια και απορρίψτε με ασφάλεια τα φάρμακα που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.
  • Ξεφορτωθείτε τα gadget μαγειρικής που δεν χρησιμοποιείτε πια. Μην τα πετάξετε. Ανακυκλώστε τα.
  • Πετάξτε τις πλαστικές σακούλες –οι επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες θα σας εξοικονομήσουν χρήματα και χώρο και είναι πολύ πιο “πράσινες”.
  • Ανοίξτε τον καταψύκτη και πετάξτε οτιδήποτε υπάρχει εκεί για περισσότερους από τρεις μήνες.
  • Ομαδοποιήστε λάμπες, μπαταρίες και σακούλες για κάδους, ώστε να γνωρίζετε πού να τις βρίσκετε.

Σαλόνι

  • Εάν έχετε παιδιά, πρέπει να μάθουν να βάζουν τα παιχνίδια πίσω στη θέση τους στο τέλος της ημέρας.
  • Επιλέξτε έπιπλα στα οποία “κρύβεται” αποθηκευτικός χώρος.
  • Διατηρήστε τις επιφάνειες όσο το δυνατόν πιο καθαρές, ώστε ο καθαρισμός στο τέλος της ημέρας να γίνεται γρήγορα.
  • Αποφύγετε να γεμίζετε τον χώρο με συσκευές, όπως laptop, τσάντες, καρότσια και καλάθια. Έχετε στο μυαλό σας ότι το σαλόνι είναι χώρος χαλάρωσης.
  • Τοποθετήστε τηλεχειριστήρια, γυαλιά, κλειδιά πάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μην χάνονται.

Κρεβατοκάμαρα

  • Βάλτε τα ρούχα εκτός εποχής σε κούτες ή σε σακούλες αποθήκευσης. Αν δεν σας ταιριάζει ένα ρούχο ή δεν το έχετε φορέσει εδώ και ένα χρόνο, χαρίστε το.
  • Βάλτε τα κοσμήματα σε ένα χωριστό κουτί, ώστε όλα να είναι συγκεντρωμένα εκεί.
  • Τα ρούχα σας πρέπει να είναι οργανωμένα στα συρτάρια και στην ντουλάπα.
  • Η αποθήκευση κάτω από το κρεβάτι είναι ιδανική για να αποθηκεύετε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά.
  • Χρησιμοποιήστε λεπτές κρεμάστρες για να κερδίσετε επιπλέον χώρο στη ντουλάπα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ DECLUTTERING

  • Ένα δωμάτιο τη φορά: Ξεκινήστε το καθάρισμα με ένα δωμάτιο και ολοκληρώστε το πριν προχωρήσετε στο επόμενο.
  • Κατηγορίες αντικειμένων: Οργανώστε τα αντικείμενα σε κατηγορίες (π.χ., ρούχα, βιβλία, χαρτιά) και ξεκαθαρίστε μία κατηγορία τη φορά.
  • Κανόνας των 12 μηνών: Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάτι μέσα σε 12 μήνες, πιθανότατα δεν το χρειάζεστε πια.
  • Κανόνας των τριών κουτιών: Χρησιμοποιήστε τρία κουτιά: ένα για τα αντικείμενα που θα κρατήσετε, ένα για τα αντικείμενα που θα χαρίσετε/πουλήσετε και ένα για τα αντικείμενα που θα πετάξετε.
  • Η μέθοδος KonMari: Προέρχεται από τη σύμβουλο οργάνωσης Marie Kondo και περιλαμβάνει την απομάκρυνση αντικειμένων που δεν σας προσφέρουν πλέον χαρά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ DECLUTTERING

  • Καθημερινές συνήθειες: Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να τακτοποιείτε τον χώρο σας.
  • Τακτική Αξιολόγηση: Μία στο τόσο τσεκάρετε τους χώρους σας και απομακρύνετε ό,τι δεν χρειάζεστε πια.
  • Αποφύγετε τις αχρείαστες αγορές: Πριν αγοράσετε κάτι νέο, σκεφτείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα