Ηλεκτρονική υπογραφή istockphoto

ΜΕΣΩ AI, ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ “ΚΛΕΒΟΥΝ” ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έχουν αναπτύξει τεχνολογία η οποία μπορεί να μιμηθεί χειρόγραφο κείμενο. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργούν -μεταξύ άλλων- πειστικούς κλώνους φωνής και deep fake βίντεο, εγείροντας προβληματισμούς σχετικά με τη διαφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων.

Πολύ σύντομα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μιμηθεί το στυλ γραφής ενός ανθρώπου, μια ρηξικέλευθη τεχνολογία, η οποία αναμφισβήτητα θα βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει πολλά εμπόδια.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών στο Άμπου Ντάμπι συνδυάζει τεχνολογίες σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μάθει το στυλ γραφής ενός ατόμου και να δημιουργήσει κείμενο που θα μπορούσε να μιμηθεί και να δημιουργήσει πειστικά το στυλ γραφής ενός ατόμου.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed του Άμπου Ντάμπι (MBZUAI) ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία η οποία μπορεί να μιμηθεί ένα χειρόγραφο με βάση λίγες μόνο παραγράφους κειμένου.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει το πλαίσιο και το νόημα των δεδομένων. Μάλιστα, η ομάδα του MBZUAI, που αυτοαποκαλείται το πρώτο πανεπιστήμιο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, έχει λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετασχηματιστές όρασης, οι οποίοι αποτελούν έναν τύπο νευρωνικού δικτύου που έχει σχεδιαστεί για εργασίες όρασης υπολογιστή. Η όραση υπολογιστών περιλαμβάνει τη διδασκαλία ενός υπολογιστή ως προς το πώς να βλέπει και να ερμηνεύει σωστά εικόνες όπως ο άνθρωπος.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση. Η τεχνολογία της υπολογιστικής όρασης βασίζεται σε μια διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων και αλγορίθμων που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ανθρώπινα μάτια λαμβάνουν εικόνες και τις μεταφράζουν στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ερευνητές δεν έχουν δώσει ακόμη στην κυκλοφορία το εν λόγω χαρακτηριστικό, ωστόσο πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ακαδημαϊκών εδώ και χρόνια. Όπως και με άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα οφέλη θα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Στα θετικά, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα κίνησης των άνω άκρων να γράφουν χωρίς τη χρήση στυλό και να απλοποιήσει σύνθετες διαδικασίες.

Ωστόσο, το εν λόγω επίτευγμα θα μπορούσε να δημιουργήσει και κινδύνους, “ανοίγοντας την πόρτα” σε μαζικές πλαστογραφίες (στην υπογραφή μας, σε μια διαθήκη, στα συμβόλαια που υπογράφουμε), θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά μας δεδομένα.

Το εργαλείο θα πρέπει να αναπτυχθεί προσεκτικά, δήλωσαν δύο από τους ερευνητές. “Θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να αναπτύξουμε εργαλεία για την καταπολέμηση της πλαστογραφίας”, δήλωσε ο Hisham Cholakkal, επίκουρος καθηγητής Μηχανικής Όρασης στο MBZUAI. “Είναι σαν να αναπτύσσεις ένα πρόγραμμα antivirus για έναν ιό.”

Παρά τις ανησυχίες, οι ειδικοί τονίζουν ότι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την έρευνά τους σε πραγματικές εφαρμογές εντός μηνών – και αναζητούν εμπορικούς συνεργάτες.

“Από την αποκωδικοποίηση χειρόγραφων (συνταγών) των γιατρών, μέχρι τη δημιουργία εξατομικευμένης διαφήμισης, οι δυνατότητες είναι τεράστιες”, δήλωσε ο Rao Muhammad Anwer, επίσης επίκουρος καθηγητής Μηχανικής Όρασης στο MBZUAI.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλου όγκου δεδομένων για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα επεξεργάζονται ένα χειρόγραφο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΥΡΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ένα νευρωνικό δίκτυο είναι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τη λειτουργία και τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Όπως γράφει το techtarget, τα νευρωνικά δίκτυα είναι περίπλοκα δίκτυα διασυνδεδεμένων κόμβων ή νευρώνων που συνεργάζονται για την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων. Αναφέρονται επίσης ως τεχνητά νευρωνικά δίκτυα ή βαθιά νευρωνικά δίκτυα.

Τα νευρωνικά δίκτυα αντιπροσωπεύουν έναν τύπο τεχνολογίας βαθιάς μάθησης που ταξινομείται στο ευρύτερο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Τα νευρωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια ποικιλία εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης εικόνας, της προγνωστικής μοντελοποίησης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.

Παραδείγματα σημαντικών εφαρμογών περιλαμβάνουν την αναγνώριση χειρόγραφου για την επεξεργασία επιταγών, τη μεταγραφή ομιλίας σε κείμενο, την πρόβλεψη του καιρού και την αναγνώριση προσώπων.

Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι προσαρμοστικά, πράγμα που σημαίνει ότι τροποποιούνται -καθώς “μαθαίνουν”- από την αρχική εκπαίδευση και οι επόμενες εκτελέσεις παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τον κόσμο.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΔΩΡΟ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη πολλών επιστημονικών πεδίων, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας. Ωστόσο, θα ήταν παράδοξο να αναμένουμε μία νέα τεχνολογία να μη συνοδεύεται και από τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Η Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence ή AI) είναι ο κλάδος της πληροφορικής και μηχανικής υπολογιστών, ο οποίος ασχολείται με την δημιουργία μηχανικών συστημάτων που μιμούνται τη μεθοδολογία σκέψης της ανθρώπινης νοημοσύνης. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση εργασιών και την πραγματοποίηση προβλέψεων ή διαγνώσεων σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το μάρκετινγκ, κ.ά.

Ο John McCarthy επινόησε τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη το έτος 1950.

Χαρακτηριστικά είπε “κάθε πτυχή της μάθησης ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό της νοημοσύνης μπορεί κατ’ αρχήν να περιγραφεί με τόση ακρίβεια που μπορεί να κατασκευαστεί μια μηχανή για να την προσομοιώσει. Θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί πώς να κάνουν τις μηχανές να χρησιμοποιούν τη γλώσσα, να σχηματίζουν έννοιες, να λύνουν είδη προβλημάτων που τώρα προορίζονται για τους ανθρώπους”.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός προγράμματος να μαθαίνει και να σκέφτεται. Όλα μπορούν να θεωρηθούν τεχνητή νοημοσύνη εάν περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα που δημιουργεί κάτι που κανονικά θα πιστεύαμε πως θα βασιζόταν στη νοημοσύνη ενός ανθρώπου.

Όπως γράφει το Towards Data Science, τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστια και μπορούν να φέρουν επανάσταση σε κάθε τομέα.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Μείωση του ανθρώπινου λάθους

Η φράση «ανθρώπινο λάθος» γεννήθηκε επειδή οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Οι υπολογιστές, ωστόσο, δεν κάνουν αυτά τα λάθη εάν έχουν προγραμματιστεί σωστά.

Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις προηγουμένως συγκεντρωμένες πληροφορίες, εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο σύνολο αλγορίθμων.

Έτσι τα λάθη μειώνονται και η πιθανότητα επίτευξης ακρίβειας είναι μεγαλύτερη.

Για παράδειγμα, στην Πρόβλεψη του Καιρού, με χρήση AI έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των ανθρώπινων σφαλμάτων.

Αντί για τους ανθρώπους, το AI παίρνει τα ρίσκα

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλούς επικίνδυνους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα AI που με τη σειρά του μπορεί να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά, αντί για μας.

Γιατί ένας άνθρωπος να εξουδετερώσει μια βόμβα, να εξερευνήσει τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών σε ένα ναυάγιο, να εξορύξει άνθρακα και πετρέλαιο, αν μπορεί να το κάνει μια μηχανή με επιτυχία;

Τα ρομπότ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις όπου η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Βοήθεια σε επαναλαμβανόμενες εργασίες

Στην δουλειά μας, καθημερινά εκτελούμε πολλές επαναλαμβανόμενες βαρετές εργασίες, όπως είναι η αποστολή μηνυμάτων, η επαλήθευση εγγράφων για σφάλματα κ.α.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε αυτές τις εργασίες και να “απελευθερωθούμε” και ενδεχομένως να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Για παράδειγμα, στις δημόσιες υπηρεσίες χρειάζονται συχνά πολλές επαληθεύσεις εγγράφων, μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία για τον εργαζόμενο. Χρησιμοποιώντας το AI, ο εργαζόμενος μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, “δίνοντας” τη δουλειά στη μηχανή.

Ψηφιακή Βοήθεια

Οι ψηφιακοί βοηθοί χρησιμοποιούνται σε πολλούς ιστότοπους για να παρέχουν βοήθεια σε χρήστες. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για αυτό που ψάχνουμε.

Ορισμένα chatbot είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ότι συνομιλούμε με ένα chatbot ή έναν άνθρωπο.

Χρησιμοποιώντας το AI, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Voicebot ή Chatbot, το οποίο μπορεί να έχει απάντηση για όλα τα ερωτήματα.

Νέες εφευρέσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί πολλές εφευρέσεις σε σχεδόν κάθε τομέα, οι οποίες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να λύσουν σύνθετα προβλήματα.

Για παράδειγμα, μέσω του AI, οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια.

Καθώς κάθε φωτεινή πλευρά, έχει και μια σκοτεινή, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Υψηλό κόστος

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνεται καθημερινά, το υλικό και το λογισμικό πρέπει να ενημερώνονται για να ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις. Τα μηχανήματα χρειάζονται επισκευή και συντήρηση που απαιτούν μεγάλο κόστος. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τεράστιο κόστος, καθώς πρόκειται για πολύ περίπλοκα συστήματα.

Ανεργία

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά την πλειονότητα των επαναλαμβανόμενων εργασιών και άλλων εργασιών με ρομπότ, η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται συνεχώς μικρότερη, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα μέχρι σήμερα γνωστά πρότυπα απασχόλησης.

Και δυστυχώς κάθε οργανισμός φυσικά και θα επιδιώκει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους με ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούν να φέρνουν σε πέρας παρόμοιες εργασίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος…

Έλλειψη συναισθήματος και σκέψης εκτός πλαισίου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μηχανήματα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους, αλλά σε δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη σύνδεση που δημιουργεί μια ομάδα.

Οι μηχανές δεν είναι σε θέση -ακόμη- να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με ανθρώπους ή με άλλες μηχανές, κάτι που είναι σημαντικό για μια επιτυχημένη ομάδα.

Τέλος, οι μηχανές μπορούν να εκτελούν μόνο εκείνες τις εργασίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί ή προγραμματιστεί να κάνουν.

Οτιδήποτε από αυτό, τείνουν να το συντρίβουν ή απλώς δίνουν άσχετες πληροφορίες.

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ DEEP FAKE

Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει μια εικόνα ή ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα), ενώ στα βίντεο δύναται να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο όμως μοιάζει με αληθινό.

Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει deepfake περιεχόμενο.

Κι αν εσύ το μόνο που θες είναι να δημιουργήσεις ένα χιουμοριστικό βίντεο για το TikTok σου, υπάρχουν άνθρωποι που θα φτιάξουν βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα ή ως μέσο για να βλάψουν κάποιο πρόσωπο.

Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα τεράστια άνοδος του “deepfake” περιεχομένου. Αν και οι προθέσεις των δημιουργών είναι συνήθως αθώες, υπάρχει ο κίνδυνος τα deepfake να μετατραπούν σε επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κακόβουλων χρηστών.

Στο deepfake περιεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά το πρόσωπο κάποιου με αυτό ενός άλλου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού πολλοί θεατές μπορεί να πιστέψουν ότι βλέπουν πραγματικές εικόνες.

Η κακόβουλη χρήση αυτής της τεχνολογίας σχετίζεται με οικονομικές απάτες, όπως εξαπάτηση ηλικιωμένων, μέχρι και περιπτώσεις εκδικητικής “πορνογραφίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα