Αρχείου istockphoto

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΣ

Τι λένε οι έρευνες για τους ανθρώπους που διατηρούν στενές επαφές με πρώην συντρόφους τους. Τα κίνητρα και οι “ρεζέρβες”.

Για κάποιους είναι αρκετά εύκολο να διατηρούν επαφή με πρώην συντρόφους τους, για κάποιους άλλους όχι.  Τι συμβαίνει όμως όταν μπαίνουμε σε μια νέα σχέση;

Διατηρούμε επαφή με έναν/μία πρώην ή κόβουμε κάθε επικοινωνία; Είναι εύκολο να υπάρξει ισορροπία; Μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αυτή η επαφή για το νέο πρόσωπο που μπαίνει στη ζωή μας;

Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα με τα οποία αρκετοί άνθρωποι έρχονται συχνά αντιμέτωποι, ωστόσο, τα συγκεκριμένα ζητήματα, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν εξεταστεί αρκετά από τους ερευνητές σχέσεων.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μέσα από δύο μελέτες, οι ερευνητές Rodriguez, L. M., Øverup, C. S., Wickham, R. E., Knee, C. R., & Amspoker, A. B. (2016) εξέτασαν νεαρούς ενήλικες που βρίσκονταν το διάστημα της διεξαγωγής των ερευνών σε ρομαντικές σχέσεις, με στόχο να διαπιστώσουν πόσο συχνά επικοινωνούν οι άνθρωποι με τους πρώην τους, για ποιον λόγο διατηρούν επαφή και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επαφή για την τρέχουσα σχέση τους.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 260 προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι ήταν σε σχέση με τον τωρινό σύντροφό τους για τουλάχιστον έναν μήνα και είχαν προηγούμενη σχέση που διήρκεσε τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων διατηρούσαν επαφή με έναν/μία πρώην.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 90%), αυτή η επικοινωνία ξεκίνησε μέσα σε μερικούς μήνες μετά τον χωρισμό και συνέχισε να συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επικοινωνούσαν με τον πρώην τους πολύ συχνά, αλλά μια μικρή υποομάδα (13%) είχε επαφή με πρώην πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σχέσεις
Αρχείου istockphoto

Ποιοι είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν επαφή με έναν/μία πρώην;

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, όσο πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση της τρέχουσας σχέσης (π.χ., παντρεμένοι ή έτοιμοι για αρραβώνα), τόσο λιγότερο πιθανό ήταν οι συμμετέχοντες να έχουν επαφή με έναν/μία πρώην.

Ωστόσο, η συνεχής επικοινωνία με έναν πρώην φάνηκε να μην σχετίζεται με το πόσο σοβαρή ήταν η σχέση με τον πρώην. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά νέοι.

Την ίδια στιγμή, πολλοί/ες ήταν πιο πιθανό να επικοινωνήσουν με πρώην για τους οποίους είχαν ακόμη συναισθήματα. Ήταν επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν σε επαφή με πρώην, αν ένιωθαν ότι ο χωρισμός έγινε με ήρεμο τρόπο -με κατανόηση, χωρίς κακίες, χωρίς άσχημες συμπεριφορές.

Τέλος, όσοι ανέφεραν ότι δεν είχαν τελειώσει μέσα τους με τον χωρισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να διατηρήσουν επαφή με τον πρώην τους.

Τι επιπτώσεις έχει η επαφή με πρώην στην τρέχουσα ερωτική σχέση των ανθρώπων;

Σε γενικές γραμμές, όσοι διατηρούσαν επαφή με έναν πρώην έτειναν να είναι λιγότερο αφοσιωμένοι στον τωρινό τους σύντροφο, σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν, ωστόσο η επαφή με έναν πρώην δεν συνδέθηκε με το πόσο ικανοποιητική βρίσκουν την τρέχουσα σχέση τους.

Σύμφωνα με το psychologytoday.com, στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές στάθηκαν περαιτέρω στο πώς η επαφή με τους πρώην σχετίζεται με την ποιότητα της τρέχουσας σχέσης.

Εξέτασαν 169 προπτυχιακούς φοιτητές που διατηρούσαν σχέσεις, οι οποίοι υποστήριξαν ότι επικοινωνούσαν με έναν πρώην τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες.

Αυτή τη φορά, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μια σχέση μεταξύ της επαφής με τους πρώην και της ποιότητας της τρέχουσας σχέσης: Όσο πιο συχνή ήταν η επαφή με έναν πρώην, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι ήταν οι συμμετέχοντες από την τρέχουσα σχέση.

Αυτές οι δύο μελέτες υποδεικνύουν ότι η απλή επαφή με έναν πρώην μπορεί να μην δείχνει τίποτα σχετικά με το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι με τον τωρινό τους σύντροφο, αλλά θα μπορούσε να υποδηλώνει κάτι, αν αυτή η επαφή είναι συχνή.

Σχέσεις
Αρχείου istockphoto

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν καθένα από τα παρακάτω τέσσερα διαφορετικά κίνητρα επικοινωνίας με τον/την πρώην τους:

  • Η φιλία με τον/την πρώην σας είναι ισχυρή και ικανοποιητική.
  • Ο/η πρώην σας μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή “ρεζέρβα” εάν η τρέχουσα σχέση αποτύχει.
  • Ο/η πρώην σας εξακολουθεί να είναι μέρος του ευρύτερου κύκλου των φίλων σας.
  • Νιώθετε ότι έχετε επενδύσει πολύ χρόνο και έχετε περάσει πολλά με τον/την πρώην σας.

Πώς σχετίζονται αυτά τα κίνητρα με την ποιότητα των τωρινών σχέσεων των συμμετεχόντων;

Εκείνοι που διατήρησαν επαφή επειδή είχαν τον πρώην στο μυαλό τους ως “ρεζέρβα”, έτειναν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι στην τρέχουσα σχέση τους.

Από την άλλη, εάν επικοινωνούσαν με έναν πρώην επειδή αυτό το άτομο εξακολουθούσε να είναι μέρος του κοινωνικού τους δικτύου, ήταν πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα σχέση τους και ίσως η επαφή αυτή υποδηλώνει καλή κοινωνική προσαρμογή.

Ως επί το πλείστον, η επικοινωνία με έναν πρώην, επειδή οι δύο πρώην ήταν ακόμα φίλοι ή επειδή είχαν επενδύσει πολλά στη σχέση δεν σχετιζόταν με το πώς ένιωθαν οι ερωτηθέντες για τον τωρινό τους σύντροφο.

Είναι OK η επαφή με πρώην σύντροφο;

Η απάντηση δεν είναι ένα απλό ναι ή ένα όχι. Θα πρέπει να σταθούμε στα κίνητρα που υπάρχουν για να διατηρήσουμε αυτή την επαφή. Εάν χρησιμοποιούμε έναν πρώην ως “ρεζέρβα”, η επαφή μαζί του είναι πιθανό να υπονομεύσει την τρέχουσα σχέση μας.

Το να κρατάς τον/την πρώην ως “ρεζέρβα” βλάπτει την τρέχουσα σχέση σου ή μια κακή παρούσα σχέση σε κάνει να έχεις τον πρώην στο μυαλό σου ως “ρεζέρβα”;

Η έρευνα δείχνει ότι είναι λίγο και από τα δύο. Η λαχτάρα που έχεις να επικοινωνήσεις με έναν πρώην σχετίζεται με τη μείωση της ικανοποίησης που νιώθεις με τον νέο σύντροφο με την πάροδο του χρόνου και η μείωση της ικανοποίησης με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με την αύξηση της λαχτάρας για έναν πρώην.

Σχέσεις
Αρχείου istockphoto

Υπάρχει λόγος να ζηλεύεις αν ο/η σύντροφός σου έχει φιλικές επαφές με έναν/μια πρώην;

Γνωρίζοντας ότι ο/η σύντροφός σας είναι ακόμα σε επαφή με έναν/μία πρώην, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσετε αισθήματα ζήλιας.

Στην εποχή των social media, συχνά οι άνθρωποι γνωρίζουν αν το ταίρι τους εξακολουθεί να είναι σε επαφή με τον/την πρώην.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, εάν ο/η σύντροφός σας επικοινωνεί με έναν/ μια πρώην, αυτό δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα άσχημα νέα για τη σχέση σας, καθώς μπορεί αυτός ο πρώην να είναι απλώς μέρος του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.

Και αν είναι ακόμα φίλοι με έναν πρώην ή έχουν επενδύσει πολύ χρόνο σε αυτή τη σχέση στο παρελθόν, αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με το πώς νιώθουν για την τωρινή τους σχέση.

Το μόνο κίνητρο για αλληλεπίδραση με έναν πρώην που συνδέθηκε με προβλήματα στην τρέχουσα σχέση ήταν να σκεφτόμαστε τον πρώην ως “ρεζέρβα” σε περίπτωση που έρθει το τέλος της σχέσης.

Συμπερασματικά, οι έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση επαφής με τους πρώην είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση, η οποία τις περισσότερες φορές δεν σχετίζεται με τα κίνητρα και τα συναισθήματα που έχει κάποιος/α για την τρέχουσα σχέση που διατηρεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα