Ο ΤΡΑΜΠ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ SMARTPHONES
H Apple έτρεξε να προμηθευτεί 600 τόνους iPhones από την Ινδία και εμείς να βρούμε πώς θα διαμορφωθεί η αγορά των smartphones.
Το πόκερ των δασμών που παίζουν οι ΗΠΑ με την Κίνα προφανώς και αφορά όλον τον πλανήτη που προμηθεύεται προϊόντα και από τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Γης.
Οι αυξήσεις που θα προκύψουν ως συνέπεια αυτών των δασμών αφορούν όλα τα προϊόντα (από τα τρόφιμα έως την πιο εξελιγμένη τεχνολογία), ωστόσο το «πιο φθηνά τα κινεζικά προϊόντα για τους Έλληνες καταναλωτές» που μετέδωσε δελτίο ειδήσεων της χώρας, δεν είναι ακριβές. Ή καλύτερα, είναι πρόχειρο.
Θα εστιάσουμε στα smartphones, προϊόν που έχει στην κατοχή του το 70.5% του παγκόσμιου πληθυσμού (5.78 δισεκατομμύρια άνθρωποι) και σε δεύτερο χρόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να γίνει κατανοητή η νέα πραγματικότητα που προφανώς και μας αφορά.
Για ένα iPhone 16 χρειάζεστε τουλάχιστον 869 ευρώ.
Μαντέψτε πόσο κοστίζει η παραγωγή του στην Ταϊβάν, όπου γίνεται μέχρι σήμερα.
Όπως διαβεβαίωσε οικονομολόγος που επισκέφτηκε τη FoxConn, όμιλο που κατασκευάζει και συσκευάζει ηλεκτρονικά είδη, η Apple πλήρωνε -προ της λαίλαπας των δασμών- για την παραγωγή ενός iPhone το ποσό των 10 δολαρίων.
Το παράδειγμα αυτό μάλλον είναι αρκετό για να γίνει κατανοητό πως οι Αμερικανοί έχουν πρόβλημα μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ασιάτες να οδηγούνται στο “άνοιγμα” σε άλλες αγορές, όπως η ευρωπαϊκή.
Αυτό σημαίνει πως για εμάς τα ασιατικά προϊόντα θα είναι πιο φθηνά από ό,τι για τους Αμερικανούς, εφόσον ό,τι αγοράζουμε δεν έχει παραχθεί στις ΗΠΑ.
Να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό.
ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΣΤΑ SMARTPHONES
Το 75 με 80% της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ, που προσπαθούσε πολλά χρόνια -και έδωσε πολλά δισεκατομμύρια- για να δημιουργήσει αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας με την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία και το Μεξικό, με τους δασμούς να προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών.
Στις ΗΠΑ θεωρείται ως εγχώριο το όποιο προϊόν κατασκευάζεται εντός των συνόρων σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Τα εξαρτήματα μπορεί να είναι από όλον τον πλανήτη. Η Apple προμηθεύεται το 60 με 80% των εξαρτημάτων των iPhone από την Ασία, ενώ μέχρι τώρα η συναρμολόγηση επίσης γίνεται εκτός συνόρων.
Αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη μέθοδος, η τιμή του προϊόντος που σήμερα κοστίζει 1.500 ευρώ θα φτάσει στα 3.100 ευρώ μέσα στο προσεχές εξάμηνο.
Γενικότερα, η Ασία έχει τα εργοστάσια, την τεχνολογία και την ικανότητα κατασκευής smartphones, με τα περισσότερα να βασίζονται σε μεγάλο βαθμός τα ασιατικά εξαρτήματα.
Η Κίνα παρέχει μπαταρίες, περιβλήματα και συναρμολόγηση, με το 30 με 40% των εξαρτημάτων ενός τηλεφώνου (μεσαίου επιπέδου) να προέρχεται από εκεί.
Η Νότια Κορέα κυριαρχεί στις οθόνες και τα τσιπ μνήμης (το 20 με 25% των εξαρτημάτων της ανήκει), η Ταϊβάν έχει πυρίτιο, επεξεργαστές δεδομένων και ασύρματα τσιπ υψηλών προδιαγραφών (το 15 με 20% των εσωτερικών στοιχείων ενός τηλεφώνου) και η Ιαπωνία προμηθεύει μονάδες κάμερας και αισθητήρες (10-15% των ανταλλακτικών). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και η Μαλαισία που συναρμολογούν και παρέχουν μικρότερα εξαρτήματα (10-15% της συσκευής).
Εν τω μεταξύ, περίπου το 80% της παγκόσμιας “χωρητικότητας” χυτηρίου ημιαγωγών βρίσκεται στην Ασία, με τις χώρες της να μπαίνουν στο στόχαστρο του Τραμπ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -που θα δούμε στη συνέχεια.
Θα αυξηθούν τα ασιατικά smartphones;
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως οι κατασκευαστές smartphones της Ασίας είναι αυτάρκεις. Άρα δεν θα αυξηθεί η τιμή των προϊόντων τους στις αγορές πλην των ΗΠΑ. Οι πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν ειδικοί αναφέρουν ότι εντός των προσεχών 6 με 12 μηνών, θα υπάρχει μια αύξηση που δεν θα πλησιάζει φυσικά, σε αυτή των αμερικανικών προϊόντων.
Θα είναι κάπου στο 3 με 8% (ένα Samsung Galaxy αξίας 500 ευρώ θα πάει στα 510 με 540 ), με τις κινεζικές εταιρείες να νιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των τεράστιων δασμών που τους επέβαλε ο Τραμπ (ένα Redmi 200 ευρών θα πάει στα 216€ στο καλό σενάριο και στα 510€ στο κακό).
Οι χώρες που θα επιτύχουν συμβιβασμό με τον Τραμπ (η Ιαπωνία είναι σε αυτήν τη διαδικασία) θα προχωρήσουν σε αυξήσεις της τάξεως 1 με 2%.
Η APPLE ΕΤΡΕΧΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ 600 ΤΟΝΟΥΣ iPHONE
Η Apple, η Dell, η Microsoft και η Lenovo έτρεχαν και δεν έφταναν το τελευταίο δεκαήμερο για να πείσουν τους προμηθευτές τους να στείλουν στις ΗΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερες premium συσκευές (ιδιαίτερα υπολογιστές με τιμή άνω των 3.000 δολαρίων) πριν την επιβολή των δασμών από τον Τραμπ.
Για παράδειγμα, η Apple ζήτησε και έλαβε 600 τόνους iPhone από την Ινδία, τηλέφωνο του οποίου η τιμή θα εκτοξευθεί στα 3.500 δολάρια.
Πόσα iPhone είναι οι 600 τόνοι;
Τα μαθηματικά το πόσα iPhones είναι οι 600 τόνοι, τα ανέλαβε το Reuters. «Με βάση τη χωρητικότητα των αεροπλάνων, το βάρος των iPhone και τη συσκευασία, εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια συσκευές έχουν αποσταλεί από τον Μάρτιο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την Apple να αποφύγει την αύξηση των τιμών για λίγο καιρό».
H αποκάλυψη για τη φρενίτιδα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στους προμηθευτές όλων των τεχνολογικών εταιρειών ανήκει στην ιστοσελίδα Nikkei Asia.
Στέλεχος προμηθευτή των Apple, Microsoft και Google δήλωσε ότι η εταιρεία του ειδοποιήθηκε να στείλει άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης αεροπορικώς «ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πως δεν έχουμε τόσα πολλά εξαρτήματα και υλικά σε απόθεμα. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος, μικρός, αριθμός που μπορούμε να στείλουμε σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, πριν ισχύσουν οι νέοι δασμοί».
Διευθυντής διεθνούς αεροπορικής ναυτιλιακής εταιρείας περιέγραψε αυτό που γίνεται ως αγώνα ενάντια στον χρόνο. «Όλοι οι εκτελωνισμοί έπρεπε να γίνουν πριν τα μεσάνυχτα της 8ης Απριλίου, ώρα ΗΠΑ, επομένως λάβαμε επείγοντα αιτήματα για περισσότερες πτήσεις από την Ασία».
Κατά το Reuters, για τα iPhone η Apple άσκησε πιέσεις σε αξιωματούχους να επιταχύνουν τον εκτελωνισμό, ενώ αυξήθηκαν οι εργάτες που απασχολούσε το εργοστάσιο στην Ινδία, ώστε να επιτύχουν αύξηση παραγωγής κατά 20%.
Κάποιες εταιρείες φάνηκε να έχουν σοκαριστεί από τις εξελίξεις και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Για παράδειγμα, η HP είπε αρχικά στους προμηθευτές να τηρήσουν το αρχικό σχέδιο αποστολής.
Ωστόσο, μέσα σε 24 ώρες κατέθεσε αίτημα κατ επείγουσας αποστολής όσο το δυνατόν περισσότερων συσκευών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αύξησε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Μεξικού, χώρα που επί του παρόντος υπόκειται σε χαμηλότερους δασμούς από ό,τι η Ταϊλάνδη και η Κίνα και εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει κάποια παραγωγή στις ΗΠΑ, όπου όλα είναι πιο ακριβά.
Πάντα σύμφωνα με το Nikkei Asia, η Dell προσπάθησε επικοινωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και προέτρεψε τους Βιετναμέζους αξιωματούχους να διαπραγματευτούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.
Άλλοι στράφηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό εναλλακτικών αγορών που επηρεάζονται λιγότερο από τους δασμούς του Τραμπ, προκειμένου να τους “χρησιμοποιήσουν” ως μεταβατικούς κόμβους.
Το στέλεχος προμηθευτή τεχνολογίας είπε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί από τους πελάτες μας που είχαν επιλέξει το Βιετνάμ αντί για των Φιλιππίνων, ήρθαν σε εμάς τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας να βοηθήσουμε να συσκευάσουμε και να στείλουμε προϊόντα από τις εγκαταστάσεις μας στις Φιλιππίνες, χώρα στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί μόλις 17%».
Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΤΗΣ
Η Κίνα, που μεταξύ πολλών άλλων είναι η μεγαλύτερη αγορά των smartphones, έχει κυρίως προμηθευτές από το Βιετνάμ, όπου ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 46%, με τη Μαλαισία να είναι δεύτερη (24%) και τους Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη να είναι κοντά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους Κινέζους. Στα των δασμών, υπάρχει διαφορά (32%, 10%, 36% αντίστοιχα).
Το Πεκίνο δουλεύει περισσότερο από τους Αμερικανούς και με την Κορέα (25%), τις Φιλιππίνες (17%), την Ινδονησία (32%) και την Ιαπωνία (24%).
Στην Κορέα εδρεύει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones του πλανήτη, ευρύτερα γνωστή ως Samsung. Στελέχη της ενημέρωσαν κάποιους προμηθευτές πως θα μειώσουν τις παραγγελίες για εξαρτήματα για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στην Ιαπωνία, η Nintendo αποφάσισε να κρατήσει καθυστερήσεις, αρχής γενομένης από την καθυστέρηση στην έναρξη προ-παραγγελιών της πολυαναμενόμενης κονσόλας Switch 2 στις ΗΠΑ «μέχρι να αξιολογηθεί ο πιθανός αντίκτυπος των δασμών».
Πριν την επιβολή των δασμών οι ασιατικοί τεχνολογικοί κολοσσοί αναζητούσαν εναλλακτικά μέρη παραγωγής εκτός Κίνας. Τώρα αναζητούν εναλλακτικά μέρη πώλησης, εκτός των ΗΠΑ και η Ευρώπη μπαίνει σε πρώτο πλάνο.
Ενδεικτικά, η κινεζική Lenovo -μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών στον κόσμο και τρίτος μεγαλύτερος “παίκτης” στις ΗΠΑ, μετά τους HP και Dell– αποφάσισε να επικεντρωθεί περισσότερο στην εγχώρια αγορά, στις χώρες μέλη της πρωτοβουλίας Belt and Road (είναι ο new age Δρόμος του Μεταξιού, μια εμπορική συμφωνία που έχουν υπογράψει 149 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές).
Προτεραιότητα στην Ασία και την Ευρώπη είπε πως θα δώσει και η Acer, με την επίσημη τοποθέτηση της να είναι «θα συνεργαστούμε στενά με τους πελάτες και την αλυσίδα εφοδιασμού μας για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση της αγοράς, τον ανταγωνισμό και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας».
Η Asus έδωσε εντολή στους προμηθευτές να σταματήσουν τις αποστολές στις ΗΠΑ, καθώς έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα εκεί. Επισήμως δήλωσε πως «αναλάβαμε προληπτικά στρατηγική αποθήκευση εντός ενός εύλογου πεδίου, ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δασμών».