iStock

Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ 12ΧΡΟΝΟ

Δεν είναι μόνο ο καφές μέτριος, είναι και το IQ του μέσου Έλληνα. Δέκα ολόκληρες μονάδες μας χωρίζουν από τη χώρα που ηγείται της λίστας.

Για να είμαστε συνεπείς κατ’ αρχάς με τον εαυτό μας, οφείλουμε να θυμίσουμε πως το Intelligence Quotient (ευρύτερα γνωστό ως IQ) έχει αμφισβητηθεί ως μέσο αξιολόγησης της νοημοσύνης μας. Για αυτό και υπάρχουν άλλα τρία τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πέραν του ΙQ Test, υπάρχουν

  • το EQ (Emotional Quotient) της συναισθηματικής μας νοημοσύνης (αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να κατανοεί και να αυτοδιαχειρίζεται τα συναισθήματα του με θετικούς τρόπους, ώστε να επικοινωνεί αποτελεσματικά, να συμπάσχει με τους άλλους, να ξεπερνάει τις προκλήσεις, να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις και να ανακουφίζει το άγχος).
  • το SQ (Social Quotient) της κοινωνικής (αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με άλλους με ενσυναίσθηση και διεκδίκηση, να δημιουργεί ένα δίκτυο φίλων και να το διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα) και
  • το AQ (Adversity Quotient) της αντιξοότητας (αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να ξεπερνά τις προκλήσεις ή τις αντιξοότητες. Ο δείκτης εξετάζει ποιος θα τα παρατήσει, ποιος θα εγκαταλείψει την οικογένειά του και ποιος θα σκεφτεί την αυτοκτονία).

Η έρευνα δείχνει πως η σύλληψη της ανθρώπινης ευφυίας έχει αλλάξει πολλάκις, μέσα στα χρόνια και ότι θα ήταν χρήσιμο να καθιερωθεί ένα ευρύτερο μοντέλο αξιολόγησης.

Ποιο;

Ένα εξ όσων έχουν προταθεί ονομάζεται «επιτυχημένη ευφυΐα». Έχει στο επίκεντρο την ικανότητα να θέτουμε ουσιώδεις και υπέρ της κοινωνίας στόχους και μετά να βρίσκουμε τρόπους για να τους υλοποιήσουμε -όπως και να τους αλλάζουμε, όπως αλλάζει η ζωή μας.

Έως ότου η επιστήμη βρει έναν τρόπο που να μπορεί να ‘κατανοήσει’ την άβυσσο της ψυχής και του μυαλού μας, ας δούμε τι έδειξε το IQ τεστ που έκαναν στην ιστοσελίδα International IQ Registry περισσότεροι από 1.691.740 πολίτες του κόσμου το 2023.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 20.383 άνθρωποι. Η Κίνα είχε 244.532 συμμετοχής, η Ιαπωνία 179.992 και η Ινδία 71.045. Στον αντίποδα, το Μπενίν είχε 234 εκπροσώπους, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 276 και η Δημοκρατία του Κονγκό 280.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν όλες τις προηγούμενες σχετικές δουλειές. Δηλαδή, οι χώρες της Ανατολικής Ασίας σημείωσαν και πάλι τα πιο υψηλά σκορ, με τα χαμηλότερα να προκύπτουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, η Νότια Κορέα ηγήθηκε της λίστας με 107.54. Ακολούθησαν οι Κίνα (106.99) και Ιράν (106.84), με τους Ιαπωνία και Σιγκαπούρη να ισοβαθμούν (106.18).

Η διαφορά από το Νο6 όπου εμφανίστηκε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα ήταν σχεδόν 4 μονάδες.

Στην άλλη άκρη της λίστας, είναι το Γκαμπόν (86.09), το Κονγκό (86.65), η Αγκόλα (86.7), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (87.25) και η Ακτή του Ελεφαντοστού (87.6). Και στις πέντε οι συμμετέχοντες ήταν λιγότεροι από 700 (από 276 έως 677).

Πέραν της Κεντρικής και της Νότιας Αφρικής, κάτω από το μέσο όρο είναι και χώρες της Λατινικής και της Κεντρικής Αμερικής (Παραγουάη, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Παναμάς).

Η Ελλάδα ήταν για μία ακόμη φορά κάπου στη μέση. Όπως και σε άλλη διεθνή έρευνα, αποδειχθήκαμε ‘μέτριοι’.

Είμαστε μέτριοι και σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες

Η Αυστρία φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο IQ (102.71). , βάσει των επιδόσεων στο τεστ του International IQ Registry.

Μαζί με άλλες 18 χώρες της ηπείρου μας (Γερμανία, Σλοβενία, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γεωργία, Γαλλία, Λευκορωσία, Ολλανδία, Σερβία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Ιρλανδία) το σκορ ήταν τουλάχιστον 100.

Οι διακυμάνσεις ήταν από το 102.36 της 8ης Γερμανίας έως το 100.11 της 31ης Ιρλανδίας.

Η Ελλάδα ήταν στην 59η θέση, με 97.51.

Από πάνω μας ήταν η Τυνησία και το Κατάρ, ενώ είμαστε στην ίδια ‘κλίμακα’ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μιανμάρ, τη Δανία, την Αλβανία, το Καζακστάν, το Περού, τη Μολδαβία και την Κύπρο.

ΝEWS 24/7

Ποιος είναι ο μέσος όρος IQ ενός 12χρονου

Δεν ξέρω αν θυμάσαι την εκπομπή «Είσαι πιο έξυπνος από ένα 10χρονο;», αλλά υπήρχε μια ουσιαστική βάση στη σύλληψη της ιδέας. Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος όρος IQ ενός 10χρονου είναι από 93 έως 112.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός της Ελλάδας είναι καλύτερος από το μίνιμουμ, κάτι που ισχύει και για τα 11χρονα (96-116). Δυσκολευόμαστε όμως, να ανταγωνιστούμε τα 12χρονα του μέσου όρου από 97 έως 117.

Τα 13χρονα… δεν μας βλέπουν (99-120).

Θα κατάλαβες πως μέχρι κάποια ηλικία όλοι είμαστε σε καλό δρόμο, τον οποίον πολλοί χάνουμε όταν ενηλικιωνόμαστε, έτσι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα