ΣΤΗ CES 2024 Η AI ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΕΓΙΝΑΝ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ (;)

Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου η καρδιά της τεχνολογίας χτυπάει στο Λας Βέγκας.

Όπως κάθε χρόνο στην CES, την μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας που γίνεται στο Λας Βέγκας παρουσιάζονται όλα τα προϊόντα και σενάρια,  που θα δούμε στο άμεσο μέλλον ή και ποτέ. Η έκταση της έκθεσης αν δεν την δεις από κοντά δεν είναι κάτι που μπορεί να φανταστείς. ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Πάνω από 4000 εκθέτες και χιλιάδες κόσμου βρίσκονται σε 12 διαφορετικά σημεία στην πόλη για να δει από κοντά προϊόντα, παρουσιάσεις και νέες τεχνολογίες.τ

Φέτος την παράσταση έκλεψαν οι νέες τεχνολογίες στις τηλεοράσεις, τα ευφάνταστα αλλά μη πρακτικά οικιακά ρομπότ και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης όπου μπορεί να φανταστεί κανείς… 

Η τεράστια έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, ήταν κάτι το αναμενόμενο. Φτάσαμε στο σημείο να βαρεθούμε να ακούμε για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε σχεδόν προϊόν που παρουσιαζόταν στην CES

Είδαμε την AI να ενσωματώνεται στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή και ο χρήστης πλέον με ένα κουμπί στο Windows PC του, να μπορεί να ξεκινάει το copilot, την AI λειτουργία της Microsoft, και να μπορεί να κάνει τις εργασίες πιο εύκολα και γρήγορα. Από περίληψη ενός κειμένου, μέχρι την δημιουργία παρουσίασης από μία ηχογραφημένη συζήτηση και πολλά άλλα… 

Και αυτό είναι μόνο ένα σενάριο χρήσης της AI στην καθημερινότητα μας. Κατά συνέπεια, όσο εξελίσσεται η AI θα αναδιαμορφώνεται και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Αυτό φαίνεται ήδη και στο κομμάτι των smartphones με τους ψηφιακούς βοηθούς που μπορούν και προτείνουν πράγματα ανάλογα με τις συνήθειες του χρήστη.

Πέρα από τα κινητά, η ενσωμάτωση της AI έχει φτάσει και στα οχήματα, όπως αυτά της Volkswagen, τα οποία έρχονται αργότερα φέτος με τη λειτουργία ChatGPT για διάφορες προφορικές εντολές. 

Στο κομμάτι των τηλεοράσεων είδαμε σημαντικές εξελίξεις. Οι σειρές mini-LED της Hisense και της TCL διπλασίασαν τη φωτεινότητα χωρίς πρόσθετο κόστος. Τεράστια, ακριβά μοντέλα έκαναν το ντεμπούτο τους, όπως οθόνες 110 και 115 ιντσών με εκπληκτικές τεχνικές προδιαγραφές. 

Η νέα OLED T της LG που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει την τηλεόραση του διάφανη αν δεν θέλει να έχει έναν «μαύρο καθρέφτη» μέσα στο σπίτι το ενώ η Samsung απάντησε με μία φωτεινότερη, πιο ζωντανή διαφανή τηλεόραση που χρησιμοποιεί τεχνολογία micro-LED και πιθανώς να προορίζεται αρχικά για εμπορική χρήση. 

Τα videogames δεν θα μπορούσαν να μην έχουν και αυτά παρουσία στην CES. Τα νέα laptops που παρουσιάστηκαν στην έκθεση διαθέτουν τα νέα 14ης γενιάς chips της Intel και γραφικά από την Nvidia. Στο σχεδιαστικό κομμάτι οι εταιρίες φαίνεται να δίνουν την επιλογή στον χρήστη αν θέλει να φαίνεται ότι είναι gamer, προσφέροντας του ένα laptop με φώτα RGB περιμετρικά και στο πληκτρολόγιο, αλλά και αν θέλει να κρατήσει χαμηλό προφίλ έχοντας ένα πιο διακριτικό laptop που μπορεί εύκολα να πάρει μαζί του στο γραφείο.

Εκτός όμως από laptops είδαμε και την πρώτη φορητή κονσόλα της MSI με επεξεργαστή intel 14ης γενιάς, που ονομάζεται Claw και ακολουθάει τα βήματα των αντίστοιχων συσκευών που παρουσίασαν πριν μερικούς μήνες τόσο η ASUS όσο και η Lenovo. 

Στο κομμάτι του σπιτιού στην CES 2024 είδαμε πολλά νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Το οικοσύστημα της Samsung επιτρέπει στον χρήστη να μπορεί να ξέρει όλα συμβαίνουν στο σπίτι του μιας και όλες οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι το ψυγείο «ξέρει» τι τρόφιμα έχει μέσα, ποια λήγουν, τι συνταγές μπορεί να φτιάξει ο χρήστης με αυτά που έχει διαθέσιμα και πολλά άλλα σενάρια που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είδαμε μέχρι και μία εφαρμογή όπου ο χρήστης μπορεί μέσα από το πλυντήριο να απαντήσει μία κλήση… 

Τα έξυπνα ρομπότ επίσης φαίνεται να είναι και αυτά κάτι που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Είδαμε παρουσιάσεις από την Samsung και την LG για ρομπότ οικιακούς βοηθούς που επιτρέπουν στον χρήστη να έχει ένα ρομπότ βοηθό όπου και αν είναι μέσα στο σπίτι και να τον βοηθάει στις καθημερινές δουλειές. Δεν μιλάμε για καθάρισμα γιατί ρομποτικές σκούπες έχουμε ήδη δει και μάλιστα και αυτές πολύ έξυπνες. Μιλάμε για ένα ρομπότ το οποίο θα είναι προϊστάμενος της ρομποτικής σκούπας και θα παίρνει εντολή από τον χρήστη και θα την μεταφέρει εκείνο εκεί που πρέπει.

Η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στην φετινή CES πήραμε μία πρώτη γεύση από το τι έρχεται και πώς μπορεί τελικά η AI να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας. Το να έχουμε ένα έξυπνο ρομπότ βοηθό μέσα στο σπίτι, μας φαίνεται τώρα, κάτι πολύ ξένο. Όμως αν σκεφτούμε ότι πριν μερικά χρόνια το ίδιο ξένο μας φαινόταν το να απαντάμε ή να διαβάζουμε μηνύματα στο ρολόι μας για παράδειγμα τότε καταλαβαίνεις ότι τα ρομπότ και η AI δεν απέχουν και πολύ από το να γίνουν κάτι το συνηθισμένο στην καθημερινότητα μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα