ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑ
Σου λένε πως είσαι ανώριμος ως άνθρωπος, αλλά δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς εννοούν. Διάβασε τι μπορεί να σε προδίδει. Και πώς μπορείς να ‘κρατήσεις’ μια σχέση.
Έτσι είμαι και δεν αλλάζω. Και ξέρεις και κάτι άλλο; Πόσες φορές είχα άδικο; Πάντα κάνεις ό,τι σου λέω να μην κάνεις. Ποτέ δεν με ακούς. Έλα! Μη γίνεσαι πάλι, τόσο ευαίσθητος/ευαίσθητη. Ό,τι και να πεις δεν με ενδιαφέρει. Γίνεσαι γελοίος/γελοία. Δεν είσαι όσο έξυπνος/έξυπνη νομίζεις πως είσαι. Δεδομένα εσύ φταις για όλα. Και στο τέλος της ημέρας, δεν είμαι σαν τις άλλες/τους άλλους.
Πώς σου φάνηκε αυτό το παραλήρημα, το οποίο ξεκάθαρα είναι βγαλμένο από τη ζωή;
Μήπως περιλαμβάνει φράσεις που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς; Είτε λες συνέχεια μια ή και τις δέκα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αποκαλύπτεις πως υπάρχει έλλειψη ωριμότητας. Και σοφίας.
Ξεκάθαρα δείχνεις και ότι δεν έχεις την παραμικρή διάθεση να συνεννοηθείς με τον άλλον άνθρωπο.
Μια συζήτηση την κάνεις για να επικοινωνήσεις με το άτομο που σε ενδιαφέρει. Να μοιραστείτε σκέψεις, συναισθήματα και ανάγκες και να τα βρείτε στη μέση.
Αν δεν είναι αυτός ο στόχος, γιατί να μπεις στον κόπο και να χάσεις ώρα από τη ζωή σου και ενέργεια;
Όπως ενημερώνουν διάφοροι ερευνητές, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που καταφεύγουμε (πολυχρησιμοποιούμε) φράσεις που τελικά, μας ‘ξεγυμνώνουν’. Αποκαλύπτουν πόσο ανώριμοι είμαστε. Και πόσο αρνούμαστε να βελτιωθούμε.
Τις έχουν χωρίσει σε τρεις κατηγορίες
- Τις κατηγορητικές (πάντα βρίσκεις δικαιολογίες, ποτέ δεν με ακούς, απλά προσπαθείς να ξεκινήσεις έναν καβγά, εσύ φταις, γίνεσαι γελοίος/γελοία)
- Τις απορριπτικές (σε παρακαλώ τώρα, αυτή είναι η γνώμη σου και τίποτα παραπάνω, δεν έχω χρόνο για αυτά, είσαι δραματικός/δραματική, δεν ξέρεις τι λες) και
- Τις επικριτικές (είναι τόσο παιδικό αυτό που κάνεις, είσαι πολύ ευαίσθητος/ευαίσθητη, μην είσαι τόσο δραματικός/δραματική, δεν είσαι όσο έξυπνος νομίζεις πως είσαι, απλά δεν είσαι αρκετά καλός).
Να πάμε τώρα και στα best of των συντροφικών σχέσεων, μήπως και βοηθήσουμε κάποιον άνθρωπο να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να συννενοηθεί στις σχέσεις του. Και γιατί όλοι λένε πως είναι ανώριμος.
ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ
1. «Όλες οι πρώην μου ήταν τρελές»
Πρόκειται για κλασικό σημάδι κάποιου που δεν έχει αυτογνωσία και υπευθυνότητα. Υποδηλώνει ότι ο άντρας δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη του στους χωρισμούς. Αντ’ αυτού κατηγορεί τις πρώην συντρόφους του. Η φράση λειτουργεί ως σήμα κινδύνου για μελλοντικές σχέσεις, καθώς υποδηλώνει ότι αυτός που τη λέει μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστεί τη σύγκρουση ώριμα ή να είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς.
2. «Δεν είμαι σαν τους άλλους»
Συχνά χρησιμοποιείται όταν κάποιος θέλει να νιώθει πως ξεχωρίζει από τους άλλους άνδρες. Φυσικά, μπορεί να θεωρηθεί ως αλαζονική ή ανασφαλής. Υποδηλώνει ότι ο άντρας αισθάνεται την ανάγκη να αποδείξει την αξία του ή πως κατά κάποιο τρόπο είναι καλύτερος από άλλους. Σαν να έχει όμως, να αποδείξει κάτι και σαν να προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά για να το επιτύχει αυτό. Παρεμπιπτόντως, λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο και όταν το λένε γυναίκες («δεν είμαι σαν όλες τις άλλες»).
3. «Δεν είμαι ρομαντικός άνθρωπος»
Δεν αρέσουν σε όλους μας τα ίδια πράγματα, ως εκ τούτου κάποιοι δεν είναι ρομαντικοί. Όταν όμως, χρησιμοποιούν αυτήν τη φράση, συνήθως το κάνουν για να δικαιολογήσουν την παντελή έλλειψη έκφρασης στοργής. Ή πράξεων που δείχνουν πως εκτιμούν τον άνθρωπο με τον οποίον μοιράζονται τη ζωή τους. Δηλαδή, πρόκειται για σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας και ‘φωνάζει’ πως το άτομο που τη λέει δεν θέλει να αισθάνεται ευάλωτος. Και δεν ξέρει πώς να εκφράσει τα συναισθήματα του, τουλάχιστον με υγιή τρόπο.
4. «Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου πει τι να κάνω»
Είναι βασικό ‘σύστημα’ άμυνας και ξεκάθαρη ένδειξη πως αυτός που τη λέει δεν απολαμβάνει τις αλλαγές στη ζωή του. Υποδηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμος να ακούσει σχόλια ή να εξετάσει άλλες προοπτικές πέραν αυτών που έχει σκεφτεί ο ίδιος. Κάτι που κάνει κάπως δύσκολες τις παραγωγικές συζητήσεις ή τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων.
5. «Δεν είμαι καλός να μιλάω για τα συναισθήματά μου»
«Κυκλοφορεί» και ως «τα συναισθήματα είναι για τους αδύναμους» και ως «η συγγνώμη σε κάνει να δείχνεις αδύναμος». Είναι γεγονός πως μπορεί να μην είχες την πολυτέλεια να σου μάθει κάποιος όλο το φάσμα των συναισθημάτων που υπάρχουν, ώστε και να μπορείς να αναγνωρίζεις τι αισθάνεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή (και τελικά, να εξοικειωθείς). Όσο μεγαλώνεις όμως, και βλέπεις το πρόβλημα, μπορείς να κάνεις και κάτι να το λύσεις. Αν επιμένεις στην τακτική σου, αρνείσαι να βιώσεις τη συναισθηματική ευαλωτότητα και να εξελιχθείς ως άνθρωπος.
Βοnus: «Δεν φταίω εγώ»
Σε μελλοντικά λεξικά, αυτή η φράση μπορεί να γίνει συνώνυμη της αποφυγής ευθυνών. Όλα στη ζωή είναι απλά μαθηματικά. Αν σου συμβεί κάτι κακό μια φορά, μπορεί να φταίει άλλος. Αν σου συμβεί 100, δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Φταις κι εσύ. Αν επιμένεις να βρίσκεις πάντα δικαιολογίες και να επιρρίπτεις αλλού τις ευθύνες, ενημερώνει τους πάντες πως είσαι ανώριμος και πετάς κάθε ευκαιρία που σου παρέχεται για να μάθεις από τα λάθη σου και να βελτιωθείς.
Τι μπορεί να βοηθήσει μια συζήτηση να αποκτήσει νόημα
Οι ψυχολόγοι έχουν προτείνει και τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μια ώριμη συζήτηση -από αυτές που καταλήγουν κάπου καλά και έχουν για έμβλημα την επικοινωνία.
Είναι η αποφυγή καταγγελτικής και απορριπτικής γλώσσας (διάβασες από πάνω τι σημαίνει αυτό), η ανάληψη της ευθύνης των πράξεων και των λόγων μας, το ‘άνοιγμα’ σε προοπτικές με τις οποίες δεν είχες ασχοληθεί ποτέ, η υπομονή, η κατανόηση και η πάσα ειλικρίνεια που ‘κατατίθεται’ καθαρά και με σεβασμό.
ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ
1. «Είμαι απλά, ειλικρινής»
Η ειλικρίνεια είναι πάρα πολύ σημαντική σε όλες τις σχέσεις. Από εκεί και πέρα, δεν σου δίνει το δικαίωμα να προσβάλεις ή να ‘κατακρεουργείς’ τους άλλους. Κάτι που συμβαίνει όταν συνδυάζεται με προσβλητικά και αδιάκριτα σχόλια. Αυτό δείχνει πως σε ενδιαφέρει περισσότερο να έχεις δίκιο, από το να συνεννοηθείς και να είσαι ευγενικός άνθρωπος.
2.«Χρειάζομαι το χώρο μου»
Αν και είναι σημαντικό να έχεις -και να ζεις- τον προσωπικό σου χρόνο και τον προσωπικό σου χώρο, μέσα στην κάθε ημέρα, το ‘χρειάζομαι το χώρο μου’ είναι ξεκάθαρη περίπτωση δικαιολογίας, όταν το επιστρατεύεις για να αποφύγεις την όποια επικοινωνία. Ή για να αποσυρθείς από μια σχέση. Πρόκειται για σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας. Σημαίνει πως δεν θες να κάνεις την παραμικρή προσπάθεια, ώστε να διατηρήσεις μια υγιή σχέση.
3. «Δεν είμαι καλή στο να λέω ‘όχι’»
Ενώ θεωρείται σημαντικό να είμαστε εξυπηρετικοί και δεκτικοί, όταν φοβόμαστε να πούμε ‘όχι’ σημαίνει πως έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ή την τάση να ευχαριστούμε πάντα τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όλοι κάνουμε λάθη, αλλά μόνο όσοι είναι ώριμοι τα αποδέχονται.
4. «Γιατί είσαι πάντα τόσο ευαίσθητος;»
Αυτή η φράση απορρίπτει τα συναισθήματα του άλλου -ή τα κάνει να φαίνονται μικρότερης σημασίας από ό,τι είναι. Υποδηλώνει ότι η γυναίκα δεν είναι πρόθυμη να συμπάσχει με το άλλο άτομο ή ότι δεν πιστεύει πως είναι ειλικρινής. Σε κάθε περίπτωση, το ‘γιατί είσαι πάντα τόσο ευαίσθητος;’ μεταφράζεται στο μυαλό του ως ‘τα συναισθήματα σου δεν έχουν σημασία’».
5. «Προσπαθείς να ξεκινήσεις έναν καβγά».
Με αυτόν τον τρόπο εκτρέπεις την ευθύνη (πράξεων, λόγων ή αυτήν της σύγκρουσης). Δείχνει πως προσπαθείς να ρίξεις την ευθύνη στο άλλο άτομο. Κάτι που αποκαλύπτει πως είσαι ανώριμη και δεν ξέρεις πώς να επιλύεις συγκρούσεις. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το «δεν πρόκειται να μαλώσω μαζί σου για αυτό».
Bonus: «Απλώς ζηλεύεις»
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να απορρίψει ή να ακυρώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας ή φθόνου κάποιου. Η γυναίκα προβάλλει τις δικές της ανασφάλειες στο άλλο άτομο και δεν παίρνει στα σοβαρά τα συναισθήματά του. Γεγονός που γίνεται βλαβερό και επιζήμιο για τις σχέσεις. Μάλλον ουδείς εκτιμά να νιώθει πως όσα νιώθει δεν ‘ακούγονται’.
Τι μπορεί να βοηθήσει μια συζήτηση να αποκτήσει νόημα
Όταν σου μιλάει κάποιος, κάτι θέλει να σου πει -επί συναισθημάτων ή αναγκών. Άκουσε τον και προσπάθησε να μην απορρίψεις τα λεγόμενα του. Κάνε έναν κόπο και να μην προβείς σε καταγγελίες για τη δική του συμπεριφορά. Σεβάσου τα συναισθήματα του, ακόμα και αν δεν συμφωνείς με αυτά. Αν δεν είσαι πρόθυμη να κάνεις συμβιβασμούς, μην μπαίνεις καν στη διαδικασία συζήτησης. Αφότου ολοκληρώσει, μπορείς να μιλήσεις για τα δικά σου συναισθήματα. Όχι σε συνάρτηση με τα δικά του. Ανεξάρτητα.