low budget ταξίδι το φθινόπωρο του 2024 istockphoto

ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ LOW-BUDGET ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2024

Τρεις προορισμοί για low-budget ταξίδι αυτό το Φθινόπωρο. Αναλυτικός οδηγός.

Το Φθινόπωρο είναι ίσως η πιο γοητευτική εποχή για να εξερευνήσει κανείς την Ευρώπη, κάνοντας ένα ταξίδι που θα συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά.

Ο καιρός είναι δροσερός, τα ογκώδη πλήθη του καλοκαιριού έχουν αποχωρήσει και οι πόλεις αποκτούν μια μοναδική ατμόσφαιρα καθώς τα φύλλα των δέντρων παίρνουν χρυσαφένιες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Αν ψάχνετε για έναν προορισμό που συνδυάζει φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και πολιτισμό, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία, η Κεντρική Ευρώπη είναι η ιδανική επιλογή για low-budget ταξίδι το φετινό Φθινόπωρο.

Το πρώτο βήμα πάντα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια
Το πρώτο βήμα πάντα είναι τα αεροπορικά istockphoto

Άλλωστε, το Φθινόπωρο στην καρδιά της Ευρώπης αποκαλύπτει έναν κόσμο που σφύζει από γοητεία και ηρεμία. Οι δρόμοι των πόλεων ηρεμούν από τη φασαρία των τουριστών, κάθε γωνιά αποκτά έναν ρομαντικό χαρακτήρα, προσφέροντας το τέλειο σκηνικό για να ανακαλύψει κανείς αυτή την πλευρά της Ευρώπης.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι τρεις χώρες που συνδυάζουν την ομορφιά της φύσης με την πλούσια ιστορία και την αυθεντική τοπική κουλτούρα. Κι όλα αυτά, χωρίς να επιβαρύνετε πολύ τον προϋπολογισμό σας.

Πάμε να δούμε μία-μία τις χώρες;

ΠΟΛΩΝΙΑ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Η Πολωνία είναι ένας προορισμός που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Η ποικιλία που προσφέρει είναι τεράστια: από την έντονη αστική ζωή της Βαρσοβίας, μέχρι την ιστορική γοητεία της Κρακοβίας και τα άγρια τοπία των Όρων Τάτρα.

Κρακοβία: Η Ιστορική Καρδιά της Πολωνίας

Η Κρακοβία είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης και αυτό φαίνεται σε κάθε γωνιά της. Αυτή η πόλη, σε κάθε γωνιά της, “μυρίζει” ιστορία, αλλά και πόνο.

Καθώς περιπλανιέσαι στους πλακόστρωτους δρόμους της Παλιάς Πόλης, είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο. Η κεντρική πλατεία Rynek Główny είναι γεμάτη ζωή, με καφέ και εστιατόρια που προσφέρουν θέα σε μεσαιωνικά κτίρια και την εκκλησία της Αγίας Μαρίας.

Rynek Główny - Ταξίδι στην Κρακοβία
Rynek Główny - Ταξίδι στην Κρακοβία istockphoto

Η είσοδος σε πολλά από τα ιστορικά αξιοθέατα είναι προσιτή, ενώ πολλά μουσεία προσφέρουν δωρεάν είσοδο μία φορά την εβδομάδα.

Το Κάστρο Wawel είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, με την ιστορία του να είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη της Πολωνίας. Αξίζει να επισκεφτείτε τα δωμάτια του κάστρου, όπου θα δείτε πλούσιες συλλογές έργων τέχνης και ιστορικών κειμηλίων. Επιπλέον, η είσοδος στον καθεδρικό ναό είναι δωρεάν, και η θέα από την κορυφή του καμπαναριού είναι μαγευτική.

Ταξίδι στην Κρακοβία το Φθινόπωρο
Ταξίδι στην Κρακοβία το Φθινόπωρο Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Εκπληκτικά μουσεία που μπορείς να εξερευνήσετε εύκολα. Θα πρότεινα να επισκεφθείτε το Εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και φυσικά -αν το αντέχετε ψυχολογικά- στα κολαστήρια του Άουσβιτς.

Πολύ όμορφα πάρκα για βόλτες που μπορούν να διαρκέσουν ώρες. Μια πρόταση είναι να πάτε για πικνίκ στη λίμνη Zakrzowek η οποία βρίσκεται περίπου 40 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Πραγματικά, κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, το μέρος αυτό είναι γαλήνιο.

Λίμνη Zakrzowek. Κρακοβία Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Απόδραση στη Φύση: Τα Όρη Τάτρα, ιδανικός προορισμός για το Φθινόπωρο

Εάν αγαπάτε τη φύση, η Πολωνία προσφέρει αμέτρητες επιλογές για αποδράσεις. Τα Όρη Τάτρα, στα νότια σύνορα με τη Σλοβακία, είναι το απόλυτο μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Η περιοχή είναι δημοφιλής τόσο στους Πολωνούς όσο και στους επισκέπτες, κυρίως λόγω της φυσικής της ομορφιάς και των χαμηλών τιμών της.

Στο Zakopane, την ορεινή πόλη που αποτελεί την «πύλη» προς τα Τάτρα, θα βρείτε οικονομική διαμονή σε ξενώνες και παραδοσιακές πανσιόν, καθώς και τοπικές ταβέρνες όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα της πολωνικής κουζίνας.

Zakopane
Zakopane istockphoto

Βαρσοβία: Η Σύγχρονη Όψη της Πολωνίας

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Βαρσοβία, είναι μια πόλη που συνδυάζει τη σύγχρονη ζωή με την ιστορική κληρονομιά. Παρόλο που καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη αναγεννήθηκε και σήμερα είναι γεμάτη με ζωντάνια.

Βαρσοβία, Πολωνία
Βαρσοβία, Πολωνία istockphoto

Οι τιμές για φαγητό, διαμονή και μετακινήσεις είναι πολύ προσιτές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κάνοντάς την έναν εξαιρετικό προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν την ενέργεια μιας μεγάλης πόλης χωρίς να υπερβούν τον προϋπολογισμό τους.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΣΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που προσφέρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην αστική ζωή, την ιστορία και τη χαλάρωση. Είτε επιλέξετε να εξερευνήσετε τη Βουδαπέστη με τα επιβλητικά της κτίρια και τον πανέμορφο Δούναβη, είτε να αποδράσετε στην επαρχία για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές και τα ιαματικά λουτρά, η Ουγγαρία δεν θα σας απογοητεύσει.

Βουδαπέστη: Η Κομψότητα της Κεντρικής Ευρώπης

Η Βουδαπέστη, μια πόλη που συνδυάζει την αρχοντιά της παλιάς Ευρώπης με τη ζωντάνια μιας σύγχρονης μητρόπολης. Η βόλτα κατά μήκος του Δούναβη είναι μια εμπειρία από μόνη της, με θέα στα μεγαλοπρεπή κτίρια του Κοινοβουλίου και τα παλαιά κάστρα της πόλης. Το βράδυ, τα φώτα της πόλης δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο.

Gellért Baths, Βουδαπέστη istockphoto

Η είσοδος στα περισσότερα αξιοθέατα είναι αρκετά οικονομική, ενώ πολλά προσφέρουν εκπτώσεις για νέους και φοιτητές. Το Κάστρο της Βούδας και η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου είναι δύο από τα κορυφαία αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αλλά η Βουδαπέστη δεν είναι μόνο τα ιστορικά της μνημεία. Είναι και οι μικρές της γωνιές, τα κρυφά καφέ και τα παραδοσιακά εστιατόρια που προσφέρουν την καλύτερη γεύση της ουγγρικής κουζίνας σε αρκετά καλές τιμές.

Τα Ιαματικά Λουτρά: Μια Παράδοση Χαλάρωσης

Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Ουγγαρίας είναι τα ιαματικά της λουτρά. Η χώρα είναι γεμάτη με φυσικές θερμές πηγές και η παράδοση της χαλάρωσης στα λουτρά χρονολογείται από την εποχή των Ρωμαίων. Στη Βουδαπέστη, θα βρείτε μερικά από τα πιο διάσημα λουτρά της Ευρώπης, όπως το Széchenyi και το Gellért, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια χαλαρωτική εμπειρία σε προσιτές τιμές.

Χαλαρωτικά θερμά λουτρά για όλες τις ηλικίες. Καλύτερα να πάτε καθημερινή, τα ΣΚ έχει αρκετό κόσμο. Τα Széchenyi Baths είναι τα πιο δημοφιλή λουτρά της Βουδαπέστης.

Λουτρά Szechenyi Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Μετά το μούλιασμα στα λουτρά, ακόμη κι αν δεν είστε του ποιοτικού, αξίζει να παρακολουθήσετε μια παράσταση στην Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης, η οποία λειτουργεί από το 1884.

Τέλος, κάντε μια μίνι κρουαζιέρα στον Δούναβη. Είναι εμπειρία που δεν χάνεται το Φθινόπωρο. Δεν κοστίζει πολλά χρήματα και διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 ώρες.

Πέρα από τη Βουδαπέστη: Ανακαλύπτοντας την Επαρχία το Φθινόπωρο

Αν έχετε χρόνο, αξίζει να εξερευνήσετε και την ουγγρική επαρχία. Η πόλη Eger είναι γνωστή για το ιστορικό της κέντρο και τα εκπληκτικά κρασιά της. Η περιοχή της λίμνης Μπάλατον είναι ιδανική για όσους αγαπούν τη φύση, με αμέτρητες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία και κολύμπι. Οι τιμές για διαμονή και φαγητό είναι ακόμα χαμηλότερες σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας τες ιδανικές για low budget ταξιδιώτες.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ, Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Η Σλοβακία μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο οι γειτονικές της χώρες, αλλά είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις. Με τα εντυπωσιακά της τοπία, τις γοητευτικές μικρές πόλεις και τις χαμηλές τιμές, η Σλοβακία είναι η ιδανική επιλογή για ένα low budget ταξίδι το φετινό Φθινόπωρο.

Μπρατισλάβα: Η Ήσυχη Πρωτεύουσα

Χαλαροί ρυθμοί, χαμογελαστοί άνθρωποι και καταπράσινα τοπία. Αυτή είναι η Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, μια πόλη θα έλεγε κανείς αρκετά υποτιμημένη, μιας και μόλις 200.000 ξένοι τουρίστες την επισκέπτονται ετησίως.

Μία ώρα μακριά οδικώς από τη Βιέννη και δύο και κάτι ώρες από τη Βουδαπέστη, η πόλη αυτή είναι ο κατάλληλος προορισμός για όποιον αναζητά αυτό το (δυσεύρετο σήμερα) chill vibe. Και η Μπρατισλάβα έχει σίγουρα μπόλικο από αυτό!

Ταξίδι στη Μπρατισλάβα το Φθινόπωρο
Ταξίδι στη Μπρατισλάβα το Φθινόπωρο Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, με πληθυσμό κοντά στις 400.000, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία και την Ουγγαρία και αρκετά κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

Η Μπρατισλάβα έχει αμέτρητα πάρκα και πλήθος από κλασικά κτίρια, μεταξύ των οποίων έναν καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού του 13ου αιώνα. Ακόμη, διατηρεί Πανεπιστήμιο και άλλες ανώτατες σχολές.

Η πόλη είναι κατάλληλη για σύντομες αποδράσεις, και ένα γεμάτο τριήμερο είναι αυτό το “τόσο-όσο” που χρειάζεσαι για να ξεφύγεις από τους γρήγορους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων.

Η Μπρατισλάβα είναι μια από τις μικρότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε γοητεία. Η πόλη συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη ζωή.

Το Κάστρο της Μπρατισλάβα δεσπόζει στην πόλη και προσφέρει πανοραμική θέα στον ποταμό και την γύρω περιοχή. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με στενά δρομάκια, γραφικά καφέ και παραδοσιακά εστιατόρια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τη σλοβακική κουζίνα.

Κάστρο της Μπρατισλάβα - Ταξίδι το Φθινόπωρο
Πάνος Κωδωνάς

Η πόλη είναι αρκετά οικονομική, με τις τιμές να είναι χαμηλότερες από άλλες πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης. Επιπλέον, πολλά από τα αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, οπότε δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε μετακινήσεις.

Εξαιρετικά φυσικά τοπία. Δεν πρέπει να χάσετε το Μεσαιωνικό Κάστρο Devin.

Κάστρο Devin, Μπρατισλάβα Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Μπορείτε να κάνε βόλτα με τις ώρες δίπλα στον Δούναβη, πίνοντας μια τοπική μπύρα. Έχει πολλές τοπικές ποικιλίες. Όμορφα μικρά μπιστρό με παραδοσιακή και όχι μόνο κουζίνα, πολλά στέκια για vegetarian και vegan.

Η Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη είναι το ιστορικό κέντρο και ένας από τους δήμους της πόλης. Περιλαμβάνει το μικρό, αλλά διατηρημένο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης και άλλα σημαντικά σημεία. Η Παλιά Πόλη χωρίζεται: στο ιστορικό κέντρο, το Vydrica, το Zukermandel, το Blumentál και άλλα.

Εδώ έχουμε μια Παλιά Πόλη που όντως σου βγάζει τα vibes που πρέπει. Ήρεμη, ευχάριστη, που σε γεμίζει απλά κάνοντας βόλτες. Η Παλιά Πόλη είναι περιποιημένη και καθαρή. Θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια μέσα και γύρω από αυτή. Ήσυχα σοκάκια, με μαγαζιά για όλα τα γούστα.

Πάνος Κωδωνάς

Γραφικά δρομάκια, γραφικά κτίρια. Η περιοχή πραγματικά θυμίζει κάτι από το χθες και έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Σίγουρα αξίζει να εξερευνήσετε την πόλη με τα πόδια, για αυτό μην πάρετε το τουριστικό λεωφορείο.

Τα Υψηλά Τάτρα: Ο Παράδεισος των Ορεινών Δραστηριοτήτων

Αν αγαπάτε τη φύση και τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, τότε τα Υψηλά Τάτρα είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να χάσετε. Αυτό το ορεινό σύστημα, που αποτελεί μέρος των Καρπαθίων, προσφέρει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι πολλές και ποικίλες, από εύκολες διαδρομές για αρχάριους, μέχρι προκλήσεις για τους πιο έμπειρους ορειβάτες.

Υψηλά Τάτρα - Ταξίδι το Φθινόπωρο
Υψηλά Τάτρα istockphoto

Η διαμονή στην περιοχή είναι πολύ προσιτή, με επιλογές που κυμαίνονται από οικονομικά ξενοδοχεία μέχρι ξενώνες και camping. Η Σλοβακία φημίζεται επίσης για τις αγροτουριστικές μονάδες της, όπου μπορείτε να μείνετε σε παραδοσιακές φάρμες, να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα και να γνωρίσετε τον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο.

Τέλος, η σλοβακική κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η γαλλική ή η ιταλική, αλλά είναι γεμάτη νόστιμες γεύσεις. Τα παραδοσιακά πιάτα όπως τα bryndzové halušky (ζυμαρικά με πρόβειο τυρί) και η σούπα kapustnica είναι απόλυτα φθινοπωρινά και μπορείτε να τα απολαύσετε σε χαμηλές τιμές στα τοπικά εστιατόρια. Επιπλέον, οι τοπικές αγορές είναι γεμάτες φρέσκα, αγνά, παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι τρεις χώρες που συνδυάζουν όλα όσα μπορεί να ζητήσει ένας ταξιδιώτης: ιστορία, πολιτισμός, φυσική ομορφιά. Είτε προτιμάτε την έντονη ζωή των πόλεων είτε τις ήσυχες αποδράσεις στη φύση, σε αυτές τις χώρες υπάρχει χώρος για εσάς το φετινό Φθινόπωρο. Και το καλύτερο; Εάν το budget που διαθέτετε είναι χαμηλό, πάλι υπάρχει χώρος για εσάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα