AP Photo Denes Erdos

ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΡΩΝΕ KFC ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο, με κάθε χώρα να προσθέτει τις δικές της μοναδικές συνήθειες και παραδόσεις στην εορταστική περίοδο.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους παγκοσμίως, όμως κάθε χώρα προσφέρει τη δική της μοναδική γεύση στις παραδόσεις και τα έθιμά της. Από τα παγωμένα τοπία της Σκανδιναβίας μέχρι τις ζεστές γειτονιές της Ιαπωνίας, κάθε τόπος εμπλουτίζει τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με διαφορετικές συνήθειες που φέρνουν χαρά και μυστηριώδη εορταστική ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν έθιμα που προκαλούν γέλιο, όπως το Caga Tió στην Καταλονία, και άλλα που εντυπωσιάζουν με τη μαγεία τους, όπως οι Yule Lads στην Ισλανδία. Από το περίφημο Κράμπους στην Αυστρία, μέχρι τις γιορτές με KFC στην Ιαπωνία, κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο να γιορτάσει το πνεύμα των Χριστουγέννων, προσφέροντας μια πανδαισία εορταστικών εμπειριών γεμάτων χαμόγελα, θρύλους και παραδόσεις.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από διάφορες γωνιές του κόσμου:

CAGA TIO ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην καρδιά της Καταλονίας, μια μοναδική και χαριτωμένη χριστουγεννιάτικη παράδοση φέρνει ζεστασιά και γέλιο στα σπίτια κάθε εορταστική περίοδο. Γνωρίστε τον Caga Tió, τον «Κορμό που Κάνει Δώρα» (κυριολεκτικά «ο Κορμός που Αφοδεύει»), έναν ξύλινο χαρακτήρα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Barcelona, Spain - December 19, 2014: Vendors and customers in Santa Llucia Fair where they sell Christmas items. The most important figure is the birth of baby Jesus, caganer and caga tio. Caga Tio is a wooden log with a smiley face painted onto one end

Από τις 8 Δεκεμβρίου, τη Γιορτή της Άμωμης Σύλληψης, οι οικογένειες καλωσορίζουν τον Caga Tió στο σπίτι τους. Αυτός ο γοητευτικός κορμός, με το ζωγραφισμένο χαμογελαστό πρόσωπο και το κόκκινο καταλανικό καπέλο—τη γνωστή barretina—είναι τυλιγμένος με μια ζεστή κουβέρτα για να «ζεσταθεί». Τις ημέρες που προηγούνται των Χριστουγέννων, τα παιδιά τον «ταΐζουν» τρυφερά με μικρές λιχουδιές, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γλυκά.

some handmade tio de nadal, a typical christmas character of catalonia, spain, on sale in a christmas market

Η μαγεία κορυφώνεται την Παραμονή ή την Ημέρα των Χριστουγέννων. Η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από τον Caga Tió, γεμάτη προσμονή. Τα παιδιά, κρατώντας μικρά ξυλάκια, «χτυπούν» τον κορμό ενώ τραγουδούν ένα παιχνιδιάρικο καταλανικό τραγούδι, προτρέποντάς τον να «αφοδεύσει» τα δώρα του. Μέσα σε γέλια και ενθουσιασμό, η κουβέρτα σηκώνεται για να αποκαλύψει μικρά δώρα, γλυκά και λιχουδιές, σαν να τα είχε «δημιουργήσει» ο ίδιος ο κορμός, ευχαριστώντας για την αγάπη που του έδειξαν.

Happy smiling family of four buying Caga Tio at Christmas market. Focus on woman and ittle girl

Ο ΤΡΑΓΟΣ ΤΟΥ JULBOCKEN ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Ο Julbocken (Χριστουγεννιάτικος Τράγος) είναι ένα χριστουγεννιάτικο σύμβολο της Σκανδιναβίας με ρίζες στη νορβηγική μυθολογία και τις παγανιστικές παραδόσεις.

Στην αρχαιότητα, ο Χριστουγεννιάτικος Τράγος συνδεόταν με τον Θορ, τον νορβηγικό θεό της βροντής, ο οποίος ταξίδευε με ένα άρμα που το έσερναν δύο τράγοι. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Χριστουγεννιάτικος Τράγος έγινε φιγούρα των χριστουγεννιάτικων εορτασμών, καθώς πίστευαν ότι έφερνε δώρα ή λειτουργούσε ως φύλακας των παραδόσεων.

Bad Toelz, Germany - December 8: participant of a traditional pageant called krampuslauf with fantasy costumes and handmade wooden masks on December 8, 2018 in Bad Toelz, Germany

Σήμερα, ο Julbocken συχνά απεικονίζεται ως ένας τράγος φτιαγμένος από άχυρο, δεμένος με κόκκινες κορδέλες, και αποτελεί δημοφιλές χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό στις σκανδιναβικές χώρες. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι ο Gävlebocken (Τράγος του Γκέβλε) στη Σουηδία, ένα μεγάλο άγαλμα από άχυρο που φτιάχνεται κάθε χρόνο από το 1966 στην πόλη Γκέβλε. Αυτή η παράδοση έχει γίνει ευρέως γνωστή, εν μέρει λόγω των συχνών προσπαθειών να καεί ο τράγος, ως μέρος τοπικής “φάρσας”.

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΛΑ ΜΠΕΦΑΝΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η Μπέφανα είναι μια φιγούρα από την ιταλική λαογραφία, συχνά συνδεδεμένη με τον εορτασμό των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου. Περιγράφεται ως μια ηλικιωμένη, καλή μάγισσα που πετάει με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα παιδιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μπέφανα επισκέπτεται τα σπίτια την παραμονή της 6ης Ιανουαρίου, γεμίζοντας τις κάλτσες με γλυκά για τα καλά παιδιά και με κάρβουνο για τα ατίθασα.

Venice, Italy - January 6 2014: Witches Rowing at Regatta of Befana in Venice, called Regata delle Befane. Members of Bucintoro Rowing Club Racing from San Toma to Rialto Bridge on the Feast of the Epiphany.

Ο θρύλος πίσω από τη Μπέφανα σχετίζεται με την ιστορία των Τριών Μάγων. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μάγοι πέρασαν από το σπίτι της ενώ αναζητούσαν το νεογέννητο Ιησού, ζητώντας οδηγίες. Η Μπέφανα αρνήθηκε να τους ακολουθήσει, αλλά αργότερα μετανιώνοντας, προσπάθησε να τους βρει και να τους φέρει δώρα. Δεν τους πρόλαβε ποτέ, και λέγεται ότι συνεχίζει το ταξίδι της κάθε χρόνο, φέρνοντας δώρα στα παιδιά την παραμονή των Θεοφανίων.

Vintage illustration Rome, The Feast of Trumpets in honour of the Befana, Italian folklore an old woman who delivers gifts to children, 1872, 19th Century

Η Μπέφανα είναι μια αγαπημένη φιγούρα στην Ιταλία, παρόμοια με τον Άγιο Βασίλη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ο εορτασμός της είναι ιδιαίτερα έντονος στην κεντρική και νότια Ιταλία.

Rome, Italy - December 07, 2023: La Befana, the good Christmas witch for sale at the Christmas market in Piazza Navona.

ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΠΑΤΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 

Στη Βενεζουέλα, το “Χριστουγεννιάτικο Rollerski” ή “Navidad Rollerski” είναι μια μοναδική και εορταστική παράδοση, η οποία γιορτάζεται συνήθως στην πρωτεύουσα Καράκας. Περιλαμβάνει ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν σε σκι με ρόδες, ένα άθλημα που συνδυάζει το σκι αντοχής με το πατινάζ, αλλά αντί για πέδιλα σκι χρησιμοποιούνται ρόδες. Η εκδήλωση αυτή γίνεται γύρω από τα Χριστούγεννα και αποτελεί μια ασυνήθιστη γιορτή, καθώς η Βενεζουέλα έχει τροπικό κλίμα και δεν υπάρχουν χιόνια, καθιστώντας το παραδοσιακό σκι αδύνατο.

Οι συμμετέχοντες συχνά φορούν χριστουγεννιάτικες στολές, όπως κοστούμια Άγιου Βασίλη, ενώ κάνουν πατινάζ στους δρόμους ή σε συγκεκριμένες διαδρομές. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των ευρύτερων χριστουγεννιάτικων εορτασμών στη Βενεζουέλα, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης παρελάσεις, μουσική και κοινοτικές γιορτές.

Μάλιστα στο Καράκας, είναι έθιμο να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις πρωινές λειτουργίες των Χριστουγέννων με πατίνια, όπου πολλοί δρόμοι κλείνουν για να διευκολυνθεί αυτός ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης. 

ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ 

Η συνήθεια των Τσέχων να πετούν ένα παπούτσι (ή μερικές φορές μια μπότα) έξω από το σπίτι τους σχετίζεται με ένα παραδοσιακό έθιμο της Πρωτοχρονιάς, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη, ευημερία και έναν δυνατό γάμο. Η πράξη αυτή είναι ένας τρόπος να ευχηθούν για ευτυχία και σταθερότητα για το νέο έτος.

Στην πιο κοινή εκδοχή του εθίμου, οι ανύπαντρες γυναίκες έχουν την παράδοση να ρίχνουν ένα παπούτσι πίσω από τον ώμο τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη προς την πόρτα, πιστεύεται ότι η γυναίκα θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τα δάχτυλα προς την πόρτα, θεωρείται ένδειξη ότι θα παραμείνουν μόνες για λίγο ακόμα.

ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΟΥΠΕΣ ΤΟΥΣ 

Στη Νορβηγία, υπάρχει η παράδοση να κρύβουν τις σκούπες την παραμονή των Χριστουγέννων. Παλιά, πίστευαν ότι οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα ξεκινούσαν να βγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων και προσπαθούσαν να κλέψουν σκούπες για να πετάξουν πάνω τους. Για να το αποτρέψουν, οι άνθρωποι έκρυβαν τις σκούπες τους και τις κρατούσαν κρυφές για να μην τις πάρουν. Αυτό το έθιμο είναι μέρος της νορβηγικής λαογραφίας, η οποία συχνά περιλαμβάνει στοιχεία μαγείας και υπερφυσικού κατά την εορταστική περίοδο. Αν και δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένη σήμερα, παραμένει μια περίεργη πτυχή των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων στη Νορβηγία.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΑΠΟ ΦΑΛΑΙΝΑ ΣΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Στην Γροιλανδία, τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων αντικατοπτρίζουν τον μοναδικό αρκτικό πολιτισμό της χώρας, συνδυάζοντας τοπικά υλικά και επιρροές από τις κουλτούρες των Ινουίτ και των Δανών.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα πιάτα στη Γροιλανδία το Κιβιάκ, που παρασκευάζεται με τη ζύμωση του πτηνού αούκς (ένα είδος πουλιού) σε δέρμα φώκιας. Τα πουλιά τοποθετούνται μέσα στο δέρμα και θάβονται για αρκετούς μήνες για να ζυμωθούν. Το κρέας φώκιας και φάλαινας είναι δημοφιλή στα παραδοσιακά γιορτινά γεύματα της Γροιλανδίας και συχνά σερβίρονται ως μέρος ενός εορταστικού μενού.

eating beluga and narwhal sushi or muktuk in northern Canada, the Arctic

Μπορούν να προετοιμαστούν με διάφορους τρόπους, όπως βραστά ή αποξηραμένα. Ακόμη το Μούκτουκ είναι ένα πιάτο φτιαγμένο από το δέρμα και το λίπος της φάλαινας και σερβίρεται ως σνακ ή ορεκτικό. Συνήθως καταναλώνεται ωμό και προσφέρει μια μοναδική γεύση και υφή.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Οι Παιδιά του Χειμώνα ή “Jólasveinar” στα Ισλανδικά, είναι μια ομάδα από τρισδιάστατους χαρακτήρες της ισλανδικής λαογραφίας, οι οποίοι επισκέπτονται τα παιδιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αποτελούν μέρος της πλούσιας χριστουγεννιάτικης παράδοσης της Ισλανδίας και συνήθως απεικονίζονται ως αστεία και κάπως ατακτούλικες φιγούρες, που είναι όμως καλοσυνάτες στο τέλος.

Υπάρχουν παραδοσιακά 13 Παιδιά του Χειμώνα, και το καθένα έχει ένα μοναδικό όνομα και χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Λέγεται ότι φτάνουν ένα-ένα, 13 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και κάθε Παιδί του Χειμώνα έχει διαφορετική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, το ένα μπορεί να κλέβει φαγητό, ενώ το άλλο να παίζει πειράγματα ή να προκαλεί αναστάτωση στην κουζίνα. Τα Παιδιά αφήνουν μικρά δώρα σε παπούτσια που τοποθετούν τα παιδιά, αλλά ενδέχεται να αφήσουν και σαπίες πατάτες αν το παιδί ήταν άτακτο.

Λέγεται ότι τα Παιδιά του Χειμώνα είναι τα παιδιά της γιγαντιαίας Grýla και του συζύγου της Leppalúði, οι οποίοι ζουν στα βουνά της Ισλανδίας. Η Grýla είναι μια τρομακτική φιγούρα που λέγεται ότι πιάνει τα κακομαθημένα παιδιά και τα βράζει σε μια σούπα. Αρχικά, τα Παιδιά του Χειμώνα ήταν φιγούρες που ενέπνεαν φόβο, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει πιο παιχνιδιάρικες και είναι μέρος της εορταστικής παράδοσης.

Στις μέρες μας, τα Παιδιά του Χειμώνα είναι αγαπημένοι χαρακτήρες, με πολλούς Ισλανδούς να γιορτάζουν την επίσκεψή τους μέσω ιστοριών, τραγουδιών και εκδηλώσεων. Συχνά απεικονίζονται σε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης λαογραφίας της Ισλανδίας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ KFC ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Στην Ιαπωνία, το να τρώει κανείς KFC τα Χριστούγεννα έχει γίνει δημοφιλής παράδοση, χάρη σε μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια τη δεκαετία του 1970. Η ιστορία ξεκινά το 1974, όταν η KFC λάνσαρε μια διαφημιστική καμπάνια με τίτλο “Kentucky for Christmas”. Εκείνη την εποχή, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν ευρέως στην Ιαπωνία και δεν υπήρχαν καθιερωμένες γαστρονομικές παραδόσεις. Η KFC εκμεταλλεύτηκε αυτό το κενό, προβάλλοντας το τηγανητό κοτόπουλο ως γεύμα για τις γιορτές, τοποθετώντας το ως έναν “δυτικό” τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων.

People visit Tokyo city Ikebukuro district at night. Ikebukuro is a commercial and entertainment district in Toshima, Tokyo.

Η καμπάνια ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και με τα χρόνια, η KFC συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία. Πλέον, πολλοί άνθρωποι παραγγέλνουν KFC εκ των προτέρων για τα γιορτινά τους γεύματα, συχνά επιλέγοντας ειδικά χριστουγεννιάτικα καλάθια.

Tokyo, Japan - March 21, 2009: Group of people at a bus stop in the Asakusa district.

Η παράδοση αυτή έχει ριζώσει τόσο πολύ, που θεωρείται φυσιολογικό για τις οικογένειες να απολαμβάνουν KFC το βράδυ των Χριστουγέννων, και η αλυσίδα παρατηρεί σημαντική αύξηση στις πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο. Φαινόμενο αυτό είναι μοναδικό για την Ιαπωνία και αποτελεί παράδειγμα του πώς οι πολιτισμικές πρακτικές μπορούν να εξελιχθούν μέσω έξυπνης διαφήμισης.

Ο ΚΡΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην Αυστρία και τη Γερμανία, ο Κράμπους είναι ένα μυθικό πλάσμα που συνοδεύει τον Άγιο Νικόλαο.

A participant wearing a traditional Krampus costume and a mask performs during a Krampus run in Hollabrunn, Austria, Saturday, Nov. 30, 2024. (AP Photo/Denes Erdos)

Στις 5 Δεκεμβρίου, γνωστή ως η “Νύχτα του Κράμπους” (Krampusnacht), οι άνθρωποι ντύνονται ως Κράμπους, με κέρατα, δόντια και τρομακτική εμφάνιση, και περιφέρονται στους δρόμους, τρομάζοντας τα παιδιά που…δεν ήταν καλά παιδιά. Αυτή η παράδοση υπενθυμίζει τις συνέπειες της άτακτης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα